Já na to jestli je dlouhé odležení švestkového kvasu přínosné, škodlivé nebo je to jedno, vyhraněný názor nemám.
Nicméně pravdou je, že někdy některé jsem pálil až v létě a na závadu to nijak nebylo. Ani tuhé mrazy ve větrné stodole plastovým sudům neuškodily a některé, ty pozdní, se na jaře někdy i trochu rozkvasily.
*
A jak jsem se snažil vyrábět calvados podle starých francouzských způsobů, tak v těch je půlroční až roční zraní cideru přímo povinné. Ale ten byl z důvodu snadného transportu - čerpadlo, umístěn v chladném sklepě...
A nikdy jsem s tím odležením nebo uskladněním žádný problém neměl. O ovocných a bylinných vínech ani nemluvě. A to i bez síření a chemické konzervace.
Podmínkou u všeho je samozřejmě hygiena a hlavně vzduchotěsné skladovací nebo po přejití bouřlivého kvašení kvalitní uzavření kvasné nádoby.
Nevidím v tom žádný problém pokud se nepoužije nějakých "kutilských alternativ" utěsňování kvasných nádob které se stále objevují jako houby po dešti...
Rafael.