Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Slivovice - kvas

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.166.20 (?)
13.10.2009 20:59

Pročetl jste kde co a to jste tedy na moc dobré rady nedal. Tak jak jste to uděl bych nikdy nepostupoval, Udělám zákvas z ušlechtilých kvasinek, když už ho mám 4 litrovou lahev natrhám ovoce, podrtím a přidám zakvas do sudu. Na sud zasadně tenkou folii a utáhnout. Je samozřejmé, že záclonu prolezou octovky, nakladou vajíčka a zachvili Vám v tom lezou červy. Dobrou chuť při ochutnávání. Ještě zkuste číst v destilačním přistroji. Váš příspěvek mě nenechal v klidu bez reakce, udělat takové kraviny.  VašekB.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
            

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.58.203 (?)
8.10.2009 19:13, počet návštěv: 390606
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

dobrý večer,

mám švestky cca 4 týdny v sudech a potřeboval bych vědět, jestli můžu přidat cukr ještě teď. Mohl by mi někdo poradit, prosím?

Luboš, Tachov

Připojit reakci   
               

Slivovice - kvas


vyslouzil (17388) - xxx.xxx.81.81 (?)
8.10.2009 21:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co si od přidání cukru slibujete? Kromě nařední slivovice řepovicí.

Připojit reakci
                  

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.129.96 (?)
13.10.2009 15:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení přátelé,

z Vašich příspěvků je zřejmá značná neznalost chemie a zákonů ČR.

Kvasy na destilaci se u nás přislazovat nesmí a doma pálit se taky nesmí. Obojí mají povoleno jen občané EU vyšší kategorie jako jsou Němci, Rakušané atd. Ostatně domácí kolony jsou poměrně dobrý obchodní vývozní artikl.

Ale. Dodatečným doslazování cukrem se nejen dojde k vyšším lihovým výtěžkům, což není to podstatné, pak by se mohl dávat zkvasit jenom cukr a byla by to velmi čistá práce. Důležité ale je, že vyšší procento alkoholu ve vykvašené břečce dokáže vyluhovat z ovoce více aromatických látek a získá se tak silnější aroma pálenky. Zároveň vyšší obsah alkoholu dokáže kvas lépe zakonzervovat a nehrozí tolik rychlé tzv. "zvrhnutí" kvasu na ocet. Na to je ovšem třeba zakvasit vinařskými kvasinkami, které dokáží kvas hluboce prokvasit třeba až na 20%. 

Připojit reakci
                     

Slivovice - kvas


vyslouzil (17388) - xxx.xxx.81.81 (?)
13.10.2009 21:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Důležité ale je, že vyšší procento alkoholu ve vykvašené břečce dokáže vyluhovat z ovoce více aromatických látek a získá se tak silnější aroma pálenky.

To je zajímavá dedukce, ale obávám se, že nesprávná. Jinými slovy říká, že pokud naředíme zkvašené švestky zkvašeným cukrem, a švestkový destilát řepným lihem, bude aromatičtější než pálenka z čistého ovoce. A to mi opravdu hlava nebere. Každý, kdo současně ochutnal slivovici z cukrovaného i čistého kvasu mi jistě dá za pravdu.
   Líh může vyluhovat aromatické látky z ovoce,  to by mělo své opodstatnění, kdybyste šťávu z kvasu přímo pil. U slivovice je ale podstatné, zda jsou aromatické látky v ovoci schopné destilace a kondenzace. V praxi je zajímavé, že nejvíc aromatických látek se destiluje ke konci pálení, kdy lihu je v kvasu už jen minimum.
    Že vyšší obsah alkoholu kvas konzervuje, s tím souhlasím.

Připojit reakci
                        

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.129.96 (?)
21.10.2009 11:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, správně. Mnoho aromatických látek se destiluje ke konci procesu. A je-li jich v kvasu více (díky vyluhování větší koncentrací alkoholu v kvasu), přejde jich i více do konečného destilátu. Uvědomte si, že použitím speciálních kvasinek lze docílit prokvašení až na 20% alkoholu.

Připojit reakci
                        

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.129.96 (?)
21.10.2009 13:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kromě výše uvedené mojí reakce, Vás upozorním na publikaci Domácí výroba lihovin - autorky: Malleová, Schmicklová. Tato publikace vyšla v českém překladu v roce 2004. Publikace je jednak zajímavá tím, že autorky jsou ženy. U nás se ženy pokud vím ve většině případů účastní pouze přípravných prací a to patrně v malé míře. Druhý a důležitější faktor je to, že kniha vychází z rakouských a německých podmínek, kde je domácí pálení v omezené míře dovoleno. Pokud si tedy mnozí domorodci myslí, že domácí pálení je naše pokoutná specialita, není tomu tak. Němci mají zkušenosti obrovské, protože se nemusí schovávat před policií.  Autorky se v zřejmě jediné publikaci u nás poměrně podrobně věnují i problematice domácího pálení na domácích kolonách.

V této publikaci se také mimo jiné popisuje vliv doslazování na vyšší obsah aromatických látek v destilátu. Doporučuji k přečtení. Je lepší si něco jednou přečíst, než si 4x něco myslet!

Připojit reakci
                        

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.142.77 (?)
25.10.2013 1:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobry den, nechci zakladat nove tema tak svůj dotaz davam sem. Mam problem se svestkovym kvasem. 11. Zari jsem zalozil 2 sudy v kazdem 100kg svestek, ktere jsem rozslapal + 2 kg cukru do kazdeho sudu. Kvaseni probihalo podle mne normalne. Ale pred tydnem jsem kvasy meril cukromerem a byly na 2, ted po tydnu jsou porad na 2 a rekl bych ze uz ani nekvasi, sudy mam v garazi kde je cca 15 stupnu. Jde mi o to jestli kvas odvest na vypaleni i kdyz je cukernatost na 2?? Nebo jestli mam treba pridat kvasinky a pockat az to dokvasi. Nerad bych to zkazil.
Připojit reakci
                           

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.126.166 (?)
25.10.2013 6:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pravděpodobně mělo ovoce při sběru vysokou cukernatost, kterou nebyly schopné kvasinky zpracovat.   Zbytkový cukr v kvasu stejně jako ve víně bývá normální, nebál bych se toho. Navíc je možná i odchylka moštoměru vlivem teploty a množstvím lihu dle toho, čím jste to měřil.   

Připojit reakci
                  

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.152.150 (?)
13.10.2009 19:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den, i já prosím o radu neb jsem už pročetl kde co a každý říká něco jiného: cca před 6 týdny jsme nasbírali švestky, které jsme tak jak jsme je sebrali naházeli do 3 sudů - jeden 50l, druhý asi 100l a třetí asi 150l... přikryli jsme je jenom jakousi "záclonovinou" aby mohl dovnitř i ven vzduch, ale nedostala se tam žádná havěť.. ted když se do sudu podívám tak nahore vidim porad cele svestky - zadny kolac nebo krusta proste nic tekuteho - dalsi problem je, ze se do toho dostaly jakesi male ovocne musky - to asi neni dobre, nebo to nevadi nebo se daji potom nejak vyndat..? poradte prosim co dal s kvasem, jestli je to dobry postup, atd.. dekuji petr
Připojit reakci
                     

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.166.20 (?)
13.10.2009 20:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pročetl jste kde co a to jste tedy na moc dobré rady nedal. Tak jak jste to uděl bych nikdy nepostupoval, Udělám zákvas z ušlechtilých kvasinek, když už ho mám 4 litrovou lahev natrhám ovoce, podrtím a přidám zakvas do sudu. Na sud zasadně tenkou folii a utáhnout. Je samozřejmé, že záclonu prolezou octovky, nakladou vajíčka a zachvili Vám v tom lezou červy. Dobrou chuť při ochutnávání. Ještě zkuste číst v destilačním přistroji. Váš příspěvek mě nenechal v klidu bez reakce, udělat takové kraviny.  VašekB.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Škrábavost pálenky4819.11.201966514
Domácí pálenice1919.11.201911502
Destilat z duly (kdoule)416.11.201911813
Zakalená část pálenky1311.11.20191627
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201932276
Pálenka z kdoulí208.11.201923050
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201922415
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201929038
Pečetní vosk114.11.20191772
Palenka z datli?103.11.20197111
Refraktometr na měření kvasu243.11.201913641
Vaření hroznového vina21.11.2019322
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.2019504
Pálenka z dýně6030.10.201958728
Tis cerveny129.10.2019232
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201919348
Míchat lutr při 2D?528.10.20191345
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201921567
Zakalená slivovice17222.10.2019236962
Dřevo do destilátu4517.10.201932037
Koupě Palírny 1614.10.20193999
Poraďte jaké kvasinky289.10.201919003
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191250
Test na metanol832.10.201996552
Kvas trnky630.9.20191101
Šípkovica ako ma to2326.9.201941082
Vzdálenost trubky od kotla626.9.20191175
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20192049
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20193628
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201923299
Novy kvas nekvasi712.9.20191619
Výtěžnost a cena1012.9.20192025
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.20191563
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019139961
Smíchání dvou kvasů?155.9.201910888
Destilační přístroj193.9.20194153
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201937166
Da se to este?927.8.20191539
borovička827.8.201922086
Kvas broskve226.8.20191213
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa19.11.2019
Uzení masa19.11.2019
Uzení masa17.11.2019
Jak obalit uzené maso?16.11.2019
Udírna15.11.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů