Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Pálení > Test na metanol

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...>   

Test na metanol


host - xxx.xxx.104.139 (?)
11.9.2011 7:25, počet návštěv: 100112
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Může někdo doporučit nějakou konkrétní laboratoř, kde by změřili, kolik je ve slivovici nežádoucího metylalkoholu (metanolu)? Děkuji, Aleš
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Test na metanol


host - xxx.xxx.174.134 (?)
12.9.2011 7:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Každá laboratoř, která vlastní plynový chromatograf.

Mají ho některé vybavenější laboratoře, které dělají rozbory voda a půdy, určitě vysoké školy přírodovědného směru.

Připojit reakci
   

Test na metanol


host - xxx.xxx.10.88 (?)
12.9.2011 15:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jen pozor na rozdíl akreditovaná/neakreditovaná laboratoř. Jedině akreditovaná laboratoř ručí za výsledky. Pokud to potřebujete na prodej, tak je asi nutné využít služeb (dražší) akreditované laboratoře.

Připojit reakci
      

Test na metanol


host - xxx.xxx.176.36 (?)
12.9.2011 18:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obávám se, že ani "akreditovaná laboratoř" neumožní prodej pálenky pokud pochází z "pěstitelského pálení" (je to jen pro dobrý pocit, že je pálenka "vpořádku").

Připojit reakci
         

Test na metanol


host - xxx.xxx.43.222 (?)
13.9.2011 0:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kolik ho tam může být?

Připojit reakci
            

Test na metanol


host - xxx.xxx.174.134 (?)
13.9.2011 10:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně to nevím, pamatuji si ještě z přednášky z toxikologie na VŠCHT, že do 2 %.

Existuje ještě vyhláška, ale číslo si nepamatuji, kde bylo 15 g/ methanolu1 l čistého lihu.

Obecně vzato methanol v menším množství nevadí, pokud je ve směsi s ethanolem, protože ethanol funguje jako protijed.

Připojit reakci
               

Test na metanol


host - xxx.xxx.176.36 (?)
13.9.2011 16:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Povolený obsah metylalkoholu je 10 g v 1 laa, tj. 5g ve slivovici 50%ní. Toto limitované množství se překračuje jen neodbornou druhou, jemnou destilací (rektifikací), a to v těchto případech :
- nejvíce těká při nejnižší teplotě na začátku, proto se musí odebrat úkapu dostatečné množství,
- v dokapu probíhá destilace při stále vyšší teplotě, kdy intenzivně těká poslední díl metanolu a z tohoto důvodu se musí dokap co nejdříve oddělit od jádra (čím dřív, tím lépe).
Podle dostupných údajů je nejvýše povolený obsah metanolu ve slivovici z pěstitelských pálenic zřídka kdy výrazně překročen. (dle publikace Jak vypálit lepší slivovici - J. Balaštík)

zdravím všechny páleníky...

Připojit reakci
                  

Test na metanol


vyslouzil (17501) - xxx.xxx.65.50 (?)
14.9.2011 12:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

v dokapu probíhá destilace při stále vyšší teplotě, kdy intenzivně těká poslední díl metanolu a z tohoto důvodu se musí dokap co nejdříve oddělit od jádra

Této větě nerozumím. Myslel jsem si, že v dokapu se destilují vyšší alkoholy, a jiné látky, které znehodnotí chuť destilátu (přiboudlina), nikoli metanol 

Připojit reakci
                     

Test na metanol


host - xxx.xxx.176.36 (?)
14.9.2011 16:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,... stať je vzata z části probírající jednotlivé látky obsažené v lutru a jak se chovají při destilaci. U metalolu je to tak, že je rozptýlen ve všech frakcích destilátu. Při destilaci se část metanolu sice oddestiluje v úkapu, ale ne veškeré množství. Velká část ještě zůstane a začne více těkat na rozhraní mezi jádrem a dokapem. Proto to upozornění na tento fakt v předešlém příspěvku. Samozřejmě je obsah metanolu proměnlivý a u každého lutru jiný, záleží i na ovoci ze kterého je ... nejvíce prý vznikne při zpracování matolin. (... nemám zrovna k dispozici destilační křivku metanolu ve směsi metanol, etanol a ostatní alkoholy s dalšími příměsi... myslím, že byla kdysi uvedena v Průmyslová výroba lihovin - J.Uher, V.Grégr  ...)  

Připojit reakci
                        

Test na metanol


host - xxx.xxx.220.205 (?)
14.9.2011 20:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, je to tak. Ačkoliv je methanol jediný alkohol, který s vodou nevytváří azeotrop, takže je možno jej získat jako 100%-ní ze směsi voda-methanol, je lutr natolik složitou směsí různých organických molekul + voda, že se methanol nachází i v pozdních frakcích - přiboudlině. Nicméně jeho jedovatost je vzhledem ke značnému, řádově většímu objemu ethanolu téměř nulová. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2826.1.202039213
Zakalená část pálenky1526.1.20203014
Palenka z vína1022.1.20201633
Kolko odobrat metylalkoholu6822.1.2020116430
Nevydarené prvé pálenie820.1.20202507
Kompotovice714.1.20208624
Vodka514.1.20201216
Destilace - základní dotazy506.1.202022650
Kvas bez lihu44.1.20201194
Vydrží lutr do další sezony?729.12.20191154
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?1022.12.20193025
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?6020.12.201940797
Slad - pálení2119.12.201924421
Ředění slivovice10916.12.2019252272
Pálenka z kdoulí222.12.201924768
Dřevo do destilátu462.12.201935314
Škrábavost pálenky5125.11.201971694
Destilační přístroj - sestrojení6225.11.2019144162
Domácí pálenice1923.11.201913829
Tis cerveny323.11.2019883
destilační přístroj105523.11.20191483225
Destilat z duly (kdoule)416.11.201912538
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201934164
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201925291
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201930976
Pečetní vosk114.11.20192532
Palenka z datli?103.11.20197825
Refraktometr na měření kvasu243.11.201915433
Vaření hroznového vina21.11.2019738
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.20191111
Pálenka z dýně6030.10.201961360
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201920848
Míchat lutr při 2D?528.10.20191894
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201922319
Zakalená slivovice17222.10.2019243887
Koupě Palírny 1614.10.20195453
Poraďte jaké kvasinky289.10.201920461
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191869
Test na metanol832.10.2019100113
Kvas trnky630.9.20191648
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
UKS Super robot - mlýnek na maso14:11
Generátor kouře9:12
Generátor kouře9:08
Generátor kouře7:44
Generátor kouře26.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů