Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Stojanek na cedění kvasu

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Stojanek na cedění kvasu


sawe (52) - xxx.xxx.135.210 (?)
13.12.2018 12:23, počet návštěv: 2301
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

tak sem si udělal jednoduchý stojan s pytlem na cedění, pytel vsunu do hoboku 120l a nechám s obsahem do druhého dne

Obrázky:
stojan
stojan
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Stojanek na cedění kvasu


pepa kot (388) - xxx.xxx.53.112 (?)
13.12.2018 15:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč cedíte kvas mi není známo?  

Připojit reakci
      

Stojanek na cedění kvasu


vyslouzil (16898) - xxx.xxx.11.228 (?)
13.12.2018 15:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte-li jednoplášť bez míchadla, nic jiného nezbývá.

Připojit reakci
         

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.1.125 (?)
13.12.2018 16:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V případě nepřiliš kašovitého kvasu zbývá ještě možnost použit nějaké síto na podstavci v kotli.

*

Anebo existují suroviny které se ve větším množství lisuji špatně nebo nejdou vylisovat vůbec. Třeba letní hrušky. sawe, já to dělával pomocí kladkostroje. V případě potřeby mohlo tenké ocelové lanko procházet dírou ve víku a lisovaný obsah byl chráněn CO2.

Ale přiznám se, že lisovat vykvašený kvas jsem zkoušel jen v "laboratorních" podmínkách. A vůbec se mi to neosvědčilo.

Ale uznávám, že to záleží na množství a každého místních podmínkách.

Rafael.

Obrázky:
Kladkostroj
Kladkostroj
Připojit reakci
            

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.238.190 (?)
13.12.2018 17:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

My zítra jdeme upravovat lis.Plachetku do něj již máme vyrobenou.Pokud stihneme lis povařit, již v sobotu by jsme mohli lisovat hotový kvas před pálením. Pokud bude prostor udělám krátké video, jak to jde a někde jej umístím.

DakotaFred

Připojit reakci
               

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.1.125 (?)
13.12.2018 18:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na to video bych se rád podíval. Fact rád, není v tom žádná zlomyslnost nebo odsuzování něčeho co se zrovna mi nelíbí.
Jak s oblibou píšu - "hlavně vždy nejvíc záleží na místních podmínkách, možnostech a prioritách".
Ale jakožto člověk líný a pohodlný, ale zároveň i hravý a rád prozkoumavající i slepé uličky mě napadlo ještě toto:
Jak je velký vařák, ale hlavně kolik kvasu bude ke zpracování?
50l, 200l, 1000l a více?
To je, myslím si velmi podstatný, nejpodstatnější, aspekt k rozhodování a vybrání nějakých postupů.

Rafael.

Připojit reakci
                  

Stojanek na cedění kvasu


sawe (52) - xxx.xxx.135.210 (?)
14.12.2018 9:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pepa kot, a proč bych to necedil, mam jednoplášť a nechci abi se mi to připalovalo.

Rafael, červené víno taky musíš nechat překvasit a potom ho vypresovat.

Ty jabka bych na presu asi nevypresoval, proto jsem si udělal ten stojan s pytlem.

Připojit reakci
                     

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.238.190 (?)
19.12.2018 7:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak přikládám foto a video.

Obrázky:

Připojit reakci
                        

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.3.127 (?)
29.12.2018 17:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já bych lisování rozhodně neodsuzoval. Čím čistší kvas, tím lepší destilát.Mám to vyzkoušené. Dneska bych kupř. jablkovici nikdy nedělal z prokvašených jablek ale zásadně z prokvašeného moštu.

Zajímavým problémem je kal z uhynulých kvasinek. Varuji před tímto kalem, přelitým do destilačního kotle. Tento kal, uvařený při destilaci, nechá v destilátu prakticky neodstranitelnou ohavnou pachuť.

Problémem také zůstává dostatečné odstranění kalu z uhynulých kvasinek z hotového kvasu. Někdy se to usadí rychle, třeba i za 3 - 4 dny, někdy se to usazuje zoufale pomalu, třeba i 4 týdny (i více). Pak nezbývá než kvas přefiltrovat. Při fajnových destilátech, jako je kupř. pravý rum z třtinové melasy a třtinového cukru, velmi záleží na čistotě kvasu. Také různé kmeny kvasinek se kupodivu usazují různou rychlostí. Ale vyplatí se nespěchat a nelenošit a použít dobře vyčištěný kvas.

Má někdo z přítomných zkušenosti s přirozeným usazováním nečistot v kvasu, resp. s jeho filtrací? U fajnových kvasů bych totiž jen velice nerad používal čiřidlo.

Připojit reakci
                           

Stojanek na cedění kvasu


host - xxx.xxx.49.31 (?)
29.12.2018 18:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já mám zkušenost jen m.j. jako starý domácí ovocný vinař, že kaly sedají ke dnu. Samozřejmě až po nějaké době, po vyčeření.
Ale dají se rozvířit. Na rozdíl od sedimentů mrtvých kvasinek, ty tam většinou pevně ulpí a i při vylévání nádoby, šetrném, tam vždy zůstanou.
Ale vzhledem k objemu kvasných nádob je jich tam poměrně velmi málo. Takže nevidím žádný zištný důvod je nějak získávat a destilovat.
*
Jak sedimentují ty mrtvé kvasinky, nebo kal v tuhých kvasech nevím. Tam je to těžko poznat.

Rafael.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Škrábavost pálenky4119.1.201952690
Umístění palírny3918.1.20194125
Jablkovy kvas meranie cukru6218.1.201911025
Chut po siře318.1.2019329
Jblkový kvas (druhák)918.1.20191711
3D pálení215.1.2019660
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.2019828
Destilace - základní dotazy4811.1.201910617
Pálenka z melasy1611.1.20191419
Aroma slivovice3411.1.20196265
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019269
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917041
Test na metanol578.1.201977902
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019609
Kvas přes zimu36.1.2019709
Síření sudů25.1.2019327
Kolko odobrat metylalkoholu655.1.201998337
Pálenka z dýně584.1.201949601
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20194734
Koupě automatické pálenice 1042.1.201928375
Slivovice vs. calvados2281.1.2019337626
Cukr51.1.2019748
Cukr nebo med?151.1.20192743
Ukončení destilace + ředění930.12.20182440
Stojanek na cedění kvasu 1430.12.20182302
Zapach dymu429.12.2018710
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201822312
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20184841
Kotel na pálení destilátu621.12.20183578
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2219.12.201844822
Pálenka z moštu4319.12.201814597
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20182560
Zápach pálenky816.12.20181527
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20183481
Mišpule610.12.20187722
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20189925
Turbo kvasnice328.12.20184760
Ananasovice, pomerančovice164.12.201812617
Domácí pálenice174.12.20186727
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181906
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Šunka bez rychlosolí21.1.2019
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů