Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Síra ve vínovici

Síra ve vínovici


Radek Bobo (1) - xxx.xxx.213.169 (?)
31.10.2016 12:58, počet návštěv: 1242
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Mám čerstvě vypálenou vínovici, asi 100 litrů. Silně zapáchá sírou. Přitom víno je pitelné, 3 roky staré po síře ani stopa. Někde jsem četl že pomůže jedlá soda. Poraďte. Pokud můžu dát sodu, tak jaké množství si můžu dovolit. DĚKUJI!

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Síra ve vínovici


host - xxx.xxx.236.138 (?)
31.10.2016 15:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jedlou sodu, tedy bikarbonát sodný NaHCO3 v zásadě použít můžete, ale není to tak jednoduché. Bude to hodně pěnit. To, co Vám v destilátu vadí není síra, ale rozpuštěný oxid siřičitý, který s jedlou sodou reaguje podle rovnice SO2 + NaHCO3 = Na2SO3 + H2O + 2CO2. Rozhodně nezpracovávejte celý objem destilátu najednou, zkuste to max. po 10 litrech a pamatujete na to, že musíte mít dostatečný volný objem nad hladinou, protože CO2 bude vytvářet velmi hustou a kompaktní pěnu. Prakticky bych to dělal asi tak, že bych destilát vyhřál asi na 40 °C a za dobrého míchání přidal max.kávovou lžičku jedlé sody, další až pěnění odezní. Po nějaké době bude pěnění čím dál tím menší, což značí, že už volný SO2 v destilátu téměř není, ale po jeho likvidaci bude předestilování vínovice nezbytné. Nevím, jestli zrovna jedlá soda je pro tento proces likvidace SO2 vhodná, já bych spíše doporučil nehašené vápno CaO, které reakcí s SO2 poskytne nerozpustný CaSO3, ale dobré míchání je naprosto nezbytné. slosar-petr@seznam.cz
Připojit reakci
      

Síra ve vínovici


Jaroslav David (153) - xxx.xxx.168.59 (?)
31.10.2016 16:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud je to volný SO2, pak snad by mohl pomoct nějaký sorbent... například živočišné uhlí. Ten by samozřejmě "vychytal" asi i jiné vůně, ale jde v tomto případě něco vůbec ještě zkazit? berte to prosím jenom jako nápad, vyzkoušeno nic takového nemám. Takže pokud byste šel touto cestou, tak na zkoušku jenom malé množství. Sorbent nepředávkujete, takže do dejme tomu litru pálenky lžičku aktivního uhlí, nebo takových 5 tablet živočišného uhlí, protřepat, nechat usadit a přefiltrovat. 

Připojit reakci
         

Síra ve vínovici


host - xxx.xxx.154.208 (?)
31.10.2016 16:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nějaké psaní k tomu by se dalo najít i v tomto vlákně.
(A možná i na jiných částech zahrady, ale nevzpomínám si v kterém jejím koutě).

Rafael.

Připojit reakci
         

Síra ve vínovici


host - xxx.xxx.168.81 (?)
31.10.2016 18:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Před lety jsme s kamarádem nakoupili krabicové víno, 11,5 % alkoholu, za cca 10,-/litr. Vypočetli jsme si, že litr koňaku nás vyjde v „surovině“ na cca 45,-. Ale vloudila se malinkatá chybička. Alkoholu sice bylo jak uváděla etiketa, ale pít to nešlo, jak to smrdělo. Nedalo se to polknout.
Použili jsme drcené živočišné uhlí, promíchávali několik dnů. Už nevím kolik uhlí, ale určitě mnohem víc jak pět tablet na litr. Pak zfiltrovali. Bylo to znatelně lepší, ale pořád nepitelné. Při opakovaném pálení bylo obětováno asi 50% alkoholu na úkapy a dokapy. Pak už se to nechalo i pozřít, ale žádná sláva to nebyla. Obtížná je cesta průkopníka. blush JG

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Geist323.3.2017309
Pálenka z dýně4419.3.201728336
Radimov koštovka páleniek 118.3.2017162
Vydrží kvas ze sladu?615.3.2017347
Slivovice vs. calvados2207.3.2017282007
Průtahové destiláty387.3.20174076
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?7222.2.20176831
Tepelné médium do dvouplášťového kotle821.2.20172078
Kalení destilátů jinak2416.2.20174372
Poslední frakce destilace kvasu - využití?816.2.20171517
drtič na ovoce409.2.2017101210
Čo s pálenkou nižšej kvality78.2.20171685
Dřevo do destilátu228.2.201710191
Palenie z exotickeho ovocia1026.1.20174679
Kvas Oskoruse5923.1.201750155
Vymrazování916.1.20171852
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201769236
Kvalita domacej palenky1209.1.201729441
Domácí ořechovice9027.12.2016139259
Množení turbo kvasinek1322.12.20161751
Zakalená slivovice16422.12.2016166255
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201611444
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201642297
Odkalovač na koloně?411.12.20161515
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016848
Nahořklá slivovice6823.11.201651907
Jak zakopat slivovici4622.11.201637293
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163814
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161528
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.20161041
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614816
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161642
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.20161325
Proč tolik cukru38.11.20161526
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161521
Výběr domácí pálenice43.11.20162026
Náhrada škody od pálenice253.11.20165905
Trnkový kvas - zarazení kvašení61.11.20161405
Pálení vínovice a pěnění vína v kotli31.11.20161154
Švestkový kvas - jeho uložení až do jara2031.10.20164812
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
Prvni moje uzeni11.3.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů