Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Slivovice 2017

Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Slivovice 2017


Jiří 1968 (1215) - xxx.xxx.137.210 (?)
27.12.2017 19:51, počet návštěv: 8909
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím páliči, jak jste letos dopadli?Mi se nakonec podařilo nastřádat 185 litrů kvasu z Domácích trnek (ostatní odrůdy na jaře zmrzly).Do kvasu jsem přidal kvasinky Spiriferm Arom. Pálil jsem 14.12. v pěstitelské páleníci a z výsledkem jsem nadmíru spokojen, po náředění jsem si odnesl 23 litrů 51%-ní slivovičky s úžasným aromatem.Takže u mě dobrý, tyhle kvasinky budu používat i nadále.cheeky

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Slivovice 2017


milanfiala (1150) - xxx.xxx.51.13 (?)
27.12.2017 20:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jiří FM na špatný rok výborný výsledok, ja som palíl pred týždňom zmes sliviek 280l padlo 30l, keď som išiel do palenice malo to 4 sladkosť, konečne palenka z Totaste 180l padlo 21l sladkosť bola 7, ale keď ste objednaný nedá sa čakať. Palenky zarobené na 52 u Toptaste nádherna aróma použil som kvasinky Erbslöh už druhý rok nedám na ne dopustiť, kvasenie prebiehalo v pivnici pri teplote 18-20 C.Toptaste som mal okyseliť na ph -Senker Erbslöoh vyťažnosť by bola vedšia ale stále sa učime.Na totálne špatný rok som dal paliť marhulky 6.10.2017, kysli 6 týždňov kvasinky Erbslöh kvas 80l padlo 6l marhulovica, ktorú koštovali spolupracovníci vraveli super, a keď bude dobrý rok aká potom bude.Na povrchu bola biela pliesen povašom křís ten zoberiete murarskou žufankov a nič sa nedeje.Toto mali kámoši na slivkách na niektotých súdkoch volali do palenice či tie sudy majú viliať páleničiar vravel nič sa nedeje kvas si vytvoril ochranu, plieseň zoberte dolu a doveste kvas palenka bola výborná, stale sa učíme.Je tu kopu zahradkarov ktorí sa chvalili novými odrodami čo palili ale výsledok nedali prečo.

Připojit reakci
   

Slivovice 2017


host - xxx.xxx.236.138 (?)
27.12.2017 20:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No fajn, pokud jste spokojen, není žádný problém. Zvláště v tomto nebývale neuspokojivém roce, kdy se ovoce prakticky skoro nikde neurodilo a zvláště tato, dnes už tak vzácná odrůda švestek. Taky se mi zadařilo, ono sehnat švestku domácí není tak snadné, ale na rozdíl od Vás budu pálit až na konci února. Ona ta maerace pecek má něco do sebe. A o kvasinkách to není! PŠ

Připojit reakci
      

Slivovice 2017


milanfiala (1150) - xxx.xxx.51.13 (?)
27.12.2017 21:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Borče o peckách som tu nepísal nevieš o čom točíš kasinky si neskúšal tak netrep nič čo by ma zaujalo si tu nedal Domacu mám visadenu viac rokov bez šarky ty kupuješ.

Připojit reakci
         

Slivovice 2017


host - xxx.xxx.137.210 (?)
27.12.2017 21:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně tak Milane, Domácích tu mám za normalních okolnosti mraky, jenže letos je mráz probral.Pěstoval je už můj děda, před 25 lety jsem vysázel další.Kromě roku 2012 pálím každoročně (1200litrů není problém),a ještě nikdy kvas nebyl tak čístý a tak nádherně nevoněl.I výtěžnost byla lepší, přestože v posledních dvou letech byla cukernatost cca o 2 Brixy větší.Takže o kvasinkác to myslím asi trošku taky bude, ale nejvíc záleží na kvalitě ovoce(Zásadně zralé) čisté(bez listí, stopek a listí),čistá kvasná nádoba by taky měla být samozřejmostí.Jiří Červenka

Připojit reakci
            

Slivovice 2017


milanfiala (1150) - xxx.xxx.51.13 (?)
27.12.2017 21:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takto to má byť páni záhradkári, každý má svoj recept na prípravu kvasu a keď je výsledok dobrý sme spokojný, lebo vieme čo je to cely rok sa starať o stromi.Každý zaujímavý príspevok je užitočný.

Připojit reakci
            

Slivovice 2017


vyslouzil (16892) - xxx.xxx.236.1 (?)
28.12.2017 9:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

.Takže o kvasinkác to myslím asi trošku taky bude, ale nejvíc záleží na kvalitě ovoce

To je pravda. Alfou a omegou kvalitního destilátu je surovina. Pokud se podíváme tam, kde se slivovice vyrábí profesionálně, drahé šlechtěné kvasinky tam - kupodivu - většinou nepoužívají. Kdyby jejich vliv na výtěžnost či kvalitu destilátu byl zřetelný, pochybuji, že by toho lihovarníci nevyužili. Takže soudím, že vliv jednotlivých kmenů kvasinek je buď zanedbatelný nebo se prostě jejich použití komerčně nevyplatí.
    Ostatně napovědět nám mohou vinaři. Někteří čisté kultury kvasinek používají, jiní ne. Použití kvasinek má technologické výhody, takže jejich použití narůstá. Kvalita vína z přirozeně a uměle zakvašených moštů je ale stejná.

   Škoda, že kultura projevu jednoho příspěvku pana Fialy neodpovídá jeho odborným kvalitám. PŠ chtěl říci, že u švestkových kvasů se vyplatí s vypálením počkat. Riziko zkažení je malé - jsou stabilní a macerace pecek probíhá i v již vykvašeném mači. I když se to mnohým nelíbí, mandlové aroma je ve slivovici ceněno. 

Připojit reakci
               

Slivovice 2017


host - xxx.xxx.187.216 (?)
28.12.2017 10:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dovolím si s názorom dr. Vysloužila nesouhlasit. Nastartování kvasného procesu je zásadní operací, pokud se pěstitel chce vyhnout plísním i jiným nemocem kvasu. Další potřebná věc je zajistit kvasinkám výživu.

O výsledný produkt se nebojuje zdaleka jen v sadu, rovným dílem se podílí i péče o kvas - rychlost zakvašení, výživa kvasinek a teplota. Z tohoto pohledu je jedno, zda připravujeme ovoce na pálení nebo víno.    j.c.

Samozřejmě vždy to nějak prokvasí. Plísně v sudu nebo moštu ale osobně nemusím. Každého volba

Připojit reakci
                  

Slivovice 2017


vyslouzil (16892) - xxx.xxx.236.1 (?)
28.12.2017 14:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dovolím si s názorom dr. Vysloužila nesouhlasit. Nastartování kvasného procesu je zásadní operací,...

Nerozumíme si. Nastarování kvašení je skutečně důležité, s tím souhlasím.  Přípravu zákvasu pár dní dopředu považuji za mimořádně užitečné, stejně jako rozmělnění ovoce. Jenom si nemyslím, že je zásadní rozdíl, jestli na zákvas použijeme kvasinky z dovozu, tuzemské Vínka, pekařské droždí nebo z jiného, již kvasícího sudu.
   Existují velké rozdíly mezi jednotlivými odrůdami slivoní, mezi plody v jednotlivých letech, mezi ovocem z různých lokalit. V některých letech se na jedné a téže zahradě  - v závislosti na počasí - dokonce vydaří víc skořejší odrůdy, jindy ty pozdní. Proto nelze objektivně posoudit, jak moc se na kvalitě destilátu podepsala konkrétní značka kvasinek či živné soli, výše zmíněné faktory podle mě ovlivňují kvalitu slivovice podstatně víc.
   Správné vedení kvasu je důležité, ale technologie je vyřešená a dál ji zdokonalovat už příliš nelze. Kvalitnější pálenku získáme jen z kvalitnějšího ovoce, ne z dražších kvasinek.

Připojit reakci
                     

Slivovice 2017


host - xxx.xxx.55.44 (?)
28.12.2017 17:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takový obecný návod k použití ušlechtilých kvasinek:
(A to jeden z těch kvalitnějších)
------------------------------------------------------------------------------
Rehydratace se provádí  v cca.  10násobném množství  vlažné směsi  moštu a  vody  (maximálně 35  ˚C).  Směs se pomalu  promíchá a  nechá se  20 až  30 minut  bobtnat.  Kvasinkovou suspenzi,  která obvykle  lehce pění,  pak přidáme  k celému  množství a  promícháme.  Rozdíl teplot  mezi kvasinkovým  zákvasem a moštem nesmí  činit víc  jak 8  ˚C.  Jinak může  vzniknout takzvaný  kvasinkový šok  a mnoho  kvasinkových buněk  se poškodí.  Tomu zabrání  pozvolné přizpůsobení  teplot mezi  kvasinkovou suspenzí  a nádobou.

*
Opravdu si někdo myslí, že pokud vleje takové množství zákvasu, i ta doba množení se mi zdá krátká, do 50, 100, 200l soudku, že ty ušlechtilé kvasinky převládnou nad těmi ovocnými - přirozenými?
Že tam nebudou zkomírat a že skutečně potlačí činnost těch divokých které na ovoci žijí a proto jich bude ve rmutu vždy daleko víc?
Že je to tak jednoduché?
*
Pokud jsem někdy investoval do kvalitních, vyšlechtěných a drahých kvasinek tak jen v případě potřeby zkvašení vysocecukernatých roztoků a surovin u kterých jsem si byl jist, že žádné "divoké" kvasinky neobsahují nebo, že surovina byla tepelně sterilizována.
Anebo jsem se řídil pravidlem, že ušlechtilého zákvasu musí být aspoň 1/10. Tzn. postupné množení zákvasu, např. 250ml-2,5l-25l a až pak do 220l sudu. Samozřemě živné roztoky musely být sterilní.
A taky ten finální zákvas se musel v sudu pořádně rozmíchat, ale hlavně nemohlo už v něm probíhat bouřlivé kvašení!
A taky cpát do ovocných kvasů, vodou minimálně zředěných a nepřicukřených nějaké drahé komerční živné soli taky nechápu vůbec.

(Teda chápu to vše, ale jen trochu. Říká se tomu myslím Placebo efekt. Když si někdo myslí, že čím víc a čím dražších modních a reklamovaných opičáren do kvasů nacpe, že získá lepší destilát, tak ať si tomu věří.  Ale podporuje tím jen prodejce kteří nejsou ani schopni k prodávaným produktům dodat pořádný návod k smysluplnému využití. Proti výrobcům samozřejmě nic nemám, to co vyrábějí funguje).
*
Na enzymatické ztekucující prostředky názor nemám. A ani zkušenosti s nimi. Takové problémy jsem řešil cukerným roztokem nebo prostým loužením vodou.
Přece jen jsem byl "Drobný škudlil"...

P.S. abych taky něco napsal k hlavnímu tématu - letos pomrzlo vše. Úplně bez ovoce jsme zůstali. Jen nějaký pocestný - ftipálek nám pohodil na dvorek jednu švestku. Ale takovou nějakou rozmňáglou a nahnilou. Asi ze sáčku z krámu...

Rafael.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Škrábavost pálenky4119.1.201952557
Umístění palírny3918.1.20194058
Jablkovy kvas meranie cukru6218.1.201910974
Chut po siře318.1.2019313
Jblkový kvas (druhák)918.1.20191687
3D pálení215.1.2019647
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.2019815
Destilace - základní dotazy4811.1.201910557
Pálenka z melasy1611.1.20191413
Aroma slivovice3411.1.20196185
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019257
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201916998
Test na metanol578.1.201977853
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019593
Kvas přes zimu36.1.2019699
Síření sudů25.1.2019325
Kolko odobrat metylalkoholu655.1.201998246
Pálenka z dýně584.1.201949561
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20194702
Koupě automatické pálenice 1042.1.201928255
Slivovice vs. calvados2281.1.2019337519
Cukr51.1.2019728
Cukr nebo med?151.1.20192722
Ukončení destilace + ředění930.12.20182417
Stojanek na cedění kvasu 1430.12.20182283
Zapach dymu429.12.2018706
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201822245
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20184804
Kotel na pálení destilátu621.12.20183558
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2219.12.201844780
Pálenka z moštu4319.12.201814571
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20182549
Zápach pálenky816.12.20181515
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20183453
Mišpule610.12.20187713
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20189869
Turbo kvasnice328.12.20184744
Ananasovice, pomerančovice164.12.201812592
Domácí pálenice174.12.20186679
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181885
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Drtič odpadu19.1.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů