Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Slivovice - kvas

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.166.20 (?)
13.10.2009 20:59

Pročetl jste kde co a to jste tedy na moc dobré rady nedal. Tak jak jste to uděl bych nikdy nepostupoval, Udělám zákvas z ušlechtilých kvasinek, když už ho mám 4 litrovou lahev natrhám ovoce, podrtím a přidám zakvas do sudu. Na sud zasadně tenkou folii a utáhnout. Je samozřejmé, že záclonu prolezou octovky, nakladou vajíčka a zachvili Vám v tom lezou červy. Dobrou chuť při ochutnávání. Ještě zkuste číst v destilačním přistroji. Váš příspěvek mě nenechal v klidu bez reakce, udělat takové kraviny.  VašekB.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
            

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.58.203 (?)
8.10.2009 19:13, počet návštěv: 385246
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

dobrý večer,

mám švestky cca 4 týdny v sudech a potřeboval bych vědět, jestli můžu přidat cukr ještě teď. Mohl by mi někdo poradit, prosím?

Luboš, Tachov

Připojit reakci   
               

Slivovice - kvas


vyslouzil (17299) - xxx.xxx.81.81 (?)
8.10.2009 21:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co si od přidání cukru slibujete? Kromě nařední slivovice řepovicí.

Připojit reakci
                  

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.129.96 (?)
13.10.2009 15:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení přátelé,

z Vašich příspěvků je zřejmá značná neznalost chemie a zákonů ČR.

Kvasy na destilaci se u nás přislazovat nesmí a doma pálit se taky nesmí. Obojí mají povoleno jen občané EU vyšší kategorie jako jsou Němci, Rakušané atd. Ostatně domácí kolony jsou poměrně dobrý obchodní vývozní artikl.

Ale. Dodatečným doslazování cukrem se nejen dojde k vyšším lihovým výtěžkům, což není to podstatné, pak by se mohl dávat zkvasit jenom cukr a byla by to velmi čistá práce. Důležité ale je, že vyšší procento alkoholu ve vykvašené břečce dokáže vyluhovat z ovoce více aromatických látek a získá se tak silnější aroma pálenky. Zároveň vyšší obsah alkoholu dokáže kvas lépe zakonzervovat a nehrozí tolik rychlé tzv. "zvrhnutí" kvasu na ocet. Na to je ovšem třeba zakvasit vinařskými kvasinkami, které dokáží kvas hluboce prokvasit třeba až na 20%. 

Připojit reakci
                     

Slivovice - kvas


vyslouzil (17299) - xxx.xxx.81.81 (?)
13.10.2009 21:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Důležité ale je, že vyšší procento alkoholu ve vykvašené břečce dokáže vyluhovat z ovoce více aromatických látek a získá se tak silnější aroma pálenky.

To je zajímavá dedukce, ale obávám se, že nesprávná. Jinými slovy říká, že pokud naředíme zkvašené švestky zkvašeným cukrem, a švestkový destilát řepným lihem, bude aromatičtější než pálenka z čistého ovoce. A to mi opravdu hlava nebere. Každý, kdo současně ochutnal slivovici z cukrovaného i čistého kvasu mi jistě dá za pravdu.
   Líh může vyluhovat aromatické látky z ovoce,  to by mělo své opodstatnění, kdybyste šťávu z kvasu přímo pil. U slivovice je ale podstatné, zda jsou aromatické látky v ovoci schopné destilace a kondenzace. V praxi je zajímavé, že nejvíc aromatických látek se destiluje ke konci pálení, kdy lihu je v kvasu už jen minimum.
    Že vyšší obsah alkoholu kvas konzervuje, s tím souhlasím.

Připojit reakci
                        

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.129.96 (?)
21.10.2009 11:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, správně. Mnoho aromatických látek se destiluje ke konci procesu. A je-li jich v kvasu více (díky vyluhování větší koncentrací alkoholu v kvasu), přejde jich i více do konečného destilátu. Uvědomte si, že použitím speciálních kvasinek lze docílit prokvašení až na 20% alkoholu.

Připojit reakci
                        

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.129.96 (?)
21.10.2009 13:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kromě výše uvedené mojí reakce, Vás upozorním na publikaci Domácí výroba lihovin - autorky: Malleová, Schmicklová. Tato publikace vyšla v českém překladu v roce 2004. Publikace je jednak zajímavá tím, že autorky jsou ženy. U nás se ženy pokud vím ve většině případů účastní pouze přípravných prací a to patrně v malé míře. Druhý a důležitější faktor je to, že kniha vychází z rakouských a německých podmínek, kde je domácí pálení v omezené míře dovoleno. Pokud si tedy mnozí domorodci myslí, že domácí pálení je naše pokoutná specialita, není tomu tak. Němci mají zkušenosti obrovské, protože se nemusí schovávat před policií.  Autorky se v zřejmě jediné publikaci u nás poměrně podrobně věnují i problematice domácího pálení na domácích kolonách.

V této publikaci se také mimo jiné popisuje vliv doslazování na vyšší obsah aromatických látek v destilátu. Doporučuji k přečtení. Je lepší si něco jednou přečíst, než si 4x něco myslet!

Připojit reakci
                        

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.142.77 (?)
25.10.2013 1:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobry den, nechci zakladat nove tema tak svůj dotaz davam sem. Mam problem se svestkovym kvasem. 11. Zari jsem zalozil 2 sudy v kazdem 100kg svestek, ktere jsem rozslapal + 2 kg cukru do kazdeho sudu. Kvaseni probihalo podle mne normalne. Ale pred tydnem jsem kvasy meril cukromerem a byly na 2, ted po tydnu jsou porad na 2 a rekl bych ze uz ani nekvasi, sudy mam v garazi kde je cca 15 stupnu. Jde mi o to jestli kvas odvest na vypaleni i kdyz je cukernatost na 2?? Nebo jestli mam treba pridat kvasinky a pockat az to dokvasi. Nerad bych to zkazil.
Připojit reakci
                           

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.126.166 (?)
25.10.2013 6:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pravděpodobně mělo ovoce při sběru vysokou cukernatost, kterou nebyly schopné kvasinky zpracovat.   Zbytkový cukr v kvasu stejně jako ve víně bývá normální, nebál bych se toho. Navíc je možná i odchylka moštoměru vlivem teploty a množstvím lihu dle toho, čím jste to měřil.   

Připojit reakci
                  

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.152.150 (?)
13.10.2009 19:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den, i já prosím o radu neb jsem už pročetl kde co a každý říká něco jiného: cca před 6 týdny jsme nasbírali švestky, které jsme tak jak jsme je sebrali naházeli do 3 sudů - jeden 50l, druhý asi 100l a třetí asi 150l... přikryli jsme je jenom jakousi "záclonovinou" aby mohl dovnitř i ven vzduch, ale nedostala se tam žádná havěť.. ted když se do sudu podívám tak nahore vidim porad cele svestky - zadny kolac nebo krusta proste nic tekuteho - dalsi problem je, ze se do toho dostaly jakesi male ovocne musky - to asi neni dobre, nebo to nevadi nebo se daji potom nejak vyndat..? poradte prosim co dal s kvasem, jestli je to dobry postup, atd.. dekuji petr
Připojit reakci
                     

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.166.20 (?)
13.10.2009 20:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pročetl jste kde co a to jste tedy na moc dobré rady nedal. Tak jak jste to uděl bych nikdy nepostupoval, Udělám zákvas z ušlechtilých kvasinek, když už ho mám 4 litrovou lahev natrhám ovoce, podrtím a přidám zakvas do sudu. Na sud zasadně tenkou folii a utáhnout. Je samozřejmé, že záclonu prolezou octovky, nakladou vajíčka a zachvili Vám v tom lezou červy. Dobrou chuť při ochutnávání. Ještě zkuste číst v destilačním přistroji. Váš příspěvek mě nenechal v klidu bez reakce, udělat takové kraviny.  VašekB.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20192927
Koupě Palírny 1120.9.20191156
Marhulovy kvas je moc husty1420.9.20191172
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201921859
Novy kvas nekvasi712.9.20191097
Výtěžnost a cena1012.9.20191259
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.2019770
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019136975
Smíchání dvou kvasů?155.9.20199931
Destilační přístroj193.9.20192839
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201934367
Míchat lutr při 2D?329.8.2019568
Pečetní vosk1027.8.20191037
Da se to este?927.8.2019909
borovička827.8.201921084
Kvas broskve226.8.2019797
Marhulovy kvas s kostkami1426.8.20191496
Olej v destilatu222.8.2019445
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.20191450
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201917740
Aroma meruňkovica813.8.20191445
Pálení ovocných vín1912.8.201911391
Melounovice610.8.2019848
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201930447
destilační přístroj10529.8.20191446870
Refraktometr na měření kvasu233.8.201911848
Trubka ke chladiči21.8.2019594
Z ceho udelat visnovku2231.7.20193318
Cudny proces palenia430.7.2019858
Meruňkový kvas 4627.7.201945965
Ražná - ražovica1526.7.201943834
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.20191328
Ananasový kvas318.7.20191498
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201917127
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191778
Kolik nateče ze 100l vína59.7.20191530
Pach po acetonu35.7.20191201
Domácí ořechovice1131.7.2019206779
Kvas z mandarinek1923.6.20192916
Zapach dymu623.6.20191963
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna12:43
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování14.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování13.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů