Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Pálení > Smíchání dvou kvasů?

Stránky: 1, 2   

Smíchání dvou kvasů?


ondra11 (2) - xxx.xxx.90.185 (?)
7.10.2013 8:40, počet návštěv: 11593
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

rád bych se zeptal zda je možné bez výraznějších škod smíchat dva kvasy švestek.

Jeden (cca 3/4 celku) ma na cukroměru hodnotu 4. Druhý (1/4) má hodnotu 6,5.

Můj plán je smíchat je dohromady, ještě měsíc je nechat prokvasit, pak pálit.

A nebo druhá možnost, druhému kvasu nějak pomoci v rychlosti dokvašování. Jen nevím jak a jestli na to existují nějaké techniky.

Děkuji předem za odpověď.

O.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Smíchání dvou kvasů?


host - xxx.xxx.39.219 (?)
7.10.2013 14:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Má zkušenost je do vykvašených kvasů nesahat, čili bych to spojil snad kvůli zaplnění nádob až těsně před odvozem do palírny. Hrozí prolomení a propadení koláče a to i s vrchní zoxydovanou vrstvou, otvírá se hladina kvasu pro vstup plísní a kyslíku popř zoctovatění.

Údaje cukroměru mohou býv v těchto hodnotách poněkud matoucí. Rozdíl hodnot může být způsoben i ovocem s rozdílnou cukernatostí před kvašením, prokvašení ovoce různými druhy kvasinek. Je lépe v tuto chvíli ponechat zdravé kvasy v obou nádobách než si to kvůli litru zkazit všechno,      j.c.

Připojit reakci
      

Smíchání dvou kvasů?


ondra11 (2) - xxx.xxx.90.185 (?)
7.10.2013 15:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za reakci. Nevím jak přesně vypadá koláč, ale vrchní tužší vrstvu jsem samozřejmě prolomil. jinak bych nemohl odebrat vzorek na měření.

Druhá bečka ma jiné hodnoty jednoduše kvuli pozdějšímu založení kvasu.

Připojit reakci
         

Smíchání dvou kvasů?


host - xxx.xxx.236.138 (?)
7.10.2013 18:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V tomto případě se jedná o stabilní, švestkové kvasy. Pokud je smícháte a necháte zpracovat za měsíc, nic nehrozí, zvláště ne zoctovatění. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Smíchání dvou kvasů?


host - xxx.xxx.39.219 (?)
7.10.2013 18:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ok. Názorů pana Šlosara si vážím a sám z nich v případě potřeby čerpám. Pokud jsem svým názorem mystifikoval, omlouvám se, pracuji s meruňkami :).   ale stejně bych je slil až před pálením.  j.c.

Připojit reakci
               

Smíchání dvou kvasů?


host - xxx.xxx.3.51 (?)
8.10.2013 20:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A co v pripadech, kdy pri teplote 15 °C, dobrem utesneni becky zadny kolac nevznika pri obcasnem vlhceni kolace stavou? Treba u merunek zadny nebyl, jen asi 1 mm vrstva tmavejsi na povrchu, vlhka a mekka. Trnky to same, zadna oxidace, zadna plisen, vlhky povrch temer stejnych vlastnosti, jak to v hloubce par milimetru pod tim.

Připojit reakci
   

Smíchání dvou kvasů?


host - xxx.xxx.3.51 (?)
8.10.2013 21:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vetsinou uz to moc neprokvasi, nepocitejte, ze spadne hodnota treba o polovinu, pohne se o desetiny a smitec. Ted jsem palil zluty myrobalan, na zacatku cukr v ovoci cca 15 brix  (+ bileho cukru, necele 2kg) a prokvasil od 25 srpna jen na 7-8 brix (cira stava) a vyteznost z jedne becky, cca 100 litru cca 8,5 litru absolutniho lihu (cca 16 litru 50,5 %). Teplota kvaseni 15-18 °C. Pred tremi tydny nez jsem hlasil termin se "nakazil" pri michani kvasinkama BS10, opet se velmi nepatrne rozkvasil a za tri tydny nespadl o vic jak 0,5-1 brix dolu, ted uz par dni nekvasil vubec (mel jsem becku se skruzi a gumovym tesnenim, kazdy den jsem upoustel tlak CO2 - monitoring kvaseni).

Tos tak.

Kdyz odbocim - tak zacinam mit osobni teorii, ze kvasy, ktere z durancii a podobne cukernateho ovoce (nad 17 brix)  dojedou na hodnoty blizici se nule maji vysoke ztraty alkoholu odparem v prubehu kvaseni a tim padem proces kvaseni porad jakoby pokracuje.

Připojit reakci
      

Smíchání dvou kvasů?


host - xxx.xxx.62.254 (?)
5.11.2013 17:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Bojím se zeptat, ale co když smýcháme kvas z mirabelek s kvasem z jeblek?
Připojit reakci
         

Smíchání dvou kvasů?


host - xxx.xxx.236.138 (?)
5.11.2013 18:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ani se Vám nedivím, taky bych se bál. Mirabelkový kvas patří mezi nestabilní kvasy, takže to znamená, že se musí hlídat teplota kvasu (např dochlazovat ledem v PET lahvích) a také průběh kvašení, nejlépe zapálenou čajovou svíčkou na hladině kvasu. Pokud stále hoří, není čas na hrdinství a vzhůru do palírny, CO2se již neuvolňuje. Doba kvašení je obvykle 5-6 týdnů při max 18 °C. Obvykle to bývá v letních měsících. Oproti tomu jablečný kvas patří mezi stabilní kvasy, především mu nehrozí tak snadno zoctovatění. Kvašení probíhá asi 8-10 týdnů při stejné teplotě, v chladnějších podmínkách déle. Nedovedu si představit, že by se tyto kvasy mohly potkat. slosar-petr @seznam.cz

Připojit reakci
         

Smíchání dvou kvasů?


tatnda (1019) - xxx.xxx.167.132 (?)
5.11.2013 18:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nic nemíchejte, proces obou je posunut a mohl by se zpozdit nebo zastavit, pokud toho máte málo, smíchejte to těsně před pálením, tomu nic už neublíží.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Palenka z vína1022.1.20201462
Kolko odobrat metylalkoholu6822.1.2020116095
Nevydarené prvé pálenie820.1.20202408
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2715.1.202038922
Kompotovice714.1.20208565
Vodka514.1.20201142
Destilace - základní dotazy506.1.202022472
Kvas bez lihu44.1.20201140
Vydrží lutr do další sezony?729.12.20191098
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?1022.12.20192958
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?6020.12.201940525
Slad - pálení2119.12.201924313
Ředění slivovice10916.12.2019251884
Pálenka z kdoulí222.12.201924675
Dřevo do destilátu462.12.201935159
Škrábavost pálenky5125.11.201971475
Destilační přístroj - sestrojení6225.11.2019143949
Domácí pálenice1923.11.201913715
Tis cerveny323.11.2019861
destilační přístroj105523.11.20191482394
Destilat z duly (kdoule)416.11.201912504
Zakalená část pálenky1311.11.20192759
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201934042
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201925150
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201930876
Pečetní vosk114.11.20192470
Palenka z datli?103.11.20197777
Refraktometr na měření kvasu243.11.201915323
Vaření hroznového vina21.11.2019713
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.20191073
Pálenka z dýně6030.10.201961205
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201920751
Míchat lutr při 2D?528.10.20191866
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201922277
Zakalená slivovice17222.10.2019243619
Koupě Palírny 1614.10.20195341
Poraďte jaké kvasinky289.10.201920345
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191830
Test na metanol832.10.201999857
Kvas trnky630.9.20191611
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře22.1.2020
Generátor kouře21.1.2020
Generátor kouře21.1.2020
Lovecký a Turistický salám15.1.2020
Uzení špeku15.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů