Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Slivovice jak poznat archív

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.14.198 (?)
17.5.2010 10:33, počet návštěv: 10784
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, dostal jsem od kamaráda slivovici (jen švestka) páleno ve statní palirně - prošlo to i ultrazvukem. Jedna láhev rok 2010 druhá 2008. Příijdou mi na chuť skoro stejné. Otazka : kamarád si ze mě vystřelil, anebo dva roky jsou málo na archív. Děkuji za odpověď

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.151.38 (?)
17.5.2010 10:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Dobrý den, dostal jsem od kamaráda slivovici (jen švestka) páleno ve statní palirně.   Takřka s jistotou mohu tvrdit, že stát nevlastní ani jednu palírnu.

rostislavik

Připojit reakci
      

Slivovice jak poznat archív


vyslouzil (17296) - xxx.xxx.65.50 (?)
17.5.2010 11:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takřka s jistotou mohu tvrdit, že stát nevlastní ani jednu palírnu.

Autor měl zřejmě na mysli státem kontrolovanou, tady oficiální, daně platící palírnu.  

Připojit reakci
   

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.178.235 (?)
17.5.2010 11:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z roku 2008 je slivovice teprve dobře stabilizovaná .Jako archivní se označují slivovice po pěti a více letech.Na rozdíl od vína, které se má pít dokud je ve formě, pak se to vínu jen podobá.

Připojit reakci
      

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.129.96 (?)
17.5.2010 15:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám zkušenost, že rozhodující kvalitativní posun se v destilátu odehrává v prvních měsících po vypálení. Dlouhodobým skladováním ve skle, se nic významného neděje. Jen snad to, že při ochutnávce 5, 10 a více let starého destilátu, si člověk vzpomene, co tenkrát dělal, jak byl mladý a jak to vlastně bylo. Úcta k starožitnosti patrně dokáže vylepšit objektivní chuťové vlastnosti.

Kromě toho, slovo archivní má nejen význam něčeho starého, uloženého v archivu. Ale rovněž něčeho nového, čerstvého, jako vzorek do archivu směřujícího.

Připojit reakci
   

Slivovice jak poznat archív


vyslouzil (17296) - xxx.xxx.65.50 (?)
17.5.2010 11:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslet si, že poznáte podle chuti dvouletý rozdíl mezi pálenkami, je bláhové. Navíc rozdíl v kvalitě švestek, potažmo kvasu a tedy i destilátu může být tak velký, že jej nesrovná ani stoletá archivace.

Připojit reakci
      

Slivovice jak poznat archív


Wimpi (2108) - xxx.xxx.44.75 (?)
17.5.2010 15:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je zvláštní, že při našich domácích degustacích (podotýkám, že v rodině s dlouholetou páleničářskou tradicí) většinou vyhrávají slivovice mladších ročníků. Dokonce si troufám trvdit, že téměř vždy vyhrává "ta loňská". Zdá se taková jemnější a voňavější. Starší ročníky bývají méně hladké. Chuťové rozdíly však mizí po druhé - třetí štamprli, jdoucí v rychlejším sledu.

Připojit reakci
   

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.24.183 (?)
17.5.2010 16:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud obě láhve prošly ultrazvukovou stařičkou, je logické, že chuťově se liší minimálně.

Kdybyste měl obě láhve bez ultrazvukového staření, rozdíl byste poznal bez zaváhání. Ve skle se chuť znatelně mění v prvních šesti až dvanácti měsících, potom už je třeba dlouholetý trénink pro zaznamenání chuťových rozdílů.

Rozdíly v chuti jsou ve vašem případě způsobené jen rozdílnou kvalitou kvasu v příslušných letech, protože ultrazvuk čerstvou láhev poslal zhruba o ten půlrok až rok dopředu.

Připojit reakci
      

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.84.60 (?)
2.6.2010 18:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chtěl bych se zeptat, nevím zda to sem patří, bude pitelná slivovice a hruškové z roku 88??Domácí výroba, jak se dá zjistit, zda to není nebezpečné?Díky

Připojit reakci
         

Slivovice jak poznat archív


host - xxx.xxx.24.183 (?)
2.6.2010 20:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bez chemického rozboru to se zárukou zjistit asi nejde. Laický test je jednoduchý, ale spolehlivost je ve hvězdách - kápnout malé množství pálenky na hřbet ruky a intenzivním třením druhé ruky vysušit - ruka musí vonět pouze po ovoci z něhož bylo páleno.

Pokud se jedná o domácí výrobu s velkou pravděpodobností nadměrného obsahu metylalkoholu, dá se to elegantně řešit. Protijed je totiž etylalkohol, takže stačí podezřelou slivovici zapít slivovicí dobrou a vše je v pořádku.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě Palírny 1018.9.2019634
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201921727
Marhulovy kvas je moc husty1213.9.2019950
Novy kvas nekvasi712.9.20191050
Výtěžnost a cena1012.9.20191200
Posudzovanie ovocného kvasu812.9.20192780
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.2019727
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019136737
Smíchání dvou kvasů?155.9.20199854
Destilační přístroj193.9.20192744
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201934181
Míchat lutr při 2D?329.8.2019526
Pečetní vosk1027.8.20191002
Da se to este?927.8.2019861
borovička827.8.201921017
Kvas broskve226.8.2019775
Marhulovy kvas s kostkami1426.8.20191419
Olej v destilatu222.8.2019425
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.20191416
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201917650
Aroma meruňkovica813.8.20191404
Pálení ovocných vín1912.8.201911340
Melounovice610.8.2019804
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201930364
destilační přístroj10529.8.20191445915
Refraktometr na měření kvasu233.8.201911731
Trubka ke chladiči21.8.2019568
Z ceho udelat visnovku2231.7.20193280
Cudny proces palenia430.7.2019831
Meruňkový kvas 4627.7.201945833
Ražná - ražovica1526.7.201943706
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.20191293
Ananasový kvas318.7.20191474
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201917032
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191748
Kolik nateče ze 100l vína59.7.20191483
Pach po acetonu35.7.20191153
Domácí ořechovice1131.7.2019206475
Kvas z mandarinek1923.6.20192882
Zapach dymu623.6.20191937
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování14.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování13.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů