Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Stojanek na cedění kvasu

Stránky: 1, 2   

Stojanek na cedění kvasu


sawe (85) - xxx.xxx.135.210 (?)
13.12.2018 12:23, počet návštěv: 5774
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

tak sem si udělal jednoduchý stojan s pytlem na cedění, pytel vsunu do hoboku 120l a nechám s obsahem do druhého dne

Obrázky:
stojan
stojan
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Stojanek na cedění kvasu


pepa kot (377) - xxx.xxx.53.112 (?)
13.12.2018 15:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč cedíte kvas mi není známo?  

Připojit reakci
      

Stojanek na cedění kvasu


vyslouzil (17420) - xxx.xxx.11.228 (?)
13.12.2018 15:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte-li jednoplášť bez míchadla, nic jiného nezbývá.

Připojit reakci
         

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.1.125 (?)
13.12.2018 16:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V případě nepřiliš kašovitého kvasu zbývá ještě možnost použit nějaké síto na podstavci v kotli.

*

Anebo existují suroviny které se ve větším množství lisuji špatně nebo nejdou vylisovat vůbec. Třeba letní hrušky. sawe, já to dělával pomocí kladkostroje. V případě potřeby mohlo tenké ocelové lanko procházet dírou ve víku a lisovaný obsah byl chráněn CO2.

Ale přiznám se, že lisovat vykvašený kvas jsem zkoušel jen v "laboratorních" podmínkách. A vůbec se mi to neosvědčilo.

Ale uznávám, že to záleží na množství a každého místních podmínkách.

Rafael.

Obrázky:
Kladkostroj
Kladkostroj
Připojit reakci
            

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.238.190 (?)
13.12.2018 17:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

My zítra jdeme upravovat lis.Plachetku do něj již máme vyrobenou.Pokud stihneme lis povařit, již v sobotu by jsme mohli lisovat hotový kvas před pálením. Pokud bude prostor udělám krátké video, jak to jde a někde jej umístím.

DakotaFred

Připojit reakci
               

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.1.125 (?)
13.12.2018 18:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na to video bych se rád podíval. Fact rád, není v tom žádná zlomyslnost nebo odsuzování něčeho co se zrovna mi nelíbí.
Jak s oblibou píšu - "hlavně vždy nejvíc záleží na místních podmínkách, možnostech a prioritách".
Ale jakožto člověk líný a pohodlný, ale zároveň i hravý a rád prozkoumavající i slepé uličky mě napadlo ještě toto:
Jak je velký vařák, ale hlavně kolik kvasu bude ke zpracování?
50l, 200l, 1000l a více?
To je, myslím si velmi podstatný, nejpodstatnější, aspekt k rozhodování a vybrání nějakých postupů.

Rafael.

Připojit reakci
                  

Stojanek na cedění kvasu


sawe (85) - xxx.xxx.135.210 (?)
14.12.2018 9:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pepa kot, a proč bych to necedil, mam jednoplášť a nechci abi se mi to připalovalo.

Rafael, červené víno taky musíš nechat překvasit a potom ho vypresovat.

Ty jabka bych na presu asi nevypresoval, proto jsem si udělal ten stojan s pytlem.

Připojit reakci
                     

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.238.190 (?)
19.12.2018 7:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak přikládám foto a video.

Obrázky:

Připojit reakci
                        

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.3.127 (?)
29.12.2018 17:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já bych lisování rozhodně neodsuzoval. Čím čistší kvas, tím lepší destilát.Mám to vyzkoušené. Dneska bych kupř. jablkovici nikdy nedělal z prokvašených jablek ale zásadně z prokvašeného moštu.

Zajímavým problémem je kal z uhynulých kvasinek. Varuji před tímto kalem, přelitým do destilačního kotle. Tento kal, uvařený při destilaci, nechá v destilátu prakticky neodstranitelnou ohavnou pachuť.

Problémem také zůstává dostatečné odstranění kalu z uhynulých kvasinek z hotového kvasu. Někdy se to usadí rychle, třeba i za 3 - 4 dny, někdy se to usazuje zoufale pomalu, třeba i 4 týdny (i více). Pak nezbývá než kvas přefiltrovat. Při fajnových destilátech, jako je kupř. pravý rum z třtinové melasy a třtinového cukru, velmi záleží na čistotě kvasu. Také různé kmeny kvasinek se kupodivu usazují různou rychlostí. Ale vyplatí se nespěchat a nelenošit a použít dobře vyčištěný kvas.

Má někdo z přítomných zkušenosti s přirozeným usazováním nečistot v kvasu, resp. s jeho filtrací? U fajnových kvasů bych totiž jen velice nerad používal čiřidlo.

Připojit reakci
                           

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.49.31 (?)
29.12.2018 18:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já mám zkušenost jen m.j. jako starý domácí ovocný vinař, že kaly sedají ke dnu. Samozřejmě až po nějaké době, po vyčeření.
Ale dají se rozvířit. Na rozdíl od sedimentů mrtvých kvasinek, ty tam většinou pevně ulpí a i při vylévání nádoby, šetrném, tam vždy zůstanou.
Ale vzhledem k objemu kvasných nádob je jich tam poměrně velmi málo. Takže nevidím žádný zištný důvod je nějak získávat a destilovat.
*
Jak sedimentují ty mrtvé kvasinky, nebo kal v tuhých kvasech nevím. Tam je to těžko poznat.

Rafael.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ředění slivovice1075.12.2019246230
Pálenka z kdoulí222.12.201923803
Dřevo do destilátu462.12.201933246
Škrábavost pálenky5125.11.201968878
Destilační přístroj - sestrojení6225.11.2019141712
Domácí pálenice1923.11.201912533
Tis cerveny323.11.2019618
destilační přístroj105523.11.20191470360
Destilat z duly (kdoule)416.11.201912122
Zakalená část pálenky1311.11.20192122
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201932952
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201923435
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201929740
Pečetní vosk114.11.20192031
Palenka z datli?103.11.20197372
Refraktometr na měření kvasu243.11.201914270
Vaření hroznového vina21.11.2019480
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.2019747
Pálenka z dýně6030.10.201959602
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201919876
Míchat lutr při 2D?528.10.20191575
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201921817
Zakalená slivovice17222.10.2019239232
Koupě Palírny 1614.10.20194491
Poraďte jaké kvasinky289.10.201919501
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191491
Test na metanol832.10.201997608
Kvas trnky630.9.20191288
Šípkovica ako ma to2326.9.201941891
Vzdálenost trubky od kotla626.9.20191394
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20192274
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20193822
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201923824
Novy kvas nekvasi712.9.20191800
Výtěžnost a cena1012.9.20192329
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.20191844
Smíchání dvou kvasů?155.9.201911234
Destilační přístroj193.9.20194584
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201938164
Da se to este?927.8.20191777
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield5.12.2019
Elektrická udírna z Mountfield5.12.2019
Destilát z medu - zná někdo návod na naložení kvasu?4.12.2019
Destilát z medu - zná někdo návod na naložení kvasu?3.12.2019
Uzeni bucek3.12.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů