Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Pálení > Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?

Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?


host - xxx.xxx.24.34 (?)
6.10.2018 17:52, počet návštěv: 3945
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím,

rád by som sa spýtal na názor znalcov na pridávanie vápna do kvasu pred destiláciou. Niekde sa odporúča pridať pred destiláciou do kvasu vápno pre neutralizáciu kyselín a uvolnenie alkoholu – napr. Ako správne pripraviť kvas. Keď som pripravoval kvas prvý krát pred niekoľkými rokmi, tak som vápno pridal – výsledok bol dobrý, len neviem či k tomu pomohlo práve to pridanie vápna alebo niečo iné. Niekto tvrdí že vápno vraj nemá žiadny vplyv na kyselinu octovú- nereaguje s ňou (neviem prečo by nemalo), prípadne niekto vápno vyslovenie neodporúča pridávať a vraj niektoré pálenice kvas s pridaným vápnom ani nevypália (je možné že reaguje s meďou??). Aký je teda váš názor? Určite ak je kvas ideálny, tak vápno netreba, …ale nie vždy všetko vyjde ideálne…

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?


Jiří 1968 (1422) - xxx.xxx.137.210 (?)
6.10.2018 19:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Do čistého sudu dávám jen zralé ovoce, nic víc.

Obrázky:
čisté zralé trnky (Domácí velkoplodá)
čisté zralé trnky (Domácí velkoplodá)
perfektně kvasí bez kvasinek i bez vápna
perfektně kvasí bez kvasinek i bez vápna
 hotový zákvas (50L) pro další 120l sud.(bez cukru,bez vody a bez pekářského droždí.
hotový zákvas (50L) pro další 120l sud.(bez cukru,bez vody a bez pekářského droždí.
Připojit reakci
      

Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?


host - xxx.xxx.19.63 (?)
6.10.2018 19:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to blábol.
Mimo toho, že tím způsobem pálenice chce mít zneutralizované a ne velmi kyselé výpalky a tím si ulehčit práci s jejích likvidaci, nevidím v tom žádný racionální důvod. Ba spíš naopak protože takovým dávkováním zásad se kvas přivede do zásadité úrovně což vůbec není dobré a normální výrobci, zakladatelé kvasů a ani průmyslové a komerční lihovary to nedělají.
Snad jen v případě kvasů s vadami, naoctělými apod., ale i tak velmi citlivě a ne tak humpoláckým způsobem.

Rafael.

Připojit reakci
   

Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?


Standa_HK_ (1232) - xxx.xxx.248.159 (?)
6.10.2018 21:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podlle změny pH dojde k přechodu kvašení alkoholického na kvašení mléčné nebo přechodné (octovo-mléčné). To znamená, že neutralizaci kyselin si můžete dovolit jen pár hodin před pálením, kdy už v kvasu nejsou přebytečné/zkvasitelné sacharidy. Osobně mne zaráží, že mají v článku jednotné dávkování bez ohledu na použité činidlo (pálené vápno, hydrát, vápenec,...) a bez ohledu na změřené pH. Přitom hydrát a nehašené vápno budou neutralizovat tak, že si budou brát i CO2 stabilizující kvas. Bezpečný by snad byl uhličitan vápenatý, Jenže hrozba vykypěním kvasu (ionty kyseliny se vyměňují za "kyselinu uhličitou", jenž se následně rozpadá na vodu a co2) neznalého čtenáře vede k použití razantnějších verzí...

Takže používejte zdravý rozum a ochutnejte kapalnou fázi z pod deky. Pokud je ovocně příjemná a pitná jako suché víno, proč to nějak upravovat. A pokud už to bude utrejch volající po nápravě, tak raději si ověřte termín v palírně a jděte na reakční dobu řádově v hodinách stylem "večer před odvozem do palírny. Taky můžete zkusit poloprovozní pokus a do půllitru si dát 3 dcl mače a k tomu přidat 1/2 čajové lžičky jedlé sody. Pokud po skončení šumění bude mač pitelnější, můžete pokus opakovat s vápencem.

SfK

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20192524
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20192842
Aroma slivovice364.4.201914290
Ochutnávka Radimov623.3.20192515
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20196033
Modry povlak na Broskvovici719.3.20191577
Parciální fermentace518.3.20191729
Kvas z mirabelek2011.3.201918414
Kvasenie a palenie manga710.3.20192132
Dřinka - použití229.3.201934452
3D pálení2323.2.20196481
Koupě automatické pálenice 10821.2.201948427
Odpeckovač317.2.20191528
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20194060
Kvas přes zimu1012.2.20193633
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201924067
Kvasná zátka1611.2.201914150
Pálenka z melasy207.2.20195927
Destilát z piva a vína121.2.201915567
Ředění slivovice629.1.20196835
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.201911831
Cukr626.1.20192369
Umístění palírny3918.1.20199017
Chut po siře318.1.20191254
Jblkový kvas (druhák)918.1.20193667
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019965
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201921605
Automaticka palirna ovoce 28.1.20191687
Síření sudů25.1.20191091
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.201914602
Slivovice vs. calvados2281.1.2019360629
Cukr nebo med?151.1.20195221
Ukončení destilace + ředění930.12.20184933
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.201810305
Kotel na pálení destilátu621.12.20185590
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2119.12.201849909
Pálenka z moštu4319.12.201820814
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20185318
Zápach pálenky816.12.20183681
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20186264
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů