Slivovice 2017



Stránky: 1,  2,  3   
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?) 
27.12.2017 19:51, zobrazeno: 15877x

Zdravím páliči, jak jste letos dopadli?Mi se nakonec podařilo nastřádat 185 litrů kvasu z Domácích trnek (ostatní odrůdy na jaře zmrzly).Do kvasu jsem přidal kvasinky Spiriferm Arom. Pálil jsem 14.12. v pěstitelské páleníci a z výsledkem jsem nadmíru spokojen, po náředění jsem si odnesl 23 litrů 51%-ní slivovičky s úžasným aromatem.Takže u mě dobrý, tyhle kvasinky budu používat i nadále.cheeky

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 27.12.2017 20:24

Jiří FM na špatný rok výborný výsledok, ja som palíl pred týždňom zmes sliviek 280l padlo 30l, keď som išiel do palenice malo to 4 sladkosť, konečne palenka z Totaste 180l padlo 21l sladkosť bola 7, ale keď ste objednaný nedá sa čakať. Palenky zarobené na 52 u Toptaste nádherna aróma použil som kvasinky Erbslöh už druhý rok nedám na ne dopustiť, kvasenie prebiehalo v pivnici pri teplote 18-20 C.Toptaste som mal okyseliť na ph -Senker Erbslöoh vyťažnosť by bola vedšia ale stále sa učime.Na totálne špatný rok som dal paliť marhulky 6.10.2017, kysli 6 týždňov kvasinky Erbslöh kvas 80l padlo 6l marhulovica, ktorú koštovali spolupracovníci vraveli super, a keď bude dobrý rok aká potom bude.Na povrchu bola biela pliesen povašom křís ten zoberiete murarskou žufankov a nič sa nedeje.Toto mali kámoši na slivkách na niektotých súdkoch volali do palenice či tie sudy majú viliať páleničiar vravel nič sa nedeje kvas si vytvoril ochranu, plieseň zoberte dolu a doveste kvas palenka bola výborná, stale sa učíme.Je tu kopu zahradkarov ktorí sa chvalili novými odrodami čo palili ale výsledok nedali prečo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 236.138 (?), 27.12.2017 20:31

No fajn, pokud jste spokojen, není žádný problém. Zvláště v tomto nebývale neuspokojivém roce, kdy se ovoce prakticky skoro nikde neurodilo a zvláště tato, dnes už tak vzácná odrůda švestek. Taky se mi zadařilo, ono sehnat švestku domácí není tak snadné, ale na rozdíl od Vás budu pálit až na konci února. Ona ta maerace pecek má něco do sebe. A o kvasinkách to není! PŠ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 27.12.2017 21:02

Borče o peckách som tu nepísal nevieš o čom točíš kasinky si neskúšal tak netrep nič čo by ma zaujalo si tu nedal Domacu mám visadenu viac rokov bez šarky ty kupuješ.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 137.210 (?), 27.12.2017 21:19

Přesně tak Milane, Domácích tu mám za normalních okolnosti mraky, jenže letos je mráz probral.Pěstoval je už můj děda, před 25 lety jsem vysázel další.Kromě roku 2012 pálím každoročně (1200litrů není problém),a ještě nikdy kvas nebyl tak čístý a tak nádherně nevoněl.I výtěžnost byla lepší, přestože v posledních dvou letech byla cukernatost cca o 2 Brixy větší.Takže o kvasinkác to myslím asi trošku taky bude, ale nejvíc záleží na kvalitě ovoce(Zásadně zralé) čisté(bez listí, stopek a listí),čistá kvasná nádoba by taky měla být samozřejmostí.Jiří Červenka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 27.12.2017 21:48

Takto to má byť páni záhradkári, každý má svoj recept na prípravu kvasu a keď je výsledok dobrý sme spokojný, lebo vieme čo je to cely rok sa starať o stromi.Každý zaujímavý príspevok je užitočný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 28.12.2017 9:26

.Takže o kvasinkác to myslím asi trošku taky bude, ale nejvíc záleží na kvalitě ovoce

To je pravda. Alfou a omegou kvalitního destilátu je surovina. Pokud se podíváme tam, kde se slivovice vyrábí profesionálně, drahé šlechtěné kvasinky tam - kupodivu - většinou nepoužívají. Kdyby jejich vliv na výtěžnost či kvalitu destilátu byl zřetelný, pochybuji, že by toho lihovarníci nevyužili. Takže soudím, že vliv jednotlivých kmenů kvasinek je buď zanedbatelný nebo se prostě jejich použití komerčně nevyplatí.
    Ostatně napovědět nám mohou vinaři. Někteří čisté kultury kvasinek používají, jiní ne. Použití kvasinek má technologické výhody, takže jejich použití narůstá. Kvalita vína z přirozeně a uměle zakvašených moštů je ale stejná.

   Škoda, že kultura projevu jednoho příspěvku pana Fialy neodpovídá jeho odborným kvalitám. PŠ chtěl říci, že u švestkových kvasů se vyplatí s vypálením počkat. Riziko zkažení je malé - jsou stabilní a macerace pecek probíhá i v již vykvašeném mači. I když se to mnohým nelíbí, mandlové aroma je ve slivovici ceněno. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 187.216 (?), 28.12.2017 10:07

Dovolím si s názorom dr. Vysloužila nesouhlasit. Nastartování kvasného procesu je zásadní operací, pokud se pěstitel chce vyhnout plísním i jiným nemocem kvasu. Další potřebná věc je zajistit kvasinkám výživu.

O výsledný produkt se nebojuje zdaleka jen v sadu, rovným dílem se podílí i péče o kvas - rychlost zakvašení, výživa kvasinek a teplota. Z tohoto pohledu je jedno, zda připravujeme ovoce na pálení nebo víno.    j.c.

Samozřejmě vždy to nějak prokvasí. Plísně v sudu nebo moštu ale osobně nemusím. Každého volba

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 28.12.2017 14:12

Dovolím si s názorom dr. Vysloužila nesouhlasit. Nastartování kvasného procesu je zásadní operací,...

Nerozumíme si. Nastarování kvašení je skutečně důležité, s tím souhlasím.  Přípravu zákvasu pár dní dopředu považuji za mimořádně užitečné, stejně jako rozmělnění ovoce. Jenom si nemyslím, že je zásadní rozdíl, jestli na zákvas použijeme kvasinky z dovozu, tuzemské Vínka, pekařské droždí nebo z jiného, již kvasícího sudu.
   Existují velké rozdíly mezi jednotlivými odrůdami slivoní, mezi plody v jednotlivých letech, mezi ovocem z různých lokalit. V některých letech se na jedné a téže zahradě  - v závislosti na počasí - dokonce vydaří víc skořejší odrůdy, jindy ty pozdní. Proto nelze objektivně posoudit, jak moc se na kvalitě destilátu podepsala konkrétní značka kvasinek či živné soli, výše zmíněné faktory podle mě ovlivňují kvalitu slivovice podstatně víc.
   Správné vedení kvasu je důležité, ale technologie je vyřešená a dál ji zdokonalovat už příliš nelze. Kvalitnější pálenku získáme jen z kvalitnějšího ovoce, ne z dražších kvasinek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 55.44 (?), 28.12.2017 17:33

Takový obecný návod k použití ušlechtilých kvasinek:
(A to jeden z těch kvalitnějších)
------------------------------------------------------------------------------
Rehydratace se provádí  v cca.  10násobném množství  vlažné směsi  moštu a  vody  (maximálně 35  ˚C).  Směs se pomalu  promíchá a  nechá se  20 až  30 minut  bobtnat.  Kvasinkovou suspenzi,  která obvykle  lehce pění,  pak přidáme  k celému  množství a  promícháme.  Rozdíl teplot  mezi kvasinkovým  zákvasem a moštem nesmí  činit víc  jak 8  ˚C.  Jinak může  vzniknout takzvaný  kvasinkový šok  a mnoho  kvasinkových buněk  se poškodí.  Tomu zabrání  pozvolné přizpůsobení  teplot mezi  kvasinkovou suspenzí  a nádobou.

*
Opravdu si někdo myslí, že pokud vleje takové množství zákvasu, i ta doba množení se mi zdá krátká, do 50, 100, 200l soudku, že ty ušlechtilé kvasinky převládnou nad těmi ovocnými - přirozenými?
Že tam nebudou zkomírat a že skutečně potlačí činnost těch divokých které na ovoci žijí a proto jich bude ve rmutu vždy daleko víc?
Že je to tak jednoduché?
*
Pokud jsem někdy investoval do kvalitních, vyšlechtěných a drahých kvasinek tak jen v případě potřeby zkvašení vysocecukernatých roztoků a surovin u kterých jsem si byl jist, že žádné "divoké" kvasinky neobsahují nebo, že surovina byla tepelně sterilizována.
Anebo jsem se řídil pravidlem, že ušlechtilého zákvasu musí být aspoň 1/10. Tzn. postupné množení zákvasu, např. 250ml-2,5l-25l a až pak do 220l sudu. Samozřemě živné roztoky musely být sterilní.
A taky ten finální zákvas se musel v sudu pořádně rozmíchat, ale hlavně nemohlo už v něm probíhat bouřlivé kvašení!
A taky cpát do ovocných kvasů, vodou minimálně zředěných a nepřicukřených nějaké drahé komerční živné soli taky nechápu vůbec.

(Teda chápu to vše, ale jen trochu. Říká se tomu myslím Placebo efekt. Když si někdo myslí, že čím víc a čím dražších modních a reklamovaných opičáren do kvasů nacpe, že získá lepší destilát, tak ať si tomu věří.  Ale podporuje tím jen prodejce kteří nejsou ani schopni k prodávaným produktům dodat pořádný návod k smysluplnému využití. Proti výrobcům samozřejmě nic nemám, to co vyrábějí funguje).
*
Na enzymatické ztekucující prostředky názor nemám. A ani zkušenosti s nimi. Takové problémy jsem řešil cukerným roztokem nebo prostým loužením vodou.
Přece jen jsem byl "Drobný škudlil"...

P.S. abych taky něco napsal k hlavnímu tématu - letos pomrzlo vše. Úplně bez ovoce jsme zůstali. Jen nějaký pocestný - ftipálek nám pohodil na dvorek jednu švestku. Ale takovou nějakou rozmňáglou a nahnilou. Asi ze sáčku z krámu...

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika