Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Slivovice jak poznat archív

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.14.198 (?)
17.5.2010 10:33, počet návštěv: 10424
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, dostal jsem od kamaráda slivovici (jen švestka) páleno ve statní palirně - prošlo to i ultrazvukem. Jedna láhev rok 2010 druhá 2008. Příijdou mi na chuť skoro stejné. Otazka : kamarád si ze mě vystřelil, anebo dva roky jsou málo na archív. Děkuji za odpověď

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.151.38 (?)
17.5.2010 10:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Dobrý den, dostal jsem od kamaráda slivovici (jen švestka) páleno ve statní palirně.   Takřka s jistotou mohu tvrdit, že stát nevlastní ani jednu palírnu.

rostislavik

Připojit reakci
      

Slivovice jak poznat archív


vyslouzil (17237) - xxx.xxx.65.50 (?)
17.5.2010 11:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takřka s jistotou mohu tvrdit, že stát nevlastní ani jednu palírnu.

Autor měl zřejmě na mysli státem kontrolovanou, tady oficiální, daně platící palírnu.  

Připojit reakci
   

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.178.235 (?)
17.5.2010 11:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z roku 2008 je slivovice teprve dobře stabilizovaná .Jako archivní se označují slivovice po pěti a více letech.Na rozdíl od vína, které se má pít dokud je ve formě, pak se to vínu jen podobá.

Připojit reakci
      

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.129.96 (?)
17.5.2010 15:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám zkušenost, že rozhodující kvalitativní posun se v destilátu odehrává v prvních měsících po vypálení. Dlouhodobým skladováním ve skle, se nic významného neděje. Jen snad to, že při ochutnávce 5, 10 a více let starého destilátu, si člověk vzpomene, co tenkrát dělal, jak byl mladý a jak to vlastně bylo. Úcta k starožitnosti patrně dokáže vylepšit objektivní chuťové vlastnosti.

Kromě toho, slovo archivní má nejen význam něčeho starého, uloženého v archivu. Ale rovněž něčeho nového, čerstvého, jako vzorek do archivu směřujícího.

Připojit reakci
   

Slivovice jak poznat archív


vyslouzil (17237) - xxx.xxx.65.50 (?)
17.5.2010 11:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslet si, že poznáte podle chuti dvouletý rozdíl mezi pálenkami, je bláhové. Navíc rozdíl v kvalitě švestek, potažmo kvasu a tedy i destilátu může být tak velký, že jej nesrovná ani stoletá archivace.

Připojit reakci
      

Slivovice jak poznat archív


Wimpi (2108) - xxx.xxx.44.75 (?)
17.5.2010 15:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je zvláštní, že při našich domácích degustacích (podotýkám, že v rodině s dlouholetou páleničářskou tradicí) většinou vyhrávají slivovice mladších ročníků. Dokonce si troufám trvdit, že téměř vždy vyhrává "ta loňská". Zdá se taková jemnější a voňavější. Starší ročníky bývají méně hladké. Chuťové rozdíly však mizí po druhé - třetí štamprli, jdoucí v rychlejším sledu.

Připojit reakci
   

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.24.183 (?)
17.5.2010 16:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud obě láhve prošly ultrazvukovou stařičkou, je logické, že chuťově se liší minimálně.

Kdybyste měl obě láhve bez ultrazvukového staření, rozdíl byste poznal bez zaváhání. Ve skle se chuť znatelně mění v prvních šesti až dvanácti měsících, potom už je třeba dlouholetý trénink pro zaznamenání chuťových rozdílů.

Rozdíly v chuti jsou ve vašem případě způsobené jen rozdílnou kvalitou kvasu v příslušných letech, protože ultrazvuk čerstvou láhev poslal zhruba o ten půlrok až rok dopředu.

Připojit reakci
      

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.84.60 (?)
2.6.2010 18:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chtěl bych se zeptat, nevím zda to sem patří, bude pitelná slivovice a hruškové z roku 88??Domácí výroba, jak se dá zjistit, zda to není nebezpečné?Díky

Připojit reakci
         

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.24.183 (?)
2.6.2010 20:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bez chemického rozboru to se zárukou zjistit asi nejde. Laický test je jednoduchý, ale spolehlivost je ve hvězdách - kápnout malé množství pálenky na hřbet ruky a intenzivním třením druhé ruky vysušit - ruka musí vonět pouze po ovoci z něhož bylo páleno.

Pokud se jedná o domácí výrobu s velkou pravděpodobností nadměrného obsahu metylalkoholu, dá se to elegantně řešit. Protijed je totiž etylalkohol, takže stačí podezřelou slivovici zapít slivovicí dobrou a vše je v pořádku.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Destilační přístroj522.8.2019731
Olej v destilatu322.8.2019103
Kvas broskve221.8.2019256
Posudzovanie ovocného kvasu721.8.20192299
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.20191008
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201916894
Aroma meruňkovica813.8.2019961
Pálení ovocných vín1912.8.201910840
Melounovice610.8.2019551
Pečetní vosk89.8.2019619
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201929591
destilační přístroj10529.8.20191439523
Refraktometr na měření kvasu233.8.201910919
Trubka ke chladiči21.8.2019333
Z ceho udelat visnovku2231.7.20192832
Cudny proces palenia430.7.2019573
Meruňkový kvas 4627.7.201944181
Ražná - ražovica1526.7.201942831
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.2019912
Novy kvas nekvasi619.7.2019704
Ananasový kvas318.7.20191268
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201916130
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191502
Kolik nateče ze 100l vína59.7.20191151
Pach po acetonu35.7.2019841
Domácí ořechovice1131.7.2019204585
Kvas z mandarinek1923.6.20192578
Zapach dymu623.6.20191789
borovička717.6.201920546
Slivovice jak poznat archív109.6.201910425
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201928630
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191643
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201935805
Turbo kvasnice3519.5.20199155
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201922225
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201932386
Pálenka zo sorbitolu61.5.20191303
Škrábavost pálenky4727.4.201962902
Archivace slivovice427.4.20191122
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.20191186
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna13.8.2019
Kaiserova elektrická udírna12.8.2019
Uzení masa11.8.2019
Kaiserova elektrická udírna7.8.2019
Kaiserova elektrická udírna7.8.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů