Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Zakalená slivovice

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
To by bylo dobře, kdyby to bylo tak jednoduc..., Miloš Vysloužil, 5.9.2017
Zakalení je projev teplotního šoku při ředěn..., host, 4.9.2017
Ovocné vosky jsou složité organické molekuly s vys..., host, 9.4.2017
Ovocné vosky?Teploty destilace, vosky?Prosím..., host, 7.4.2017
Ano, někdo z patriotismusu po svých předcích..., host, 22.12.2016
Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.234.150 (?)
19.12.2009 22:01, počet návštěv: 188785
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, z pálenice jsem dostal slivovici mírně zakalenou s bílo modrým jakoby kouřovým nádechem. Prý by to mohlo být tím, že v kvasu bylo více zbytkového nevykvašeného cukru a zakalení by se mělo časem ztratit. Máte s tím někdo zkušenost? Slivovice má 57,5% Dějuji Zdenek

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.122.179 (?)
20.12.2009 7:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moje zkušenosti na něco takového jsou: mírný zákal se za čas odstraní sám.S obsahem cukru to nespojuji, spíše s vodou na ředění.   AB

Připojit reakci
      

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.234.150 (?)
20.12.2009 11:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky. Vše co jsem k tomuto dohledal se většinou týkao ředění měkkou vodou  (viz jiné diskuse zde). Narazil jsem ještě na článek, ze kterého mi vyplývá, že vliv by na toto mohlo mít oddělování frakcí, kdy "dobíhající podíl se ohlašuje poklesem stupňovitosti a mléčně zakaleným destilátem". Každopádně pálím už asi deset let a nikdy jsem slivovici zakalenou nedostal. Zdenek

Připojit reakci
         

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.176.7 (?)
22.12.2009 0:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mne se včera stalo to same. 21 litru hruskovice s opálovým zákalem. Zadne redeni. Mohl to nejak zdrbat palic? A to hlavni - ztrati se to? Nebo se to vysrazi a klesne to ke dnu? Palic tvrdil ze to hrusky delaji a ze se to do 14 dni ztrati. Bylo to moje prvni paleni, takze jsem z toho na vetvi. Prosim vi nekdo proc k tomu doslo, aby se to neopakovalo? Diky. Winkler
Připojit reakci
            

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.180.197 (?)
22.12.2009 1:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vzpomínám si, že jsem stejný problém řešil s chemikářem na střední škole a jeho doporučení bylo přefiltrovat přes filtrační papír. Tehdy to opravdu pomohlo. Ale nevím, jak je to s dostupností filtračního papíru dnes .

Zkuste to a dejte vědět.

Připojit reakci
               

Zakalená slivovice


Miloš Vysloužil (15550) - xxx.xxx.65.50 (?)
22.12.2009 8:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nu, 21 litrů pálenky bych přes filtrační papír překapávat nechtěl.
Přiznám se, že se mi to v palírně ještě nestalo. Dřív se mi občas pálenka zakalila při ředění studniční vodou, ale i ten zákal časem vymizel.

Připojit reakci
               

Zakalená slivovice


Lada4 (8) - xxx.xxx.128.84 (?)
5.1.2010 21:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý a rychle čistící filtrační papír je na mléko. Používají ho v kravínech, mlékárnách nebo sýrárnách.Na destilát je perfekní.
Připojit reakci
                  

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.255.189 (?)
3.4.2011 14:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jste velmi blízko

Připojit reakci
            

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.122.179 (?)
22.12.2009 8:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Říká se také, že to dělají slabší kvasy.Jak silný jste měl tzv."leiter",t.j.jakou průměrnou koncentraci naměřili po prvním procesu(pokud byl použit starý postup pálení a přepalování)?  AB

Připojit reakci
               

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.176.7 (?)
22.12.2009 9:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Diky za reakce. K tomu kvasu: koncentrace merena nebyla, hrusky dokvasily asi v puli listopadu (skraloup se ponoril) a kvas stale hezky vonel a vypadal slibne. Bylo ho asi 220 l a z nej nateklo 21 l/55.5. Tesil jsem se na vysledek a ted jsem slusne receno zklamany. Palirna byla moderni.
Připojit reakci
                  

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.47.69 (?)
22.12.2009 11:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, taky jsem měl párkrát zakalenou hruškovici. Palič říkal, že se to občas stává, ale neřekl proč. Po čase se to zakalení stratilo:-)

Připojit reakci
                  

Zakalená slivovice


Miloš Vysloužil (15550) - xxx.xxx.65.50 (?)
22.12.2009 13:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jestli je pálenka chutná - voní a neškrábe, nebuďte zklamaný. Patoků, které jsou cítit kdečím, škrábou v krku a bolí po nich hlava, vídáme kolem sebe plno a jsou přitom čiré jako křišťál.  Skutečně dobrá hruškovice je, s ohledem na choulostivost hruškového kvasu,  poměrně vzácné pití.  

Připojit reakci
                     

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.234.150 (?)
22.12.2009 16:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám tu dobrou zprávu. Zakalená slivovice se po třech dnech v otevřeném demižonu sama vyčistila. A navíc bych řekl, že letošní má lepší vůni a chuť než loňská "nezakalená".  Zdenek

Připojit reakci
                     

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
29.11.2010 17:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to přesně tak, nicméně čerstvé destiláty škrabou všechny, až časem se "zakulatí". Ovšem zakalený destilát cosi signalizuje a na filtraci moc nevěřím, protože to je operace na oddělení jakýchsi pevných podílů od kapaliny, ale zákal vzniká obecně ve chvíli, kdy se do vodně-alkoholického prostředí dostává komponenta, která není rozpustná v tomto prostředí, připusťme 50%- ního lihu. V případě hruškovice je to zcela zaručeně octan ethylnatý, který je v hruškovém lajtru, lutru, na Slovesku vodky, bohatě zastoupen, a pokud není dobře oddělen je zodpovědný za zákal a bolení hlavy. Jak se dá oddělit?  Neradím přidávat vápno do lutru, o tom tu je na portále "Vápno do kvasu" rozsáhlá diskuse. Problém je především v tom, že zmýdelnění na octan vápenatý je doprovázeno i likvidací velmi cenných amylacetátů, které jsou přítomny v koncentraci nižší než-li 0,1 % a také jiných stopových, vonných sloučenin. V úvahu připadá jedině pozorné a hlavně pomalé odebírání úkapů při minimálním příkonu energie do vařáku, ovšem na to nemá palírník nikdy čas. Prostě během několika min. max 10 "natočí litr předků", prohlásí, že je hotovo a že se bude brát jádro. Důsledkem je pak neúnosně vysoká koncentrace octanu ethylnatého v destilátu, ve vůni takový destilát neuráží, ale ta rána po večerní konzumaci! Také je pravda, že se časem tyto destiláty vyčeří, vysvětlit to neumím, ale určitě to souvisí s rovnovážnými vztahy, které se časem ustavují v systému voda- etanol - octan ethylnatý. Pan dr. Vysloužil má pravdu, opravdu dobrá hruškovice je vzácné pití. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.78.64 (?)
15.1.2010 9:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kurec s tím jsem bojoval taky když jsem začínal občas se mi něco skalilo a to ještě před zřezením. časem jsem přišel na závadu všechno dělal cladič jakmile mi vyskočila teplota kořalky na výstupu s něj nad 20 stupňů celsia pozoroval jsem mírné kalení.teď to udržuju pořád na 18 stupních a nekalí se to nikdy, je fakt že mám o třetinu větší spotřebu chladící vody ale výsledek je jednoznačný.Dále se také může destilát kalit rychlostí pálení, pokud v palírně spěchají, doporučuji ji změnit za jinou.Logicky - destilace je změna kapalného skuopenství na plynné a následného sražení chladem zpět do kapalného, tímto spůsobem se pevné látky nemohou dostat do destilátu. Takže zo to může palírna která má buď špinavý aparát, nebo nedestiluje ale spíš sublimuje

Připojit reakci
            

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.255.189 (?)
3.4.2011 14:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

rychle vypálený kvas na výší teplotu bere sebou i sediment.spravi se to znovu vypálením, přidáním mléka a vytvořenim škraloupu jako přírodního filtru zakalení zmizí

Připojit reakci
            

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.72.3 (?)
13.1.2012 12:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Určitě se to ztratí.Zmrazte kořalu a zákal zmizí

Připojit reakci
               

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.13.130 (?)
11.3.2015 19:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Slivovici mám v mrazáku a je pořád zakalená...

Připojit reakci
                  

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.236.138 (?)
13.3.2015 18:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ten zákal způsobují vonné komponenty, v horším případě dokap, případně ovocné vosky, ty tedy v každém případě. Ovocné destiláty do ledničky nepatří a do mrázáku už vůbec ne. Myslel jsem si, že Vás na to někdo upozorní už dříve, ale několik dní nikdo nereagoval, co nadělám. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                     

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.110.126 (?)
5.12.2015 19:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

O zakalení píše Dr. O. Vondráček takto: Vysokoprocentní ovocné destiláty obsahují však látky, které jsou rozpustny v alkoholu, nikoliv však ve vodě. To má za následek, že při zředění destilátu vodou na sílu vhodnou pro konsum se tyto látky vyloučí a způsobí zákal. Užije-li se ke zředění destilované neb měkké vody, skládán se zákal jen z látek vyloučených z destilátu: použije-li se však k tomuto účelu vody tvrdé, může býti zákal zpsoben též solemi z této vody vyloučenými... V takových případech je zákal složen jednak z jemných klčků, které se během doby usadí na dně, jednak z jemného závoje, který jest trvalý, dodávající pálence bílé neb slabě namodralé barvy. Odstranění tohoto závoje je spojeno s jistými technickými obtížemi.

...Tvoření se zákalů je v pálenkách je závislé ještě na jiných činitelích, zejména na teplotě...

Tolik citace a dál zkráceně k odstranění jemných klčků a sedlin stačí filtrační papír (třeba filtr na kávu) jemné kaly se dají odstranit čiřidli například mlékem. Pokud jde o teplotu, zákal se zvětšuje s ochlazením pálenky. Doporučuje se tedy pálenku nechat ležet několik měsícú aby se zákal vyločil a usadil u dna.

Připojit reakci
                        

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.236.138 (?)
6.12.2015 21:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Názory citovaného autora nezpochybňuji, protože znám jeho dílo, nicméně se v tomtom případě domnívám, že se jedná o ovocné vosky. PŠ

Připojit reakci
                           

Zakalená slivovice


Jaroslav David (159) - xxx.xxx.51.179 (?)
7.12.2015 5:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No však autor nijak neuvádí že by to mělo být něco jiného než vosky. Prostě jsou to látky které jsou v alkoholu rozpustné více než ve vodě. Taky to můžou být i nějaké tuky. Mám zkušenost, že zejména letní ovoce jich obsahuje více. Náchylné ke kalení jsou například meruňky, třešně, letní jablka (žňovky). Trochu lepší už je to u podzimních jablek a hrušek a takové švestky Karlátky co se sbírají až skoro na sněhu (někdy, když je :-)) a pálí kolem vánoc - s těmi jsem neměl problém nikdy.

Osobně se se zákalem moc neperu. Na ředění používám destilovanou vodu a pokud zákal vznikne, zatím vždycky se "uležel" a časem se pálenka vyčistila.

Připojit reakci
                     

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.198.156 (?)
7.4.2017 19:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ovocné vosky?Teploty destilace, vosky?Prosím o poučení, jak na něcool

Připojit reakci
                        

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.236.138 (?)
9.4.2017 14:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ovocné vosky jsou složité organické molekuly s vysokou molekulovou hmotností, které se do destilátů dostávají ve stopových koncentracích díky azeotropii. Jsou velmi vyhledávané a ceněné zvláště v kosmetickém průmyslu, ale v palírnách, které jsou vybavené kolonami, způsobují značné problémy neboť se v těchto zařízeních usazují a zneprůchodňují patra a zvyšují tlak v zařízení. Jsou rozpustné ve zředěném roztoku hydroxidu sodného. V ovocných destilátech precipitují již při koncentraci kolem 45%. Vzhledem k tomu, že výrobci ovocných destilátů dodávají na trh své výrobky s koncentrací 40%, musí tyto sloučeniny odstranit, aby se výrobek nezakalil. Dělá se to tak, že se surový destilát ochladí na - 15 °C a pak zfiltruje na kalolisu. Tento postup je ovšem u malovýrobců neaplikovatelný, protože nedisponují zařízením s velkou filtrační plochou. slosar-petr@seznam.cz
Připojit reakci
            

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.189.242 (?)
1.2.2014 20:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

podle všetkého je to z pálenice, nemal dostatečne umyté trubky kde bola medenka, nie je to žiadna chyba, treba to preliat cez filter, já používam filter na mlieko, je úplne jemný a zachití všetko

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Obnovení kvasu3014.1.20182080
Slivovice 20171614.1.20181757
Zakalení macerátu1214.1.2018966
Sejmutí etiket z lahví766.1.201899503
Kvas Oskeruše703.1.201860477
Kde se stala chyba?113.1.20181226
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?1329.12.20173124
Odkôstkovač ovocia3226.12.201744210
Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D718.12.2017995
destilační přístroj103016.12.20171300526
Hruškový kvas, konec kvašení2914.12.20173784
Archivace slivovice - co a jak?210.12.2017516
Test na metanol5010.12.201762819
Založení kvasu z bobulí stolní vinné révy 64.12.2017807
Jablečný kvas má zbytkvou cukernatost 6% Brix, co s ním?134.12.201718799
Palenka z exotickeho ovoce42.12.201714283
Manipulácia s kvasom424.11.2017739
Kompotovice714.11.20176127
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201717974
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.20171266
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201715349
Merunkovice - Marhulovica143.11.20173057
Repák + řepná pálenka253.11.201751689
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201722620
Pálení Matolin530.10.2017914
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201728583
Švestkovy kompot616.10.2017931
Archivace slivovice5712.10.201730989
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017107254
Samosběr švestek?11.10.2017566
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017306722
Pálenka z dýně5528.9.201738705
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171520
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201777236
Voda do kvasu?1918.9.20172612
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201745205
Ražná - ražovica1018.9.201727804
Destilace vína - vínovice5216.9.201778584
Kvas z jahod411.9.2017826
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171746
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Problémy s plechovou udírnou10:10
Problémy s plechovou udírnou7:59
Jak naložit maso na uzení15.1.2018
Plnění klobás mlýnkem11.1.2018
Plnění klobás mlýnkem11.1.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů