Špendlíky

sadař82 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 130.35 (?) 
20.7.2018 9:33

Špendlík katalonský a hurá s ním do bečky. Taky se Vám sbíhají sliny?smiley

host - 229.201 (?), 22.9.2021 10:12

Tak a je vypálené.

Napíšem sem svoju prvú skúsenosť s myrobalánom. Keďže tento rok u nás iné ovocie nie je, skúsil som to práve s týmto ovocím.

Myrobalány som zbieral prevažne žlté, no na doplnenie kvasu som pridal aj pár červených. Myrobalány som roztlačil ručne, cca 270L kvasu. použil som enzým, kvasinky spirifermarom a živiny pre kvasinky podla návodu na obaloch. počiatočná cukornatosť kvasu (myrobalánov) bola 14-15 brix. na rozbeh kvasníc som použil 300g cukru do každého 50 litrového sudu. Sudy 50L na zašrobovanie. Po cca 4 týždňoch ukazoval refratkometer hodnotu 5 brix. sudy som znovu zavrel a čakal dalšie 2 týždne. Po 2 týždňoch som znovu zmeral cukornatosť refraktometrom a kvas mal stále 5 brix, nižšie to už nešlo a sviečka nad kvasom nezhasla. Usúdil som že je asi ten pravý čas na pálenie a viac z toho už nedostanem. Pred Pálením mi pán páleničiar povedal že bez použitia väčšieho množstva cukru ako som použil ja nemôžem čakať veľa. Odpovedal som mu že som si toho vedomý a nejde mi o kvantitu. Nakoniec natieklo 16,2L 50% myrobalánovice, pekne aromatickej. Vôňa niečo medzi marhulou, banánmy, pre mňa dosť exotická. Pre mňa (prepáčte ak niekoho urazím)  je kvalitou niekde na 3 mieste pod slivkamy a hruškamy. 

Toto je moja prvá skúsenosť s myrobalánom. Ak bude znovu u nás zlý rok na iné ovocie tak Myrobalán budem považovať ako alternatívnu možnosť vypáliť v daný rok aspoň niečo čo sa skutočne vypiť dá. 

Pekný deň vám prajem 

host - 211.206 (?), 22.9.2021 21:41

Mám stejnou zkušenost z letoška, akorát jsem měl kvas ze 3/4 myrobalány a z 1/4 lepotice. Když odečtu přidaný cukr, tak nateklo 6,5 litru 50% gořalky ze 100 kg. Vůně jemná, exotická ale nejsem schopen určit jakému ovoci se podobá. Kvalitou to vidím podobně - na slivku ani na hrušku to nemá, ale neurazí.

host - 38.148 (?), 26.9.2021 20:04

Dobrý den,

sice je tato odpověď mnoho let opožděná, ale víceméně souhlas s Michalem.

Zásadní je - špemdlíky, dnes pracujeme ale hlavně s myrobalány, i mirabelky, rozmačkat, rsp. narušit tak, aby nebyly porušeny pecky. Následně před pálením je třeba pecky co nejvice odstranit (riziko metanolu).

Myrobalánů a kříženců je velké množství. Nic tedy nezačíná pouhým sběrem ovoce, ale výběrem vhodných (voňavých, sladkých) odrůd. Mám zahradu v severních čechách, 2500m2, několik desítek zplanělých podnoží myrobalánu, na kterých kdysi byly švestky (už jsem tak před pár lety koupil), po letech zkušeností s jednotlivými stromy mohu říci, že mám skutečně dobrý kvas, založený na znalosti doby zrání, první strom je již v červenci zralý, a samozřejmě vlastností  - -- vůně, chuť, sladkost, která je velmi různá! Jsou plody s nízkým obsahem cukru i kyselin, ale i s vysokým, někdy okolo 6-8, nejčastěji okolo 12-14. ale i přes 20 Brix.

Závěr je tento - než začnete sbírat do sudu (a u myrobalánu opravdu sběr, maximálně setřást, netrhat) ochutnávejte, měřte, budete překvapeni, jak lahodný mok se dá z podceňovaného ovoce udělat. Jediná charakteristika, které se nezbavíte, je samozřejmě náznak mandlové chuti. To je každého volba, co má rád.

Hodně štěstí!

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025