Uchování opakování kvašení turbokvasnic



Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?)
16.12.2018 20:26

Zdieľam podobný názor, aj keď tiež nemám osobnú skúsenosť s turbo kvasinkami, to musím na rovinu priznať. Asi preto, že som doteraz nemal potrebu ich použiť. Na predpony typu turbo, mega, super, hyper, extra, atď som celkom alergický a pre istotu vždy zbystrím pozornosť. Skôr si myslím a doteraz sa mi to aj vždy potvrdilo, že "klasické" kvasinky dokážu odviesť výbornú prácu pri štandardných kvasných podmienkach.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 12.12.2018 18:04

Nojo, ale je trochu rozdíl, jestli kvasíme ovoce nebo medovinu či cukr. Proč je ovoce zdravé? Protože obsahuje vitamíny a minerály. Všechny popsané prvky jsou navíc bohatě a levně dostupné v každém kombinovném minerálním hnojivu. A v případě rozpustných - např. Kristalonu - se nemusíme ani obávat zbytečných balastů. Přidáme-li trochu Thiaminu či B-komplex, mají kvasinky úplně všechno. Kdo má peněz nazbyt, nechť do kvasu, co navíc zůstane ve vařáku - vymýšlí a shání turbo živné soli. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 12.12.2018 20:34

Rafael správně uvedl jeden ze zdrojů, kde je citace uvedena. Obecně ale je potřeba živné soli vždy menší, protože při pomalejším kvasném procesu mladé kvasinky použijí makroprvky získané z autolýzy odumřelých "spolubojovnic". Zajímavé je, jak potřebu Thiaminu či B-komplexu (a mikroprvků) rozpis obešel tím, že dal "10g kvasničný autolyzát" (tedy kal z odumřelých kvasinek a taktéž to, co se zakladateli vlákna nepodařilo rozjet).

Znovu se vrátím k tomu postupu u sherry a myšlence že budete táhnout kontinuální kvasný proces tak, že z kvasného tanku stáhnete 2/3 alkoholový střed a nahradíte ho mladým cukerným roztokem s mírným přídavkem organické kyseliny. Minerální látky Vám zůstanou v kalovém autolyzátu a při vžasném stáčení i dost živé očkovací kultury. Tj. stáčet budete při cca 12% vol. a zbytkový cukr dokvasíte v druhé sadě demižónů až do úplného zastavení.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 13.12.2018 19:23

Všechny popsané prvky jsou navíc bohatě a levně dostupné v každém kombinovném minerálním hnojivu.

To je bežná prax vo veľkovýrobe a hnojivo ani nemusí byť komplexné. Bohate postačí obyčajná močovina ako zdroj dusíka, ktorú dokážu kvasinky perfektne využiť. A prečo práve močovina? No lebo je lacná, dostupná a dobre rozpustná vo vode. Thiamin a B-komplex sú zbytočné aditíva, ktoré prinesú len minimálny efekt.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 13.12.2018 22:48

,,, močovina se přidává jako živná sůl pouze při mléčném kvašení. Protože ale cílem není proces kvašení, nýbrž etanol, tak je potřeba aby soli udržovaly správné pH a tudíž využíváme toho, že soli od minerálních kyselin se tvoří i s amonným iontem.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 15.12.2018 19:27

...močovina se přidává jako živná sůl pouze při mléčném kvašení.

Možné to je, no pridáva sa aj pri kvasení, kde je cieľom produkcia etanolu. Vedel by som Vám hneď teraz menovať 2 veľké priemyselné liehovary, ktoré používajú močovinu ako zdroj dusíka pri nemliečnom kvasení.

Protože ale cílem není proces kvašení, nýbrž etanol, tak je potřeba aby soli udržovaly správné pH...

V laboratórnych podmienkach sa soli využívajú na pufrovanie reakčnej zmesi, aby bolo čo možno najdlhšie zabezpečené optimálne pH. V bežných podmienkach som sa s tým nestretol. Kvasinky sú, čo sa pH týka, veľmi flexibilné a dokážu sa vysporiadať so širokým rozsahom pH.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 228.253 (?), 15.12.2018 20:19

Ano, v průmyslové produkci asi bude ekonomicky výhodnější v řízeném procesu dávkovat NPKS po nejlevnějších složkách, zejména pokud některé veličiny je možné měřit i kontinuálně.

Ale právě v amatérských podmínkách je lepší k drahým "turbokvasnicím" používat něco, co se chová jako "živný pufr". Při daném dávkování je rozdíl v ceně zanedbatelný proti investici do malobalení očkovací kultury. Neříkám, že by to kvasinky nezvládly, ale optimálního výsledku dosáhnou jen pokud pracují v oblasti metabolického optima. Právě na vysunutí z metabolického optima předávkováním cukru se dosáhne zastavení jejich růstu bez toho, aby odumřely a podlehhly autolýze na kvasničný kal.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 56.59 (?), 15.12.2018 21:03

"...Kvasinky sú, čo sa pH týka, veľmi flexibilné a dokážu sa vysporiadať so širokým rozsahom pH."

Přesná hodnota pH pro kvašení je dosti diskutabilní. V
literatuře se doporučuji velká rozmezí a každý tvrdí něco jiného. Obecně platí:
Pro kvasinky je nejvhodnější jen mírně kyselé prostředí. Jsou nejaktivnější při pH 4 – 6!
Acidorezistentní kvasinky snášejí pH až 2,5. Pro srovnání, vinné mošty mají obvykle hodnotu pH 3,0 – 3,5. Proto se v literatuře uvádí tak široký rozsah pH. Musíte se rozhodnout podle druhu kvasu, jestli jim chcete připravit ideální podmínky, např. kvasy z cukru a obilovin anebo větším snížením pH omezit nebezpečí zoctovatění u kvasů z ovoce které kvasí déle a jinak. Hlavně u třešní, hrušek atd. které obsahují kyselin velmi málo. Proto se taky zdají sladké i když cukrů moc neobsahují... A protože obsahují cukrů málo jsou kvasy z nich málo lihovité a tím pádem náchylné k zoctovatění a podobným nemocem. O potřebách kvasinek to tedy není, jen o tom aby se vytvořilo prostředí které množení a činnost škodlivých patogenů omezuje.
(Trochu jiná je situace při ztekucování a zcukřování škrobovin. Tam je fact dobré doporučované, pro enzymy vhodné, pH dodržet!)!!!

V této souvislosti je třeba taky vzít v úvahu, že stupnice pH je logaritmická, že je sestavena tak, že např. pH 3 je 10x kyselejší než pH 4, tedy 100x kyselejší než pH 5 a 1000x než pH 6!

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 15.12.2018 21:27

Myslím si, že v tom rozsahu pH 3-6 sa pohybuje drvivá väčšina substrátov pre kvasinky, či už ovocných alebo škrobnatých.  Pri škrobovinách sa pH zápary vstupujúcej do kvasných nádrží pohybuje v rozsahu 5-6, optimálne okolo 5,5. Vykvasená zápara má potom hodnotu pH niečo málo pod 4. Preto možno konštatovať, že kvasinky budú takmer vždy v optimálnom pH, ak sa samozrejme nebavíme o extrémnych prípadoch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 56.59 (?), 15.12.2018 22:22

Marek-TT:
a proto si myslím, že i ta extrémní výkonnost Turbo kvasnic je založená hlavně na jejích extrémní násadě a množství živin k ním přidaným.
A taky trochu na doporučované teplotě. Nějaká kyselost kvasného roztoku, jeho pH, myslím, že je podružná.
*
Ale a a tím jsem se nikdy netajil, nemám s nimi praktické zkušenosti. Přišly mi vždy jen jako takový nějaký marketing a silně předražené a navíc jsem pro ně v mých podmínkách nenašel - vzhledem k ceně, využití.
*
Jen by mě zajímalo jak jsou baleny? Ty živiny jsou v jednom sáčku s nimi nebo zvlášť?
Anebo, což si vůbec nemyslím, tam jsou jen ONY?
(I když ve velmi suchém stavu by se to tam snést mohlo...).

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 16.12.2018 20:26

Zdieľam podobný názor, aj keď tiež nemám osobnú skúsenosť s turbo kvasinkami, to musím na rovinu priznať. Asi preto, že som doteraz nemal potrebu ich použiť. Na predpony typu turbo, mega, super, hyper, extra, atď som celkom alergický a pre istotu vždy zbystrím pozornosť. Skôr si myslím a doteraz sa mi to aj vždy potvrdilo, že "klasické" kvasinky dokážu odviesť výbornú prácu pri štandardných kvasných podmienkach.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika