Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Stojanek na cedění kvasu

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Stojanek na cedění kvasu


sawe (61) - xxx.xxx.135.210 (?)
13.12.2018 12:23, počet návštěv: 4068
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

tak sem si udělal jednoduchý stojan s pytlem na cedění, pytel vsunu do hoboku 120l a nechám s obsahem do druhého dne

Obrázky:
stojan
stojan
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Stojanek na cedění kvasu


pepa kot (394) - xxx.xxx.53.112 (?)
13.12.2018 15:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč cedíte kvas mi není známo?  

Připojit reakci
      

Stojanek na cedění kvasu


vyslouzil (17046) - xxx.xxx.11.228 (?)
13.12.2018 15:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte-li jednoplášť bez míchadla, nic jiného nezbývá.

Připojit reakci
         

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.1.125 (?)
13.12.2018 16:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V případě nepřiliš kašovitého kvasu zbývá ještě možnost použit nějaké síto na podstavci v kotli.

*

Anebo existují suroviny které se ve větším množství lisuji špatně nebo nejdou vylisovat vůbec. Třeba letní hrušky. sawe, já to dělával pomocí kladkostroje. V případě potřeby mohlo tenké ocelové lanko procházet dírou ve víku a lisovaný obsah byl chráněn CO2.

Ale přiznám se, že lisovat vykvašený kvas jsem zkoušel jen v "laboratorních" podmínkách. A vůbec se mi to neosvědčilo.

Ale uznávám, že to záleží na množství a každého místních podmínkách.

Rafael.

Obrázky:
Kladkostroj
Kladkostroj
Připojit reakci
            

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.238.190 (?)
13.12.2018 17:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

My zítra jdeme upravovat lis.Plachetku do něj již máme vyrobenou.Pokud stihneme lis povařit, již v sobotu by jsme mohli lisovat hotový kvas před pálením. Pokud bude prostor udělám krátké video, jak to jde a někde jej umístím.

DakotaFred

Připojit reakci
               

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.1.125 (?)
13.12.2018 18:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na to video bych se rád podíval. Fact rád, není v tom žádná zlomyslnost nebo odsuzování něčeho co se zrovna mi nelíbí.
Jak s oblibou píšu - "hlavně vždy nejvíc záleží na místních podmínkách, možnostech a prioritách".
Ale jakožto člověk líný a pohodlný, ale zároveň i hravý a rád prozkoumavající i slepé uličky mě napadlo ještě toto:
Jak je velký vařák, ale hlavně kolik kvasu bude ke zpracování?
50l, 200l, 1000l a více?
To je, myslím si velmi podstatný, nejpodstatnější, aspekt k rozhodování a vybrání nějakých postupů.

Rafael.

Připojit reakci
                  

Stojanek na cedění kvasu


sawe (61) - xxx.xxx.135.210 (?)
14.12.2018 9:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pepa kot, a proč bych to necedil, mam jednoplášť a nechci abi se mi to připalovalo.

Rafael, červené víno taky musíš nechat překvasit a potom ho vypresovat.

Ty jabka bych na presu asi nevypresoval, proto jsem si udělal ten stojan s pytlem.

Připojit reakci
                     

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.238.190 (?)
19.12.2018 7:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak přikládám foto a video.

Obrázky:

Připojit reakci
                        

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.3.127 (?)
29.12.2018 17:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já bych lisování rozhodně neodsuzoval. Čím čistší kvas, tím lepší destilát.Mám to vyzkoušené. Dneska bych kupř. jablkovici nikdy nedělal z prokvašených jablek ale zásadně z prokvašeného moštu.

Zajímavým problémem je kal z uhynulých kvasinek. Varuji před tímto kalem, přelitým do destilačního kotle. Tento kal, uvařený při destilaci, nechá v destilátu prakticky neodstranitelnou ohavnou pachuť.

Problémem také zůstává dostatečné odstranění kalu z uhynulých kvasinek z hotového kvasu. Někdy se to usadí rychle, třeba i za 3 - 4 dny, někdy se to usazuje zoufale pomalu, třeba i 4 týdny (i více). Pak nezbývá než kvas přefiltrovat. Při fajnových destilátech, jako je kupř. pravý rum z třtinové melasy a třtinového cukru, velmi záleží na čistotě kvasu. Také různé kmeny kvasinek se kupodivu usazují různou rychlostí. Ale vyplatí se nespěchat a nelenošit a použít dobře vyčištěný kvas.

Má někdo z přítomných zkušenosti s přirozeným usazováním nečistot v kvasu, resp. s jeho filtrací? U fajnových kvasů bych totiž jen velice nerad používal čiřidlo.

Připojit reakci
                           

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.49.31 (?)
29.12.2018 18:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já mám zkušenost jen m.j. jako starý domácí ovocný vinař, že kaly sedají ke dnu. Samozřejmě až po nějaké době, po vyčeření.
Ale dají se rozvířit. Na rozdíl od sedimentů mrtvých kvasinek, ty tam většinou pevně ulpí a i při vylévání nádoby, šetrném, tam vždy zůstanou.
Ale vzhledem k objemu kvasných nádob je jich tam poměrně velmi málo. Takže nevidím žádný zištný důvod je nějak získávat a destilovat.
*
Jak sedimentují ty mrtvé kvasinky, nebo kal v tuhých kvasech nevím. Tam je to těžko poznat.

Rafael.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Archivace slivovice223.4.201992
Palenka z exotickeho ovoce923.4.201920261
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019174
Kvas z mandarinek1616.4.20191166
Malinovice, Banánovice, Melounovice1615.4.201925797
destilační přístroj104915.4.20191419632
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201947915
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191336
Turbo kvasnice345.4.20196736
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191578
Aroma slivovice364.4.20199588
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni33.4.2019421
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?543.4.201927792
Palenka z datli?92.4.20195757
Ochutnávka Radimov623.3.20191551
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194069
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019662
Parciální fermentace518.3.2019918
Ananasový kvas214.3.2019559
Kvas z mirabelek2011.3.201912629
Kvasenie a palenie manga710.3.2019953
Dřinka - použití229.3.201929439
Destilace - základní dotazy497.3.201914115
Test na metanol8025.2.201986849
3D pálení2323.2.20193783
Koupě automatické pálenice 11021.2.201935541
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201915627
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191510
Odpeckovač317.2.2019751
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192167
Kvas přes zimu1012.2.20192299
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201919355
Kvasná zátka1611.2.201911546
Pálenka z melasy207.2.20192923
Škrábavost pálenky464.2.201958582
Destilát z piva a vína121.2.201913180
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019104575
Ředění slivovice629.1.20195853
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20199183
Cukr626.1.20191700
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem18.4.2019
Strojek na uzavírání konzerv14.4.2019
Generátor kouře18.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů