Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Šípkovica ako ma to

Stránky: 1, 2, 3   

Šípkovica ako ma to


host - xxx.xxx.151.225 (?)
11.10.2010 20:43, počet návštěv: 41118
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím

Rád by som skúsil vyrobiť destilát zo šípok a zaujímalo by ma, či už to niekto skúšal. Nemám na mysli lúhovanie šípok v alkohole ale vypálenie šípkového kvasu. Našiel som jeden návod ako vyrobit kvas : na 100l kvasu treba 50kg drvených šípok, 10kg cukru a doliať vodou. Vraj je z toho príjemny aromaticky alkohol ktorý chutí aj ženám.

Uvažoval som o nahradení cukru (repného) fruktózou, aby sa neobjavili senzorické nedostatky spájané s destilásiou repného cukru.

Budem vďačný za každú dobrú radu...

Dano

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Šípkovica ako ma to


host - xxx.xxx.220.205 (?)
11.10.2010 20:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Upřimně řečeno, raději bych trhal šípek, než-li rakytník řešetlákový, ale 50 kg? No, to bych se snad raději stal abstinentem, ale věřím že to může být chuťově zajímavý destilát. Cukru, tedy sacharozy se nebojte, než-li dojde k jeho zkvašení, musí se rozložit na monosacharidy. Otázka je, zda-li je také zajištěna správná hodnota pH, aby máč nebyl napadán křísotvornými kvasinkami a nepochybně je na místě i užití Ovopresu. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
   

Šípkovica ako ma to


vyslouzil (17390) - xxx.xxx.65.50 (?)
11.10.2010 22:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nepřipadne mi,  že by měl šípek nějak výrazné aroma. A že by 50%ní destilát, ať je z čehokoli, chutnal ženám,  tomu vážně nevěřím.
  

Připojit reakci
      

Šípkovica ako ma to


host - xxx.xxx.129.96 (?)
12.10.2010 9:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Šípkovice je skvělá. Skoro stejně pracná jako trnkovice, ale výsledek stojí za to. Letos se chystám, protože šípků je jak naseto. Návody mám na chatě, takže teď Vám přesné složení neřeknu, ale cukrovat je třeba jako obvykle a trochu přikyselit. Optimální je udělat šípkové víno a pak se rozhodnout, jestli Vám chutná a necháte si ho a nebo ho projedete palírnou. A co se týče vztahu žen k šípkovému vínu a destilátu, tak netřeba generalizovat. Do vína i šípkovice mě nutí moje manželka.

Připojit reakci
         

Šípkovica ako ma to


host - xxx.xxx.143.195 (?)
12.10.2010 19:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Šípok je aj u nás v okolí tento rok požehnane. Bol by som velmi rád keby ste mohli napísat vami používaný recept, aby som mal väčšiu šancu na kvalitný destilát ked už si dám tu prácu naoberat toľko šípok...

To okyslenie bude asi naozaj potrebné, takže si zoženiem niečo na meranie kyslosti a podľa potreby dokyslím. Skúsim zohnat aj ten ovopres poprípade iné vhodné enzýmy.

Dano

Připojit reakci
         

Šípkovica ako ma to


vyslouzil (17390) - xxx.xxx.81.81 (?)
13.10.2010 11:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A co se týče vztahu žen k šípkovému vínu a destilátu, tak netřeba generalizovat.

Myslel jsem to tak, že pokud žena nemiluje slivovici, pochybuji, že jí bude chutnat 50%ní šípkovice.
  Mám rád ovocné destiláty, zejména, jsou-li z ovoce. Když už si dáte tu práci se sběrem šípků, zvažte, zda nestojí za to, přidat zkvasitelné cukry v nějaké přírodní, byť dražší formě.

Připojit reakci
         

Šípkovica ako ma to


host - xxx.xxx.24.183 (?)
13.10.2010 14:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

šípkové víno občas dělám, když se povede, tak není špatné. A doporučuji u šípků dělat i druhák,  bývá ještě aromatičtšjší než prvák.

Připojit reakci
            

Šípkovica ako ma to


host - xxx.xxx.39.241 (?)
17.10.2010 14:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když jsem kdysi v učňáku (v 60-tých letech) četl povinnou literatůru, byl tam odkaz, že ze šípků pálili již za protektorátu (napřed ale připravili víno) a poté jej "zestařili" a nabízeli po hospodách jako koňak. S kamarády jsme to tenkrát i vyzkoušeli, sice v malém, ale fungovalo to (do hospody jsme to však nenabízeli, bylo to jen pro nás.). Je to dost pracné, ale stačí přidat rozvařený řepný cukr (po cca 20 min., v okyseleném prostředí, se rozštěpí na fruktozu a glukózu)  a nemá již příznaky řepné sacharózy. Vzhledem k pracnosti v současné době připravuji jen víno. Na destiláty používám již jiné ovoce.  Lojza Str.

Připojit reakci
               

Šípkovica ako ma to


host - xxx.xxx.8.18 (?)
2.12.2010 17:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím,

já experimentuji s pálením všeho možného šípků včetně.

Nechávám si pálit v pálenici. Na cca 20kg sušených šípků 60 litrů vody = 50l kvasu

Cukr se musí přidat nejlépe ten ovocný, po rozmočení přidám kvalitní kvasinky pro rmuty ztekující enzym a enzym k uvolnění aroma. Je to drahé ale při sběru šípků pochopíte :-) Kvasí to obtížne ale dobré kvasinky to zvládnou. Musíte mít také sud s kvasnou zátkou a včas poznat konec kvašení, jinak kvas hořkne od jadérek. Před destilácí musíte kvas zcedit od pevných částic vznikne (kalné) víno a to nechat vypálit v pálenici.

Ale pozor při varu to šíleně pění musíte pridat olej před destilácí.

No a pálenka má nádhernou temnou vůni jemně hořkou chuť.

Z šípků je to opravdu extrém ale i z rybízu je znamenitá.

hodně zdaru

Připojit reakci
                  

Šípkovica ako ma to


host - xxx.xxx.39.241 (?)
4.12.2010 21:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, s tímto množsvím kvasu, vás v legální tj. povolené pálenici MZe, asi vyhodí. Ještě jsem nenašel palírnu, kde by vzali samostatnou dávku pod 100 litrů kvasu. Proto preferuji "menší" dest. zařízení, i když ne zrovna dle litery zákona. Nemusím mít od každé "zpracovávané suroviny" po 10 - 15-ti litrech v roce. K přídavku cukru, když tu dávku přidáte nadvakrát, bude máč kvasit lépe (a rychleji se rozkvasí).           Zdravím Lojza.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Škrábavost pálenky4719.11.201966603
Domácí pálenice1919.11.201911565
Destilat z duly (kdoule)416.11.201911835
Zakalená část pálenky1311.11.20191652
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201932296
Pálenka z kdoulí208.11.201923059
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201922480
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201929062
Pečetní vosk114.11.20191778
Palenka z datli?103.11.20197126
Refraktometr na měření kvasu243.11.201913657
Vaření hroznového vina21.11.2019329
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.2019519
Pálenka z dýně6030.10.201958779
Tis cerveny129.10.2019236
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201919367
Míchat lutr při 2D?528.10.20191352
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201921580
Zakalená slivovice17222.10.2019237041
Dřevo do destilátu4517.10.201932059
Koupě Palírny 1614.10.20194014
Poraďte jaké kvasinky289.10.201919024
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191255
Test na metanol832.10.201996626
Kvas trnky630.9.20191106
Šípkovica ako ma to2326.9.201941119
Vzdálenost trubky od kotla626.9.20191183
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20192056
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20193636
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201923313
Novy kvas nekvasi712.9.20191620
Výtěžnost a cena1012.9.20192034
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.20191573
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019139996
Smíchání dvou kvasů?155.9.201910914
Destilační přístroj193.9.20194173
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201937237
Da se to este?927.8.20191545
borovička827.8.201922107
Kvas broskve226.8.20191219
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna10:52
Uzení masa19.11.2019
Uzení masa19.11.2019
Uzení masa17.11.2019
Jak obalit uzené maso?16.11.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů