Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Pálení > Zakalení macerátu

Stránky: 1, 2   

Zakalení macerátu


host - xxx.xxx.248.150 (?)
23.12.2017 17:38
Tento příspěvek (zjistit adresu)

ahoj, dlouho jsem tu nebyl, jestli je to možné, prosím o radu..

na jaře chodím do lesa na "jarní nárusty u smrčků", pro děti dělám sirup a pro dospělé maceruji v alkoholu, který následně ředím a sladím..

po naředění, ale spíš po oslazení mi čirý macerát "zmléční", chuťově je vše OK, po léčebné stránce také, ale vizuální dojem není podle představ..

dovedete někdo poradit? děkuji moc..

Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   

Zakalení macerátu


host - xxx.xxx.33.3 (?), 23.12.2017 18:59
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pokud mate slivovici starsi a pridate vodu z vodovodu tak se vam taky zakali u slivovice je to spatne na pohled     pro zdravi a pomaha to snad nevadi zakaleni  snad vam pomuze nejaky chemik

Připojit reakci
   

Zakalení macerátu


host - xxx.xxx.236.138 (?), 24.12.2017 9:13
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zakalení způsobují komponenty, které jsou rozpustné v lihovém roztoku, nicméně ve vodě či zředěném roztoku lihu už ne a vysráží se. Myslím, že v domácích podmínkách by filtrace byla velmi obtížná. Ale kdo ví? Kdybyste sehnal na netu křemelinu Hyflo Supercel a polévkovou lžíci rozmíchal v macerátu... možná že by to šlo. PŠ

Připojit reakci
      

Zakalení macerátu


host - xxx.xxx.48.2 (?), 25.12.2017 14:38
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak psal p. Šlosar, všechno lze vyčistit a zbavit se "kalicích látek" po zředění. Otázkou, ale je jak a čím protože na to není žádný univerzální recept. Na každý problém, "kalicí oleje, silice apod." funguje něco jiného.

Další otázkou je, zda se těchto látek nutně potřebujete zbavit?
Jste "výrobce" komerční lihoviny u které záleží na vzhledu a průzračnosti?
Nebo preferujete ve svém macerátu obsah látek které by tam být měly?
*
Pokud se zbavíte těch látek " kalicích", tak i taky těch kvůli čemu to děláte.
Po jejích zbavení se zůstane ten macerát jen "ochucenou" lihovinou s jen malým obsahem těch léčivých látek které tam chcete.

Dobrým příkladem by možná mohl Absinthe a podobné jiné vysoceprocentní lihoviny, které se před pitím ředí ledovou vodou právě proto aby se mléčně zakalily - tzv.louche. A to je právě známkou jejích kvality a obsahu látek které by obsahovat měly.

Takže v případě nějakého "zdravotního užívání" to fact neřešte!

Rafael.

Připojit reakci
         

Zakalení macerátu


host - xxx.xxx.248.150 (?), 25.12.2017 19:18
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

děkuji za odpovědi a rady..

maceruji v "silném" alkoholu, macerát byl čirý.., po naředění a oslazení "zmléčněl", víceméně šlo o vizuální dojem.., každý obdarovaný dostal vysvbvětlení co dostává a k čemu to slouží..  a zákal nevadí.. :-)) není třeba to "vyčistit" za cenu změny charakteru a vlastností..

Dělal jsem s kmínem, jarním jehličím, mátou a medunkou..

ještě jednou děkuji za radu a ponaučení.. :-)), časem si najdu jiný problém.. :-))

karel

Připojit reakci
            

Zakalení macerátu


host - xxx.xxx.236.138 (?), 25.12.2017 20:00
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jasně, všechno je otázka jakýchsi rovnováh, něco zůstalo v roztoku, něco se vysráželo, záleží především na teplotě. Zbavíte se možná zákalu, ale taky určitých vonných a chuťových komponent. Důležité je vědět, jaké máte možnosti, ale já myslím, že byste si měl "osahat" prahy možností, tím myslím to, jakou především chuťovou ztrátu utrpíte, pokud macerát zbavíte zakalení, podobnou službu Vám vykoná i aktivní uhlí CW-20, ale to v tomto případu rozhodně nedoporučuji, je příliš agresivní. Má příliš vysoký povrch, asi 500 m2/g a stáhne všechny vonné, ale i chuťové komponenty, vlastně se hodí jen pro úplně zkažené destiláty, připálené, kontaminované pryží či saponáty. Asi byste měl taky vědět, že zákal macerátu není na soutěžích ovocných destilátů nijak na závadu. Ale rozhodně by neměl "zákal" sedimentovat, pokud se s ním chcete presentovat a o to přeci jde, nejsme žádní teoretici. Presentací dokládáme pokrok, a tak je to správně. slosar-petr@seznam.cz
Připojit reakci
               

Zakalení macerátu


host - xxx.xxx.49.146 (?), 26.12.2017 15:58
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"Maceruji v "silném" alkoholu, macerát byl čirý.."
Karle, napadlo mě jestli ten macerační alkohol nebyl až moc silný.
Myslím tím kolem 90%. Tak silná koncentrace se používá velmi zřídka a jen u některých drog. Pokud vůbec, protože si nevzpomínám na žádný takový Rp.
V likérnictví rozhodně neplatí, že čím silnější líh tím lepší!
Většinou se používá 50 až cca 75%.

Rafael.

Připojit reakci
                  

Zakalení macerátu


host - xxx.xxx.248.150 (?), 26.12.2017 21:21
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

díky za námět, jsem vyloženě amatér, který třeba v tomto případě vzpomíná co jsem dostával od dědy olíznout ze štamprlete, když jsem byl malý.. :-)) proto kmínka, máta..  a jdu cestou pokus omyl, ponaučení a další pokus.. :-).-))  a postupně to ladím, myslel jsem, že přišla řada na zákal, ale nechám to být..

maceruji cca 70 - 75 %.., i z Tvé poslední poznámky se budu snažit vzít si ponaučení.. :-))

děkuji.. karel :-))

Připojit reakci
                     

Zakalení macerátu


host - xxx.xxx.187.216 (?), 27.12.2017 9:19
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Osobně si dokážu představit, že zakalení napomohly pryskyřice v jehličí

Připojit reakci
                        

Zakalení macerátu


host - xxx.xxx.49.146 (?), 27.12.2017 12:22
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"Osobně si dokážu představit, že zakalení napomohly pryskyřice v jehličí"

Taky jsem si to původně myslel, ale nyní nějak nabývám dojmu, že Karel má spíš zájem o likéry než o nějaké koncentrované léčivé tinktury. A v tom případě jsou ty zákaly fact na škodu.

Prvním a nejrozšiřenějším důvodem zákalu je nekvalitní líh nebo voda. To se dá lehce zjistit předem.
Dále pak cukr. Ten by měl být povařen do formy likérnického sirupu. (1kg cukru + 0,4vody - ten poměr je proto, že vzniklý roztok má objem 1l a obsahuje 1kg cukru a lépe se to pak přepočítává. Během varu se sbírá pěna a přidá špetka kyseliny citronové. Někdy obsahuje cukr fact hodně nečistot. Přecezený sirup se přidává s vodou až po perfektním vyčeření základního macerátu. (To vyčeření, sedimentace kalů apod. probíhá v hustých roztocích pomalu a nedokonale).
Nebo velké množství siličnatých surovin. Tu lze uvažovat o snižení jejích množství a použití osvědčených Rp.
Pokud i přesto zákal vznikne je ještě dost velká šance, že se likér během ležení samovolně vyčistí. Stejně by se měl v chladu a temnu několik měsíců až rok harmonizovat.
*
To jsou ty úplně základní věci při domácí výrobě. Pokud to nepomůže je třeba použít příště už filtraci, srážedla a čiřidla. Samozřejmě daleko dřív, netřeba čekat měsíce když se to neosvědčilo.
(Osobně jsem člověk v jádru líný a pohodlný tak jsem se snažil tomu poslednímu vyhnout. A taky proto, že žádné čiřidlo není univerzálně použitelné - každý jeho typ nebo způsob použití působí jen na určité látky).

Rafael.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů