Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?


LukášS (4) - xxx.xxx.80.130 (?)
24.7.2018 12:51, počet návštěv: 3930
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, letos dělám poprvé třešňovici, moc zkušeností nemám, zatím jsem vypálil pouze švestku loni (úspěšně). Nevíte někdo, jak dlouho by měly třešně kvasit a kdy je vhodné je odvést na pálení? Kvasí mi tady už 4,5 týdne a neustále kvas uvolňuje bublinky CO2, plamen nad kvasem zhasne... přidal jsem tam cca 2kg cukru na 50l, je kvas přeslazený? Dal jsem to tam z obavy aby nezoctovatěl, jak dlouho by to asi ještě mohlo kvasit? Za dva dny mám objednáno pálení, mám ještě počkat až se plyn přestaně uvolňovat? Díky. 

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?


pavelmicek (40) - xxx.xxx.25.73 (?)
25.7.2018 17:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Už se moc tabulkovými hodnotami co má jak dlouho kvasit neřídím. Dvě stejné bečky "skoro" stejných třešní (jen o pár dní později sbíraných) kvasily rapidně rozdílně.

Zatímco první bečka dokvasila po 2,5 týdnech, druhá uvolňovala přes kvasnou zátku CO2 i po 5,5 týdnech. Brix bylo také 5,5 (což odpovídá průměru zbytkových nezkvasitelných cukrů) takže ono už to nemělo moc kam jít. Kvasy mám v sudech se sponou (vodotěsné) a kvasnou zátkou. Do kvasu, který už 3 týdny nekvasil jsem nechtěl lozit a modlil se, že nebude plesnivý, nebyl. 

V pálenici mi řekli, že ta druhá ještě pracuje, že jsem ještě jezdit nemusel. Nicméně více alkoholu už by se stejně nenadělalo. Problém ale byl, že to hodně bublalo ve vařáku.

Za mě je 4kg cukru na 100l kvasu brutálně hodně. Já nedávám nic, a po této mé dobré zkušenosti ani dávat nebudu.

Dávat rady zda máte nebo nemáte jet do pálenioce je těžké. Bez kvasné zátky a refraktometru se blbě radí. Samozřejmě pokud kvasí ještě bych nejezdil. Nemělo by být nic divného čekat ani 6 týdnů. Já příště budu čekat vskutku do poslední CO2 bublinky a než začne kvasna zátka nasávat vodu zpět.

Připojit reakci
      

Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?


host - xxx.xxx.238.190 (?)
25.7.2018 17:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Všude čtu použít na pěnění olej, který trochu eliminuje pěnění při pálení.

Zeptám se jaký rostlinný olej používáte a jaké množství by jste přilili do 50 litrového kotle, aby to neovlivnilo výsledný produkt?

Druhý dotaz jaké kvasy jsou ještě náchylné na pěnění?

Připojit reakci
         

Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?


host - xxx.xxx.13.213 (?)
27.7.2018 20:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Erbslöh Schaum-ex je silikonový odpěňovač speciálně vyvinutý podle požadavků lihovarů. Vlastnosti povrchově aktivních substancí zamezují efektivně nežádoucímu vývoji pěny během prokvašení a destilace

+- 20kč na 300kg

Připojit reakci
            

Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?


vyslouzil (17000) - xxx.xxx.236.1 (?)
27.7.2018 21:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

silikonový odpěňovač speciálně vyvinutý podle požadavků lihovarů. Vlastnosti povrchově aktivních substancí zamezují efektivně nežádoucímu vývoji pěny během prokvašení a destilace

Pěnění kvasu při prokvášení ničemu nevadí, je to bouřlivý vývoj CO2 kvasinkami. Nevidím důvod, proč by se tomu mělo zamezovat. 
   U pálení je situace jiná, pěna může projít až do chladiče a znehodnotit kolonu i prvodestilát. Poklud nepoužijete ten silikonový, dá se nahradit 100%ním ztuženým tukem (dřív Iva).
   Náchylné k pěnění jsou obecně kvasy nedokvašené, čiré (z moštu, vína) a tam, kde se nemíchají.

Připojit reakci
      

Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?


vyslouzil (17000) - xxx.xxx.236.1 (?)
27.7.2018 21:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já příště budu čekat vskutku do poslední CO2 bublinky

Zrovna u třešní a v případě, kdy si je troufnete kvasit bez cukru (yes), bych to asi neriskoval. Při stávajících teplotách venku je 4,5 týdne až dost. Pochybuji, že LukášS svoje třešně chladil. Je možné, že přislazením 4 kg/100 l (odmyslíme-li si sušinu a pecky, tak to ani 100l šťávy není), se cukernatost mače dostala k hranici zkvasitelnosti. To se pak kvašení zbrzdí a bublinky unikají dlouho.

Připojit reakci
         

Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?


P. Šlosar (14) - xxx.xxx.236.138 (?)
28.7.2018 17:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rád bych připojil i své zkušenosti se zakládáním a zpracováním třešňových kvasů, které jsou včetně višńových, ty nejpracnější. Bohužel oba kvasy patří (až po lesních plodech) k těm nejméně stabilním, což znamená, že snadno podléhají zoctovatění. Jejich stabilita se dá zásadně zvýšit přídavkem řepného cukru, stačí 1 - 1,5%, ale jak to funguje vysvětlit neumím. 4% procenta se i mně zdají zbytečně hodně, ale nemyslím si, že jste tímto, přebytečným množstvím cukru, musel zničit budoucí chuť destilátu. Totiž, pokud se Vám podařilo udržet teplotu kvašení pod 18 °C, významně jste, i tímto přídavkem cukru prodloužil dobu kvašení, což je maximálně žádoucí. Tím se znatelně prodlouží doba extrakce pevného podílu, hlavně pecek, což velmi přispívá k intenzivnější vůni i chuti destilátu, protože se citelně prodlouží doba životnosti kvasu, ale pozor na bouřlivé kvašení, tomu je třeba zabránit hlavně chlazením pomocí ledu v PET lahvích. Odmítači cukru budou tvrdit, že jim třešňový kvas vykvasí za 10 dní a mají pravdu, problém je jen v tom, že získají tak něco jako čistý líh, lehce ochucený. Myslím, že je nejvyšší čas na to, aby se naši páni poslenci zamysleli nad tím, zdali by nebylo vhodné sjednotit evropské předpisy pro přípravu kvasů. V Německu a Rakousku se smí cukr do kvasu přidávat, u nás to zákon 61/1997 zakazuje. Ovšem v citovaných zemách se platí za objem kvasu, nikoliv za objem vyrobeného destilátu.  

Připojit reakci
            

Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?


host - xxx.xxx.148.241 (?)
4.8.2018 18:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Musím s vámi souhlasit. Letos jsem do třešňového kvasu nedal žádný cukr protože mi cukernatost přišla dostatečná. Výtěžek byl slabší a chuť nevýrazná při rychlém vykvasení.Jen tak tak jsem stihnul kvas včas zpracovat aby nezačal octovatět. Malý přídavek cukru by byl kvasu pomohl.
Připojit reakci
               

Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?


sawe (61) - xxx.xxx.135.210 (?)
6.8.2018 9:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak jsem vypálil dva 120l hoboky třešní na každý jsem dal 1kg cukru, nateklo mi z toho 35l začla téct při 52° končil jsem na 10° dnes bych to chtěl přepálit, mam do toho přepalování přidat vodu, kolik? Mam 30l hrnec tak tam dam 25l ale kolik té vody, nebo nic?

Připojit reakci
                  

Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?


Kamil Severa (77) - xxx.xxx.234.79 (?)
6.8.2018 17:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Lutr přiřeď vodou na 30% jestli je sám o sobě nad 30.
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ochutnávka Radimov623.3.20191157
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5123.3.201926202
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20193741
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019486
Parciální fermentace518.3.2019756
Ananasový kvas214.3.2019386
Kvas z mirabelek2011.3.201912117
Kvasenie a palenie manga710.3.2019790
Dřinka - použití229.3.201929012
Destilace - základní dotazy497.3.201913216
Test na metanol8025.2.201985455
3D pálení2323.2.20193381
Turbo kvasnice3423.2.20196157
Palenka z datli?623.2.20195325
Koupě automatické pálenice 11021.2.201933905
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201914743
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191361
Odpeckovač317.2.2019583
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191872
Kvas přes zimu1012.2.20192068
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201918647
Kvasná zátka1611.2.201911221
Pálenka z melasy207.2.20192524
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019924
Škrábavost pálenky464.2.201957460
Aroma slivovice352.2.20198744
Destilát z piva a vína121.2.201912799
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019103034
Ředění slivovice629.1.20195637
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198695
Cukr626.1.20191524
Umístění palírny3918.1.20195681
Chut po siře318.1.2019699
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192377
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191208
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019605
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201918572
Automaticka palirna ovoce 28.1.20191153
Síření sudů25.1.2019610
Pálenka z dýně584.1.201951359
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře18.3.2019
Uzení masa studeným kouřem18.3.2019
Dehtování18.3.2019
Dehtování16.3.2019
Jake drevo15.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů