|
Slivovice - kvas
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 94.12 (?) 10.9.2009 10:16
Jsou-li švestky dostatečně sladké (např. udaných 26%, i když u nás jsem tolik nikdy nenaměřil), je přídavek medu zbytečný, neprokvasí ani veškerý cukr ze švestek. Přidávat med před pálením nepovažuji, na rozdíl od mnoha sběratelů, za vhodné. Destilát má přeci vonět po ovoci. Ostatně med, dle mého, nijak výrazné aroma, které by bylo cítit ve slivovici, nemá.
Sám med (většinou z víček) přidávám na začátku hned s ovocem a ušlechtilými kvasinkami , pokud je ovoce málo sladké, je teplo a měl bych strach, že se kvas bude kazit.
Nemyslím, že je třeba čekat na 0% cukru. Při 2% už dál nečekám
Zůstává-li po vykvašení 10% cukru v kvasu, myslím, že to na škodu je. Zejména, pochází-li cukr z ovoce, je škoda jej vylít s výpalky. Řešením je použít hlubokoprokvášecí kvasinky nebo kvas při zakládání doředit na 16%, což by mělo prokvasit dokonale.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 6, 7, 8, 9, 10 >
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 163.130 (?), 11.8.2009 19:48
Dobrý den, chctěl sem se jen zeptat na dvě věci nějakého zkušeného sběratele:-D
1.kolik dát medu do 200l bečky trnkového kvasu?
2.kolik musí ukazovat cukroměr, když je kvas připraven k pálení?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 179.23 (?), 9.9.2009 20:42
S tím medem je to takové ošidné, mnoho sběratelů:) říká že med se musí přidávat do kvasu těsně před pálením, aby došlo k přenosu aroma medu do slivovice. K tomuto názoru bych se taky přikláněl. Přidávání medu na kvašení je podle mě zbytečné a drahé:)
Takže před kvašením by cukroměr měl ukazovat co nejvíc. Čím sladší ovoce tím lepší. U trnek nebo durancií cca 26. Pokud chcete pálit měl by cukroměr ukazovat co nejméně 0. Ale jsou takové stavy kdy ve kvasu už je tolik alkoholu že to kvasinky zabije a zbývá například 10 na cukru. To také není na škodu. Hlavní je zbytečně nečekat po zastavení kvašení aby nedošlo ke znehodnocení kvasu (například tzv. octovým kvašením).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 94.12 (?), 10.9.2009 10:16
Jsou-li švestky dostatečně sladké (např. udaných 26%, i když u nás jsem tolik nikdy nenaměřil), je přídavek medu zbytečný, neprokvasí ani veškerý cukr ze švestek. Přidávat med před pálením nepovažuji, na rozdíl od mnoha sběratelů, za vhodné. Destilát má přeci vonět po ovoci. Ostatně med, dle mého, nijak výrazné aroma, které by bylo cítit ve slivovici, nemá.
Sám med (většinou z víček) přidávám na začátku hned s ovocem a ušlechtilými kvasinkami , pokud je ovoce málo sladké, je teplo a měl bych strach, že se kvas bude kazit.
Nemyslím, že je třeba čekat na 0% cukru. Při 2% už dál nečekám
Zůstává-li po vykvašení 10% cukru v kvasu, myslím, že to na škodu je. Zejména, pochází-li cukr z ovoce, je škoda jej vylít s výpalky. Řešením je použít hlubokoprokvášecí kvasinky nebo kvas při zakládání doředit na 16%, což by mělo prokvasit dokonale.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 76.183 (?), 6.9.2009 21:24
Ja palim alkohol kde z čeho -- ovoce myslim ale cukor -- nedávam nikdy a ani vodu Ja mam rád čistý alkohol ale čo bych doporučil tak jablka myslím nastruhane raz za čas premiešať ale nič viac a po asi 6 tyždnoch (podla teploty) pálim
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 6, 7, 8, 9, 10 >
|
|
|
|
|
|
|