Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Pálení > Slivovice jak poznat archív

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.14.198 (?)
17.5.2010 10:33, počet návštěv: 11417
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, dostal jsem od kamaráda slivovici (jen švestka) páleno ve statní palirně - prošlo to i ultrazvukem. Jedna láhev rok 2010 druhá 2008. Příijdou mi na chuť skoro stejné. Otazka : kamarád si ze mě vystřelil, anebo dva roky jsou málo na archív. Děkuji za odpověď

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.151.38 (?)
17.5.2010 10:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Dobrý den, dostal jsem od kamaráda slivovici (jen švestka) páleno ve statní palirně.   Takřka s jistotou mohu tvrdit, že stát nevlastní ani jednu palírnu.

rostislavik

Připojit reakci
      

Slivovice jak poznat archív


vyslouzil (17488) - xxx.xxx.65.50 (?)
17.5.2010 11:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takřka s jistotou mohu tvrdit, že stát nevlastní ani jednu palírnu.

Autor měl zřejmě na mysli státem kontrolovanou, tady oficiální, daně platící palírnu.  

Připojit reakci
   

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.178.235 (?)
17.5.2010 11:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z roku 2008 je slivovice teprve dobře stabilizovaná .Jako archivní se označují slivovice po pěti a více letech.Na rozdíl od vína, které se má pít dokud je ve formě, pak se to vínu jen podobá.

Připojit reakci
      

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.129.96 (?)
17.5.2010 15:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám zkušenost, že rozhodující kvalitativní posun se v destilátu odehrává v prvních měsících po vypálení. Dlouhodobým skladováním ve skle, se nic významného neděje. Jen snad to, že při ochutnávce 5, 10 a více let starého destilátu, si člověk vzpomene, co tenkrát dělal, jak byl mladý a jak to vlastně bylo. Úcta k starožitnosti patrně dokáže vylepšit objektivní chuťové vlastnosti.

Kromě toho, slovo archivní má nejen význam něčeho starého, uloženého v archivu. Ale rovněž něčeho nového, čerstvého, jako vzorek do archivu směřujícího.

Připojit reakci
   

Slivovice jak poznat archív


vyslouzil (17488) - xxx.xxx.65.50 (?)
17.5.2010 11:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslet si, že poznáte podle chuti dvouletý rozdíl mezi pálenkami, je bláhové. Navíc rozdíl v kvalitě švestek, potažmo kvasu a tedy i destilátu může být tak velký, že jej nesrovná ani stoletá archivace.

Připojit reakci
      

Slivovice jak poznat archív


Wimpi (2108) - xxx.xxx.44.75 (?)
17.5.2010 15:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je zvláštní, že při našich domácích degustacích (podotýkám, že v rodině s dlouholetou páleničářskou tradicí) většinou vyhrávají slivovice mladších ročníků. Dokonce si troufám trvdit, že téměř vždy vyhrává "ta loňská". Zdá se taková jemnější a voňavější. Starší ročníky bývají méně hladké. Chuťové rozdíly však mizí po druhé - třetí štamprli, jdoucí v rychlejším sledu.

Připojit reakci
   

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.24.183 (?)
17.5.2010 16:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud obě láhve prošly ultrazvukovou stařičkou, je logické, že chuťově se liší minimálně.

Kdybyste měl obě láhve bez ultrazvukového staření, rozdíl byste poznal bez zaváhání. Ve skle se chuť znatelně mění v prvních šesti až dvanácti měsících, potom už je třeba dlouholetý trénink pro zaznamenání chuťových rozdílů.

Rozdíly v chuti jsou ve vašem případě způsobené jen rozdílnou kvalitou kvasu v příslušných letech, protože ultrazvuk čerstvou láhev poslal zhruba o ten půlrok až rok dopředu.

Připojit reakci
      

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.84.60 (?)
2.6.2010 18:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chtěl bych se zeptat, nevím zda to sem patří, bude pitelná slivovice a hruškové z roku 88??Domácí výroba, jak se dá zjistit, zda to není nebezpečné?Díky

Připojit reakci
         

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.24.183 (?)
2.6.2010 20:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bez chemického rozboru to se zárukou zjistit asi nejde. Laický test je jednoduchý, ale spolehlivost je ve hvězdách - kápnout malé množství pálenky na hřbet ruky a intenzivním třením druhé ruky vysušit - ruka musí vonět pouze po ovoci z něhož bylo páleno.

Pokud se jedná o domácí výrobu s velkou pravděpodobností nadměrného obsahu metylalkoholu, dá se to elegantně řešit. Protijed je totiž etylalkohol, takže stačí podezřelou slivovici zapít slivovicí dobrou a vše je v pořádku.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Palenka z vína1022.1.20201391
Kolko odobrat metylalkoholu6822.1.2020115909
Nevydarené prvé pálenie820.1.20202375
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2715.1.202038895
Kompotovice714.1.20208541
Vodka514.1.20201113
Destilace - základní dotazy506.1.202022393
Kvas bez lihu44.1.20201120
Vydrží lutr do další sezony?729.12.20191073
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?1022.12.20192937
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?6020.12.201940468
Slad - pálení2119.12.201924277
Ředění slivovice10916.12.2019251712
Pálenka z kdoulí222.12.201924650
Dřevo do destilátu462.12.201935100
Škrábavost pálenky5125.11.201971430
Destilační přístroj - sestrojení6225.11.2019143889
Domácí pálenice1923.11.201913678
Tis cerveny323.11.2019855
destilační přístroj105523.11.20191481900
Destilat z duly (kdoule)416.11.201912495
Zakalená část pálenky1311.11.20192729
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201933995
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201925093
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201930843
Pečetní vosk114.11.20192453
Palenka z datli?103.11.20197750
Refraktometr na měření kvasu243.11.201915286
Vaření hroznového vina21.11.2019705
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.20191066
Pálenka z dýně6030.10.201961159
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201920734
Míchat lutr při 2D?528.10.20191856
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201922261
Zakalená slivovice17222.10.2019243486
Koupě Palírny 1614.10.20195309
Poraďte jaké kvasinky289.10.201920293
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191813
Test na metanol832.10.201999780
Kvas trnky630.9.20191600
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře22.1.2020
Generátor kouře21.1.2020
Generátor kouře21.1.2020
Lovecký a Turistický salám15.1.2020
Uzení špeku15.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů