Je to teoreticky velmi jednoduché. Ale prakticky už moc ne.
1°Bx = 1kg cukru ve 100l roztoku.
Z 1kg cukru vznikne prakticky 0,5l lihu nebo 1l 50%.
Ale jak psal p.Vysloužil tak kvas obsahuje spoustu balastu. Pecek, slupek, dužnin, jádřinců apod.
Tak je třeba počítat fact jen s tekutým podílem.
A aby to nebylo tak jednoduché, tak je třeba zohlednit i to, že ten tekutý podíl je vsáknutý i do těch dužnin.
Navíc jak psal, při každé destilaci je třeba počítat s jistými ztrátami lihu. Vždy nějaký zůstane ve vařáku nebo se přes i kvalitní chladič odpaří.
Rafael.
P.S. Pobavil mě výrok p. El Edgar:
"Aké množstvo metylu pôjde von"
(Pokud vím, tak ještě není známá a vynalezená technologie která by byla schopná odstranit metyl z ovocných destilátů o kterém je známo, že ze své povahy víceméně těká v průběhu celé destilace).
*
Omlouvám se za OT, ale přiživování a udržování při životě takových tlachů mě vždy nadzvedne!