Ukončení destilace + ředění



host - 195.41 (?) 
10.12.2018 12:12, zobrazeno: 7130x

Jsem úplnej začátečník a chtěl bych se zeptat na dvě věci.

1. Kdy mám ukončit destilaci? Když začínám pálit, teče mně třeba 85% pálenka a chtěl bych vědět na kolik procentech mám končit.

2. Na kolik % pak výslednou slivovici naředit.

Díky za rady!

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 146.154 (?), 28.12.2018 15:24
1. Kolem 20% 2. 47-51% max 47% se bere za velmi jemnou Více než 51% zbytečně ostra
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 49.31 (?), 28.12.2018 18:15

Kolem 20% se ukončuje jímání lutru při 1D.
V žádném případě ne při 2D, při finální destilaci!!!

xxx.xxx.146.154 (?): nepište nesmysly!!!

*

(Jímaní jádra se určuje podle povahy aktuálně vytékajícího destilátu. Nějaké teploty nebo procenta jsou jen velmi orientační údaje a nelze se jimi řídit! Vždy hlavně chuti. Někdy je ten "bod zlomu" už 60%, většinou kolem 50%, ale někdy třeba i 40% se ještě dá. Domácí paliči, pokud si nejsou jisti tyto frakce jímají zvlášť a až třeba časem, s čistou hlavou a chuti se rozhodnou co s nimi).

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 155.47 (?), 30.12.2018 2:15
Jestli správně vidím, otázka byla: kdy přestat pálit. Pokud by přestal na vámi uváděných 60%,musel by dost ředit, a to je dost zbytečné.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 49.31 (?), 30.12.2018 8:31

Myslím, že jsem napsal dost jasně, že nějaká procenta nebo teploty jsou jen hrubě orientační údaje!
A že je třeba se řídit chuti zrovna vytékajícího destilátu!!!
*
Ještě k těm 60% : Pokud je nekvalitní kvas a vytékající destilát už nechutný,  určitě je lepší skončit destilaci a jádro zředit raději vodou než smrdutým a nechutným pozadkem.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 88.35 (?), 28.12.2018 20:30
1d. většinou tahnu do 10%. Ale stejně to neměřím. Používám metodu kdy naberu na trošičku na lžičku, naleji na víko kolony které je teplé a zkusilm zapálit. Když přestane hořet tak ukončuji 1.d.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 49.31 (?), 28.12.2018 21:03

1D je celkem nepodstatná, u ní mimo přeběhnutí pěny, ucpání přestupníku, připálení tuhých části ve vařáku není co zkazit.
V principu jde vlastně jen o oddělení tekuté části kvasu od tuhé a její částečné zkoncentrování.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 88.35 (?), 29.12.2018 15:28
A u 2.d. ze 100l vařáku odeberu prvni jeden 0.5l bokem. Potom druhý 0.5l ten si nechám pro jistotu kdybych to moc zředil. A konec dotáhnu podle chuti. Toť vše. V podstatě máte pravdu. Jde jen o odělení lutru z kvasu :). Zase tolik zkušeností nemám. Ale člověk se tuto tradici u nás na Slovácku učí celý život.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 236.138 (?), 30.12.2018 20:25

Objem vařáku není úplně zajímavá info. Doporučuji odebrat 1 - 1,5% úkapů objemu z nasazaného lutru, u jablečného či calvadosu 2% v průběhu 20 min. při mnimálním příkonu energie do vařáku. A konec podle chuti, souhlasím. PŠ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika