Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Švestkový kvas - bílá plíseň

Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Švestkový kvas - bílá plíseň


host - xxx.xxx.72.84 (?)
11.12.2018 19:40, počet návštěv: 6063
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Pánové, přílohou fotografie amatérem založeného švestkového kvasu, který je udržován při teplotě 15 - 17C, k 14.12.2018 to budou dva a půl měsíce.

I přestože jsem pročetl už hromadu příspěvků, nikde jsem se vlastně nedozvěděl, jestli je běžné, aby bylo na povrchu "tolik" plísně? Mohu kvas rovnou vyhodit?

Obrázky:

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Švestkový kvas - bílá plíseň


host - xxx.xxx.238.190 (?)
11.12.2018 22:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dle mě se vám do kvasu dostával vzduch.Oberte vrchní vrstu.Kvas bude pravděpodobně OK.

Připojit reakci
      

Švestkový kvas - bílá plíseň


host - xxx.xxx.236.138 (?)
12.12.2018 20:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Upřimně řečeno, do kterého kvasu se nedostává vzduch? No snad jen do těch co mají objem 50 l a jsou v PE konvích, tam bych tomu i věřil. Ale ve dvoustovácích, které jsou zatažené sponkou na jakémsi těsnění, ani náhodou. Podle mě je daleko lepší tyto, ale i větší nádoby překrýt PE folií a zatáhnout gumicukem! Totiž, vidíte na kvas a hlavně jeho povrch.Kdybyste to udělal, viděl byste ten problém dříve a na bublátko nevěřte.To je blábol těch, ktetří věří na dokonalé utěsnění a nějak neumí vysvětlit to, že jím 2 týdny po začátku založení kvasu jaksi bublátko nefunguje. No bodejď jo, když jim těsnění jaksi "netěsní". Pan Rafael Vás jistě bude přesvědčovat o opaku, je to na Vás a Vašem zdravém rozumu. Doporučuji odebrat deku až k hladině kvasu a urychleně zpracovat. Jasně, pokud jste založil kvas ze švestky domácí, tak to tak nespěchá, ale pološvestky typu Stanley... raději zpracovat. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
         

Švestkový kvas - bílá plíseň


pavelmicek (40) - xxx.xxx.221.243 (?)
13.12.2018 10:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ale jooo těsní :-) Po dokvašení a poklesu teploty (kvasná zátka začínala nasávat vodu) jsme bečky (9ks) v objemech 70-150l zašpuntovali. Podtlak byl tak silný, že bečky zdeformoval. Toto vydrželo 3 týdny než jsme vyrazili do pálenice. Pro nás poťešující důkaz perfektní těsnosti. Nicméně možnost deku pozorovat přes průhledný igelit vám závidím, tento můj nedostatek hodlám do budoucna řešit výrobou kukátka ve víku mých beček.
Obrázky:
zdeformovaná bečka podtlakem
zdeformovaná bečka podtlakem
zdeformovaná bečka podtlakem
zdeformovaná bečka podtlakem
Připojit reakci
         

Švestkový kvas - bílá plíseň


host - xxx.xxx.1.125 (?)
13.12.2018 19:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

je blábol těch, ktetří věří na dokonalé utěsnění a nějak neumí vysvětlit to, že jím 2 týdny po začátku založení kvasu jaksi bublátko nefunguje. No bodejď jo, když jim těsnění jaksi "netěsní". Pan Rafael Vás jistě bude přesvědčovat o opaku, je to na Vás a Vašem zdravém rozumu.

Rafael se taky snažil všude psát a uvést i velmi jednoduchý test těsnosti jim velmi doporučovaných sudů. Těch se sponami a s měkkými těsněními. Chci zdůraznit, měkkými a poddajnými těsněními!
Z gumové hadičky z víka se vyjme bublátko a vší silou se do ní ústy foukne. A hned bude jasno o těsnosti a utěsnění...
Jinak 22Ol bílé mnou doporučované sudy sice úplně průhledné nejsou, ale dají se prosvítit a tak zjistit kde se v nich nachází tekutý a tuhý podíl a podle toho lze mnohé usoudit...

A taky jsem psal, nevím jak komu, ale mi se ty malé 50l šroubovací barelky a a podobné opičárny, nikdy nepodařilo efektivně a na delší dobu utěsnit. Už jen kvůli svému malému objemu jsou ke kvašení nevhodné.

Tímto se jako starý domácí vinař omlouvám skleněným demižonům. Tam je to díky úzkým hrdlům a specifické výrobě trochu jiné..
*
Jinak nemám celkem nic proti nějakým "alternativním" utěsňováním kvasných nádob. Jen mi přijde, že udělat to kvalitně je daleko jednodušší než udržovat sad, sbírat ovoce, zakládat kvasy atd...
Samozřejmě to bude fungovat, vykvasí skoro vše a v jakýchkoliv podmínkách. Kdysi se kvasilo v otevřených kádích, nasypala se nahoru slaměná drť, dřevěné piliny, zalilo se to třeba olejem atd..
No, a ten igelit a gumicuky mi přijde jako něco podobného.
Taky to funguje.
Jen mi to přijde jako taková, jak to říct?...
Neúcta k vlastní práci, výpěstkům a výrobkům.
Jako něco takového kdybych kdysi pro svá vína, likéry, pálenky používal plastové nebo PET láhve a někomu něco takového v něčem takovém dal nebo mu z toho nalil.

Rafael.

Připojit reakci
            

Švestkový kvas - bílá plíseň


host - xxx.xxx.236.138 (?)
17.12.2018 21:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...zalilo se to třeba olejem...

Mám tomu rozumět pane Rafaeli tak, že to i dnes doporučujete? To je skoro na úrovni Vašeho tvrzení o výskytu nitroglycerinu v kvasu nebo lízání modré skalice, s podobnými pitomostmi toto vlákno už neobtěžujte. Našinec by řekl, že Vaše destiláty vzhledem k péči, které jim věnujete, od dokonalého utěsnění až zpracování, musí být skvostné, ale já s tím mám problém. Nikdy jsem se s nimi přes opětovné výzvy nesetkal, protože se vzájemné konfrontace bojíte. Opět Vás vyzývám k výměně destilátů, řekněme na úrovni 50 ml, to nikoho nezabije. Jenomže Vy se bojíte a víte proč, prostě na to nemáte, tak laskavě přestańte "radit". Vy nikdy kůži na trh neponesete a víte proč! PŠ 

Připojit reakci
               

Švestkový kvas - bílá plíseň


host - xxx.xxx.19.119 (?)
18.12.2018 10:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, nerad se vměšiji do vaší "plodné diskuse"...

Já z příspěvku pana Rafaela nepoznal, že by tento způsob přímo doporučoval, jen uvedl, co se "v průběhu věků" taky v literatuře doporučovalo (a to myslím ještě i v 70-sátých letech!! V té době byla v drogerii volně přístupná i ta modrá skalice a to i pro děti školou povinných, nikdo se na na věk neptal. To byste si mohl ještě pamatovat.). Jak je vidět, Vy prostě nejste schopen překročit ten svůj stín. Stále musíte někoho vyzývat pro poměřování svých výtvorů i když druhá strana o to nestojí; každý nemá tu snahu být někde prezentován a následně zaregistrován pro případnou další "péči" státních orgánů. No myslím, že by to pro dnešek mohlo stačit.

Přeji hezký den. Ljz.

Připojit reakci
                  

Švestkový kvas - bílá plíseň


vyslouzil (17000) - xxx.xxx.92.238 (?)
18.12.2018 13:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

. Kdysi se kvasilo v otevřených kádích, nasypala se nahoru slaměná drť, dřevěné piliny, zalilo se to třeba olejem atd..
No, a ten igelit a gumicuky mi přijde jako něco podobného.

To bude asi ten kontroverzní odstavec, kvůli němuž je p. Rafael kritizován. Osobně si taky nemyslím, že lze srovnávat slaměnou drť a igelit s gumicukem. Naopak plastová fólie převázána gumou nám velmi dobře ukáže, jestli ještě plyn uniká (folie se nafoukne) nebo již ne (splaskne). I když se folie orosí, je vidět na povrch poměrně dobře, jistě líp než přes kvasnou trubičku. Já nepovažuji za nutné kvasem v plném sudu hýbat, míchat, poslouchat, prohlížet. Nicméně - má-li někdo PE folii tak velkou, že pokryje celý otvor sudu a dobře přiléhající gumu, nevidím v tom žádnou destilatérskou urážku. 
    Pak je tu aspekt ceny. 200litrový bílý sud na kvas s těsnícím víkem jen výborný, ale stojí hodně přes tisícovku. Použité potravinářské 200l plastové barely koupíte na netu za 2-3 stovky.  Musíte mu ovšem vyříznout jedno dno. Takový sud pak jinak než folií hermeticky uzavřít nelze. Většina z nás takové sudy používá na dešťovou vodu. Při excesivní úrodě - jako byla např. ta letošní - se takové barely setsakra hodily. 

Připojit reakci
                     

Švestkový kvas - bílá plíseň


host - xxx.xxx.56.141 (?)
18.12.2018 15:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Šlosare, přijde mi, že nechcete chápat psaný text. Měl jsem nutkání napsat, že nechápete, ale to bych si nedovolil.
*
Takže znovu:
Doporučuji všude bílé, průsvitné sudy s měkkým těsněním a se sponou. Ve víku díra 13-14mm, měkká pryžová hadička a v ní bublátko! Nic jiného!!!
*
Ten zbytek jsem psal jako dřive používané a v tom smyslu, že i tak vždy něco vykvasí. Samozřejmě s plísní, koláči apod. Tedy s věcmi, vadami a stálými dotazy na průběh kvašení o čemž se tady pořád dokola a donekonečna píše.
Tím myslím tu slámu, plevy, piliny, neutěsněné víko po vykvašení, folie-gumicuky atd.
*
Teď ještě k tomu oleji:
S tím jste mě zklamal, že to neznáte!
Je to technologie sice stará, ale stále používaná. V nádobě na hladině plave víko a mezera mezi ním a stěnou nádoby se zalije k tomu určeným olejem. Používají to hlavně vinaři pro uskladnění vín. Výhodou tohoto způsobu je bezpracnost. Při odpouštění spodním kohoutem je hladina, obsah nádoby, stále chráněn protože to plovoucí víko i s tím olejem kolem něho postupně klesá.
(Na podobném principu je založeno plovoucí víko s nafukovací gumovou duší).
Ale to jsem nijak nedoporučoval, jen jsem to pro zajímavost zmínil - jsou to způsoby vhodné spíš pro vinaře. Nicméně určitě lepší než výše uvedené způsoby, jen jejich potenciál se u švestkových a podobných kvasů moc nevyužije.
*
A už vůbec nevím proč sem taháte nitroglycerin a modrou skalici?
Anebo mou neochotu se někde, něčím, na nějakých koštech chlubit.
Zkrátka nemám potřebu si něco dokazovat a chlubit se.
(Navíc nejsem na tom zdravotně dobře a mám problém i s pohybem v sadu. Jezdím po něm na frézce... Ale to s tím předváděním se má společného jen část...).

Rafael.

P.S. ještě k panu Vysloužilovi:

Ty sudy zas tak drahé jak píše nejsou. A v průběhu bouřlivého kvašení, nebo i dokvašování ty gumicoky škodlivé nejsou. Podobně jako podobné opičárny.

Psal jsem, bylo to o sledování průběhu kvašení a uskladnění nebo zakonzervování kvasů které se budou zpracovávat až později. Aby se nezkazily, nevznikaly na nich deky apod...

Připojit reakci
                        

Švestkový kvas - bílá plíseň


vyslouzil (17000) - xxx.xxx.92.38 (?)
18.12.2018 16:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ty sudy zas tak drahé jak píše nejsou.

Já jsem jeden takový letos koupil. Asi takovýto.

Možná by se našel levnější, ale když k tomu připočtete dopravu,...
Výhodou je, že je do něj trochu vidět.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ochutnávka Radimov623.3.20191156
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5123.3.201926198
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20193740
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019485
Parciální fermentace518.3.2019755
Ananasový kvas214.3.2019385
Kvas z mirabelek2011.3.201912117
Kvasenie a palenie manga710.3.2019790
Dřinka - použití229.3.201929011
Destilace - základní dotazy497.3.201913216
Test na metanol8025.2.201985455
3D pálení2323.2.20193381
Turbo kvasnice3423.2.20196157
Palenka z datli?623.2.20195325
Koupě automatické pálenice 11021.2.201933902
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201914742
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191361
Odpeckovač317.2.2019582
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191872
Kvas přes zimu1012.2.20192068
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201918647
Kvasná zátka1611.2.201911220
Pálenka z melasy207.2.20192524
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019924
Škrábavost pálenky464.2.201957460
Aroma slivovice352.2.20198743
Destilát z piva a vína121.2.201912799
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019103034
Ředění slivovice629.1.20195636
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198695
Cukr626.1.20191522
Umístění palírny3918.1.20195681
Chut po siře318.1.2019699
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192377
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191208
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019605
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201918561
Automaticka palirna ovoce 28.1.20191153
Síření sudů25.1.2019609
Pálenka z dýně584.1.201951359
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře18.3.2019
Uzení masa studeným kouřem18.3.2019
Dehtování18.3.2019
Dehtování16.3.2019
Jake drevo15.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů