V Bosně se pálí rakije veřejně, bez daní i otrav



rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?) 
10.11.2013 17:54, zobrazeno: 11810x

Vážení milovníci domácí pálenky, chtěl bych znát váš názor na to svobodomyslné domácí pálení Rakije, nebo jiných pálenek z domácí nekomerční produkce, jaké panuje v Bosně.Myslím, že už ho znám, a mohlo by se zavést i tady, kdyby vlády naší republiky nebyly závislé na bezpečném výběru daní z výroby lihu, a vyprodukovaly takové zákony, a dokázaly dohlédnout na jejich dodržování, a výběr jinych daní.Pak by kromě podzimních zabijačkových zvyků přibyl i zvyk pálení kvasu za bílého dne, zcela beze strachu, třeba přímo v předzahrádce. U nás zcela nemožné. Ovšem na Balkáně patří domácí pálení rakije k běžnému koloritu podzimu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 41.143 (?), 10.11.2013 18:32

v madarsku i chorvatsku se páli veřejně, bez daní i otrav

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 18.68 (?), 10.11.2013 20:19

No, ve spotřebě tvrdého alkoholu jsme v Evropě na druhém místě. Skoro si umím představit, jak by to dopadlo, kdyby si mohl každý pálit co chce a jak chce. Daň z alkoholu byla zavedena už ve středověku třeba ve Francii, není to žádný náš výmysl. To volné pálení je možné jen tam dole, nikde jinde v Evropě není možné. A jsou tady severské státy, kde je problém koupit i běžné pivo. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jardo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (89) - 218.60 (?), 10.11.2013 23:16

Tým na tých fotkách zase nie je až tak čo závidieť. Osobne ak by sa u nás malo legalizovať také pálenie, potom nech to u nás radšej nikto nemení. Vybavenie a hygiena na ich úrovni by nemali byť pre nás vzorom.

Nejaká miera kontroly a dozoru v tomto smere by mohla byť na mieste. Už to, čo u nás dokážu niektorí "producenti" uvádzať na trh hraničí so zdravým rozumom. Možno by stačilo, uvoľniť určité malé množstvá pre svoju potrebu, zdaniť produkciu pre obchodovanie a najmä sledovať jej kvalitu by nemuselo byť na závadu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 45.252 (?), 20.11.2013 18:22

Nejméně půlka Moravy již desítky roků pálí Ne-veřejně doma. Bylo tomu tak za 1. republiky, za 2. republiky, za bolschvika a i nyní. Zvláště nyní je kvalitní domácí destilát vítanou prevencí před demokratickými jedy s kolky. Vždyt i v lihovinách a "destilátech" s kolky i když už neobsahují metanol, je množství barviv, přísad a dochucovadel původem z ropných derivátů. A takové "destiláty" jaké vyrábí většina lihovarů i ten nejvěhlasnější? Jsou to z drtivé většiny řezané destiláty, tj. směska líhu (z brambor či obilí) a menšiny ovocného destilátu... A dokonce je to i uvedeno na etiketách, byt mazaně. "Líh, destilát"

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
SOSNA - (17) - 125.90 (?), 14.1.2014 21:44

Již tři roky v Maďarsku mohou pálit doma a říkají, že kvalita pálenky šla nahoru. Destilační aparáty se prodávají v obchodě a neplatí se daně z pálení.  A nikdo se neotrávil špatným a nekvalitním alkoholem. Pálí z ovoce, které by jinak schnilo a je to národní sport.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 45.252 (?), 12.4.2014 12:39

V Madarsku se může pálit domácí pálenka doma z vlastního ovoce pro vlastní potřebu a to 50L 84% etanolu!!! a nemusí se za to platit spotřební dan... tedy nemusela... nyní Evropský soud zrušil osvobození Madarské domácí pálenky od spotřeb. daně. V Madarsku se zvedla obrovská vlna nevole a nová vláda a parlament nebude respektovat rozsudek Evr. soudu v této věci. Tato kauza přispěla svým dílem k vítězství ostře protievropských nacionálních stran v nedávných Madarských parlament. volbách.

Jinak obecně je jasné že z opravdu domácí pálenky vypálené z ovoce destilací se nikdy nikdo neotrávil a ani nemůže. To jen bulvární a nevzdělaní novináři z TV Nova aj. pořád tvrdošíjně z neznalosti v otřesných případech syntetických mícháren technického etanolu a metanolu pořád jako hlupáčci papouškují slovo "palírna" v souvislosti se syntetickými míchárnami jedů...)))

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 157.7 (?), 22.9.2014 11:10

V muzeu pálenic ve Vlčnově jsem s údivem zjistil, že u nás bylo možno pálit pro vlastní potřebu asi 56 litrů bez daně. To bylo ovšem za temných časů Rakousko-Uherska. S nástupem demokratů a Masaryka (jinak prý čestným předsedou nějakého spolku abstinentů) se to ve 20.letech začalo omezovat, až se to omezilo úplně. Takto se demokracie zasloužila o rozšiřování naší svobody oproti feudalismu. Zdá se že by každého abstinenta i každého ožralu ve veřejné funkci měl vzít četr do pekla, jinak budou dělat peklo ze života oni nám. Ale čas běží, lidi si zvyknou a dnes už nikdo neví že dříve byl svět jednodušší a fungoval líp. To je to stejné jako vliv bank a znehodnocování měny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 32.73 (?), 3.5.2014 22:03

V Bosně se nepálí rakije, ale Rakija. To že na Moravě sa pálí slivovica a v čechách slivovice, neznamená, že si můžete počeštit i úplně cizí slova, která kromě vás čecháčů nikdo jiný na světě nevysloví s "e" na konci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 3.5.2014 22:23

...chtěl bych znát váš názor na to svobodomyslné domácí pálení Rakije.

Pády podstatných jmen.Druhý pád-koho, čeho... tedy Rakijesad.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika