Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Slivovice jak poznat archív

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.14.198 (?)
17.5.2010 10:33, počet návštěv: 11210
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, dostal jsem od kamaráda slivovici (jen švestka) páleno ve statní palirně - prošlo to i ultrazvukem. Jedna láhev rok 2010 druhá 2008. Příijdou mi na chuť skoro stejné. Otazka : kamarád si ze mě vystřelil, anebo dva roky jsou málo na archív. Děkuji za odpověď

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.151.38 (?)
17.5.2010 10:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Dobrý den, dostal jsem od kamaráda slivovici (jen švestka) páleno ve statní palirně.   Takřka s jistotou mohu tvrdit, že stát nevlastní ani jednu palírnu.

rostislavik

Připojit reakci
      

Slivovice jak poznat archív


vyslouzil (17416) - xxx.xxx.65.50 (?)
17.5.2010 11:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takřka s jistotou mohu tvrdit, že stát nevlastní ani jednu palírnu.

Autor měl zřejmě na mysli státem kontrolovanou, tady oficiální, daně platící palírnu.  

Připojit reakci
   

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.178.235 (?)
17.5.2010 11:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z roku 2008 je slivovice teprve dobře stabilizovaná .Jako archivní se označují slivovice po pěti a více letech.Na rozdíl od vína, které se má pít dokud je ve formě, pak se to vínu jen podobá.

Připojit reakci
      

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.129.96 (?)
17.5.2010 15:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám zkušenost, že rozhodující kvalitativní posun se v destilátu odehrává v prvních měsících po vypálení. Dlouhodobým skladováním ve skle, se nic významného neděje. Jen snad to, že při ochutnávce 5, 10 a více let starého destilátu, si člověk vzpomene, co tenkrát dělal, jak byl mladý a jak to vlastně bylo. Úcta k starožitnosti patrně dokáže vylepšit objektivní chuťové vlastnosti.

Kromě toho, slovo archivní má nejen význam něčeho starého, uloženého v archivu. Ale rovněž něčeho nového, čerstvého, jako vzorek do archivu směřujícího.

Připojit reakci
   

Slivovice jak poznat archív


vyslouzil (17416) - xxx.xxx.65.50 (?)
17.5.2010 11:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslet si, že poznáte podle chuti dvouletý rozdíl mezi pálenkami, je bláhové. Navíc rozdíl v kvalitě švestek, potažmo kvasu a tedy i destilátu může být tak velký, že jej nesrovná ani stoletá archivace.

Připojit reakci
      

Slivovice jak poznat archív


Wimpi (2108) - xxx.xxx.44.75 (?)
17.5.2010 15:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je zvláštní, že při našich domácích degustacích (podotýkám, že v rodině s dlouholetou páleničářskou tradicí) většinou vyhrávají slivovice mladších ročníků. Dokonce si troufám trvdit, že téměř vždy vyhrává "ta loňská". Zdá se taková jemnější a voňavější. Starší ročníky bývají méně hladké. Chuťové rozdíly však mizí po druhé - třetí štamprli, jdoucí v rychlejším sledu.

Připojit reakci
   

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.24.183 (?)
17.5.2010 16:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud obě láhve prošly ultrazvukovou stařičkou, je logické, že chuťově se liší minimálně.

Kdybyste měl obě láhve bez ultrazvukového staření, rozdíl byste poznal bez zaváhání. Ve skle se chuť znatelně mění v prvních šesti až dvanácti měsících, potom už je třeba dlouholetý trénink pro zaznamenání chuťových rozdílů.

Rozdíly v chuti jsou ve vašem případě způsobené jen rozdílnou kvalitou kvasu v příslušných letech, protože ultrazvuk čerstvou láhev poslal zhruba o ten půlrok až rok dopředu.

Připojit reakci
      

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.84.60 (?)
2.6.2010 18:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chtěl bych se zeptat, nevím zda to sem patří, bude pitelná slivovice a hruškové z roku 88??Domácí výroba, jak se dá zjistit, zda to není nebezpečné?Díky

Připojit reakci
         

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.24.183 (?)
2.6.2010 20:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bez chemického rozboru to se zárukou zjistit asi nejde. Laický test je jednoduchý, ale spolehlivost je ve hvězdách - kápnout malé množství pálenky na hřbet ruky a intenzivním třením druhé ruky vysušit - ruka musí vonět pouze po ovoci z něhož bylo páleno.

Pokud se jedná o domácí výrobu s velkou pravděpodobností nadměrného obsahu metylalkoholu, dá se to elegantně řešit. Protijed je totiž etylalkohol, takže stačí podezřelou slivovici zapít slivovicí dobrou a vše je v pořádku.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ředění slivovice1075.12.2019245578
Pálenka z kdoulí222.12.201923694
Dřevo do destilátu462.12.201933002
Škrábavost pálenky5125.11.201968657
Destilační přístroj - sestrojení6225.11.2019141526
Domácí pálenice1923.11.201912427
Tis cerveny323.11.2019597
destilační přístroj105523.11.20191469167
Destilat z duly (kdoule)416.11.201912083
Zakalená část pálenky1311.11.20192048
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201932824
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201923227
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201929664
Pečetní vosk114.11.20191982
Palenka z datli?103.11.20197352
Refraktometr na měření kvasu243.11.201914145
Vaření hroznového vina21.11.2019458
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.2019706
Pálenka z dýně6030.10.201959461
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201919808
Míchat lutr při 2D?528.10.20191550
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201921780
Zakalená slivovice17222.10.2019238799
Koupě Palírny 1614.10.20194417
Poraďte jaké kvasinky289.10.201919421
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191459
Test na metanol832.10.201997416
Kvas trnky630.9.20191263
Šípkovica ako ma to2326.9.201941787
Vzdálenost trubky od kotla626.9.20191355
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20192244
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20193795
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201923756
Novy kvas nekvasi712.9.20191776
Výtěžnost a cena1012.9.20192280
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.20191779
Smíchání dvou kvasů?155.9.201911183
Destilační přístroj193.9.20194496
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201937980
Da se to este?927.8.20191744
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield5.12.2019
Elektrická udírna z Mountfield5.12.2019
Destilát z medu - zná někdo návod na naložení kvasu?4.12.2019
Destilát z medu - zná někdo návod na naložení kvasu?3.12.2019
Uzeni bucek3.12.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů