Vady pálenky



host - 219.46 (?) 
3.10.2018 12:31, zobrazeno: 6430x
Prosim o radu někoho, kdo ma zkusenost s aktivnim uhlim na odstraneni smradu z palenky. Zmenil jsem ohrevne medium ze slaneho roztoku na olej a zřejmě vyšším přenosem tepla došlo i pres dvouplašt k pripaleni švestkoveho kvasu. Byl jen lehce černy povlak na dně, ktery šel umyt proudem vody, myslel jsem ze to bude dobry. Pri 2D jsem čichem nic špatneho nepozoroval, az po naredeni na 50 proc. to zacalo odporne smrdet. Kvas byl troufnu si rict luxusni, tak jedine co me napadá je to připálení nebo ze by mi tam pustil smrad medeny prestupnik, ale ten je novy a je na nem destilovano letos parkrat. Nemam zatim zkusenost ani s připálením ani ze smradem ze spinavé mědi, tak typuju ze smrad je z připaleni. Nechal jsem tyden vetrat ale bez uspechu, tak jsem do pulitru dal na zkousku 1tbl aktivniho uhli z lekarny Dr.Max. po 24 hodinach to pohltilo ten odporny zapach a vystouply tony svestky, ale palenka je černa jako inkoust a vubec nevim jak prefiltrovat. Papirove ubrousky, kavovy filtr i vata pusti vse nebo jen nepatrne černotu zmirni. Takze otazka zni jakym zpusobem prefiltrovat a pripadne jestli mohu udělat 3D i s tim uhlim, aby nepoznamenal ten smrad pohlceny v uhli a barva i 3D? Je mi jasne ze slivovice uz bude jen na likery atd, ale vylit se mi to nechce, kdyz vzpomenu co mi to dalo prace. Dekuji za rady
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 49.255 (?), 3.10.2018 14:30

Časem by se to mělo usadit. Zkuste ho tomu dát protože filtrace jsou v domácích pdmínkách bez patřičného vybavení, čerpadlo apod., utrpením anebo s použitím příslušných filtračních papírů velmi pomalé.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 219.46 (?), 3.10.2018 15:43
Takze myslíte pridat uhli a pak udelat 3D i s uhlim?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 49.255 (?), 3.10.2018 23:25

Ne, to si nemyslím. Měl bych strach, že varem se ten smrad z toho uhlí zas uvolní.
Ale praktické zkušenosti s tím nemám. Ne, že by se mi nikdy nic nepřipálilo, stane se to, ale bylo to tak narušené, smradlavé, že to šlo na líh technický a čistit jsem to ani nezkoušel. Podpalovač, rozpouštědlo apod.
(Z literatury - připálení = neodstranitelná vada).
Ale asi hodně záleží jak moc.
Být vámi, zkusil bych počkat na to samovolné vyčištění...
I když to může trvat i týden a možná i víc.

(Ale s tím uhlím bych to nevařil. Ale jak jsem psal, vyzkoušené v praxi to nemám...).

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 219.46 (?), 4.10.2018 0:31
Tak jsem ten smrad jeste posuzoval se sousedem a zjistli jsme, ze se s nejvetsi pravdepodobnosti jedna o smrad po oleji, protoze na chuti to poznamenany neni skoro vubec, coz pripalenina bývá a zapacha to dost podobne jako olej, ktery mam ve dvojitem dně. Dira tam zadna neni, ani vypalek nebyl nijak mastny, pujde asi o mikroskopicky prunik par skrze sváry. Kdyz jsem povolil pojistny ventil zasycelo to podtlakem, takze zadna vezsi prasklina tam nebude. Takze ted asi opravdu zbyva jen 3D na technicke účely.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 159.150 (?), 16.10.2018 10:05

Vlákno "Vady pálenky" doplním o jeden poznatek mírného zakalení broskvovice po opravdu opatrně a pomalu dělané 2D a odvětrání cca 3 týdny. Zkušebně jsem ji nalil do půllitrové plastovky, dal na 3 hodiny hodně vychladit do mrazáku a potom přes odličovací tampon přefiltroval. Opakoval jsem to 2x - no a už úplně čirá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 219.46 (?), 16.10.2018 22:03
Taky se mi broskvovice temer pokazde zakalí, chci ji vzdy jemnejsi, tak ji naredim cca na 46 a to uz je po odvětrani problem a to pouzivam kojeneckou vodu, takze ji vetsinou destiluji po naredeni a pridani kompotu potreti. Po pokusech s broskvemi jsem letos došel k poznatku, ze problem u broskvi je v nizkem obsahu cukru. Takzek dosladit alespoň 2 kg na 100 litru kvasu nebo kdo je odpurce docukrovani tak delat na 3x. Dakši moznosti, kterou chci zkusit pristi rok je zastavit 1D max na 20 az 25 procentech alk... Holt porad je co zkouset a vylepsovat a to me na tom strašne bavi 😉👍. Jinak s tim vymrazenim a filtraci jste to udelal dobre. V jedne palirne pobliz kde bydlim vam naredi destilat pod 45 procent jedine kdyz ho vymrazi a prefiltruji, protoze pod 45 se v chladu zakali snad vse. Privezl jsem si letos z palirny 10 litru jenich demineralizovene vody, kterou prede mnou filtroval, zkusil jsem naredit a zchladit slivovici a zakalila se. Pak po zahrati se zase vycistila. At se daří Honza
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 161.145 (?), 29.11.2020 13:19
Možno ste pálenku už vypili, ale pre budúcnosť. Do nádoby nalejte pálenku a primiešajte asi200-250g aktívneho uhlia na 10 litrov. Treba to asi 5 min miešať a potom nechať usadiť. Čím dlhšie tým bude filtrácia jednoduchšia. Potom to treba pomocou hadičky stiahnuť do druhej nádoby tak, aby zostal uholný kal v prvej nádobe. Získanú zmes treba ešte odfiltrovať cez jemný papierový laboratórny filter, ktorý dáte do lievika (trychtýř) Ak má zákal dajte do lievika aj 3 filtre súčasne a opakujte to viackrát. Ak nemáte laboratórne filtre môžete použiť aj kávové papierove filtre, ale 4-5 súčasne. Ide to pomaly, ale dá sa to vyčistiť. Pozor! Spolu so zápachom sa odstráni aj aróma destilátu. Tú potom musíte dorobiť kupovanou prírodnou esenciou.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 32.94 (?), 30.11.2020 21:33

A ja by som doplnil, že by stálo za pokus vyskúšať čírenie bentonitom, ako víno. Mimochodom na vinárskych e-shopoch majú aj špeciálne rastlinné uhlie na vychytanie pachov.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika