Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Síra ve vínovici

Síra ve vínovici


Radek Bobo (1) - xxx.xxx.213.169 (?)
31.10.2016 12:58, počet návštěv: 2081
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Mám čerstvě vypálenou vínovici, asi 100 litrů. Silně zapáchá sírou. Přitom víno je pitelné, 3 roky staré po síře ani stopa. Někde jsem četl že pomůže jedlá soda. Poraďte. Pokud můžu dát sodu, tak jaké množství si můžu dovolit. DĚKUJI!

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Síra ve vínovici


host - xxx.xxx.236.138 (?)
31.10.2016 15:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jedlou sodu, tedy bikarbonát sodný NaHCO3 v zásadě použít můžete, ale není to tak jednoduché. Bude to hodně pěnit. To, co Vám v destilátu vadí není síra, ale rozpuštěný oxid siřičitý, který s jedlou sodou reaguje podle rovnice SO2 + NaHCO3 = Na2SO3 + H2O + 2CO2. Rozhodně nezpracovávejte celý objem destilátu najednou, zkuste to max. po 10 litrech a pamatujete na to, že musíte mít dostatečný volný objem nad hladinou, protože CO2 bude vytvářet velmi hustou a kompaktní pěnu. Prakticky bych to dělal asi tak, že bych destilát vyhřál asi na 40 °C a za dobrého míchání přidal max.kávovou lžičku jedlé sody, další až pěnění odezní. Po nějaké době bude pěnění čím dál tím menší, což značí, že už volný SO2 v destilátu téměř není, ale po jeho likvidaci bude předestilování vínovice nezbytné. Nevím, jestli zrovna jedlá soda je pro tento proces likvidace SO2 vhodná, já bych spíše doporučil nehašené vápno CaO, které reakcí s SO2 poskytne nerozpustný CaSO3, ale dobré míchání je naprosto nezbytné. slosar-petr@seznam.cz
Připojit reakci
      

Síra ve vínovici


Jaroslav David (159) - xxx.xxx.168.59 (?)
31.10.2016 16:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud je to volný SO2, pak snad by mohl pomoct nějaký sorbent... například živočišné uhlí. Ten by samozřejmě "vychytal" asi i jiné vůně, ale jde v tomto případě něco vůbec ještě zkazit? berte to prosím jenom jako nápad, vyzkoušeno nic takového nemám. Takže pokud byste šel touto cestou, tak na zkoušku jenom malé množství. Sorbent nepředávkujete, takže do dejme tomu litru pálenky lžičku aktivního uhlí, nebo takových 5 tablet živočišného uhlí, protřepat, nechat usadit a přefiltrovat. 

Připojit reakci
         

Síra ve vínovici


host - xxx.xxx.154.208 (?)
31.10.2016 16:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nějaké psaní k tomu by se dalo najít i v tomto vlákně.
(A možná i na jiných částech zahrady, ale nevzpomínám si v kterém jejím koutě).

Rafael.

Připojit reakci
         

Síra ve vínovici


host - xxx.xxx.168.81 (?)
31.10.2016 18:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Před lety jsme s kamarádem nakoupili krabicové víno, 11,5 % alkoholu, za cca 10,-/litr. Vypočetli jsme si, že litr koňaku nás vyjde v „surovině“ na cca 45,-. Ale vloudila se malinkatá chybička. Alkoholu sice bylo jak uváděla etiketa, ale pít to nešlo, jak to smrdělo. Nedalo se to polknout.
Použili jsme drcené živočišné uhlí, promíchávali několik dnů. Už nevím kolik uhlí, ale určitě mnohem víc jak pět tablet na litr. Pak zfiltrovali. Bylo to znatelně lepší, ale pořád nepitelné. Při opakovaném pálení bylo obětováno asi 50% alkoholu na úkapy a dokapy. Pak už se to nechalo i pozřít, ale žádná sláva to nebyla. Obtížná je cesta průkopníka. blush JG

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kompotovice714.11.20175624
Hruškový kvas, konec kvašení2814.11.20172480
destilační přístroj102910.11.20171280923
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201717109
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.2017888
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201714728
Merunkovice - Marhulovica143.11.20172509
Repák + řepná pálenka253.11.201748992
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201721828
Pálení Matolin530.10.2017597
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201727814
Švestkovy kompot616.10.2017721
Archivace slivovice5712.10.201729219
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017103521
Samosběr švestek?11.10.2017373
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017300927
Kvas Oskoruse6228.9.201757497
Pálenka z dýně5528.9.201737194
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171102
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201775221
Voda do kvasu?1918.9.20171853
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201743032
Ražná - ražovica1018.9.201726433
Destilace vína - vínovice5216.9.201776456
Kvas z jahod411.9.2017557
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171281
Zakalená slivovice1685.9.2017185238
Test na metanol504.9.201760722
Refraktometer - poradte vhodny2223.8.20176776
Odkôstkovač ovocia2917.8.201742249
Destilační přístroj - sestrojení5315.8.2017110684
Destilát z kukuřice2611.8.201763506
Kompotová jamovice2031.7.20171838
Domácí ořechovice9330.7.2017155032
Pridanie kvasiniek pod kolac?328.7.2017569
Marhulový kvas nekvasí2327.7.20174538
Vydrží kvas ze sladu?827.7.20171865
Bílý povlak na kvasu 226.7.20171254
Kvasenie visni223.7.2017406
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?8921.7.201714940
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře9.11.2017
Generátor kouře7.11.2017
Doplnění zelňáku4.11.2017
Dmácí uzený sýr3.11.2017
Udírna dehtuje3.11.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů