Ještě jedna poznámka k: vyslouzil (16355) - xxx.xxx.236.1 (?) - Neznám takový postup.
Existuje starý, přímo historický postup, kdy se víno dává do velkých amfor, zakopaných v zemi. Teď to objevilo několik vinařů na jižní Moravě, ale metoda pochází z Gruzie … Víno metodou Kvevri. Víno se do hliněných amfor dává i se slupkami hroznů. Společně kvasí i zrají. Kvevri se poté uzavřou kamennou deskou a utěsní zeminou. Zakopávají se v půdě venku i přímo ve vinném sklepě. Výhodou umístění kvevri v zemi je stálá a relativně nízká teplota kvašení. Vřetenovitý tvar amfory reguluje i to, co se vyluhuje ze slupek, protože ty jsou jen v omezeném kontaktu s moštem. „Dá se říci, že docílíme toho, co lze získat s použitím nejmodernějších technologií, ale starým způsobem. Bez jakýchkoliv energetických nákladů,“
Kvašení trvá 6-9 měsíců, v Gruzii je nechávají i déle (někdy i několik roků!! např. založí při narození dítěte a vyjmou až na jeho svatbu!!).
Přeji hezký den.