Slivovice z odpeckovaného kvasu



Stránky: 1,  2,  3   
host - 169.36 (?) 
16.3.2010 12:00, zobrazeno: 41720x

 Zdravím všechny na této diskusi.chci se jen s vámi podělit o svoji zkušenost.V lednu jsem byl v pálenici se švestkovým kvasem.Kvas byl napůl z pološvestek a pravých švestek.Celkem po odebrání deky 250l.Všechny švestky před naložením odpeckovány.Výsledek v pálenici-22 litrů 69%.naředeno na 55%-to jen na okraj.Již po dvou měsících jsem srovnával tuto slivovici, a tříletou, která byla kvašená klasicky s peckami.Jednoznačně je lepší ta bez pecek, a to je velice čerstvá.Je jemnější, daleko více vinikne chutˇ dužiny, řekl bych přímo lahodná.Toto je jen má zkušenost, nechci nikomu nic vnucovat. Chtěl jsem jen po letech zkusit něco jiného a nelituji toho.Prostě k jemné povaze patří jemná slivovice.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 16.3.2010 12:44

Ta úvaha o jemné povaze je skvělá 
Zkuste ještě porovnat Vaši slivovici z vypeckovaných švestek se slivovicí z kvasu, který bude před pálením přecezený (třeba přes přepravku na ovoce, aby se pecky zachytily). Abyste zjistil, zda je jemnost pálenky způsobena absencí pecek v kvasu anebo v kotli. Pokud by stačilo kvas přecedit, ušetřil byste si mnoho práce s vypeckováním. Jistě, každý rok není stejný, to platí i o té letošní. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 169.36 (?), 16.3.2010 12:54

Správná úvaha, ale v tom mám jasno, protože již před třemi roky cedili v pálenici kvas před nalitím do kotle přes síto.-byl jsem u toho.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 209.2 (?), 21.3.2010 7:48
Stačí kvas pred pálením precediť a dostanete slivovicu akoby ste slivky odkôstkovali. Mne ale potom vo výslednej slivovici chýba tá charakteristická mandľová vôňa a chuť. podľa mňa slivovica z odkôstkovaných sliviek alebo z precedeného kvasu nie je jemnejšia ale fádnejšia. Tak ako sa slivovica z predčasne obraných sliviek nedá porovnať so slivovicou z riadne premrznutých a otrasených sliviek, tak aj slivovica bez kôstiek zaostáva za "kôstkovicou". Je to všetko samozrejme môj subjektívny názor a názor mojich chuťových a čuchových buniek. A idem ho podporiť poháričkom mojej "kôstkovice". Na zdravie...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
yaw - (9) - 180.10 (?), 13.5.2010 19:12

Chci letos zkusit kvas z renklod (špendlíků, myroblán). Zkoušeli jste někdo před pálením přecedit takový nebo podobný kvas? Nabourá se kvašením ovoce natolik, že jde potom od pecek?  Nebo se to musí pálit i s peckami?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 13.5.2010 22:45

Myslím, že kvas cedí před pálením stále více lidí. Kvalitě destilátu to údajně propspívá Sám jsem to, přiznám se, nedělal, ale letos, budou-li švestky, to zkusím. Vykvašené ovoce jde od pecek určitě (včetně durancií), když vylévám kvas ze sudů, zůstávají na dně úplně čisté pecky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 39.244 (?), 23.5.2010 13:27

Stačí ke kvasu přidat trochu emzymu Rohapect PTE, od fi Schimansky a kvas bude poté dostatečně tekutý na to,  aby pecky zůstaly po skončení kvašení čisté. Poté je již můžete "přecedit" přes síto a popřípadě "něco" vrátit do vařáku (množství chce odzkoušet, aby vyhovovalo "chutí").

Zdravím paliče i páleníky. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 24.183 (?), 7.6.2010 16:06

Budou-li švestky... tak v tom mám bohužel zcela jasno. U nás bude doufám hodně jablek, pokud stihnou dozrát hrozny tak by mohlo být i víno ale peckoviny letos pálit tedy zcela určitě nebudu. U nás letos nebudou ani myrobalány    :-(

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 179.11 (?), 7.6.2010 20:34

Špendlíky určitě neceďte destilát ze špendlíků se podaří jednou za několik let, nevím jak u vás ale u nás špendlík dozraje tak jednou za tři čtyři roky. Pokaždě jé z toho, ale opravdový skvost. Rengloty bych řekl že ani nemá cenu sbírat, než začnou kvasit zplesnivý, aspoň ty naše...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 7.6.2010 22:49

Plesnivění rynglí není chyba plodů, nýbrž přípravy kvasu. Ryngle je třeba hned po vsypání do sudu dostat do roztoku, tedy nejlíépe rozmělnit. Pokud by byly moc tvrdé a nešlo to, tak zalít nějakou tekutinou - rozmačkanými měkkými slívami nebo třeba jablečným moštem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika