Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Zakalená slivovice

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Ano, někdo z patriotismusu po svých předcích..., host, 22.12.2016
Ano, nepovedené výrobky ze svého okolí jsem skuteč..., host, 21.12.2016
Ano, nepovedené výrobky ze svého okolí jsem ..., host, 18.12.2016
Nevěřte všemu, co čtete. Tuky, včetně těch m..., host, 17.12.2016
Zřejmě jste nepředělával nepovedené produkty..., host, 17.12.2016
Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.234.150 (?)
19.12.2009 22:01, počet návštěv: 166618
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, z pálenice jsem dostal slivovici mírně zakalenou s bílo modrým jakoby kouřovým nádechem. Prý by to mohlo být tím, že v kvasu bylo více zbytkového nevykvašeného cukru a zakalení by se mělo časem ztratit. Máte s tím někdo zkušenost? Slivovice má 57,5% Dějuji Zdenek

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.122.179 (?)
20.12.2009 7:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moje zkušenosti na něco takového jsou: mírný zákal se za čas odstraní sám.S obsahem cukru to nespojuji, spíše s vodou na ředění.   AB

Připojit reakci
      

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.234.150 (?)
20.12.2009 11:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky. Vše co jsem k tomuto dohledal se většinou týkao ředění měkkou vodou  (viz jiné diskuse zde). Narazil jsem ještě na článek, ze kterého mi vyplývá, že vliv by na toto mohlo mít oddělování frakcí, kdy "dobíhající podíl se ohlašuje poklesem stupňovitosti a mléčně zakaleným destilátem". Každopádně pálím už asi deset let a nikdy jsem slivovici zakalenou nedostal. Zdenek

Připojit reakci
         

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.176.7 (?)
22.12.2009 0:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mne se včera stalo to same. 21 litru hruskovice s opálovým zákalem. Zadne redeni. Mohl to nejak zdrbat palic? A to hlavni - ztrati se to? Nebo se to vysrazi a klesne to ke dnu? Palic tvrdil ze to hrusky delaji a ze se to do 14 dni ztrati. Bylo to moje prvni paleni, takze jsem z toho na vetvi. Prosim vi nekdo proc k tomu doslo, aby se to neopakovalo? Diky. Winkler
Připojit reakci
            

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.180.197 (?)
22.12.2009 1:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vzpomínám si, že jsem stejný problém řešil s chemikářem na střední škole a jeho doporučení bylo přefiltrovat přes filtrační papír. Tehdy to opravdu pomohlo. Ale nevím, jak je to s dostupností filtračního papíru dnes .

Zkuste to a dejte vědět.

Připojit reakci
               

Zakalená slivovice


Miloš Vysloužil (14405) - xxx.xxx.65.50 (?)
22.12.2009 8:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nu, 21 litrů pálenky bych přes filtrační papír překapávat nechtěl.
Přiznám se, že se mi to v palírně ještě nestalo. Dřív se mi občas pálenka zakalila při ředění studniční vodou, ale i ten zákal časem vymizel.

Připojit reakci
               

Zakalená slivovice


Lada4 (8) - xxx.xxx.128.84 (?)
5.1.2010 21:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý a rychle čistící filtrační papír je na mléko. Používají ho v kravínech, mlékárnách nebo sýrárnách.Na destilát je perfekní.
Připojit reakci
                  

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.255.189 (?)
3.4.2011 14:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jste velmi blízko

Připojit reakci
            

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.122.179 (?)
22.12.2009 8:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Říká se také, že to dělají slabší kvasy.Jak silný jste měl tzv."leiter",t.j.jakou průměrnou koncentraci naměřili po prvním procesu(pokud byl použit starý postup pálení a přepalování)?  AB

Připojit reakci
               

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.176.7 (?)
22.12.2009 9:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Diky za reakce. K tomu kvasu: koncentrace merena nebyla, hrusky dokvasily asi v puli listopadu (skraloup se ponoril) a kvas stale hezky vonel a vypadal slibne. Bylo ho asi 220 l a z nej nateklo 21 l/55.5. Tesil jsem se na vysledek a ted jsem slusne receno zklamany. Palirna byla moderni.
Připojit reakci
                  

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.47.69 (?)
22.12.2009 11:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, taky jsem měl párkrát zakalenou hruškovici. Palič říkal, že se to občas stává, ale neřekl proč. Po čase se to zakalení stratilo:-)

Připojit reakci
                  

Zakalená slivovice


Miloš Vysloužil (14405) - xxx.xxx.65.50 (?)
22.12.2009 13:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jestli je pálenka chutná - voní a neškrábe, nebuďte zklamaný. Patoků, které jsou cítit kdečím, škrábou v krku a bolí po nich hlava, vídáme kolem sebe plno a jsou přitom čiré jako křišťál.  Skutečně dobrá hruškovice je, s ohledem na choulostivost hruškového kvasu,  poměrně vzácné pití.  

Připojit reakci
                     

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.234.150 (?)
22.12.2009 16:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám tu dobrou zprávu. Zakalená slivovice se po třech dnech v otevřeném demižonu sama vyčistila. A navíc bych řekl, že letošní má lepší vůni a chuť než loňská "nezakalená".  Zdenek

Připojit reakci
                     

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
29.11.2010 17:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to přesně tak, nicméně čerstvé destiláty škrabou všechny, až časem se "zakulatí". Ovšem zakalený destilát cosi signalizuje a na filtraci moc nevěřím, protože to je operace na oddělení jakýchsi pevných podílů od kapaliny, ale zákal vzniká obecně ve chvíli, kdy se do vodně-alkoholického prostředí dostává komponenta, která není rozpustná v tomto prostředí, připusťme 50%- ního lihu. V případě hruškovice je to zcela zaručeně octan ethylnatý, který je v hruškovém lajtru, lutru, na Slovesku vodky, bohatě zastoupen, a pokud není dobře oddělen je zodpovědný za zákal a bolení hlavy. Jak se dá oddělit?  Neradím přidávat vápno do lutru, o tom tu je na portále "Vápno do kvasu" rozsáhlá diskuse. Problém je především v tom, že zmýdelnění na octan vápenatý je doprovázeno i likvidací velmi cenných amylacetátů, které jsou přítomny v koncentraci nižší než-li 0,1 % a také jiných stopových, vonných sloučenin. V úvahu připadá jedině pozorné a hlavně pomalé odebírání úkapů při minimálním příkonu energie do vařáku, ovšem na to nemá palírník nikdy čas. Prostě během několika min. max 10 "natočí litr předků", prohlásí, že je hotovo a že se bude brát jádro. Důsledkem je pak neúnosně vysoká koncentrace octanu ethylnatého v destilátu, ve vůni takový destilát neuráží, ale ta rána po večerní konzumaci! Také je pravda, že se časem tyto destiláty vyčeří, vysvětlit to neumím, ale určitě to souvisí s rovnovážnými vztahy, které se časem ustavují v systému voda- etanol - octan ethylnatý. Pan dr. Vysloužil má pravdu, opravdu dobrá hruškovice je vzácné pití. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.78.64 (?)
15.1.2010 9:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kurec s tím jsem bojoval taky když jsem začínal občas se mi něco skalilo a to ještě před zřezením. časem jsem přišel na závadu všechno dělal cladič jakmile mi vyskočila teplota kořalky na výstupu s něj nad 20 stupňů celsia pozoroval jsem mírné kalení.teď to udržuju pořád na 18 stupních a nekalí se to nikdy, je fakt že mám o třetinu větší spotřebu chladící vody ale výsledek je jednoznačný.Dále se také může destilát kalit rychlostí pálení, pokud v palírně spěchají, doporučuji ji změnit za jinou.Logicky - destilace je změna kapalného skuopenství na plynné a následného sražení chladem zpět do kapalného, tímto spůsobem se pevné látky nemohou dostat do destilátu. Takže zo to může palírna která má buď špinavý aparát, nebo nedestiluje ale spíš sublimuje

Připojit reakci
            

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.255.189 (?)
3.4.2011 14:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

rychle vypálený kvas na výší teplotu bere sebou i sediment.spravi se to znovu vypálením, přidáním mléka a vytvořenim škraloupu jako přírodního filtru zakalení zmizí

Připojit reakci
            

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.72.3 (?)
13.1.2012 12:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Určitě se to ztratí.Zmrazte kořalu a zákal zmizí

Připojit reakci
               

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.13.130 (?)
11.3.2015 19:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Slivovici mám v mrazáku a je pořád zakalená...

Připojit reakci
                  

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.236.138 (?)
13.3.2015 18:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ten zákal způsobují vonné komponenty, v horším případě dokap, případně ovocné vosky, ty tedy v každém případě. Ovocné destiláty do ledničky nepatří a do mrázáku už vůbec ne. Myslel jsem si, že Vás na to někdo upozorní už dříve, ale několik dní nikdo nereagoval, co nadělám. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                     

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.110.126 (?)
5.12.2015 19:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

O zakalení píše Dr. O. Vondráček takto: Vysokoprocentní ovocné destiláty obsahují však látky, které jsou rozpustny v alkoholu, nikoliv však ve vodě. To má za následek, že při zředění destilátu vodou na sílu vhodnou pro konsum se tyto látky vyloučí a způsobí zákal. Užije-li se ke zředění destilované neb měkké vody, skládán se zákal jen z látek vyloučených z destilátu: použije-li se však k tomuto účelu vody tvrdé, může býti zákal zpsoben též solemi z této vody vyloučenými... V takových případech je zákal složen jednak z jemných klčků, které se během doby usadí na dně, jednak z jemného závoje, který jest trvalý, dodávající pálence bílé neb slabě namodralé barvy. Odstranění tohoto závoje je spojeno s jistými technickými obtížemi.

...Tvoření se zákalů je v pálenkách je závislé ještě na jiných činitelích, zejména na teplotě...

Tolik citace a dál zkráceně k odstranění jemných klčků a sedlin stačí filtrační papír (třeba filtr na kávu) jemné kaly se dají odstranit čiřidli například mlékem. Pokud jde o teplotu, zákal se zvětšuje s ochlazením pálenky. Doporučuje se tedy pálenku nechat ležet několik měsícú aby se zákal vyločil a usadil u dna.

Připojit reakci
                        

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.236.138 (?)
6.12.2015 21:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Názory citovaného autora nezpochybňuji, protože znám jeho dílo, nicméně se v tomtom případě domnívám, že se jedná o ovocné vosky. PŠ

Připojit reakci
                           

Zakalená slivovice


Jaroslav David (153) - xxx.xxx.51.179 (?)
7.12.2015 5:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No však autor nijak neuvádí že by to mělo být něco jiného než vosky. Prostě jsou to látky které jsou v alkoholu rozpustné více než ve vodě. Taky to můžou být i nějaké tuky. Mám zkušenost, že zejména letní ovoce jich obsahuje více. Náchylné ke kalení jsou například meruňky, třešně, letní jablka (žňovky). Trochu lepší už je to u podzimních jablek a hrušek a takové švestky Karlátky co se sbírají až skoro na sněhu (někdy, když je :-)) a pálí kolem vánoc - s těmi jsem neměl problém nikdy.

Osobně se se zákalem moc neperu. Na ředění používám destilovanou vodu a pokud zákal vznikne, zatím vždycky se "uležel" a časem se pálenka vyčistila.

Připojit reakci
            

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.189.242 (?)
1.2.2014 20:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

podle všetkého je to z pálenice, nemal dostatečne umyté trubky kde bola medenka, nie je to žiadna chyba, treba to preliat cez filter, já používam filter na mlieko, je úplne jemný a zachití všetko

Připojit reakci
               

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.100.131 (?)
11.3.2014 22:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

dobry den, chtel bych poprosit o radu. Po vypaleni slivovice zredenou na 50% se pri vetrani po 3 dnech objevuji v demizonech hnede usazeniny jsou na dne ci pluji. Sem ta se ukaze na hladine i nejaka "mastna" mapa.

Paleni trvalo asi 2 - 2.5h. Palit jsem byl 1. po 4 dnech odstavky.

Dokap ma palenice autostopem na sile 40%. cimz i skoncila. Redeno studnicni vodou z polskych Beskyd (alespon bylo receno).

Poprve filtrovano - prelevano pres platynko. Po dvou dnech se objevilo znova. Dnes 11.3 zkousim pres filtracni papirky tak uvidim.

Vypada to jakoby to bylo necem napadeny. Ci jestli by to nemohl zpusobit demizon, ktery byl urceny pro prepravu, ve kterem kvasil cider, ale byl vymytej.

Diky za rady

Připojit reakci
                  

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.4.162 (?)
21.3.2015 19:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já jsem sehnal na 20l sliovice, púl litru 69% sliovice, trnkové,a nalel do demižonu, sliovice je čistá.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?130.3.201749
Škrábavost pálenky3128.3.201730413
Tatratea jak na to?1625.3.20173165
Geist425.3.2017461
Pálenka z dýně4419.3.201728489
Radimov koštovka páleniek 118.3.2017202
Vydrží kvas ze sladu?615.3.2017376
Slivovice vs. calvados2207.3.2017282538
Průtahové destiláty387.3.20174208
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?7222.2.20176959
Tepelné médium do dvouplášťového kotle821.2.20172133
Kalení destilátů jinak2416.2.20174428
Poslední frakce destilace kvasu - využití?816.2.20171584
drtič na ovoce409.2.2017101388
Čo s pálenkou nižšej kvality78.2.20171739
Dřevo do destilátu228.2.201710271
Palenie z exotickeho ovocia1026.1.20174728
Kvas Oskoruse5923.1.201750293
Vymrazování916.1.20171926
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201769473
Kvalita domacej palenky1209.1.201729743
Domácí ořechovice9027.12.2016139407
Množení turbo kvasinek1322.12.20161787
Zakalená slivovice16422.12.2016166619
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201611620
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201642437
Odkalovač na koloně?411.12.20161554
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016875
Nahořklá slivovice6823.11.201652051
Jak zakopat slivovici4622.11.201637424
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163882
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161568
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.20161060
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614884
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161666
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.20161356
Proč tolik cukru38.11.20161564
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161592
Výběr domácí pálenice43.11.20162066
Náhrada škody od pálenice253.11.20165980
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa26.3.2017
Uzení masa24.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů