Ruský systém pálení destilátu - skleněné baňky



host - 143.108 (?)
11.8.2015 13:18

Nevím. Měl jsem možnost ochutnat na Ukrajině samohonku. Barva růžová jak rozpuštěný hypermangan, chuť jako pitralon, krkal jsemto dva dny.  crying

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2   
host - 210.60 (?), 11.8.2015 11:09, zobrazeno: 14446x

Zdravím všechny příznivce pálení, chtěl bych Vás poprosit o Vaše odborné názory na systém pálení, který jsem náhodou objevil na ruském netu. Zajímalo by mne především jak se s tímto systémem odděluje úkap a dokap, to jsem bohužel se svojí chabou ruštinou nepostřehl. Hledal jsem na českém netu jakékoliv informace, ale nikde nic. Máte někdo osobní zkušenost s tímto ruským systémem? Pokud ano, podělte se. Mě osoně to láká vyzkoušet, ale obávám se především o bezpečné zachycení úkapu.

Ruský systém pálení je na těchto odkazech:

Odkaz 1

Odkaz 2

Děkuji za jakékoliv názory

Petr.K

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 143.108 (?), 11.8.2015 13:18

Nevím. Měl jsem možnost ochutnat na Ukrajině samohonku. Barva růžová jak rozpuštěný hypermangan, chuť jako pitralon, krkal jsemto dva dny.  crying

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 175.9 (?), 12.8.2015 13:32

Jiný kraj, jiný mrav, jiné chutě a zvyky … vše zavisí na zděděné tradici.

K odkazu 1) – zde se jedná o prostou destilaci v konvici na mléko a jako „koncovka“ je použit vzdušný chladič, realizovaný propojenýma baňkama … předek, úkap se odděluje tím, že se opatrně topí a po dosažení teploty kolem 78°C se vše, co se nachytalo v baňkách, odstraní (vymění se baňky kde jsou nějaké záchyty …). Někdy se dokonce do cca 65°C míchá obsah v otevřené destilační nádobě a teprve poté se uzavírá. Tím se redukují složky úkapu na minimum!!
Potom se již jímá vlastní pálenka. Zde se potom projevuje efekt, že čím vzdálenější baňka, tím by měla být koncentrace alkoholu větší, dříve totiž zkondenzují páry s nižším stupněm koncentrace alkoholu… o provařování kapaliny v jednotlivých baňkách zde nejde, protože vstupní trubka končí krátce pod víčkem (nesahá až ke dnu!!). Tak si lze doma, relativně jednoduše a bez spotřeby vody na chlazení, vypálit pár litrů kvasu.
Je to sice primitivní způsob destilace, používal se již v časech začátku destilatérství, ale čas od času jej někdo opráší a pochlubí se na netu.

K odkazu 2) – do třetí minuty je to opět prostá destilace, doplněná zachycovačem přestřiků a s vodním chladičem. Sestava je dokonce vybavena i teploměrem ve varné baňce. Potom je ukázán systém se vzdušným chladičem se soustavou baněk (ten byl u předchozího bodu…). Od zhruba poloviny příspěvku, porovnává dotyčný různé způsoby pálení, obvyklé v dané lokalitě … přiznám se pro mne již nezajímavé.       
Jako kuriozita je to jistě zajímavé, v domácím prostředí i použitelné, samozřejmě si to musíte sám osahat a naučit se s tím pracovat.
Já sám bych asi zůstal u tradišní sestavy, tak jak ji používali již naši dědové (bez doplňujících různých zachytávačů). Tam alespoň víte na čem jste a co vám zrovna teče. Samozřejmě i zde se s tou aparatůrou musíte naučit zacházet.

Pálenkám zdar.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 236.138 (?), 16.8.2015 19:52

Potom se již jímá vlastní pálenka. Zde se potom projevuje efekt, že čím vzdálenější baňaka, tím by měla být koncentrace alkoholu vyšší.

Vážený pane" inženýre", je to přesně naopak. Čím vzdálenější baňaka. tím menší obsah alkoholu!! A jestli si myslíte, že jsem si to vyzkoušel, abych to věděl, NIKOLIV, já to vím z hlavy a jsem líný vám to vysvětlovat, souvisí to s azeotropií, tedy jestli jste o ní slyšel. slosar-petr@seznam. cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 236.138 (?), 16.8.2015 19:57

ad2) Vy jste někde zaznamenal vodní chladič? Je to ten nejtrapnější způsob koncentrace lihu, jaký jsme kdy zaznamenal, ale věřím tomu, že v Rusku je to možné. PŠ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 142.11 (?), 17.8.2015 9:18

Zdravím pane inženýre,

... když si ten šot ad2) spustíte, tak v 1 minutě je záběr na kýbl (napojený na "suchou jímku"), ve kterém je spirála, a když je v kýbli, tak předpokládám že tam patří i ta voda... tím usuzuji na vodní chladič.

Já v žádném případě nepropabguji tento systém, ani ty baňky, jen usuzuji z toho co dotyční říkají!! Něco mi z té ruštiny ještě v hlavě zůstalo.

To že člověk něco okomentuje ještě neznamená že to tak opravdu je. 

Když najedu na "emerické či polské weby", jsou tam někdy uvedené podobné hrůzy.

Já vyznávám klasiku, bez zbytečných přidaných jímek, či předfiltrů...

přeji hezký den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 165.45 (?), 17.8.2015 20:10
"Vážený pane" inženýre", je to přesně naopak. Čím vzdálenější baňaka. tím menší obsah alkoholu!!" Zkusím se zeptat: Teoreticky nebo prakticky? Při začátku destilace určitě. Ale co až se baňky prohřejí a až se v nich shromáždí větší množství kondenzátu? A když se bude topit rychle a pára začne v baňkách ten kondenzát provařovat. Tzn., že dojde ke stavu kdy ohřívání obsahu baněk přicházejícími párami bude rychlejší než jejich ochlazování okolím. Teď mám na mysli tzv. Slobber Box u kterého vstupní trubka není pod hladinou v jednotlivých nádobách. Na rozdíl od systému Thumper kde přicházející páry probublávají kondenzátem v baňkách. Nejedná se o nějakou velmi primitivní napodobeninu-alternativu destilačních pater? * V každém případě jsou oba způsoby opičárny a doporučuji se jim zdaleka vyhnout. Jak z hlediska technologického tak i konstrukčního. K výrobě daleko jednodušší je náplňová kolona s deflegmátorem. A hlavně funguje jak má, není to žádná nahrážka, žádný paskvil. Rafael. P.S. Ta ruská videa jsem nenačítal celá, jen začátek, tak snad nepíšu "mimo baňky"...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 142.11 (?), 18.8.2015 20:03

No ona ta "teorie", někdy tu praxi nestíhá vysvětlit, nebo se ta praxe občas teorií neřídí?... již klasik pravil : šedá je teorie a zelený strom života.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 236.138 (?), 19.8.2015 15:33

Tak především, to video se jmenuje: Destilace do tří baněk, ale hned jich tam ukazují 6 do serie zapojených. A v průběhu je vidět, že se vyměńují. Pochopitelně proto, že jsou už tak teplá, že v nich téměř nic nekondenzuje. Nicméně se nejedná o probublávání. Není zřejmé, jestli obsah první baňky zahodí či nikoliv, tam by měly být po začátku opatrné destilace úkapové složky. Při destilaci jádra je jasné, že molární zlomek alkoholu v parách bude značně převyšovat tutéž hodnotu pro vodu (o ostatních minoritních složkách ani nemluvě), takže s postupující destilací do 3 - 6 sklenice bude obsah alkoholu klesat. S tou podobou velmi primitivní alternativy destilačních pater máte evidentně pravdu, tyto bańky na 3 - 6 posici vykonávají činnost ochuzovací části destilační kolony. Samozřejmě, že klasická destilační kolona je lepší, problém je jen ve Vámi citovaném deflegmátoru - nedá se s ním komunikovat, prostě není znám vztah mezi teplotou chladící vody protékající deflegmátorem a složením již zmíněných par, které se v čase rychle mění v tom smyslu, že klesá podíl ethanolu a dalších žádoucích složek a narůstají koncentrace dokapových a jiných nežádoucích složek. Důsledkem je pak to, že se musí destilace včas přerušit a nemalou část ethanolu obětovat s cílem vyšší kvality. Jsem rád, že jsem to změnil. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 142.11 (?), 20.8.2015 10:45

 "A v průběhu je vidět, že se vyměńují. Pochopitelně proto, že jsou už tak teplá, že v nich téměř nic nekondenzuje. Nicméně se nejedná o probublávání. Není zřejmé, jestli obsah první baňky zahodí či nikoliv, tam by měly být po začátku opatrné destilace úkapové složky. Při destilaci jádra je jasné, že molární zlomek alkoholu v parách bude značně převyšovat tutéž hodnotu pro vodu (o ostatních minoritních složkách ani nemluvě), takže s postupující destilací do 3 - 6 sklenice bude obsah alkoholu klesat. S tou podobou velmi primitivní alternativy destilačních pater máte evidentně pravdu, tyto bańky na 3 - 6 posici vykonávají činnost ochuzovací části destilační kolony." 

Pane inženýre, nechci s vámi polemizovat (...nedosahuji jistě vašeho přehledu, na poli teoretických vztahů, co se týče destilace...), ale opravdu nevím, zda jste si to video 1) vůbec celé spustil : ty první baňky vyměňuje (autor videa) pro odstranění úkapu a od 3 minuty „dumá“ nad baňkami 1 - 6, co by asi mohly obsahovat.
Toté je má je popsány : 1. obsahuje 0°, 2 - 10°, 3 - 60°, 4 - 80°, a 5 - 90° (° značí grádus - sílu alkoholu, nikoliv teplotu). 6 baňka zůstala prázdná. První dvě nechává stát a zbývající 5, 4 slije do baňky 3, a získá (údajně) cca 80° alkohol.  Uznávám, že autor videa neartikuluje zrovna nejlépe, ale něco ztoho lze i „zachytit“…
Nevím tedy jaké „jevy“ se na této „jistě velmi primitivní“ aparatuře uplatňují, ale určitě to nebude tak, jak to vy popisujete …

zdravím a přeji hezký den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika