Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Voda do kvasu?

Voda do kvasu?


host - xxx.xxx.134.31 (?)
16.9.2017 20:57, počet návštěv: 2152
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Znamy dela velmi dobré palenky. Dokonce tresnovice, kterou obvykle nemusim, mi od neho chutna. Tvrdí, ze do 100 litrove nadoby dava krome ovoce ještě 2 až 3 kyble vody. Dokonce i do meruněk. Dale pridava 3 az4kg cukru, coz mi prijde moc. Na druhou stranu je to logicke, protoze tu vodu je potreba osladit :-) To tady ale nechci řešit. Zajima me názor zdejšího fóra na tu vodu. Delam hruskovici, bohuzel nemam maslovky. Kdyz hrusky projedu řepakem musim je v nadobe dukladně prošťouchat, abych vypudil vzduch. Myslite, ze by přídavek vody prospěl? Děkuji za názory. Efendi
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Voda do kvasu?


Miloš Vysloužil (15448) - xxx.xxx.236.1 (?)
16.9.2017 21:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na přídavek vody není jednoznačná odpověď. Podrcenému ovoci s větším procentem sušiny (jablka, drobné hrušky) přidání vody prospěje. Já ji ale nepřidávám, jedině jablka naředím moštem (pokud nekvasím jenom mošt).
Přidání vody sice učiní kvas tekutějším, ale sníží cukernatost, čímž se kvas stane choulostivějším a pálení nízkoalkoholového kvasu jde hůř. Dorovnání cukrem to eliminuje, ovšem na úkor ovocné chuti.
   Nemyslím si, že z dobře rozdrceného ovoce je nutné vypudit veškerý vzduch. Když pomocí zákvasu rychle nastartujete kvašení, unikající CO2 vypudí přebytečný vzduch dostatečně. Kvašením dochází k rozpadu buněk, pektolýze a k přetvoření cukru na etanol. To všechno vede ke ztekucení kvasu i bez přídavku vody.

Připojit reakci
      

Voda do kvasu?


host - xxx.xxx.134.31 (?)
16.9.2017 21:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Děkuji za Vaši odpověď. Co si myslite o mém názoru, který jsem napsal do sousedního vlákna "Kolik cukru..."? Děkuji. Efendi
Připojit reakci
         

Voda do kvasu?


host - xxx.xxx.134.31 (?)
16.9.2017 21:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
A ještě se tady chci zeptat. Víckrát jsem tady narazil na pojem živná sůl. Asi bych to koupil někde ve vinařských potřebách...? Ale moje otázka je - k čemu je to dobré? K lepšímu prokvašení máče? Kolik alkoholu navíc tím získám? Nebo k získání lepší chuti? Fakt nevím.. Děkuji. Efendi
Připojit reakci
            

Voda do kvasu?


Miloš Vysloužil (15448) - xxx.xxx.236.1 (?)
16.9.2017 22:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to výživa pro kvasinky. U kvašení čistých šťáv to může mít smysl. U drceného ovoce, kde lze navíc očekávat i červivé plody, tam mají kvasinky potřebných minerálů dost. Dají se nahradit špetkou krystalického hnojiva. Každopádně přídavkem živné soli nic nepokazíte.

Připojit reakci
               

Voda do kvasu?


host - xxx.xxx.33.3 (?)
16.9.2017 22:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nic tam nedavejte zadnou chemiu pokud ovoce ma cukr nepotrebuje zadne sajrajty a kdyz pridate roupusteny cukr tak po zacne kvasit uplne samo

Připojit reakci
               

Voda do kvasu?


host - xxx.xxx.134.31 (?)
16.9.2017 22:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Predloni jsem udelal pokus. Do nadoby jsem dal 90 litru vody, 20 kg repneho cukru a kuchynske drozdi. Jemne to bublalo asi tri mesice od brezna do cervna. Ziskal jsem asi 13 litru 50% alkoholu, ktery mam v umyslu pridaval do likérů. Bublalo to fakt pomalu a neochotně. Nechci teď resit kvalitu ziskaneho alkoholu - je to z řepy.. Ale zajimalo by mě, jestli by něco (treba živná sůl, nevim k čemu to je) zpusobilo, aby to kvasilo rychleji a pripadne dalo víc alkoholu..? Dekuji. Efendi
Připojit reakci
                  

Voda do kvasu?


host - xxx.xxx.33.3 (?)
16.9.2017 23:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Muzete napsat kolik jste tam dal drozdi ja jsem delal reznou   za 4 tydny jsem palil vody bylo180l    cukru 30 kg   drozdi presne nevim ale bylo ho dost napalil jsem 32l  50procentni rezne   pokud budete mit zajem kolik jsem dal drozdi   vyhledam a napisu

Připojit reakci
                     

Voda do kvasu?


host - xxx.xxx.120.61 (?)
17.9.2017 11:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Teď se dívám do záznamů, že jsem nedával kuchyňské droždí, ale nasypal jsem tam jeden sáček vinných kvasinek. Ještě opravuji výnos - získal jsem 13 litrů 70 % lihu. Měli jsme tedy oba přibližně stejný výnos, Vy možná o trochu větší - (30 kg cukru = 32 litrů 50 %) kontra (20 kg cukru = 13 litrů 70 %). Vám to kvasilo rychleji.

Jak tady dále píše Rafael, kvasinky v tom jen živořily, jemně to probublávalo víc než 2 měsíce.

Efendi

Připojit reakci
            

Voda do kvasu?


host - xxx.xxx.33.3 (?)
16.9.2017 22:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nezikate vubec nic    vice alkoholu bude jen ve vemi zralych ovocich nebo pridanim cukru    ale chut slivovice vam to nezlepsi takove sajrajty se snad davaji do vina ane do kvasu na paleni

Připojit reakci
      

Voda do kvasu?


host - xxx.xxx.33.3 (?)
16.9.2017 22:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Urciie dejte cukr na 50l 1kg  max 1,50 kg     pokud date vice cukku napalite vice   jak se rika cim vic cukru tim mensi aroma hrusky   a taky srabe v krku a hlavne jen u hrusek   hlidat   hlidat jinak z kvasu bude octova voda 4 tydny odebrat do palenice vzorek tam vam reku co a jak

Připojit reakci
         

Voda do kvasu?


host - xxx.xxx.134.31 (?)
16.9.2017 22:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nechavam to cca 5 tydnu a pak hned palim. Cukru davam asi 1,5 kg na 100 litru máče. Zatím se mi nestalo (klepu na dřevo), že by se mi kvas zkazil. Pám asi 5 roků. Jo - do 100 litrů hruškového mače přidávám asi decilitr 90% kyseliny sírové. To jsem se dočetl na tomto fóru. Efendi
Připojit reakci
            

Voda do kvasu?


host - xxx.xxx.33.3 (?)
16.9.2017 23:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Muzete napsat proc tak silnou kyseline a k cemu ja palim 40 roku ato slisim poprve aby to melo grady jinak nevim

Připojit reakci
               

Voda do kvasu?


host - xxx.xxx.68.210 (?)
17.9.2017 1:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Do hruškového (ale třeba i třešňového) kvasu se kyselina dává proto, že nemá dostatečné nízké pH. Kvasinky rády nízké pH, a proto se jim připraví vhodné prostředí. Omezí se tím octovatění kvasu. Pokud vám přijde kyselina sírová jako moc hardcore, tak lze použít i třeba kyselinu citronovou. Já jsem kvas připravoval tak naposledy před 5i lety a příští rok, pokud se urodí, zkusím taky přidat sírovku. Pozor na manipulaci, 96% sírovka způsobuje velmi těžké popáleniny. Do pálenky se nedostane, bod varu je až někde kolem 300° C. 

Připojit reakci
                  

Voda do kvasu?


host - xxx.xxx.37.111 (?)
17.9.2017 3:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kvasinkách je pH vcelku jedno - snášejí ho dobře ve velkém rozsahu, (pH 3-6). Při okyselování jde spíš o to, že nižší pH omezuje tvorbu křísu a kyseliny octové.
*
Ve vodnatém prostředí se kvasinky lépe a rychleji množí i pracuji efektivněji. Dále se ředí kvasy z velmi cukernatých surovin aby se využil jejích potenciál a neprokvašený cukr po studeném kvašení neskončil v kanále. Dalším důvodem je konstrukce některých vařáků které nejsou uzpůsobené velmi hustým kvasům. Třeba z důvodu jejich připalování, špatného prohřívání, vypouštění a likvidace výpalků apod.
*
Přiživování běžných kvasů nemá skoro žádný význam, je zbytečné. Ale je nezbytné u kvasů z cukru, zředěných šťáv, moštů, výluhů, medovin apod. které obsahují málo nebo žádné živiny. V takových případech kvasinky živoří, k výživě mají někdy jen svůj autolyzát a tím se kvašení neúměrně prodlužuje a vzniká při něm spousta nežádoucích látek a taky výtěžek je špatný. To je i Váš případ s tím droždím a cukrem. Kdyby takovým způsobem postupovaly průmyslové lihovary nevydělaly by si ani na provozní vodu! Tam se škrobnaté suroviny, meláza, celuloza atd. kvasí jen 48 - 72 hod! A taky při pro kvasinky ideální teplotě - kolem 30°C a jejích velké násadě.

Rafael.

Připojit reakci
                     

Voda do kvasu?


host - xxx.xxx.120.61 (?)
17.9.2017 12:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Reaguji na prostřední odstavec - používám dvouplášťový kotel, ale nemám míchadlo. Proto se hustý kvas špatně a dlouho prohřívá. Příště to chci řešit přidáním vody do kotle, aby se to zředilo.

Proto možná bude dobré, když tu vodu přidám hned při přípravě kvasu. Víc cukru než 1,5 kg na 100 litrů máče ale přidávat nechci.

Připojit reakci
                     

Voda do kvasu?


host - xxx.xxx.8.138 (?)
18.9.2017 10:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kvasinkám to jedno je a není. Vyšší hodnoty pH jsou pro ně "lepší" a tvoří biomasu rychle, spotřebovávají cukr a vytvoří méně alkoholu. Nízké pH je stresovým faktorem a kvasinky produkují více alkoholu, pomaleji tvoří biomasu - to je jedno, času na kvasení je habaděj. Pokud by jsme kvasinky chtěli kultivovat, tak pH 5 bude asi nejlepší. Na začátku, kdy je nejvíc živin, je proto lepší srazit pH na 3 a tím je trochu zarazit v množení.

Připojit reakci
                        

Voda do kvasu?


host - xxx.xxx.40.74 (?)
18.9.2017 11:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za smysluplnou, doplňující a za zamyšlení velmi vhodnou reakci.

Taky si myslím, ale vyzkoušeno to nemám, že to nízké pH musí nějak stresově působit nejen na nežádoucí organizmy, ale i na ty kvasinky. I když ty to oproti ním snášejí daleko líp. (Podobně jako SO2).
A taky se uvádí, že ve vyloženě kyselém prostředí vznikají ve větší míře i nežádoucí destilát kontaminující látky.
Osobně vůbec nejsem příznivcem velmi "kyselého" prostředí - jen vždy a všude hlavně razím myšlenku velmi těsně uzavřených a utěsněných kvasných nádob po přejití bouřlivého kvašení jako nejlepší prevenci před nejrůznějšími nepříznivými vlivy a infekcemi.
*
Nízké pH je stresovým faktorem a kvasinky produkují více alkoholu,
Nevím, nemám argumenty, ale myslím si že ne. Ale fact jen myslím, nevím.

P.S. pro "kolemjdoucí" bych rád připomněl, že stupnice pH je logaritmická!

Rafael.

Připojit reakci
                           

Voda do kvasu?


host - xxx.xxx.68.210 (?)
18.9.2017 20:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kvasinky ho zvládají právě nejlíp. Plísně kyselé pH zastaví úplně, Acetobacter hodně zpomalí.

Příští zkusím koupit kulturu. U vína jsme dosáhli nejlepší výsledky se Saccharomyces bayanus, tak to třeba bude fungovat i u ovoce. Navíc ve víně byl nižší výskyt rodu Hanseniaspora, která tvoří některé nežádoucí vyšší alkoholy - ty vadí u pálenky taky.  

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Odkôstkovač ovocia3016.12.201742672
destilační přístroj103016.12.20171287990
Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D515.12.2017382
Hruškový kvas, konec kvašení2914.12.20173175
Archivace slivovice - co a jak?210.12.2017264
Test na metanol5010.12.201761688
Založení kvasu z bobulí stolní vinné révy 64.12.2017593
Jablečný kvas má zbytkvou cukernatost 6% Brix, co s ním?134.12.201718202
Palenka z exotickeho ovoce42.12.201713840
Manipulácia s kvasom424.11.2017526
Kompotovice714.11.20175907
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201717479
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.20171041
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201714939
Merunkovice - Marhulovica143.11.20172719
Repák + řepná pálenka253.11.201750277
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201722113
Pálení Matolin530.10.2017718
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201728171
Švestkovy kompot616.10.2017816
Archivace slivovice5712.10.201729917
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017105252
Samosběr švestek?11.10.2017457
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017303100
Kvas Oskoruse6228.9.201758058
Pálenka z dýně5528.9.201737929
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171289
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201776177
Voda do kvasu?1918.9.20172153
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201744066
Ražná - ražovica1018.9.201727047
Destilace vína - vínovice5216.9.201777259
Kvas z jahod411.9.2017652
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171472
Zakalená slivovice1685.9.2017186684
Refraktometer - poradte vhodny2223.8.20177096
Destilační přístroj - sestrojení5315.8.2017111459
Destilát z kukuřice2611.8.201764411
Kompotová jamovice2031.7.20171979
Domácí ořechovice9330.7.2017155780
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
A až Z o uzení14.12.2017
A až Z o uzení14.12.2017
A až Z o uzení5.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů