Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Slad - pálení

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Slad - pálení


host - xxx.xxx.150.101 (?)
7.4.2013 16:38, počet návštěv: 19455
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Prosím o radu zda se dá ze sladu vyrobit slivovice

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Slad - pálení


jardo (81) - xxx.xxx.224.146 (?)
7.4.2013 22:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Slivovica len zo sliviek. U vína je to jednoduchšie, víno sa vraj dá vyrobiť aj z hrozna.

Připojit reakci
   

Slad - pálení


host - xxx.xxx.196.40 (?)
7.4.2013 22:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pre japonskeho odberatela sme pod hvozdenym sladom palili raselinu, z toho sladu robili whisky, inak da sa robit domaca becherovka, alebo len chilli papricka sa da,  ale slivovica? tak to som tiez zvedavy...

Připojit reakci
   

Slad - pálení


host - xxx.xxx.97.58 (?)
8.4.2013 12:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zřejmě jsi nechtěl napsat přímo slivovice, ale prostě pálenka. Mnoho laiků jakékoli pálence říká slivovice, ale ta je opravdu pouze z čistých švestek - slív.

V tom případě ano, dá se to přepálit. Jak to bude pitný je otázkou, ale standartně lze přepálit cokoli, v čem je kapku cukru a je schopno to kvasit. Znám člověka, který přepálil i zbytky z domácího rybízového vína. A kupodivu to nebylo vůbec špatné pití.

Připojit reakci
      

Slad - pálení


host - xxx.xxx.209.11 (?)
11.5.2013 12:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Lze tedy pálit i z pivovarnického sladu? Lihovarnický se mi nedaří na netu sehnat. Jaký je v nich vůbec rozdíl? Stačí tedy podrtit a zalít 1 ku 3 vodou? děkuji za radu T

Připojit reakci
         

Slad - pálení


host - xxx.xxx.71.126 (?)
12.5.2013 17:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ne však tak, jak to zde vy popisujete; tím, že rozmícháte slad do vody ještě nemůžete tuto směs přímo zakvasit!! Napřed z toho musíte „uvařit“ sladinu, tedy škroby obsažené ve sladu je nutno zcukřit až na jednoduché cukry. Používá se na to úplně stejný postup jako při vaření piva!! No a potom po „zcukření“ a ochlazení můžete teprve zakvasit, chmelení můžete vynechat. No a potom po hlavním kvašení a dokvášení (chcete-li větší výtěžnost alkoholu) teprve destilovat (pálit). Vše kolem tohoto lze najít na stránkách o Homebrewingu (stačí zadat do vyhledávače)!! Popisovat to zde, je jen ztráta času. Musíte si to nastudovat sám, chcete-li to provozovat.

Připojit reakci
            

Slad - pálení


host - xxx.xxx.59.4 (?)
22.7.2013 0:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Informací se dá najít hodně, až se v těch teplotách a prodlevách člověk ztrácí, taky jsem si tím prošel a vyšel mi z toho postup, který mám už vyzkoušený, tak ho sem pro ušetření práce ostatním napíšu:

Použil jsem ten "základní" ječmenný světlý slad plzeňského typu, ve sladovnách se dá koupit už i přímo sešrotovaný. Na 35 kg sladového šrotu jsem použil 160 lt.vody (sladoval jsem nadvakrát, půlku sladu do 80 lt), v literatůře se uvádí poměr sladu a vodu 1:3 až 1:5.

V kotli se ohřeje voda na cca 38°C, do ní nasypeme šrot a intenzívně mícháme 15-30min. Pak za stálého míchání ohřejeme na cca 53°C, na teplotě za stálého míchání výdrž 30-45 min. (čím delší je prodleva na těchto dvou teplotách, tím lépe se ve vodě rozpustá škrob ze sladu - vapadá to jako mlého se zbytky obilí). Pak za stálého míchání ohřejeme na 63°C, na teplotě výdrž min 30 min (na této teplotě enzym beta-amyláza mění až 80%škrobu na maltozu, sladina začne hnědnout). Pak za stáleho míchání ohřejema na 70°C, na teplotě za stálého míchání výdrž 15-30 min, pak ještě v klidu dalších 30 min (na této teplotě enzym alfa-amyláza mění zbylých 20% škrobu na maltozu a dextriny, teplota nesmí překročit 75°C protože tato teplota zlikviduje beta-amylázu, čím delší prodlevy na teplotách 63 a 70°C, tím víc maltozy, tzn. tím větší následný výtěžek alkoholu). Sladinu necháme sednout a při teplotě asi 60°C přecedíme do bečky ve které to má kvasit (já jsem získal 147 lt. přeceděné sladiny).

Do sladiny jsem dal 20g kyseliny citronové, v literatuře se uvádí 1g na 10 lt.sladiny. Až to schládne na cca 25°C (určitě pod 30°C) pridáme kvasnice, do kýbla dáme pár litrů sladiny, přidáme dvě lžíce cukru a kvasnice a asi za hodinu vylejeme do sladiny. Já jsem dal 6 kostek kvasnic po 42g, v literatuře jsem našel 5 kostek na 100 lt.sladiny, nebo kdo má možnost tak použít pivovarské kvasnice. Kvasí to velice bouřlivě, v mém případě 4 dny, v literátuře se uvádí 3-7 dní, když to přestane kvasit, tak ihned vypálit.

Hodně to pění, takže první pálení musí být velmi pomalé a opatrné. Pálil jsem 3x (jak se sluší na "pravou" Irskou whisky), ve výsledku jsem získal 11,5 lt. 69,5% alkoholu, to jsem zředil na 64% protože tak má Irská whisky tři roky zrát v dubovém soudku.

Nemám dubový soudek, tak jsem ho "nahradil" tak, že jsem to nalél do 20 lt demižónu (který je tudíž téměř poloprázdný) a přidal tam třísky z dubu, které jsem předtím převařil (taky nalezeno na internetu). Zatím je to výborné, průběžně ochutnávám,  whisky mám rád a v tomto je whisky znát. Ještě ale nemám vylaborováno správné množství třísek a dobu jak dlouho je tam mám nechat abych to nepokazil.

Připojit reakci
               

Slad - pálení


host - xxx.xxx.59.4 (?)
22.7.2013 0:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

... ještě jsem zapomněl důležitou věc:

po vykvašení, když jdeme pálit, nabíráme kvas z bečky opatrně abychom nerozvířili kvasnice které jsou sedlé ke dnu, ty do kotla nepatří, protože by pokazily chuť pálenky, ja jsem ze 147 lt. sladiny dával do kotla 127 lt. "kvasu".

Připojit reakci
                  

Slad - pálení


host - xxx.xxx.167.77 (?)
25.9.2014 20:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravim..Jak uvádíte výše..cituji Ještě ale nemám vylaborováno správné množství třísek a dobu jak dlouho je tam mám nechat abych to nepokazil. Uz mate v tomto nějake doporučení?

Připojit reakci
                  

Slad - pálení


host - xxx.xxx.126.180 (?)
26.9.2014 12:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dotaz - páleno v mědi nebo v nerezu?

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Čemu věřit refraktometru nebo cukroměru123.10.20186
Kvas ze švestek "na pokračování"2123.10.20182589
Destilace - základní dotazy3023.10.20183113
Kvašení jablečného moštu423.10.2018556
Domácí ořechovice11021.10.2018184704
Pálenka z dýně5721.10.201845945
Jablkovy kvas meranie cukru1521.10.20181308
Hruškovice2321.10.201820573
Destilační přístroj - sestrojení5721.10.2018123729
Kvas s hrusiek a jablk1521.10.20189106
Cukerný kvas z poských rychlokvasinek220.10.20181086
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?3120.10.201814589
Čo s pálenkou nižšej kvality820.10.20183568
Koupě automatické pálenice 6819.10.201811685
Délka prokvašení kdoulového kvasu119.10.2018158
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3918.10.201865404
Vady pálenky716.10.20181032
Jak legálně provozovat domácí pálenici?616.10.2018789
Hruškový kvas1716.10.20185609
Teplota a rýchlosť kvasenia1015.10.20181291
Biely povlak na slivkovom kvase 115.10.2018440
Deka se propadá, ale cukr ukazuje 7%714.10.20181183
Pálení z řepného cukru1513.10.20183905
Turbo kvasnice1313.10.20181227
Ražná - ražovica1213.10.201834663
Škrábavost pálenky3312.10.201845220
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1011.10.20181006
Jablkovy kvas2611.10.20183664
Šípkovica ako ma to229.10.201832429
Nová pálenice - jaký kotel?528.10.201851052
Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?46.10.2018734
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek156.10.201811475
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár265.10.201820635
Průběh kvašení jablek 65.10.20181126
Kolko odobrat metylalkoholu553.10.201887511
Cukornatosť slivky83.10.2018906
Kde sehnat malou pálenici1891.10.2018340841
Kvas Oskeruše711.10.201869879
Methanol51.10.20181017
Paleni slivovice doma727.9.20181824
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Domácí klobásy19.10.2018
Domácí klobásy18.10.2018
Domácí klobásy16.10.2018
Domácí klobásy15.10.2018
Dehtování14.10.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů