Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Stojanek na cedění kvasu

Stojanek na cedění kvasu


sawe (75) - xxx.xxx.135.210 (?)
13.12.2018 12:23, počet návštěv: 5098
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

tak sem si udělal jednoduchý stojan s pytlem na cedění, pytel vsunu do hoboku 120l a nechám s obsahem do druhého dne

Obrázky:
stojan
stojan
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Stojanek na cedění kvasu


pepa kot (377) - xxx.xxx.53.112 (?)
13.12.2018 15:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč cedíte kvas mi není známo?  

Připojit reakci
      

Stojanek na cedění kvasu


vyslouzil (17234) - xxx.xxx.11.228 (?)
13.12.2018 15:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte-li jednoplášť bez míchadla, nic jiného nezbývá.

Připojit reakci
         

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.1.125 (?)
13.12.2018 16:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V případě nepřiliš kašovitého kvasu zbývá ještě možnost použit nějaké síto na podstavci v kotli.

*

Anebo existují suroviny které se ve větším množství lisuji špatně nebo nejdou vylisovat vůbec. Třeba letní hrušky. sawe, já to dělával pomocí kladkostroje. V případě potřeby mohlo tenké ocelové lanko procházet dírou ve víku a lisovaný obsah byl chráněn CO2.

Ale přiznám se, že lisovat vykvašený kvas jsem zkoušel jen v "laboratorních" podmínkách. A vůbec se mi to neosvědčilo.

Ale uznávám, že to záleží na množství a každého místních podmínkách.

Rafael.

Obrázky:
Kladkostroj
Kladkostroj
Připojit reakci
            

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.238.190 (?)
13.12.2018 17:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

My zítra jdeme upravovat lis.Plachetku do něj již máme vyrobenou.Pokud stihneme lis povařit, již v sobotu by jsme mohli lisovat hotový kvas před pálením. Pokud bude prostor udělám krátké video, jak to jde a někde jej umístím.

DakotaFred

Připojit reakci
               

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.1.125 (?)
13.12.2018 18:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na to video bych se rád podíval. Fact rád, není v tom žádná zlomyslnost nebo odsuzování něčeho co se zrovna mi nelíbí.
Jak s oblibou píšu - "hlavně vždy nejvíc záleží na místních podmínkách, možnostech a prioritách".
Ale jakožto člověk líný a pohodlný, ale zároveň i hravý a rád prozkoumavající i slepé uličky mě napadlo ještě toto:
Jak je velký vařák, ale hlavně kolik kvasu bude ke zpracování?
50l, 200l, 1000l a více?
To je, myslím si velmi podstatný, nejpodstatnější, aspekt k rozhodování a vybrání nějakých postupů.

Rafael.

Připojit reakci
                  

Stojanek na cedění kvasu


sawe (75) - xxx.xxx.135.210 (?)
14.12.2018 9:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pepa kot, a proč bych to necedil, mam jednoplášť a nechci abi se mi to připalovalo.

Rafael, červené víno taky musíš nechat překvasit a potom ho vypresovat.

Ty jabka bych na presu asi nevypresoval, proto jsem si udělal ten stojan s pytlem.

Připojit reakci
                     

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.238.190 (?)
19.12.2018 7:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak přikládám foto a video.

Obrázky:

Připojit reakci
                        

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.3.127 (?)
29.12.2018 17:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já bych lisování rozhodně neodsuzoval. Čím čistší kvas, tím lepší destilát.Mám to vyzkoušené. Dneska bych kupř. jablkovici nikdy nedělal z prokvašených jablek ale zásadně z prokvašeného moštu.

Zajímavým problémem je kal z uhynulých kvasinek. Varuji před tímto kalem, přelitým do destilačního kotle. Tento kal, uvařený při destilaci, nechá v destilátu prakticky neodstranitelnou ohavnou pachuť.

Problémem také zůstává dostatečné odstranění kalu z uhynulých kvasinek z hotového kvasu. Někdy se to usadí rychle, třeba i za 3 - 4 dny, někdy se to usazuje zoufale pomalu, třeba i 4 týdny (i více). Pak nezbývá než kvas přefiltrovat. Při fajnových destilátech, jako je kupř. pravý rum z třtinové melasy a třtinového cukru, velmi záleží na čistotě kvasu. Také různé kmeny kvasinek se kupodivu usazují různou rychlostí. Ale vyplatí se nespěchat a nelenošit a použít dobře vyčištěný kvas.

Má někdo z přítomných zkušenosti s přirozeným usazováním nečistot v kvasu, resp. s jeho filtrací? U fajnových kvasů bych totiž jen velice nerad používal čiřidlo.

Připojit reakci
                           

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.49.31 (?)
29.12.2018 18:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já mám zkušenost jen m.j. jako starý domácí ovocný vinař, že kaly sedají ke dnu. Samozřejmě až po nějaké době, po vyčeření.
Ale dají se rozvířit. Na rozdíl od sedimentů mrtvých kvasinek, ty tam většinou pevně ulpí a i při vylévání nádoby, šetrném, tam vždy zůstanou.
Ale vzhledem k objemu kvasných nádob je jich tam poměrně velmi málo. Takže nevidím žádný zištný důvod je nějak získávat a destilovat.
*
Jak sedimentují ty mrtvé kvasinky, nebo kal v tuhých kvasech nevím. Tam je to těžko poznat.

Rafael.

Připojit reakci
                           

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.238.190 (?)
29.12.2018 22:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já po vylisování kvasu mám v 60 litrové bečce cirka v úrovni 15 litrů od spodu přidělanou průcodku v které mám 3/8 ventil. Po vylísování kvasu jde do této bečky tuto bečku umístím na dva dny do chladna samozřejmě zavřenou aby se nedostával vzduch do bečky. S bečkou již nehýbu a po dvou třech dnech vypustím obsah do kotle pro zichr ještě přes plenku.Po napuštění pomalu na plence nepoznáte že by něco přes ní proteklo.Veškerá sedlina zůstane na dně bečky.Při čištění je tam pěknej sedlí sajrajt.

DakotaFred

Připojit reakci
                           

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.133.100 (?)
30.12.2018 0:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No, ono nejde o nějaký zištný důvod, ale o neopatrnost, či neznalost, kdy palič prostě všechno přelije do kotle, nebo to lije přes příliš řídkou látku. Já to dělám tak, že kvas - v mém případě kapalinu typicky jen s jemnými částicemi, opatrně stáhnu hadičkou nad kaly. Protože "cuc" hadičky by vtahoval i kaly, stahuji v určité výšce nad hladinou. Zbytek z kvasné nádoby, zpravidla něco pod 5l přeliji do malého demižonu a po usazení opět opatrně stáhnu nad kalem a přidám k předchozímu. Ve 20l kvasné nádobě bývá tak 1,5 - 2 cm silná vrstva usazenin, i když pracuji se surovinami, které mají velmi málo tuhého podílu. Jistě, nejsou tam jenom kvasinky, ale i téměř mikroskopické součásti původní suroviny. Nicméně, když jsem dělal pokus stran odolnosti kvasinek proti EtOH a rozkvašoval pouze cukr - tak asi 2l vody s cukrem, pak usazenina, která mi vhrkla do baňky musela obsahovat jenom kvasinky. Výsledkem byl nechutný patok, ze kterého jsem to nedostal pořádně ani aktivním uhlím a redestilací. Od té doby si dávám na usazeniny s kvasinkami velký pozor.

Připojit reakci
                           

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.238.190 (?)
30.12.2018 9:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To já právě taky od doby co mi díky připáleninám odešla spirála si dávám kur... majzla a filtruji a filtruji a filtruji. Ted když vylévám nedopalky je spirála vždy čistá jak slovo boží, tak vím že to dělám dobře.

DakotaFred

Připojit reakci
   

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.88.35 (?)
30.12.2018 15:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ahoj, pokud řešíte kal z kvasinek dole v sudu. Tak není nejjednoduší použít síto (kvasná mřížka)které se prodávají bohužel jen k těm 220l černým sudům.
Připojit reakci
      

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.144.166 (?)
13.2.2019 21:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ako vyzerá tá mriežka?

Připojit reakci
   

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.1.94 (?)
20.2.2019 20:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já kvas lisuji.Nejdřív jej naliji do pytlů ty nechám volně vykapat potom zatížím a znovu nechám kapat.Nakonec dám do lisu na ovoce.Získaný kvas dám do uzavřených nádob a nechám něž mohu odvést do palírny.Mám poměrně nekvalitní kvas ze směsice ovoce.Kvalitní švestkový bych nelisoval.Jednou jsem použil i vymrazování.Množství kvasu se snížilo na polovinu.Obsah alkoholu v kvasu stoupl na víc jak 20 %.

Připojit reakci
      

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.178.42 (?)
21.3.2019 20:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ako funguje to vymrazovanie?

aby sa znížil objem kvasu, musel by vzniknut lad ktorý vyhodím - ale bez obsahu alkoholu inak sú to straty

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.2019717
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201916683
Aroma meruňkovica813.8.2019790
Pálení ovocných vín1912.8.201910766
Melounovice610.8.2019500
Pečetní vosk89.8.2019577
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201929424
destilační přístroj10529.8.20191438051
Refraktometr na měření kvasu233.8.201910768
Destilační přístroj32.8.2019507
Trubka ke chladiči21.8.2019283
Z ceho udelat visnovku2231.7.20192765
Cudny proces palenia430.7.2019522
Meruňkový kvas 4627.7.201943688
Ražná - ražovica1526.7.201942642
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.2019834
Novy kvas nekvasi619.7.2019659
Ananasový kvas318.7.20191235
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201915960
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191440
Kolik nateče ze 100l vína59.7.20191084
Pach po acetonu35.7.2019769
Domácí ořechovice1131.7.2019204199
Kvas z mandarinek1923.6.20192540
Zapach dymu623.6.20191761
borovička717.6.201920488
Slivovice jak poznat archív109.6.201910368
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201928489
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191608
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201935726
Turbo kvasnice3519.5.20199035
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201922143
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201932169
Pálenka zo sorbitolu61.5.20191262
Škrábavost pálenky4727.4.201962667
Archivace slivovice427.4.20191090
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.20191115
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201949643
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20192046
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20192224
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna13.8.2019
Kaiserova elektrická udírna12.8.2019
Uzení masa11.8.2019
Kaiserova elektrická udírna7.8.2019
Kaiserova elektrická udírna7.8.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů