Šípek, kvas

host - 225.35 (?) 
19.10.2015 23:19

Jo, taky jsme sbírali šípky vždy až po prvních mrazech. Ale přijde mi, že kdysi jich bylo nějak víc. Možná je to stářím a už jistou pohodlností...

*

A víno z moštu je skutečně vyšší "level" než když kvasí se střapinami, slupkami, pecičkami atd.

*

Rybízy jsou osvědčená klasika, maliny se mi osvědčily jako taková sladká, voňavá mňamka dolihována na cca 18-20%. Jen z aronii se mi nikdy nepodařilo vyrobit pro mně pitelné víno. A to mně mrzí protože ta dřevina je mi moc sympatická. Rafael.

host - 217.129 (?), 20.10.2015 7:39

Teď budu mít dalších 30kg šípků tak je tedy ususším a zkusím z toho udělat to víno. Uvidíme co z toho vyleze. Mám přidávat kvasinky nebo ne?

host - 138.191 (?), 20.10.2015 13:19

Určitě! A živé, rozmnožené a v dostatečném množství!!!

*

"Valenta, Příprava domácích vín pdf".

Stáhnout z netu a důkladně si pročíst. Zvlášť část o kvasinkách.

Rafael.

host - 187.224 (?), 20.10.2015 13:32

Rafael - není to tak úplně pravda, při výrobě červeného vína dáváte kvasit rmut, šťávu i s bobulemi zbavené třapin.     j.c.

host - 231.190 (?), 20.10.2015 13:55

Pane j.c. :

Ne, kvasit, ale nakvašovat!!! Dělá se to proto aby se vyluhovalo barvivo ze slupek. Po jisté době se rmut lisuje a kvasí se už jen mošt. Podobně jako u ovocných vín. Další věc proč se nakvašuje je ta, že se tím zvýší výlisnost. A to nakvašení je otázkou několika hodin až dnů. Záleží na teplotě a charakteru ovoce.

Rafael.

host - 187.224 (?), 20.10.2015 15:31

Nehrajme si se slovíčky. Pokud je to "dosucha!" už můj stařeček říkali kvasit. Vy dáváte nakvašovat, mě to v nádobách kvasí, nebo probíhá kvašení, i když po stránce správné terminologie můžete mít třeba i pravdu vy.          Cituji z... Technologie výroby červeného vína... :

B) DOPORUČENÝ TECHNOLOGICKÝ POSTUP VÝROBY ČERVENÝCH VÍN
1. OŠETRENIE RMUTU
Na extrakciu farbiva z modrých odrôd hrozna existuje viacej spôsobov. V SR a ČR má tradíciu dlhodobé
spontánne nakvášanie rmutu. Nakvášanie prebieha až kým je cukor v rmute prekvasený do sucha a trvá
v závislosti od teploty, stavu suroviny a typu nakvášacieho zariadenia 5-14 dní. Pri...

wink   laugh    j.c.

host - 137.85 (?), 20.10.2015 16:07

To není o hraní si se "slovíčky", ale o jasném vymezení pojmů!

*

Buď nechám drť v kvasné nádobě po celou dobu kvašení - až do prvního stáčení, což je špatně, nebo ji nechám jen nakvasit, pak ji vylisuji a další kvašení probíhá jen s čistým moštem. A psal jsem, že ta doba je závislá na, podobně jako Vy: od teploty, stavu suroviny a typu nakvášacieho zariadenia...

*

Barvivo ze slupek hroznů určených k výrobě červeného vína se dostatečně nevyluhuje jen ve vodnatém prostředí - potřebuje to i jistý obsah lihu k jeho extrakci. Proto se takový rmut nakvašuje déle než u jiného ovoce. A taky i jeho struktura to umožňuje.

(U jiného ovoce by delší nakvašování způsobilo vznik nevylisovatelné "sračky...").

Rafael.

host - 217.129 (?), 20.10.2015 17:10

takže nechat tedy nakvasit že pár dní počkám a pak vylisuji

host - 191.16 (?), 29.11.2015 14:11

Tak víno mi dokvasilo pěkně jsem jej přecedil od všeho a výsledek má cca 30litrů na to že jsem přidal 10l roztoku cukru vubec nejde poznat že by v tom nějaký byl. Mám ale strach dát do láhví aby to ještě nekvasilo. Z druhé várky usušených šípku 50kg budu dělat kvas na pálení

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz