Slivovice jak poznat archív



host - 14.198 (?) 
17.5.2010 10:33, zobrazeno: 13553x

Dobrý den, dostal jsem od kamaráda slivovici (jen švestka) páleno ve statní palirně - prošlo to i ultrazvukem. Jedna láhev rok 2010 druhá 2008. Příijdou mi na chuť skoro stejné. Otazka : kamarád si ze mě vystřelil, anebo dva roky jsou málo na archív. Děkuji za odpověď

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 151.38 (?), 17.5.2010 10:46

 Dobrý den, dostal jsem od kamaráda slivovici (jen švestka) páleno ve statní palirně.   Takřka s jistotou mohu tvrdit, že stát nevlastní ani jednu palírnu.

rostislavik

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 17.5.2010 11:55

Takřka s jistotou mohu tvrdit, že stát nevlastní ani jednu palírnu.

Autor měl zřejmě na mysli státem kontrolovanou, tady oficiální, daně platící palírnu.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 178.235 (?), 17.5.2010 11:15

Z roku 2008 je slivovice teprve dobře stabilizovaná .Jako archivní se označují slivovice po pěti a více letech.Na rozdíl od vína, které se má pít dokud je ve formě, pak se to vínu jen podobá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 129.96 (?), 17.5.2010 15:23

Mám zkušenost, že rozhodující kvalitativní posun se v destilátu odehrává v prvních měsících po vypálení. Dlouhodobým skladováním ve skle, se nic významného neděje. Jen snad to, že při ochutnávce 5, 10 a více let starého destilátu, si člověk vzpomene, co tenkrát dělal, jak byl mladý a jak to vlastně bylo. Úcta k starožitnosti patrně dokáže vylepšit objektivní chuťové vlastnosti.

Kromě toho, slovo archivní má nejen význam něčeho starého, uloženého v archivu. Ale rovněž něčeho nového, čerstvého, jako vzorek do archivu směřujícího.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 17.5.2010 11:59

Myslet si, že poznáte podle chuti dvouletý rozdíl mezi pálenkami, je bláhové. Navíc rozdíl v kvalitě švestek, potažmo kvasu a tedy i destilátu může být tak velký, že jej nesrovná ani stoletá archivace.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 17.5.2010 15:53

Je zvláštní, že při našich domácích degustacích (podotýkám, že v rodině s dlouholetou páleničářskou tradicí) většinou vyhrávají slivovice mladších ročníků. Dokonce si troufám trvdit, že téměř vždy vyhrává "ta loňská". Zdá se taková jemnější a voňavější. Starší ročníky bývají méně hladké. Chuťové rozdíly však mizí po druhé - třetí štamprli, jdoucí v rychlejším sledu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 24.183 (?), 17.5.2010 16:37

Pokud obě láhve prošly ultrazvukovou stařičkou, je logické, že chuťově se liší minimálně.

Kdybyste měl obě láhve bez ultrazvukového staření, rozdíl byste poznal bez zaváhání. Ve skle se chuť znatelně mění v prvních šesti až dvanácti měsících, potom už je třeba dlouholetý trénink pro zaznamenání chuťových rozdílů.

Rozdíly v chuti jsou ve vašem případě způsobené jen rozdílnou kvalitou kvasu v příslušných letech, protože ultrazvuk čerstvou láhev poslal zhruba o ten půlrok až rok dopředu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 84.60 (?), 2.6.2010 18:46

Chtěl bych se zeptat, nevím zda to sem patří, bude pitelná slivovice a hruškové z roku 88??Domácí výroba, jak se dá zjistit, zda to není nebezpečné?Díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 24.183 (?), 2.6.2010 20:03

Bez chemického rozboru to se zárukou zjistit asi nejde. Laický test je jednoduchý, ale spolehlivost je ve hvězdách - kápnout malé množství pálenky na hřbet ruky a intenzivním třením druhé ruky vysušit - ruka musí vonět pouze po ovoci z něhož bylo páleno.

Pokud se jedná o domácí výrobu s velkou pravděpodobností nadměrného obsahu metylalkoholu, dá se to elegantně řešit. Protijed je totiž etylalkohol, takže stačí podezřelou slivovici zapít slivovicí dobrou a vše je v pořádku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika