Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Test na metanol

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   

Test na metanol


host - xxx.xxx.104.139 (?)
11.9.2011 7:25, počet návštěv: 85555
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Může někdo doporučit nějakou konkrétní laboratoř, kde by změřili, kolik je ve slivovici nežádoucího metylalkoholu (metanolu)? Děkuji, Aleš
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Test na metanol


host - xxx.xxx.174.134 (?)
12.9.2011 7:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Každá laboratoř, která vlastní plynový chromatograf.

Mají ho některé vybavenější laboratoře, které dělají rozbory voda a půdy, určitě vysoké školy přírodovědného směru.

Připojit reakci
   

Test na metanol


host - xxx.xxx.10.88 (?)
12.9.2011 15:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jen pozor na rozdíl akreditovaná/neakreditovaná laboratoř. Jedině akreditovaná laboratoř ručí za výsledky. Pokud to potřebujete na prodej, tak je asi nutné využít služeb (dražší) akreditované laboratoře.

Připojit reakci
      

Test na metanol


host - xxx.xxx.176.36 (?)
12.9.2011 18:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obávám se, že ani "akreditovaná laboratoř" neumožní prodej pálenky pokud pochází z "pěstitelského pálení" (je to jen pro dobrý pocit, že je pálenka "vpořádku").

Připojit reakci
         

Test na metanol


host - xxx.xxx.43.222 (?)
13.9.2011 0:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kolik ho tam může být?

Připojit reakci
            

Test na metanol


host - xxx.xxx.174.134 (?)
13.9.2011 10:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně to nevím, pamatuji si ještě z přednášky z toxikologie na VŠCHT, že do 2 %.

Existuje ještě vyhláška, ale číslo si nepamatuji, kde bylo 15 g/ methanolu1 l čistého lihu.

Obecně vzato methanol v menším množství nevadí, pokud je ve směsi s ethanolem, protože ethanol funguje jako protijed.

Připojit reakci
               

Test na metanol


host - xxx.xxx.176.36 (?)
13.9.2011 16:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Povolený obsah metylalkoholu je 10 g v 1 laa, tj. 5g ve slivovici 50%ní. Toto limitované množství se překračuje jen neodbornou druhou, jemnou destilací (rektifikací), a to v těchto případech :
- nejvíce těká při nejnižší teplotě na začátku, proto se musí odebrat úkapu dostatečné množství,
- v dokapu probíhá destilace při stále vyšší teplotě, kdy intenzivně těká poslední díl metanolu a z tohoto důvodu se musí dokap co nejdříve oddělit od jádra (čím dřív, tím lépe).
Podle dostupných údajů je nejvýše povolený obsah metanolu ve slivovici z pěstitelských pálenic zřídka kdy výrazně překročen. (dle publikace Jak vypálit lepší slivovici - J. Balaštík)

zdravím všechny páleníky...

Připojit reakci
                  

Test na metanol


vyslouzil (17002) - xxx.xxx.65.50 (?)
14.9.2011 12:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

v dokapu probíhá destilace při stále vyšší teplotě, kdy intenzivně těká poslední díl metanolu a z tohoto důvodu se musí dokap co nejdříve oddělit od jádra

Této větě nerozumím. Myslel jsem si, že v dokapu se destilují vyšší alkoholy, a jiné látky, které znehodnotí chuť destilátu (přiboudlina), nikoli metanol 

Připojit reakci
                     

Test na metanol


host - xxx.xxx.176.36 (?)
14.9.2011 16:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,... stať je vzata z části probírající jednotlivé látky obsažené v lutru a jak se chovají při destilaci. U metalolu je to tak, že je rozptýlen ve všech frakcích destilátu. Při destilaci se část metanolu sice oddestiluje v úkapu, ale ne veškeré množství. Velká část ještě zůstane a začne více těkat na rozhraní mezi jádrem a dokapem. Proto to upozornění na tento fakt v předešlém příspěvku. Samozřejmě je obsah metanolu proměnlivý a u každého lutru jiný, záleží i na ovoci ze kterého je ... nejvíce prý vznikne při zpracování matolin. (... nemám zrovna k dispozici destilační křivku metanolu ve směsi metanol, etanol a ostatní alkoholy s dalšími příměsi... myslím, že byla kdysi uvedena v Průmyslová výroba lihovin - J.Uher, V.Grégr  ...)  

Připojit reakci
                        

Test na metanol


host - xxx.xxx.220.205 (?)
14.9.2011 20:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, je to tak. Ačkoliv je methanol jediný alkohol, který s vodou nevytváří azeotrop, takže je možno jej získat jako 100%-ní ze směsi voda-methanol, je lutr natolik složitou směsí různých organických molekul + voda, že se methanol nachází i v pozdních frakcích - přiboudlině. Nicméně jeho jedovatost je vzhledem ke značnému, řádově většímu objemu ethanolu téměř nulová. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ochutnávka Radimov623.3.20191248
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5123.3.201926339
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20193765
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019494
Parciální fermentace518.3.2019771
Ananasový kvas214.3.2019397
Kvas z mirabelek2011.3.201912141
Kvasenie a palenie manga710.3.2019800
Dřinka - použití229.3.201929054
Destilace - základní dotazy497.3.201913273
Test na metanol8025.2.201985556
3D pálení2323.2.20193411
Turbo kvasnice3423.2.20196185
Palenka z datli?623.2.20195331
Koupě automatické pálenice 11021.2.201933989
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201914793
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191367
Odpeckovač317.2.2019598
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191886
Kvas přes zimu1012.2.20192078
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201918688
Kvasná zátka1611.2.201911234
Pálenka z melasy207.2.20192540
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019932
Škrábavost pálenky464.2.201957514
Aroma slivovice352.2.20198764
Destilát z piva a vína121.2.201912824
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019103102
Ředění slivovice629.1.20195648
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198713
Cukr626.1.20191531
Umístění palírny3918.1.20195701
Chut po siře318.1.2019705
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192386
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191218
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019614
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201918594
Automaticka palirna ovoce 28.1.20191163
Síření sudů25.1.2019614
Pálenka z dýně584.1.201951391
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře18.3.2019
Uzení masa studeným kouřem18.3.2019
Dehtování18.3.2019
Dehtování16.3.2019
Jake drevo15.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů