Slivovice vs. calvados



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 176.186 (?) 
30.6.2007 21:42, zobrazeno: 400411x
Zajímalo by mě, jestli někdo pil pravý francouzský calvados, třeba i nějaký skutečně lepší a může to porovnat s dobrou slivovicí. Je jasné, že chutě jsou individuální, ale jde přece jen o názor.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247), 30.6.2007 22:35

ach ano :-)), pil a piji, oba typy destilátu ale nejde dost dobře porovnat - slivovice se po destilaci uchovává ve skle, jde tedy o typický destilát, který se vyvíjí jenom málo.

Calvados je "jablkovice" , která ovšem zraje v dřevěných sudech..Někdy se používají sudy , kde roky před tím zrálo portské- z čirého "ostrého" destilátu tady vyzraje medově aź jantarově zbarvená tekutina, která se, je-li calvados špičkový vyrovná nejlepším koňakům. Nemyslím tím nějaké ušmudlané komerční koňaky MArtel, Courvoasier, Hennesy, ale špičku od malovýrobců jako je třeba Godet.

Nicméně, pokud nemáte přítele someliéra, nebo nechcete zbytečně utrácet, může vám poněkud (za rozumné peníze) přiblížit některé španělské vinné destiláty (nikoliv koňaky - tak se smí nazývat jenom vínovice z oblasti Cognac)
pak zakupte brandy španělské  "Tres Tores", nebo  "Marques de Missa" Je to extrémně aromatické pití, které je plné vůní, cítíte med, jemně květiny, jablka, čokoládu, koření... A  přes 40% obsah alkoholu ani něštípne...

Ale jak říkám, slivovici nelze srovnávat se zrajícím Calvadosem, a to prostě proto, že se jedná o zcela odlišné kvality. Je to stejné jako se ptát, jestli je lepší vozidlo traktor JonDeere, nebo SUV Audi Q7

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 130.2 (?), 9.11.2007 11:19

Dobrý den, měl bych takový skromný dotaz. Nezkoušel někdo přidat po vypálení do láhve se slivovicí nějakou přísadu, např. mátu, papričku, nebo něco takového. Chtěl bych to zkusit. Může někdo poradit.

Děkuji. Buďte fit. Radek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 9.11.2007 11:32
Mátu jsem dával, chtěje vyrobit tehdy populární zelenou. Bez přislazení to chutnalo jinak, ale špatná nebyla. Akorát časem trochu změnila barvu na nepěkně hnědozelenou. Ze smradlavé slivovice to ale dobrý nápoj neudělá.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 167.48 (?), 26.3.2009 8:53

Bylinky v destilátech jsou tak pro staré báby kořenářky.Pokud chcete vyzkoušet něco extra, tak dejte do destilátu kvalitní konopí tak aspoň dvě pořádné paličky trávy a po 2 měsících macerování, získáte vychechtaný zázrak.Trpělivost je důležitá a násosky u kterých litr nevydrží ani do zítřejšího rána mají smůlu.Na destilátu nezáleží a pokud s ním nechodíte na soutěže tak je jedno jesti konopí dáte do jablek, nebo hrušek.Tak dobrou trpělivost a zábavu.Pa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 158.102 (?), 4.4.2017 22:03
Na toto by som sa rád spýtal: " aspoň dvě pořádné paličky trávy" Čo tým myslel zadávateľ? Koľko šišiek? Akože len 2 šišky?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 218.237 (?), 26.4.2009 15:55

Vážený pane,

kdyby někdo zkoušel něco přidávát do slivovice navýše pravé moravské, ať mu ruce upadnou.Když už mu nechutná slivovice nechť pije vodu a do té si může dát cokoliv.

Čtenář z Moravského Slovácka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 183.242 (?), 17.12.2009 23:25

Dobrá je medunka s trochou medu do hotového destilátu, jinak samozřejmě nejlepší je bez přísad. Elena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 175.250 (?), 1.7.2007 9:51

Podle mého názoru je destilát z jablek, tak jak jej děláme dosti „drsné pití“ a jak bylo uvedeno má pramálo společného se skutečným calvadosem a se slivovicí se nedá porovnávat. Faktem je, že dlouhodobým skladováním byť i ve skle trochu mění senzorické vlastnosti k lepšímu co se až tak neděje u slivovice. Korunu k horším senzorickým vlastnostem destilátu z jablek dá přidání cukru do kvasu.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 1.7.2007 13:00
Souhlasím beze zbytku s oběma příspěvky. Jablkovice odpovídající naší slivovici je pouze surovinou pro výrobu Calvadosu, který při procesu zrání ztratí hodně % alkoholu a naopak získá řadu zajímavých chutí a vůní.
   České pálence z jablečného kvasu se říká lidově taky kalvádos, ale je to skoro totéž, jako kdybychom vypálili rozvařený kukuřičný šrot a nazvali to bourbonem.
   Na druhé straně si myslím, že horší kvalita jabkovice oproti slivovici je způsobena špatnou technologií přípravy kvasu. Zatímco na slivovicovém mači, sbíráme-li zralé sladké plody, v podstatě nelze nic pokazit a výsledek bude dobrý, u jablek tomu tak zdaleka není. Osobně vyrábím ob rok oba druhy destilátu, pro vlastní potřebu sáhnu raději k jablkovici. Při její výrobě ovšem dodržuji přísná pravidla.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika