Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?

Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?


host - xxx.xxx.24.34 (?)
6.10.2018 17:52, počet návštěv: 2998
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím,

rád by som sa spýtal na názor znalcov na pridávanie vápna do kvasu pred destiláciou. Niekde sa odporúča pridať pred destiláciou do kvasu vápno pre neutralizáciu kyselín a uvolnenie alkoholu – napr. Ako správne pripraviť kvas. Keď som pripravoval kvas prvý krát pred niekoľkými rokmi, tak som vápno pridal – výsledok bol dobrý, len neviem či k tomu pomohlo práve to pridanie vápna alebo niečo iné. Niekto tvrdí že vápno vraj nemá žiadny vplyv na kyselinu octovú- nereaguje s ňou (neviem prečo by nemalo), prípadne niekto vápno vyslovenie neodporúča pridávať a vraj niektoré pálenice kvas s pridaným vápnom ani nevypália (je možné že reaguje s meďou??). Aký je teda váš názor? Určite ak je kvas ideálny, tak vápno netreba, …ale nie vždy všetko vyjde ideálne…

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?


Jiří 1968 (1396) - xxx.xxx.137.210 (?)
6.10.2018 19:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Do čistého sudu dávám jen zralé ovoce, nic víc.

Obrázky:
čisté zralé trnky (Domácí velkoplodá)
čisté zralé trnky (Domácí velkoplodá)
perfektně kvasí bez kvasinek i bez vápna
perfektně kvasí bez kvasinek i bez vápna
 hotový zákvas (50L) pro další 120l sud.(bez cukru,bez vody a bez pekářského droždí.
hotový zákvas (50L) pro další 120l sud.(bez cukru,bez vody a bez pekářského droždí.
Připojit reakci
      

Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?


host - xxx.xxx.19.63 (?)
6.10.2018 19:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to blábol.
Mimo toho, že tím způsobem pálenice chce mít zneutralizované a ne velmi kyselé výpalky a tím si ulehčit práci s jejích likvidaci, nevidím v tom žádný racionální důvod. Ba spíš naopak protože takovým dávkováním zásad se kvas přivede do zásadité úrovně což vůbec není dobré a normální výrobci, zakladatelé kvasů a ani průmyslové a komerční lihovary to nedělají.
Snad jen v případě kvasů s vadami, naoctělými apod., ale i tak velmi citlivě a ne tak humpoláckým způsobem.

Rafael.

Připojit reakci
   

Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?


Standa_HK_ (1185) - xxx.xxx.248.159 (?)
6.10.2018 21:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podlle změny pH dojde k přechodu kvašení alkoholického na kvašení mléčné nebo přechodné (octovo-mléčné). To znamená, že neutralizaci kyselin si můžete dovolit jen pár hodin před pálením, kdy už v kvasu nejsou přebytečné/zkvasitelné sacharidy. Osobně mne zaráží, že mají v článku jednotné dávkování bez ohledu na použité činidlo (pálené vápno, hydrát, vápenec,...) a bez ohledu na změřené pH. Přitom hydrát a nehašené vápno budou neutralizovat tak, že si budou brát i CO2 stabilizující kvas. Bezpečný by snad byl uhličitan vápenatý, Jenže hrozba vykypěním kvasu (ionty kyseliny se vyměňují za "kyselinu uhličitou", jenž se následně rozpadá na vodu a co2) neznalého čtenáře vede k použití razantnějších verzí...

Takže používejte zdravý rozum a ochutnejte kapalnou fázi z pod deky. Pokud je ovocně příjemná a pitná jako suché víno, proč to nějak upravovat. A pokud už to bude utrejch volající po nápravě, tak raději si ověřte termín v palírně a jděte na reakční dobu řádově v hodinách stylem "večer před odvozem do palírny. Taky můžete zkusit poloprovozní pokus a do půllitru si dát 3 dcl mače a k tomu přidat 1/2 čajové lžičky jedlé sody. Pokud po skončení šumění bude mač pitelnější, můžete pokus opakovat s vápencem.

SfK

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ukončení destilace + ředění930.12.20184120
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20188039
Kotel na pálení destilátu621.12.20184824
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2219.12.201848107
Pálenka z moštu4319.12.201818060
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20184276
Zápach pálenky816.12.20182769
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20185282
Mišpule610.12.20188720
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.201812931
Ananasovice, pomerančovice164.12.201814249
Domácí pálenice174.12.20189741
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20182750
Jak legálně provozovat domácí pálenici?71.12.20184648
Zakalená slivovice17027.11.2018227971
Vínovice226.11.20181062
Kvas z cca 20kg broskví2825.11.201813419
Teoretický výnos2323.11.20187883
Jablkovy kvas5723.11.201816406
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1419.11.20184626
Paleni slivovice doma1117.11.20188672
Hruškovice2817.11.201827839
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6914.11.201862426
Trnkovica (trnka obecna)3710.11.201826636
Pliseň na švestkách 210.11.20181388
Co přidat k hotovému hruš. kvasu35.11.20181395
První pálení52.11.20182435
Teplota a rýchlosť kvasenia2330.10.20187335
Prevoz kvasu629.10.20181966
Biely povlak na slivkovom kvase 229.10.20182272
Slivovice zapáchá po acetonu2527.10.201847311
Odolnost kvasinek1826.10.20182624
Čemu věřit refraktometru nebo cukroměru1025.10.20182715
Kvašení jablečného moštu624.10.20182261
Destilační přístroj - sestrojení5721.10.2018135062
Kvas s hrusiek a jablk1521.10.201811734
Cukerný kvas z poských rychlokvasinek220.10.20181997
Čo s pálenkou nižšej kvality820.10.20184987
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3918.10.201881682
Vady pálenky716.10.20182935
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů