Tak jsem až u druhého pálení zjistil že problém nebyl v teplotách a aparatuře ale ve kvasu.Konkrétně ve kvalitě ovoce.Při prvním pálení jsem měl švestky nasbírané v polích.Převážně plané a mizerná kvalita.Takže z mizerného ovoce se výtečný destilát dělat nedá. Druhé pálení bylo o něčem jiném.Odrůda pravděpodobně švestka domácí, pěkné sladké plody. Z 80l mi nateklo 6,5l 80% pěkně voňavé pálenky.Takže nějakých 10l slušné 52%.A v teplotách jsem zase nešel přes 85°C. Do slivek vůbec nedávám cukr a kvasinkami rozkvašuji jen první sud a do ostatních už přilévám. A já osobně kvasy ze slivoní míchám 1 x za týden a myslím že jim to je kuprospěchu. Takže důležité je nejen dobře kvas vést, v dobrých nádobách, zralé ovoce, ve správné teplotě ale hlavně chuťově vhodnou odrůdu.