Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Slad - pálení

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Slad - pálení


host - xxx.xxx.150.101 (?)
7.4.2013 16:38, počet návštěv: 20364
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Prosím o radu zda se dá ze sladu vyrobit slivovice

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Slad - pálení


jardo (82) - xxx.xxx.224.146 (?)
7.4.2013 22:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Slivovica len zo sliviek. U vína je to jednoduchšie, víno sa vraj dá vyrobiť aj z hrozna.

Připojit reakci
   

Slad - pálení


host - xxx.xxx.196.40 (?)
7.4.2013 22:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pre japonskeho odberatela sme pod hvozdenym sladom palili raselinu, z toho sladu robili whisky, inak da sa robit domaca becherovka, alebo len chilli papricka sa da,  ale slivovica? tak to som tiez zvedavy...

Připojit reakci
   

Slad - pálení


host - xxx.xxx.97.58 (?)
8.4.2013 12:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zřejmě jsi nechtěl napsat přímo slivovice, ale prostě pálenka. Mnoho laiků jakékoli pálence říká slivovice, ale ta je opravdu pouze z čistých švestek - slív.

V tom případě ano, dá se to přepálit. Jak to bude pitný je otázkou, ale standartně lze přepálit cokoli, v čem je kapku cukru a je schopno to kvasit. Znám člověka, který přepálil i zbytky z domácího rybízového vína. A kupodivu to nebylo vůbec špatné pití.

Připojit reakci
      

Slad - pálení


host - xxx.xxx.209.11 (?)
11.5.2013 12:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Lze tedy pálit i z pivovarnického sladu? Lihovarnický se mi nedaří na netu sehnat. Jaký je v nich vůbec rozdíl? Stačí tedy podrtit a zalít 1 ku 3 vodou? děkuji za radu T

Připojit reakci
         

Slad - pálení


host - xxx.xxx.71.126 (?)
12.5.2013 17:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ne však tak, jak to zde vy popisujete; tím, že rozmícháte slad do vody ještě nemůžete tuto směs přímo zakvasit!! Napřed z toho musíte „uvařit“ sladinu, tedy škroby obsažené ve sladu je nutno zcukřit až na jednoduché cukry. Používá se na to úplně stejný postup jako při vaření piva!! No a potom po „zcukření“ a ochlazení můžete teprve zakvasit, chmelení můžete vynechat. No a potom po hlavním kvašení a dokvášení (chcete-li větší výtěžnost alkoholu) teprve destilovat (pálit). Vše kolem tohoto lze najít na stránkách o Homebrewingu (stačí zadat do vyhledávače)!! Popisovat to zde, je jen ztráta času. Musíte si to nastudovat sám, chcete-li to provozovat.

Připojit reakci
            

Slad - pálení


host - xxx.xxx.59.4 (?)
22.7.2013 0:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Informací se dá najít hodně, až se v těch teplotách a prodlevách člověk ztrácí, taky jsem si tím prošel a vyšel mi z toho postup, který mám už vyzkoušený, tak ho sem pro ušetření práce ostatním napíšu:

Použil jsem ten "základní" ječmenný světlý slad plzeňského typu, ve sladovnách se dá koupit už i přímo sešrotovaný. Na 35 kg sladového šrotu jsem použil 160 lt.vody (sladoval jsem nadvakrát, půlku sladu do 80 lt), v literatůře se uvádí poměr sladu a vodu 1:3 až 1:5.

V kotli se ohřeje voda na cca 38°C, do ní nasypeme šrot a intenzívně mícháme 15-30min. Pak za stálého míchání ohřejeme na cca 53°C, na teplotě za stálého míchání výdrž 30-45 min. (čím delší je prodleva na těchto dvou teplotách, tím lépe se ve vodě rozpustá škrob ze sladu - vapadá to jako mlého se zbytky obilí). Pak za stálého míchání ohřejeme na 63°C, na teplotě výdrž min 30 min (na této teplotě enzym beta-amyláza mění až 80%škrobu na maltozu, sladina začne hnědnout). Pak za stáleho míchání ohřejema na 70°C, na teplotě za stálého míchání výdrž 15-30 min, pak ještě v klidu dalších 30 min (na této teplotě enzym alfa-amyláza mění zbylých 20% škrobu na maltozu a dextriny, teplota nesmí překročit 75°C protože tato teplota zlikviduje beta-amylázu, čím delší prodlevy na teplotách 63 a 70°C, tím víc maltozy, tzn. tím větší následný výtěžek alkoholu). Sladinu necháme sednout a při teplotě asi 60°C přecedíme do bečky ve které to má kvasit (já jsem získal 147 lt. přeceděné sladiny).

Do sladiny jsem dal 20g kyseliny citronové, v literatuře se uvádí 1g na 10 lt.sladiny. Až to schládne na cca 25°C (určitě pod 30°C) pridáme kvasnice, do kýbla dáme pár litrů sladiny, přidáme dvě lžíce cukru a kvasnice a asi za hodinu vylejeme do sladiny. Já jsem dal 6 kostek kvasnic po 42g, v literatuře jsem našel 5 kostek na 100 lt.sladiny, nebo kdo má možnost tak použít pivovarské kvasnice. Kvasí to velice bouřlivě, v mém případě 4 dny, v literátuře se uvádí 3-7 dní, když to přestane kvasit, tak ihned vypálit.

Hodně to pění, takže první pálení musí být velmi pomalé a opatrné. Pálil jsem 3x (jak se sluší na "pravou" Irskou whisky), ve výsledku jsem získal 11,5 lt. 69,5% alkoholu, to jsem zředil na 64% protože tak má Irská whisky tři roky zrát v dubovém soudku.

Nemám dubový soudek, tak jsem ho "nahradil" tak, že jsem to nalél do 20 lt demižónu (který je tudíž téměř poloprázdný) a přidal tam třísky z dubu, které jsem předtím převařil (taky nalezeno na internetu). Zatím je to výborné, průběžně ochutnávám,  whisky mám rád a v tomto je whisky znát. Ještě ale nemám vylaborováno správné množství třísek a dobu jak dlouho je tam mám nechat abych to nepokazil.

Připojit reakci
               

Slad - pálení


host - xxx.xxx.59.4 (?)
22.7.2013 0:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

... ještě jsem zapomněl důležitou věc:

po vykvašení, když jdeme pálit, nabíráme kvas z bečky opatrně abychom nerozvířili kvasnice které jsou sedlé ke dnu, ty do kotla nepatří, protože by pokazily chuť pálenky, ja jsem ze 147 lt. sladiny dával do kotla 127 lt. "kvasu".

Připojit reakci
                  

Slad - pálení


host - xxx.xxx.167.77 (?)
25.9.2014 20:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravim..Jak uvádíte výše..cituji Ještě ale nemám vylaborováno správné množství třísek a dobu jak dlouho je tam mám nechat abych to nepokazil. Uz mate v tomto nějake doporučení?

Připojit reakci
                  

Slad - pálení


host - xxx.xxx.126.180 (?)
26.9.2014 12:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dotaz - páleno v mědi nebo v nerezu?

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Škrábavost pálenky4119.1.201952267
Umístění palírny3918.1.20193854
Jablkovy kvas meranie cukru6218.1.201910827
Chut po siře318.1.2019279
Jblkový kvas (druhák)918.1.20191661
3D pálení215.1.2019606
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.2019793
Destilace - základní dotazy4811.1.201910472
Pálenka z melasy1611.1.20191367
Aroma slivovice3411.1.20196123
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019237
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201916915
Test na metanol578.1.201977723
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019570
Kvas přes zimu36.1.2019671
Síření sudů25.1.2019319
Kolko odobrat metylalkoholu655.1.201998052
Pálenka z dýně584.1.201949512
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20194664
Koupě automatické pálenice 1042.1.201928134
Slivovice vs. calvados2281.1.2019337351
Cukr51.1.2019714
Cukr nebo med?151.1.20192696
Ukončení destilace + ředění930.12.20182373
Stojanek na cedění kvasu 1430.12.20182257
Zapach dymu429.12.2018696
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201822142
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20184763
Kotel na pálení destilátu621.12.20183531
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2219.12.201844728
Pálenka z moštu4319.12.201814520
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20182535
Zápach pálenky816.12.20181503
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20183435
Mišpule610.12.20187701
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20189830
Turbo kvasnice328.12.20184719
Ananasovice, pomerančovice164.12.201812559
Domácí pálenice174.12.20186639
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181863
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa19.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Drtič odpadu19.1.2019
Drtič odpadu19.1.2019
Uzení domácích klobás15.1.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů