Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Švestkový kvas - bílá plíseň

Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Švestkový kvas - bílá plíseň


host - xxx.xxx.72.84 (?)
11.12.2018 19:40, počet návštěv: 4841
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Pánové, přílohou fotografie amatérem založeného švestkového kvasu, který je udržován při teplotě 15 - 17C, k 14.12.2018 to budou dva a půl měsíce.

I přestože jsem pročetl už hromadu příspěvků, nikde jsem se vlastně nedozvěděl, jestli je běžné, aby bylo na povrchu "tolik" plísně? Mohu kvas rovnou vyhodit?

Obrázky:

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Švestkový kvas - bílá plíseň


host - xxx.xxx.238.190 (?)
11.12.2018 22:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dle mě se vám do kvasu dostával vzduch.Oberte vrchní vrstu.Kvas bude pravděpodobně OK.

Připojit reakci
      

Švestkový kvas - bílá plíseň


host - xxx.xxx.236.138 (?)
12.12.2018 20:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Upřimně řečeno, do kterého kvasu se nedostává vzduch? No snad jen do těch co mají objem 50 l a jsou v PE konvích, tam bych tomu i věřil. Ale ve dvoustovácích, které jsou zatažené sponkou na jakémsi těsnění, ani náhodou. Podle mě je daleko lepší tyto, ale i větší nádoby překrýt PE folií a zatáhnout gumicukem! Totiž, vidíte na kvas a hlavně jeho povrch.Kdybyste to udělal, viděl byste ten problém dříve a na bublátko nevěřte.To je blábol těch, ktetří věří na dokonalé utěsnění a nějak neumí vysvětlit to, že jím 2 týdny po začátku založení kvasu jaksi bublátko nefunguje. No bodejď jo, když jim těsnění jaksi "netěsní". Pan Rafael Vás jistě bude přesvědčovat o opaku, je to na Vás a Vašem zdravém rozumu. Doporučuji odebrat deku až k hladině kvasu a urychleně zpracovat. Jasně, pokud jste založil kvas ze švestky domácí, tak to tak nespěchá, ale pološvestky typu Stanley... raději zpracovat. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
         

Švestkový kvas - bílá plíseň


pavelmicek (32) - xxx.xxx.221.243 (?)
13.12.2018 10:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ale jooo těsní :-) Po dokvašení a poklesu teploty (kvasná zátka začínala nasávat vodu) jsme bečky (9ks) v objemech 70-150l zašpuntovali. Podtlak byl tak silný, že bečky zdeformoval. Toto vydrželo 3 týdny než jsme vyrazili do pálenice. Pro nás poťešující důkaz perfektní těsnosti. Nicméně možnost deku pozorovat přes průhledný igelit vám závidím, tento můj nedostatek hodlám do budoucna řešit výrobou kukátka ve víku mých beček.
Obrázky:
zdeformovaná bečka podtlakem
zdeformovaná bečka podtlakem
zdeformovaná bečka podtlakem
zdeformovaná bečka podtlakem
Připojit reakci
         

Švestkový kvas - bílá plíseň


host - xxx.xxx.1.125 (?)
13.12.2018 19:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

je blábol těch, ktetří věří na dokonalé utěsnění a nějak neumí vysvětlit to, že jím 2 týdny po začátku založení kvasu jaksi bublátko nefunguje. No bodejď jo, když jim těsnění jaksi "netěsní". Pan Rafael Vás jistě bude přesvědčovat o opaku, je to na Vás a Vašem zdravém rozumu.

Rafael se taky snažil všude psát a uvést i velmi jednoduchý test těsnosti jim velmi doporučovaných sudů. Těch se sponami a s měkkými těsněními. Chci zdůraznit, měkkými a poddajnými těsněními!
Z gumové hadičky z víka se vyjme bublátko a vší silou se do ní ústy foukne. A hned bude jasno o těsnosti a utěsnění...
Jinak 22Ol bílé mnou doporučované sudy sice úplně průhledné nejsou, ale dají se prosvítit a tak zjistit kde se v nich nachází tekutý a tuhý podíl a podle toho lze mnohé usoudit...

A taky jsem psal, nevím jak komu, ale mi se ty malé 50l šroubovací barelky a a podobné opičárny, nikdy nepodařilo efektivně a na delší dobu utěsnit. Už jen kvůli svému malému objemu jsou ke kvašení nevhodné.

Tímto se jako starý domácí vinař omlouvám skleněným demižonům. Tam je to díky úzkým hrdlům a specifické výrobě trochu jiné..
*
Jinak nemám celkem nic proti nějakým "alternativním" utěsňováním kvasných nádob. Jen mi přijde, že udělat to kvalitně je daleko jednodušší než udržovat sad, sbírat ovoce, zakládat kvasy atd...
Samozřejmě to bude fungovat, vykvasí skoro vše a v jakýchkoliv podmínkách. Kdysi se kvasilo v otevřených kádích, nasypala se nahoru slaměná drť, dřevěné piliny, zalilo se to třeba olejem atd..
No, a ten igelit a gumicuky mi přijde jako něco podobného.
Taky to funguje.
Jen mi to přijde jako taková, jak to říct?...
Neúcta k vlastní práci, výpěstkům a výrobkům.
Jako něco takového kdybych kdysi pro svá vína, likéry, pálenky používal plastové nebo PET láhve a někomu něco takového v něčem takovém dal nebo mu z toho nalil.

Rafael.

Připojit reakci
            

Švestkový kvas - bílá plíseň


host - xxx.xxx.236.138 (?)
17.12.2018 21:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...zalilo se to třeba olejem...

Mám tomu rozumět pane Rafaeli tak, že to i dnes doporučujete? To je skoro na úrovni Vašeho tvrzení o výskytu nitroglycerinu v kvasu nebo lízání modré skalice, s podobnými pitomostmi toto vlákno už neobtěžujte. Našinec by řekl, že Vaše destiláty vzhledem k péči, které jim věnujete, od dokonalého utěsnění až zpracování, musí být skvostné, ale já s tím mám problém. Nikdy jsem se s nimi přes opětovné výzvy nesetkal, protože se vzájemné konfrontace bojíte. Opět Vás vyzývám k výměně destilátů, řekněme na úrovni 50 ml, to nikoho nezabije. Jenomže Vy se bojíte a víte proč, prostě na to nemáte, tak laskavě přestańte "radit". Vy nikdy kůži na trh neponesete a víte proč! PŠ 

Připojit reakci
               

Švestkový kvas - bílá plíseň


host - xxx.xxx.19.119 (?)
18.12.2018 10:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, nerad se vměšiji do vaší "plodné diskuse"...

Já z příspěvku pana Rafaela nepoznal, že by tento způsob přímo doporučoval, jen uvedl, co se "v průběhu věků" taky v literatuře doporučovalo (a to myslím ještě i v 70-sátých letech!! V té době byla v drogerii volně přístupná i ta modrá skalice a to i pro děti školou povinných, nikdo se na na věk neptal. To byste si mohl ještě pamatovat.). Jak je vidět, Vy prostě nejste schopen překročit ten svůj stín. Stále musíte někoho vyzývat pro poměřování svých výtvorů i když druhá strana o to nestojí; každý nemá tu snahu být někde prezentován a následně zaregistrován pro případnou další "péči" státních orgánů. No myslím, že by to pro dnešek mohlo stačit.

Přeji hezký den. Ljz.

Připojit reakci
                  

Švestkový kvas - bílá plíseň


vyslouzil (16898) - xxx.xxx.92.238 (?)
18.12.2018 13:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

. Kdysi se kvasilo v otevřených kádích, nasypala se nahoru slaměná drť, dřevěné piliny, zalilo se to třeba olejem atd..
No, a ten igelit a gumicuky mi přijde jako něco podobného.

To bude asi ten kontroverzní odstavec, kvůli němuž je p. Rafael kritizován. Osobně si taky nemyslím, že lze srovnávat slaměnou drť a igelit s gumicukem. Naopak plastová fólie převázána gumou nám velmi dobře ukáže, jestli ještě plyn uniká (folie se nafoukne) nebo již ne (splaskne). I když se folie orosí, je vidět na povrch poměrně dobře, jistě líp než přes kvasnou trubičku. Já nepovažuji za nutné kvasem v plném sudu hýbat, míchat, poslouchat, prohlížet. Nicméně - má-li někdo PE folii tak velkou, že pokryje celý otvor sudu a dobře přiléhající gumu, nevidím v tom žádnou destilatérskou urážku. 
    Pak je tu aspekt ceny. 200litrový bílý sud na kvas s těsnícím víkem jen výborný, ale stojí hodně přes tisícovku. Použité potravinářské 200l plastové barely koupíte na netu za 2-3 stovky.  Musíte mu ovšem vyříznout jedno dno. Takový sud pak jinak než folií hermeticky uzavřít nelze. Většina z nás takové sudy používá na dešťovou vodu. Při excesivní úrodě - jako byla např. ta letošní - se takové barely setsakra hodily. 

Připojit reakci
                     

Švestkový kvas - bílá plíseň


host - xxx.xxx.56.141 (?)
18.12.2018 15:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Šlosare, přijde mi, že nechcete chápat psaný text. Měl jsem nutkání napsat, že nechápete, ale to bych si nedovolil.
*
Takže znovu:
Doporučuji všude bílé, průsvitné sudy s měkkým těsněním a se sponou. Ve víku díra 13-14mm, měkká pryžová hadička a v ní bublátko! Nic jiného!!!
*
Ten zbytek jsem psal jako dřive používané a v tom smyslu, že i tak vždy něco vykvasí. Samozřejmě s plísní, koláči apod. Tedy s věcmi, vadami a stálými dotazy na průběh kvašení o čemž se tady pořád dokola a donekonečna píše.
Tím myslím tu slámu, plevy, piliny, neutěsněné víko po vykvašení, folie-gumicuky atd.
*
Teď ještě k tomu oleji:
S tím jste mě zklamal, že to neznáte!
Je to technologie sice stará, ale stále používaná. V nádobě na hladině plave víko a mezera mezi ním a stěnou nádoby se zalije k tomu určeným olejem. Používají to hlavně vinaři pro uskladnění vín. Výhodou tohoto způsobu je bezpracnost. Při odpouštění spodním kohoutem je hladina, obsah nádoby, stále chráněn protože to plovoucí víko i s tím olejem kolem něho postupně klesá.
(Na podobném principu je založeno plovoucí víko s nafukovací gumovou duší).
Ale to jsem nijak nedoporučoval, jen jsem to pro zajímavost zmínil - jsou to způsoby vhodné spíš pro vinaře. Nicméně určitě lepší než výše uvedené způsoby, jen jejich potenciál se u švestkových a podobných kvasů moc nevyužije.
*
A už vůbec nevím proč sem taháte nitroglycerin a modrou skalici?
Anebo mou neochotu se někde, něčím, na nějakých koštech chlubit.
Zkrátka nemám potřebu si něco dokazovat a chlubit se.
(Navíc nejsem na tom zdravotně dobře a mám problém i s pohybem v sadu. Jezdím po něm na frézce... Ale to s tím předváděním se má společného jen část...).

Rafael.

P.S. ještě k panu Vysloužilovi:

Ty sudy zas tak drahé jak píše nejsou. A v průběhu bouřlivého kvašení, nebo i dokvašování ty gumicoky škodlivé nejsou. Podobně jako podobné opičárny.

Psal jsem, bylo to o sledování průběhu kvašení a uskladnění nebo zakonzervování kvasů které se budou zpracovávat až později. Aby se nezkazily, nevznikaly na nich deky apod...

Připojit reakci
                        

Švestkový kvas - bílá plíseň


vyslouzil (16898) - xxx.xxx.92.38 (?)
18.12.2018 16:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ty sudy zas tak drahé jak píše nejsou.

Já jsem jeden takový letos koupil. Asi takovýto.

Možná by se našel levnější, ale když k tomu připočtete dopravu,...
Výhodou je, že je do něj trochu vidět.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Škrábavost pálenky4119.1.201952690
Umístění palírny3918.1.20194125
Jablkovy kvas meranie cukru6218.1.201911026
Chut po siře318.1.2019329
Jblkový kvas (druhák)918.1.20191711
3D pálení215.1.2019660
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.2019828
Destilace - základní dotazy4811.1.201910618
Pálenka z melasy1611.1.20191420
Aroma slivovice3411.1.20196265
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019269
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917044
Test na metanol578.1.201977902
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019609
Kvas přes zimu36.1.2019709
Síření sudů25.1.2019327
Kolko odobrat metylalkoholu655.1.201998337
Pálenka z dýně584.1.201949601
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20194734
Koupě automatické pálenice 1042.1.201928375
Slivovice vs. calvados2281.1.2019337627
Cukr51.1.2019748
Cukr nebo med?151.1.20192743
Ukončení destilace + ředění930.12.20182440
Stojanek na cedění kvasu 1430.12.20182302
Zapach dymu429.12.2018710
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201822313
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20184842
Kotel na pálení destilátu621.12.20183578
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2219.12.201844822
Pálenka z moštu4319.12.201814601
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20182560
Zápach pálenky816.12.20181527
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20183481
Mišpule610.12.20187722
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20189925
Turbo kvasnice328.12.20184761
Ananasovice, pomerančovice164.12.201812617
Domácí pálenice174.12.20186727
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181906
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Šunka bez rychlosolí21.1.2019
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů