Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Slivovice vs. calvados

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...>   

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.176.186 (?)
30.6.2007 21:42, počet návštěv: 346859
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Zajímalo by mě, jestli někdo pil pravý francouzský calvados, třeba i nějaký skutečně lepší a může to porovnat s dobrou slivovicí. Je jasné, že chutě jsou individuální, ale jde přece jen o názor.
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Slivovice vs. calvados


Chemický Alí (1183)
30.6.2007 22:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ach ano :-)), pil a piji, oba typy destilátu ale nejde dost dobře porovnat - slivovice se po destilaci uchovává ve skle, jde tedy o typický destilát, který se vyvíjí jenom málo.

Calvados je "jablkovice" , která ovšem zraje v dřevěných sudech..Někdy se používají sudy , kde roky před tím zrálo portské- z čirého "ostrého" destilátu tady vyzraje medově aź jantarově zbarvená tekutina, která se, je-li calvados špičkový vyrovná nejlepším koňakům. Nemyslím tím nějaké ušmudlané komerční koňaky MArtel, Courvoasier, Hennesy, ale špičku od malovýrobců jako je třeba Godet.

Nicméně, pokud nemáte přítele someliéra, nebo nechcete zbytečně utrácet, může vám poněkud (za rozumné peníze) přiblížit některé španělské vinné destiláty (nikoliv koňaky - tak se smí nazývat jenom vínovice z oblasti Cognac)
pak zakupte brandy španělské  "Tres Tores", nebo  "Marques de Missa" Je to extrémně aromatické pití, které je plné vůní, cítíte med, jemně květiny, jablka, čokoládu, koření... A  přes 40% obsah alkoholu ani něštípne...

Ale jak říkám, slivovici nelze srovnávat se zrajícím Calvadosem, a to prostě proto, že se jedná o zcela odlišné kvality. Je to stejné jako se ptát, jestli je lepší vozidlo traktor JonDeere, nebo SUV Audi Q7

Připojit reakci
      

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.130.2 (?)
9.11.2007 11:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, měl bych takový skromný dotaz. Nezkoušel někdo přidat po vypálení do láhve se slivovicí nějakou přísadu, např. mátu, papričku, nebo něco takového. Chtěl bych to zkusit. Může někdo poradit.

Děkuji. Buďte fit. Radek

Připojit reakci
         

Slivovice vs. calvados


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.85.27 (?)
9.11.2007 11:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mátu jsem dával, chtěje vyrobit tehdy populární zelenou. Bez přislazení to chutnalo jinak, ale špatná nebyla. Akorát časem trochu změnila barvu na nepěkně hnědozelenou. Ze smradlavé slivovice to ale dobrý nápoj neudělá.
Připojit reakci
            

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.167.48 (?)
26.3.2009 8:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bylinky v destilátech jsou tak pro staré báby kořenářky.Pokud chcete vyzkoušet něco extra, tak dejte do destilátu kvalitní konopí tak aspoň dvě pořádné paličky trávy a po 2 měsících macerování, získáte vychechtaný zázrak.Trpělivost je důležitá a násosky u kterých litr nevydrží ani do zítřejšího rána mají smůlu.Na destilátu nezáleží a pokud s ním nechodíte na soutěže tak je jedno jesti konopí dáte do jablek, nebo hrušek.Tak dobrou trpělivost a zábavu.Pa

Připojit reakci
               

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.158.102 (?)
4.4.2017 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Na toto by som sa rád spýtal: " aspoň dvě pořádné paličky trávy" Čo tým myslel zadávateľ? Koľko šišiek? Akože len 2 šišky?
Připojit reakci
         

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.218.237 (?)
26.4.2009 15:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážený pane,

kdyby někdo zkoušel něco přidávát do slivovice navýše pravé moravské, ať mu ruce upadnou.Když už mu nechutná slivovice nechť pije vodu a do té si může dát cokoliv.

Čtenář z Moravského Slovácka.

Připojit reakci
         

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.183.242 (?)
17.12.2009 23:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrá je medunka s trochou medu do hotového destilátu, jinak samozřejmě nejlepší je bez přísad. Elena

Připojit reakci
   

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.175.250 (?)
1.7.2007 9:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podle mého názoru je destilát z jablek, tak jak jej děláme dosti „drsné pití“ a jak bylo uvedeno má pramálo společného se skutečným calvadosem a se slivovicí se nedá porovnávat. Faktem je, že dlouhodobým skladováním byť i ve skle trochu mění senzorické vlastnosti k lepšímu co se až tak neděje u slivovice. Korunu k horším senzorickým vlastnostem destilátu z jablek dá přidání cukru do kvasu.  

Připojit reakci
      

Slivovice vs. calvados


vyslouzil (17085)
1.7.2007 13:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Souhlasím beze zbytku s oběma příspěvky. Jablkovice odpovídající naší slivovici je pouze surovinou pro výrobu Calvadosu, který při procesu zrání ztratí hodně % alkoholu a naopak získá řadu zajímavých chutí a vůní.
   České pálence z jablečného kvasu se říká lidově taky kalvádos, ale je to skoro totéž, jako kdybychom vypálili rozvařený kukuřičný šrot a nazvali to bourbonem.
   Na druhé straně si myslím, že horší kvalita jabkovice oproti slivovici je způsobena špatnou technologií přípravy kvasu. Zatímco na slivovicovém mači, sbíráme-li zralé sladké plody, v podstatě nelze nic pokazit a výsledek bude dobrý, u jablek tomu tak zdaleka není. Osobně vyrábím ob rok oba druhy destilátu, pro vlastní potřebu sáhnu raději k jablkovici. Při její výrobě ovšem dodržuji přísná pravidla.
Připojit reakci
         

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.1.251 (?)
1.7.2007 14:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Slivovice, má li být kvalitní, se musí taky nechávat zrát. Dělá se to tak, že se nějakou dobu dny - týdny  nechává nádoba se slivovicí otevřená než se rozleje do flašek. Pokud se to neudělá, taková slivovice je obvykle  taky hrubá. Ideální by bylo i slivovici nechávat zrát v sudech, ale na to je vypálené množství obvykle malé. Platí, že při zrání musí ubýt znatelné množství lihoviny v řádu jednotek procent.
Připojit reakci
            

Slivovice vs. calvados


vyslouzil (17085)
1.7.2007 18:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Při výrobě a sudovém zrání koňaků ubude až 40% objemu a až 70% (!) alkoholu (do sudů se vlévá 65% vinný destilát, do lahví se stáčí 40%)  To si žádný pěstitel pálíci v komerční palírně nedovolí - zdanit musí veškerý čerstvý líh.
   Odvětrání destilátu v otevřeném demijonu je nutné, myslím si ale, že po správném vypálení kvalitního kvasu stačí měsíc v chladnu. Osobně ale skladuji slivovici v otevřené - jen přikryté - nádobě v studeném sklepě i přes 2 roky. Pravda, lihoměrem jsem ji po té době neměřil, ale voda z ní skutečně není.

Připojit reakci
               

Slivovice vs. calvados


Chemický Alí (1183)
3.7.2007 0:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ano - to je "andělská daň" - ze zmizelého alkoholu mají užitek prý pouze andělé
Připojit reakci
         

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.10.254 (?)
10.7.2007 15:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Prosila bych o upřesnění těch přísných pravidel výroby kvasu z jablek. Chystáme se zpracovat jablka na vypálení. Děkuji za radu
Připojit reakci
            

Slivovice vs. calvados


vyslouzil (17085)
10.7.2007 17:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Popíšu Vám destaro, podle nějž připravuji jablkový kvas, nejsou to obecně platná pravidla, každý mí svůj postup, ale mně se osvědčila.
1. Vybírám odrůdy jablek s nejvyšším obsahem cukrů - kupodivu to nejsou vždycky ty, které sladce chutnají, spíš pozdní zimní odrůdy.
2. Nepoužívám jablka, která spadnou před sklizňovou zralostí
3.  Jablka nechám pokud možno ještě otrhaná venku vyrosit a dozrát (na hromadě nebo v bednách)
4. Kvas připravuji vždy naráz celý (nepřisypávám jako třeba u švestek)
5. Pár dní dopředu si připravím zákvas z moštu a vinných kvasinek (nezkoušel jsem speciální kvasinky pro kvasy, ale jistě by byly ještě vhodnější) v množství asi 1:20 (5 litrů zákvasu na 100 l kvasu)
6. Trhaná jablka neumývám, spadená (ale zralá) ano. Spadená samozřejmě nenechávám dozrát.
7. Kvalitní, zralá a sladká jablka pouze rozdrtím, méně kvalitní a spadená vylisuji na mošt. V teplém moštu rozpustím pár kg medu - podle toho, jak sladká jsou ten rok jablka (a kolik zbylo medu). Na 100 kg kvasu maximálně 2 - 4 kg. Mošt smíchám s podrcenými jablky v libovolném poměru, obvykle 1:2 .
8. Celou směs lehce zahřátou teplým moštem promíchám se zákvasem a naplním do co největších nádob (minimum jsou 50 litrové, ale raději větší, lépe drží v chladnu stálou teplotu).
9. Volně uzavřu víkem a 6 týdnů nechám ve stodole s venkovní teplotou, ale obalené starými dekami. Během kvašení neotvírám.
10. Po 6 týdnech odeberu a vyhodím cca 10 cm vrstvu nahoře (podle barvy tu hnědou) a nechám vypálit. Využívám oficiální palírnu - záleží mi víc na kvalitě než na ceně.
Cukernatost měřím jen někdy - při drcení a lisování. Měření v  průběhu kvašení jsem opustil, zbytečně se při tom s kvasem míchá.

Připojit reakci
               

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.168.167 (?)
11.7.2007 8:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já dávám přednost spíše pálence z peckovin (švestky, meruňky, broskve), případně z hrušek.
Ale pokud vím, Calvados je chráněná značka. Je to pálenka z konkrétních odrůd jablek a dělá se výhradně z moštu, zraje v dubových sudech. Jinak se jedná pouze o "jabkovici".
Připojit reakci
               

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.244.183 (?)
13.7.2007 21:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, na tento web jsem zabrousil zcela náhodou, ale asi ho budu sledovat pravidelně. Dovolil bych si doplnit návod pana Vysloužila o pár vlastních zkušeností. Předně, jablka nemusí být výstavní, obecně se dá říci, že z vzhledově nepřitažlivých jablek lze vyrobit vynikající pálenku. V žádném případě ale nesmí být plody poškozené, napadené, nedejbože nahnilé. Ideální jsou pozdní odrůdy, ne však zimní (kožáky). Jablka neomývám, ale důkladně zbavuji stopek a listí (způsobují hořknutí). Trochu mě zaráží množství medu přidávaného p. Vysloužilem. Podle mě med špatně kvasí, osobně přidávám max. 0,5kg cukru (nejlépe třtinového) na 100l kvasu, pouze na rozkvašení. Vinné kvasinky se mi rovněž neosvědčily, zralé ovoce pěstované s dostatkem slunce kvasí velmi rychle i bez nich. Dost záleží i na nádobách, osvědčily se mi 100l sudy, ale lze použít i 50l šroubovací. Na jablka, narozdíl od švestek nedoporučuji sudy dřevěné. Důležitý je klid kvasu, nejhorší co může být je neustálé kontrolování, odebírání a jiné "čištění". Jedním z rozhodujících faktorů je samozřejmě pálenice, ideální je topení dřevem (dnes prakticky neexistuje), nebo parou. Běžně používaný plyn se musí hlídat, neuspěchat a nepřipálit.

Čočin

Připojit reakci
                  

Slivovice vs. calvados


vyslouzil (17085)
22.7.2007 13:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
V podstatě s Vámi souhlasím. Samozřejmě že jablka nemusejí být vzhledově výstavní, myslel jsem, že mají být  dostatečně vyzrálé - nikoli  nějaké předčasně opadané červivky. Máte pravdu, že kvasinky žijící na zdravém ovoci  kvasí bez problému samy. Než se však v ovocné drti pomnoží, pár dní to trvá, zatímco vinné - již "rozjeté" - bublají s kvasem již po několika hodinách. U zdravých neznečištěných jablek zákvas opravdu není bezpodmínečně nutný, to chápu. Přesto víc věřím vinným kulturám než divokým kmenům žijícím na slupkách.
   Syrový med skutečně hůře kvasí než cukr, díky přírodním konzervantům. Pokud je ovšem zředěn takovým nadbytkem ovocné drti, navíc se zákvasem,  kvasí bez problémů - ani se nemusí povařit  (což se pro lepší kvašení a čištění dělá např. u medoviny).
   Půl kila cukru na 100 litrů kvasu "na rozjezd" je skutečně symbolický přídavek, který kvalitu pálenky nijak negativně neovlivní. Navíc přírodní třtinový je lepší a nerafinovaný. To je správný postup Já mám přesto raději ten med. Jsou-li ale jablka v daném roce dostatečně  sladká, ani jej tolik nedávám.
  V globále považuji Váš postup za plně akceptovatelný.
Připojit reakci
                     

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.232.68 (?)
11.11.2007 13:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dík za příjemné čtení, pálím již roky a to všechno možné ovoce: švestky, jablka, hrušky, třešně, višně, meruňky, zkoušel jsem i rybíz a černý jeřáb. Každročně tak 100 - 200 kg kvasu. Vlastní pálení přenechám odborníkům, ale jsem vždy přítomen. Používám jen kvalitní ovoce - nepadané. Preferuji 51 53%. Mám vynikající zkušenost se zráním pálenek ve dřevě. Vzhledem k velkému odparu jsem opustil 10lt soudky a nahradil je skleněnými demižony, do kterých přidávám štípané  dřevo. Dubové, bukové nebo švestkové. Množství asi tak aby odpovídalo vnitřní ploše sudu. Výsledky jsou vynikající již po roce. Doporučuji. Já takto ukládám asi tak 1/3 pálenek ze švestek nebo jablek. Pálenky s jemným aroma se do dřeva nehodí. A které dávám přednost? Osobně pálemce z jablečného kvasu a to ze skla, tak po třech letech.  Používám vždy pouze jednu odrůdu a nejlepší zkušenost mám z "Rubínem".  Stařená ve dřevě je také výborná. Do kvasu přidávám malé množství převařeného cukerného roztoku (max 2 kg na 100 llt), ve kterém rozpustím špetku kyseliny citronové. Přidávám vinné kvasinky. Ovoce pouřívám bez šťopek a umyté. Samozřejmě jen zcela zdravé. Je to moje hobby a žádná ani ta nejdražší koupená pálenka není lepší.
Připojit reakci
                  

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.240.237 (?)
1.10.2007 21:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Lepši dobry kalvados než špatna slivovice.
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
borovička717.6.201919755
Z ceho udelat visnovku717.6.2019500
Zapach dymu515.6.20191286
Slivovice jak poznat archív109.6.20199710
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201926875
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191179
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201934718
Pálenka z mladých smrčků230.5.2019791
Turbo kvasnice3519.5.20197845
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921195
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201929871
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019937
Škrábavost pálenky4727.4.201960474
Archivace slivovice427.4.2019758
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019632
Kvas z mandarinek1616.4.20191575
destilační přístroj104915.4.20191427640
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948640
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191672
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191831
Aroma slivovice364.4.201910565
Palenka z datli?92.4.20196055
Ochutnávka Radimov623.3.20191786
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194521
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019861
Parciální fermentace518.3.20191136
Ananasový kvas214.3.2019802
Kvas z mirabelek2011.3.201913283
Kvasenie a palenie manga710.3.20191207
Dřinka - použití229.3.201930085
Destilace - základní dotazy497.3.201915371
Test na metanol8025.2.201988751
3D pálení2323.2.20194318
Koupě automatické pálenice 11021.2.201938499
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201916931
Posudzovanie ovocného kvasu617.2.20191760
Odpeckovač317.2.20191001
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192573
Kvas přes zimu1012.2.20192654
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201920343
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Elektrická udírna z Mountfield14.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů