Veľmi hustý kvas



Stránky: 1,  2   
host - 172.9 (?) 
8.1.2016 20:10, zobrazeno: 16655x

Zdravím 

Tento rok som prvý krát zakladal jablčný kvas. Dával som doňho neskoré jablká samozrejme riadne dozreté. Zakldal som ho niekedy v prvej polovici novembra čiže asi pre dvomi mesiacmi. Nepridával som doň žiadnu vodu ani cukor. Skladujem ho v stodole, teraz je tam okolo 6 stupňov, predtm keď nemrzlo tam samozrejme bolo teplejšie. Včera som prvýkrát otvoril jeden sud, a na prvý pohľad je kvas veľmi hustý, akokeby tam ani nebola žiadna šťava? Je to dobré alebo zlé? Mám ešte čakať, príp sa ho pokúsiť nejako zriediť?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 236.120 (?), 8.1.2016 20:44
Myslim, ze pri tak nizke teplote se Vam kvaseni zastavi. Otazka je, jestli to muze mit negativni vliv na kvalitu kvasu.. To, ze se Vam kvas jevi husty, je normalni. Stava se drzi dole. Efendi
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.46 (?), 8.1.2016 20:45

Šťáva je dole v sudu, nahoře je hustá kaše.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 123.101 (?), 9.1.2016 12:25

Přenést do tepla, při pálení v pálenici dolít vodu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 9.1.2016 12:41

Jestli jste do jablek nepřidával cukr (což je jinak chvályhodné) nebude kvas tak stabilní, jak se o jablkových kvasech traduje. Proto bych - jak se radí výše - přenesl kvas do tepla, a jakmile vykvasí, neotálel bych s pálením. Před přesunem kvasu bych odstranil tmavou vrstvu drti, která bývá trochu naoctovatělá. Máte-li možnost změřit zbytkový cukr, tím lépe. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 132.158 (?), 9.1.2016 13:23

Když ten kvas bude vykvašený což je díky nepřicukření reálné, tak mu nějakým stěhováním a okysličením jen ublížíte. Nehledě na zbytečnou práci.
Na druhé straně masivní hustá vrstva nahoře sudu svědčí o tom, že něco tam ještě kvasí. Nebo jen dokvašuje?
Je třeba změřit cukernatost, měla by být cca 3-6°Bx a podle toho se rozhodnout.
Pokud nemáte refraktometr a do pálenice se Vám se vzorkem nechce, proveďte aspoň́ kvasnou zkoušku v malé lahvičce v teple.

Rafael. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 9.1.2016 13:45

Jenom spekulujeme. Asi záleží na velikosti nádob. 100 litrový sud lze na rudlu převézt ze stodoly jednou osobou i bez otvírání a okysličení. A máme kvasnou zkoušku v celém objemu. Samozřejmě změření cukernatosti by mohlo rozhodnout, že převážet kvas je třeba ne do tepla, ale do palírny. Osobně si ale myslím, že od poloviny listopadu při venkovní teplotě vykvašeno nebude.Ale jak říkám, jen spekulujeme...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 40.41 (?), 9.1.2016 17:30

Kdyz jsem delal poprve jabka ja, tak jsem to delal stejne a mel jsem je v 200l sudu. Cca po mesici nam palirnik poradit to dat do 2 sudu a rozredit to, ze to pry je nejspise jak beton. Mel pravdu, vubec to se nechtelo nechat vyndat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 9.1.2016 17:53

Jablečné kvasy to dělají v podstatě vždycky. Hodíte-li do vody jablko, plave na hladině, když hodíte hrušku, potopí se.  I rozředěný jablečný kvas má tu horní polovinu tuhou. Důležité je, jak hustý bude kvas v kotli, až se bude míchat. Jsou-li jablka málo šťavnatá a hlavně málo sladká, je i po vykvašení hustý a musí se ředit. Kvas ze sladkých (nebo přislazených) jablek je tekutější, neboť cukr se změnil v líh. Ke ztekucení kvasu napomůže i pektolytický enzym.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Tondaa - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (87) - 208.147 (?), 9.1.2016 22:22

já bych doporučil zkoušku čistou rukou a s vyhrnutym rukávem - zastrknout do sudu. Ono bude hned zřejmé, jak silná je ta,,hustá,, vrstva i jak řídké je to ostatní. Touto dobou už by to mohl být koláč tak 10 - 15 cm - což není žádná vada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika