Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Stojanek na cedění kvasu

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Stojanek na cedění kvasu


sawe (61) - xxx.xxx.135.210 (?)
13.12.2018 12:23, počet návštěv: 3764
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

tak sem si udělal jednoduchý stojan s pytlem na cedění, pytel vsunu do hoboku 120l a nechám s obsahem do druhého dne

Obrázky:
stojan
stojan
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Stojanek na cedění kvasu


pepa kot (392) - xxx.xxx.53.112 (?)
13.12.2018 15:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč cedíte kvas mi není známo?  

Připojit reakci
      

Stojanek na cedění kvasu


vyslouzil (17002) - xxx.xxx.11.228 (?)
13.12.2018 15:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte-li jednoplášť bez míchadla, nic jiného nezbývá.

Připojit reakci
         

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.1.125 (?)
13.12.2018 16:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V případě nepřiliš kašovitého kvasu zbývá ještě možnost použit nějaké síto na podstavci v kotli.

*

Anebo existují suroviny které se ve větším množství lisuji špatně nebo nejdou vylisovat vůbec. Třeba letní hrušky. sawe, já to dělával pomocí kladkostroje. V případě potřeby mohlo tenké ocelové lanko procházet dírou ve víku a lisovaný obsah byl chráněn CO2.

Ale přiznám se, že lisovat vykvašený kvas jsem zkoušel jen v "laboratorních" podmínkách. A vůbec se mi to neosvědčilo.

Ale uznávám, že to záleží na množství a každého místních podmínkách.

Rafael.

Obrázky:
Kladkostroj
Kladkostroj
Připojit reakci
            

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.238.190 (?)
13.12.2018 17:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

My zítra jdeme upravovat lis.Plachetku do něj již máme vyrobenou.Pokud stihneme lis povařit, již v sobotu by jsme mohli lisovat hotový kvas před pálením. Pokud bude prostor udělám krátké video, jak to jde a někde jej umístím.

DakotaFred

Připojit reakci
               

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.1.125 (?)
13.12.2018 18:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na to video bych se rád podíval. Fact rád, není v tom žádná zlomyslnost nebo odsuzování něčeho co se zrovna mi nelíbí.
Jak s oblibou píšu - "hlavně vždy nejvíc záleží na místních podmínkách, možnostech a prioritách".
Ale jakožto člověk líný a pohodlný, ale zároveň i hravý a rád prozkoumavající i slepé uličky mě napadlo ještě toto:
Jak je velký vařák, ale hlavně kolik kvasu bude ke zpracování?
50l, 200l, 1000l a více?
To je, myslím si velmi podstatný, nejpodstatnější, aspekt k rozhodování a vybrání nějakých postupů.

Rafael.

Připojit reakci
                  

Stojanek na cedění kvasu


sawe (61) - xxx.xxx.135.210 (?)
14.12.2018 9:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pepa kot, a proč bych to necedil, mam jednoplášť a nechci abi se mi to připalovalo.

Rafael, červené víno taky musíš nechat překvasit a potom ho vypresovat.

Ty jabka bych na presu asi nevypresoval, proto jsem si udělal ten stojan s pytlem.

Připojit reakci
                     

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.238.190 (?)
19.12.2018 7:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak přikládám foto a video.

Obrázky:

Připojit reakci
                        

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.3.127 (?)
29.12.2018 17:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já bych lisování rozhodně neodsuzoval. Čím čistší kvas, tím lepší destilát.Mám to vyzkoušené. Dneska bych kupř. jablkovici nikdy nedělal z prokvašených jablek ale zásadně z prokvašeného moštu.

Zajímavým problémem je kal z uhynulých kvasinek. Varuji před tímto kalem, přelitým do destilačního kotle. Tento kal, uvařený při destilaci, nechá v destilátu prakticky neodstranitelnou ohavnou pachuť.

Problémem také zůstává dostatečné odstranění kalu z uhynulých kvasinek z hotového kvasu. Někdy se to usadí rychle, třeba i za 3 - 4 dny, někdy se to usazuje zoufale pomalu, třeba i 4 týdny (i více). Pak nezbývá než kvas přefiltrovat. Při fajnových destilátech, jako je kupř. pravý rum z třtinové melasy a třtinového cukru, velmi záleží na čistotě kvasu. Také různé kmeny kvasinek se kupodivu usazují různou rychlostí. Ale vyplatí se nespěchat a nelenošit a použít dobře vyčištěný kvas.

Má někdo z přítomných zkušenosti s přirozeným usazováním nečistot v kvasu, resp. s jeho filtrací? U fajnových kvasů bych totiž jen velice nerad používal čiřidlo.

Připojit reakci
                           

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.49.31 (?)
29.12.2018 18:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já mám zkušenost jen m.j. jako starý domácí ovocný vinař, že kaly sedají ke dnu. Samozřejmě až po nějaké době, po vyčeření.
Ale dají se rozvířit. Na rozdíl od sedimentů mrtvých kvasinek, ty tam většinou pevně ulpí a i při vylévání nádoby, šetrném, tam vždy zůstanou.
Ale vzhledem k objemu kvasných nádob je jich tam poměrně velmi málo. Takže nevidím žádný zištný důvod je nějak získávat a destilovat.
*
Jak sedimentují ty mrtvé kvasinky, nebo kal v tuhých kvasech nevím. Tam je to těžko poznat.

Rafael.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ochutnávka Radimov623.3.20191247
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5123.3.201926338
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20193765
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019494
Parciální fermentace518.3.2019771
Ananasový kvas214.3.2019397
Kvas z mirabelek2011.3.201912141
Kvasenie a palenie manga710.3.2019800
Dřinka - použití229.3.201929054
Destilace - základní dotazy497.3.201913264
Test na metanol8025.2.201985554
3D pálení2323.2.20193409
Turbo kvasnice3423.2.20196183
Palenka z datli?623.2.20195331
Koupě automatické pálenice 11021.2.201933988
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201914792
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191367
Odpeckovač317.2.2019598
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191886
Kvas přes zimu1012.2.20192078
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201918688
Kvasná zátka1611.2.201911234
Pálenka z melasy207.2.20192540
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019932
Škrábavost pálenky464.2.201957514
Aroma slivovice352.2.20198764
Destilát z piva a vína121.2.201912824
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019103102
Ředění slivovice629.1.20195648
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198713
Cukr626.1.20191531
Umístění palírny3918.1.20195700
Chut po siře318.1.2019705
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192386
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191218
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019614
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201918590
Automaticka palirna ovoce 28.1.20191163
Síření sudů25.1.2019614
Pálenka z dýně584.1.201951390
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře18.3.2019
Uzení masa studeným kouřem18.3.2019
Dehtování18.3.2019
Dehtování16.3.2019
Jake drevo15.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů