Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Test na metanol

Stránky: 1, 2, 3, 4   

Test na metanol


host - xxx.xxx.104.139 (?)
11.9.2011 7:25, počet návštěv: 90316
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Může někdo doporučit nějakou konkrétní laboratoř, kde by změřili, kolik je ve slivovici nežádoucího metylalkoholu (metanolu)? Děkuji, Aleš
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Test na metanol


host - xxx.xxx.174.134 (?)
12.9.2011 7:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Každá laboratoř, která vlastní plynový chromatograf.

Mají ho některé vybavenější laboratoře, které dělají rozbory voda a půdy, určitě vysoké školy přírodovědného směru.

Připojit reakci
   

Test na metanol


host - xxx.xxx.10.88 (?)
12.9.2011 15:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jen pozor na rozdíl akreditovaná/neakreditovaná laboratoř. Jedině akreditovaná laboratoř ručí za výsledky. Pokud to potřebujete na prodej, tak je asi nutné využít služeb (dražší) akreditované laboratoře.

Připojit reakci
      

Test na metanol


host - xxx.xxx.176.36 (?)
12.9.2011 18:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obávám se, že ani "akreditovaná laboratoř" neumožní prodej pálenky pokud pochází z "pěstitelského pálení" (je to jen pro dobrý pocit, že je pálenka "vpořádku").

Připojit reakci
         

Test na metanol


host - xxx.xxx.43.222 (?)
13.9.2011 0:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kolik ho tam může být?

Připojit reakci
            

Test na metanol


host - xxx.xxx.174.134 (?)
13.9.2011 10:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně to nevím, pamatuji si ještě z přednášky z toxikologie na VŠCHT, že do 2 %.

Existuje ještě vyhláška, ale číslo si nepamatuji, kde bylo 15 g/ methanolu1 l čistého lihu.

Obecně vzato methanol v menším množství nevadí, pokud je ve směsi s ethanolem, protože ethanol funguje jako protijed.

Připojit reakci
               

Test na metanol


host - xxx.xxx.176.36 (?)
13.9.2011 16:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Povolený obsah metylalkoholu je 10 g v 1 laa, tj. 5g ve slivovici 50%ní. Toto limitované množství se překračuje jen neodbornou druhou, jemnou destilací (rektifikací), a to v těchto případech :
- nejvíce těká při nejnižší teplotě na začátku, proto se musí odebrat úkapu dostatečné množství,
- v dokapu probíhá destilace při stále vyšší teplotě, kdy intenzivně těká poslední díl metanolu a z tohoto důvodu se musí dokap co nejdříve oddělit od jádra (čím dřív, tím lépe).
Podle dostupných údajů je nejvýše povolený obsah metanolu ve slivovici z pěstitelských pálenic zřídka kdy výrazně překročen. (dle publikace Jak vypálit lepší slivovici - J. Balaštík)

zdravím všechny páleníky...

Připojit reakci
                  

Test na metanol


vyslouzil (17168) - xxx.xxx.65.50 (?)
14.9.2011 12:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

v dokapu probíhá destilace při stále vyšší teplotě, kdy intenzivně těká poslední díl metanolu a z tohoto důvodu se musí dokap co nejdříve oddělit od jádra

Této větě nerozumím. Myslel jsem si, že v dokapu se destilují vyšší alkoholy, a jiné látky, které znehodnotí chuť destilátu (přiboudlina), nikoli metanol 

Připojit reakci
                     

Test na metanol


host - xxx.xxx.176.36 (?)
14.9.2011 16:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,... stať je vzata z části probírající jednotlivé látky obsažené v lutru a jak se chovají při destilaci. U metalolu je to tak, že je rozptýlen ve všech frakcích destilátu. Při destilaci se část metanolu sice oddestiluje v úkapu, ale ne veškeré množství. Velká část ještě zůstane a začne více těkat na rozhraní mezi jádrem a dokapem. Proto to upozornění na tento fakt v předešlém příspěvku. Samozřejmě je obsah metanolu proměnlivý a u každého lutru jiný, záleží i na ovoci ze kterého je ... nejvíce prý vznikne při zpracování matolin. (... nemám zrovna k dispozici destilační křivku metanolu ve směsi metanol, etanol a ostatní alkoholy s dalšími příměsi... myslím, že byla kdysi uvedena v Průmyslová výroba lihovin - J.Uher, V.Grégr  ...)  

Připojit reakci
                        

Test na metanol


host - xxx.xxx.220.205 (?)
14.9.2011 20:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, je to tak. Ačkoliv je methanol jediný alkohol, který s vodou nevytváří azeotrop, takže je možno jej získat jako 100%-ní ze směsi voda-methanol, je lutr natolik složitou směsí různých organických molekul + voda, že se methanol nachází i v pozdních frakcích - přiboudlině. Nicméně jeho jedovatost je vzhledem ke značnému, řádově většímu objemu ethanolu téměř nulová. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Test na metanol


host - xxx.xxx.12.33 (?)
12.9.2012 23:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak poznat metanol? Zkuste dát do vody pár zrníček hypermanganu a nalejte do vzorku. Pokud se odbrví hned je tam metyl. pokud až za 15-20 min pouze etyl. Metanol rychleji oxiduje než etyl. Jednoduché ne?

Připojit reakci
                           

Test na metanol


host - xxx.xxx.194.226 (?)
13.9.2012 6:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ten vzorek je třeba nejprve okyselit. Zkuste si těch pár zrníček hodit třebas do whisky, možná budete překvapený výsledkem. Zrovna před chvílí jsem podobný návod četl jinde. Sám za sebe bych se takovýmito radami neřídil, stejně tak zkouškou barvy plamene. V tomhle se člověk může splést bohužel jen jednou. Petr L.

Připojit reakci
                           

Test na metanol


host - xxx.xxx.220.205 (?)
2.10.2012 12:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to trochu složitější, ale jen trochu. Pokud je methanol CH3OH přítomen, dojde k redukci manganistanu draselného na burel MnO2, který se vyloučí jako pevná látka. Pokus se provádí takto: Do zkumavky odměříme asi 1 ml zkoumného vzorku, přidáme 4 ml 20% kys. sírové a za chlazení v ledové lázni (nepodceňovat) a stáleho promíchávání dávkujeme asi 1 g jemně rozetřeného KMnO4. Pokud je methanol přítomen, zmizí červenofialové zabarvení a objeví se vyloučený burel, který sedimentuje. Odbarvení se snadno rozezná u bezbarvých destilátů typu vodka. Ale jedná se jen o orientační zkoušku přítmnosti methylalkoholu. V případě jakýchkoliv nejistot určitě konzumaci nedoporučuji. Lit. V. Šedivec, J. Flek: Příručka anylýzy organických rozpouštědel SNTL, Praha 1968, str 146 slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Test na metanol


host - xxx.xxx.121.238 (?)
2.10.2012 18:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

spocitali ste, kolko asi by muselo by byt v 1 ml vzorky gramov ci ml ci % metanolu, aby ste zredukovali 1 gram!!! manganistanu?

Připojit reakci
                           

Test na metanol


host - xxx.xxx.202.78 (?)
2.10.2012 19:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

0,2 g, odhadem 20% obj., pokud mě paměť neklame... ovšem v reálu se methanol neoxiduje jen na formaldehyd, ale pokračuje dále na kyselinu mravenčí. Na všechny tyhle kroky se manganistan spotřebovává. Petr L.

Připojit reakci
               

Test na metanol


host - xxx.xxx.248.148 (?)
12.3.2012 17:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Si myslim, že jsem našel tu vyhlášku Ministerstva zemědělství 190/2008, je to ve sbírce zákonů částka 60/2008. Viz odkaz.

Píšou, že pro slivovici, hruškovici nejvýše 15 g/laa. Tím se budu řídit. Je to mnohem benevoletnější, než nějaká směrnice EU, která prý doporučuje do 1,2g/laa. V Bruselu toho moc nevydržej.

Můj výrobek jsem si nechal otestovat plynovým chromatografem a vychází mi prý pro švestky 6,4 g/laa, pro hrušky 1,6 g/laa. 

Pokud jste si někdo si nechal zkontrolovat výstup z domácí malé pálenice na bázi dvojího přepálení (např. kotel od fy Medienka), zajímalo by mě srovnání.

Zdraví A.

Připojit reakci
                  

Test na metanol


host - xxx.xxx.113.132 (?)
1.10.2012 17:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak si nech chutnat!

Takhle to začíná...

Připojit reakci
                     

Test na metanol


host - xxx.xxx.105.129 (?)
1.10.2012 22:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Chutná dobře, po 9 měsících staření. Ještě bych chtěl opravit můj příspěvek z března. Limit EU není 1.2 g/laa, ale 12 g/laa. Byl jsem uveden v omyl, ale už jsem si to se zdrojem vyjasnil. Myslím, že mám široko daleko nejbezbečnější alkohol. Škoda, že jeden vzorek testují ve VŠCHT za asi 900 Kč. Kdyby takové testy byly dostupnější, bylo by teď možná méně otrávených. Zdraví Aleš
Připojit reakci
                        

Test na metanol


host - xxx.xxx.102.26 (?)
26.10.2015 11:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

kdyby nebyly energie tak drahy (kvuli ekoterorystum) tak by lidi nepalili petky

Připojit reakci
                        

Test na metanol


host - xxx.xxx.236.138 (?)
27.10.2015 22:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Buďte v klidu, tuto normu překračujím pouze destiláty z hrušek williamas 15 g / 1 laa a destilát z aroncie (černý jeřáb). Nicméně ani ty nemohou konzumenty na zdraví ohrozit (jak praví literatura). Prostě nikdo se z kvasů ovocných destilátů nemůže otrávit a ani neoslepne. V zásadě tolik methanolu nevzniká, aby se prosadila metabolická acidolýza. A to se týká i těch, co neumí kloudně odebrat předky, na Moravě označované jako výskočky. Takže se bez těch testů na VŠCHT obejdete. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Z ceho udelat visnovku1724.7.20191812
Meruňkový kvas 4220.7.201938973
Novy kvas nekvasi619.7.2019417
Ananasový kvas318.7.20191092
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201915410
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191227
Kolik nateče ze 100l vína59.7.2019847
Pach po acetonu35.7.2019513
Domácí ořechovice1131.7.2019201879
destilační přístroj105030.6.20191433232
Kvas z mandarinek1923.6.20192328
Zapach dymu623.6.20191608
borovička717.6.201920283
Slivovice jak poznat archív109.6.201910125
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201927896
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191446
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201935396
Turbo kvasnice3519.5.20198621
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921751
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201931280
Pálenka zo sorbitolu61.5.20191144
Škrábavost pálenky4727.4.201961785
Archivace slivovice427.4.2019944
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019909
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201949265
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191907
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20192087
Aroma slivovice364.4.201911376
Palenka z datli?92.4.20196387
Ochutnávka Radimov623.3.20191985
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194927
Modry povlak na Broskvovici719.3.20191064
Parciální fermentace518.3.20191316
Kvas z mirabelek2011.3.201914238
Kvasenie a palenie manga710.3.20191475
Dřinka - použití229.3.201930698
Destilace - základní dotazy497.3.201916464
Test na metanol8025.2.201990317
3D pálení2323.2.20194934
Koupě automatické pálenice 11021.2.201940573
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield19.7.2019
Uzení domácích klobás17.7.2019
Uzení domácích klobás16.7.2019
Zavaření pálivých papriček13.7.2019
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů