Dobry den Palenici.
pripojim sa k vlaknu.
Tiez mam s priatelkou zalozeny slivkovy kvas, zbierany postupne, uz to trva aj dva a pol mesiaca. boli to dive slivy, nejdu od kostky a su uzasne sladke. nachadza sa v pivnici s teplotou okolo 15 - 18 stupnov. mozno tam bolo i menej, pocas mrazov, ktore boli nedavno.
pred piatimi dnami sme kontrolovali sudy. na jednom, co bol zalozeny ako prvy bol uz prepadnuty kolac, na povrchu bola jemna biela blana, sirka pri hladine zhasinala.
ten druhy mal este kolac navrchu a tiez zhasinala.
tu blanu som odobral ale pri tejto manipulacii asi vsetok co2 unikol a dostal sa tam vzduch.
pred dvoma dnami som to chcel zachranit. plan bol pridat do oboch kvasov zmes cerveneho hrozna asi 2kg, 1kg cukru, vody a cast toho kolaca a dufal som teda, ze dana smes zacne kvasit, spravi kolac na povrchu oboch sudov a uchrani ich pred oxidaciou ci zoctovatenim.
dnes som opat kontroloval kvas, ziadne kvasenie nenastalo, takze su stale v kontakte so vzduchom. metali sme aj cukor a ma okolo 6 percent. skusal som aj alkohol, ale mal som iba alkolovy merac na vysokopercentne destilaty, takze mi to neukazovalo skoro nic.
Moje otazky:
1. Ako rychlo dokaze kvas zoctovatiet?
2. mohlo kvasenie zastavit vysoky obsah alk. v kvase? kedze sa v nom nachadza zostatkovy cukor?
3. nepridaval som ziadne uslachtile kvasinky, takze v pripade, ze to este nie je zoctovatene, dá sa pridat nejake odolnejsie kvasinky, ktore by to dokoncili? termin mam o 2 tyzdne.
Velmi pekne dakujem za poucne odpovede
Jozef Oravec