Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Rychle rostoucí živý plot. Vypěstujete maxirychle s minináklady. Více info>


Pálení > Repák + řepná pálenka

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.248.128 (?)
12.12.2010 12:51, počet návštěv: 56363
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Při tůře ve slovenských Tatrách jsme dostali ochutnat "repák", tj. pálenku z řepy.  Výborná kvalita s "osobitou chutí po hlíně".   Nevíte jak připravit kvas? Jak postupovat? Poraďte... :-))

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.39.241 (?)
12.12.2010 22:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na vlákně "destilační přístroj" byla tato problematika již řešena. Přečtěte si to. Zdravím   Lojza.

Připojit reakci
      

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.248.128 (?)
12.12.2010 22:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

díky, hledal jsem, ale v tom množství info je možné, že jsem to přehlédl.., snad to najdu... :-))

Připojit reakci
         

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.39.241 (?)
15.12.2010 10:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

překopíroval jsem vám z vlákna Destilační přístroj příslušný odkaz.: Je to host 67.167(?), z 9.11.2008, v 20:39 a tady "zkopírovaný příspěvek" : Ak robíte destilát z repy spôsobom pokrouhat a zakvasit, tak sa nečudujem, ža vám vznikne produkt vhodný do ostrekovačov. Repa sa pred kvasením musí riadne očistiť od všetkých nečistôt a od zeleného povrchu na časti, ktorá vyrastala nad zemou, potom sa musí riadne umyť /dá sa to aj v miešačke/ po umytí sa musí repa uvariť do mäka / tak, že do nej vtlačíte prst/. Potom sa až nastrúha/nakruohá/, pomieša sa s vodou v ktorej sa varila a zakvasí sa pri teplote 27 - 30 stupňov C.Na 50 kg repy sa použije cca 150g pekárenských kvasníc. Za cca 2 hod vznikne búrlivé kvasenie ktoré zväčší objem zákvasu asi 1,5 krát preto treba kvasiť vo väčšej nádobe. Kvasenie trvá približne tri dni. Vykvasenie sa prejaví vystúpením "vody" ktorá má 0% cukornatosti. Ak sa dostaví tento stav treba s tým do "stroja" inak sa môže stať, že je výsledkom kyslá voda. Pre kvasenie je potrebná teplota okolo 20 - 25 stpňov C. "REPÁK" ako mi tento produkt nazývame je u nás obľúbená pálenka a starí ľudia i my sme ho pili hlavne pri zabíjačkách, pretože sa traduje že po repáku by aj klince človek strávil. Veľa úspechov.           A přímo kolem tohoto příspěvku jsou "názory" na tuto problematiku, tu si též přečtěte. Přeji hodně zdaru. Lojza

Připojit reakci
            

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.248.128 (?)
15.12.2010 18:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc díky...

k tomuto datu jsem se studiem starších příspěvků nedostal, ušetřil jste mi dost času... :-))   podám hlášení o výsledku

Připojit reakci
               

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.248.118 (?)
22.1.2011 20:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zítra jdu na to. Ve čtvtek bylo naloženo a je todoopravdy bouřlivé. Čekám, že zítra dopoledne to bude ke zpracování. HLášení samozřejmě podám.  Už dle ochutnání je cítít ta zemitá kvalita, tak jak si to pamatuji z Tater. Kuriozita bude na světě. :-))

Připojit reakci
                  

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.248.118 (?)
29.1.2011 12:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak se bohužel nepovedlo, někde se stala chyba na kterou musím přijít... :-((  vše probíhalo podle návodu, který jsem zde vyčetl.., naložení.., bouřlivá reakce..,  bohužel z kapacitních důvodů jsem měl naložený kvas uskladněný u souseda, který odjížděl na hory.., potud vše ok a paráda.. :-)).-))   při přesunu a uskladnění na novém místě asi vlivem poklesu teploty, došlo k zastavení kvašení..., já jsem se mylně domníval, že kvas je připravý, ale on byl patrně jen zastavený... a tak při palbě jsem dostal jen cca 3 dcl 35%.. ve chvíli, kdy kapalo nejsilněji.. :-((, tak jsem to zarazil, protože bylo škoda dřeva a času.. :-((:-((vůně byla taková jakou si pamatuji z Tater.. :-)), ale to množství a síla mě překvapila.. :-((  příště tedy nepřesouvat a nechat dozrát ve stále téplotě.., a to jsem přidával ovopres.. Když vezmu, že by jsem měl pálit podruhé, kvůi čistotě a jemnosti..., tak nevím, co by mi zbylo.. :-)):-)), tak snad příště, ale to až za rok.. :-):-))

Připojit reakci
                     

Repák + řepná pálenka


lieskovan (1) - xxx.xxx.121.50 (?)
1.2.2011 8:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ozývam sa ako autor pôvodného príspevku podľa ktorého ste realizoval výrobu repáku. Priznám sa tak trochu som takýto výsledok očakával a verte nie ste prvý, ktorý takto skončil. Mne osobne sa to stalo iba raz za 30 rokov, ale stalo sa. Hovorím (píšem) to preto, aby Vás takýto výsledok neodradil. Z toho čo píšete nie je možné analyzovať chybu, ale väčšina príčin takéhoto výsledku je neskoré vypálenie. Robím to už niekoľko rokov a za tých istých podmienok a stane sa mi, že niektorá "várka" kvasí aj 5 dní ale mal som prípady že niekotorá je HOTOVÁ za 24!!! hodín. Treba to sledovať a v prípade že vyjde na povrch voda a nie je pozorovateľné boblinkovanie, odmerať cukromerom a ak je pod 1 tak šup do stroja aj po 1-2 dňoch. Ak sa Vám nehnusí môžete to i ochutnať(prstom) musí to mať kyselo-trplkú chuť - nie sladkú.

Připojit reakci
                        

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.202.3 (?)
1.2.2011 9:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No co se dá dělat, ne vždy se to podaří,... chce to asi dodržet kvasnou teplotu mezi 20-25°C, a průběžně měřit zbytkový cukr.
Tak snad Vám to vyjde příští rok...
Zdravím Lojza.

Připojit reakci
                           

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.179.11 (?)
1.2.2011 20:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jaká řepa se používá cukrová nebo normální? Je možné dělat i v jednoplášťovém kotli?

Připojit reakci
                           

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.202.3 (?)
2.2.2011 10:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Samozřejmě že ta cukrová. Nevidím důvod, proč by nešla "přejet" v jednoplášťovém destiláku.

Zdravím Lojza.

Připojit reakci
            

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.19.30 (?)
5.1.2015 18:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zravím - všechny kumštýře kolem řepáku! tak se mi podařilo vše podle návodu-jednu várku sem dělal tak jak jepopisováno! pak sem získal nějaké informace z okolí, a změnil sem :první očistit jak mrkev do polévky -nastrouhat za surova na krouhadle zalít vodou-ne uplně nad povrch řepi -jasně pak do varu s tím -bacha hodně to pění -hlídat pak vařit 3/4hod nechat vychladnout tak na30studělat kvásek jak do těsta, šup to tam rozjezdová teplota minim27st za hod'ku už to bublá! pak udržovat v teplotě min22-25st -a mám to vyskoučené-za 32h je cukr na 0!!!no a šup s tím do mašiny! no ale ted' mi náhodou řepa zmrzla -na kost -až pvolila tak sem to z ní udělal! a překvapení -mín' to pěnilo -lépe se to strouhalo, a lépe to teklo -fakt 50 a mín' odpadu! takže sem udělal z 30kg řepi 6L 45!!! tak ad' se vede! řepášci!!!P!
Připojit reakci
               

Repák + řepná pálenka


milanfiala (1018) - xxx.xxx.65.131 (?)
5.1.2015 20:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Gratulujem repak som robieval pred 20 rokmi, nielen ja vtedy tu palil každy.Viem čo je stym roboty, ked som bol pred rokom u našeho šefa na fuške dal mi okoštovat repak ktory bol v dubovom sudku 25l jeden rok nadherna farba po dube a lepšia chut nebol citit po repe niečo super.

Připojit reakci
               

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.236.138 (?)
5.1.2015 21:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To přemrznutí asi není nutné, to převaření řízků ano. Pak je to opravdu zajímavý destilát. Vysvětlit to neumím, ale pokud se řepné řízky převaří a po ochlazení během několik dnů vykvasí (jde to velmi rychle), získá se po zpracování velmi zajímavý destilát. Pokud se řízky nepřevaří a vykvasí, obdržíme destilát s chutí "tekuté hlíny", nicméně ta řepa je jasně cítit, ale kdo to má pít. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                  

Repák + řepná pálenka


vyslouzil (16189) - xxx.xxx.92.38 (?)
6.1.2015 9:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přiznám se, že jsem řepovici pil poprvé a naposledy roku 1981. Její chuť si pamatuji velmi matně, k vypití to asi bylo, ale víc nevím. Netroufám si proto hodnotit smysl výroby takového destilátu. Vycházím ze dvou skutečností:
1. V obchodní síti jsem na oficiální pálenku z řepy nenarazil (byť na Slevensku se prý prodává). Nevylučuji, že je destilát zajímavé chuti, ale proč potom firmy jako Jelínek k jeho výrobě nesáhnou - při tak snadno dostupné surovině? Přitom dělá takové úlety jako třeba borůvkovici.
2. Soudím, že příprava kvasu z ovoce je snazší. Není třeba je vařit ani drhnout od hlíny (což v domácích podmínkách není nic příjemného)

Připojit reakci
                     

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.220.184 (?)
6.1.2015 12:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Toto je prvy odkaz, ktori som nasiel asi tak do minuty: Považský repák 52%. Takze v predaji je.

Připojit reakci
                        

Repák + řepná pálenka


vyslouzil (16189) - xxx.xxx.92.38 (?)
6.1.2015 12:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky jsem psal, že na Slovensku se prý prodává (omluva za překlep). Jen jsem na ni v obchodní síti v Česku nenarazil.
    Ono - po internetu seženete i krokodýlí maso, neznamenán to ale, že je u nás běžně v prodeji.

Připojit reakci
                           

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.220.184 (?)
6.1.2015 13:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na Old Herold som sa doslat práve z nejakej CZ stranky, tak je dostupny urcite aj v ceskej obchodnej sieti.

Připojit reakci
                           

Repák + řepná pálenka


vyslouzil (16189) - xxx.xxx.67.66 (?)
6.1.2015 17:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Asi to bude tím, že vnímám - alespoň v češtině - mezi slovy síť (net) a obchodní síť jistý sémantický rozdíl.

Připojit reakci
                           

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.19.30 (?)
8.1.2015 15:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
nazdarek! tady chci akorád zdůraznit tu specifickou chot -řepák má vonět řepu-přece né malinama!!!a ty další přednosti vydím v to že za 32hodin neuděláte kvas z ničeho-de tam o tu rychlost a výpln' zimního času! slivovice to není! ale trnky musíš taky pozbíra a čekat co s toho bude za 4 měsíce! a tady jednoduché jeden den očistíš nastouháš uvaříš dáš kvasit a za dvadny pálíš! v tom je ta vímečnost!!!a pokud se můžu vyjádřit k těm kupovaným destylátům! víme jak to je líh s čehokoli -tresti sou všech chutí a udělají ti co si zamaneš! ale domácíje domácí víš co piješ -na vlstní játyrka! čus!!!
Připojit reakci
                     

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.83.19 (?)
7.9.2016 21:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No ono sa jedna o daň z alkoholu a zákon vraví že pálenica v obciach nesmie páliť z obilnín a podobných surovín,  preto sa režne a repak pália iba doma.

Připojit reakci
                  

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.249.232 (?)
25.10.2015 18:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

nuž nič odpornejšie som hádam ani nepil, či už je to kupenský repák(drahý to humus),alebo domáci z Kysúc.ked chcete vedieť ako chutí repák stačí si odhryznúť z riadne zablateného zemiaka a prežúvať, je to presne tá chuť, skrátka sado-maso. o tej robote okolo ani nevravím, radšej obilniny akoé toto

Připojit reakci
            

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.96.163 (?)
22.1.2018 15:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

tip na pálenku z cukrové řepy jsme dostali od profesionála v oboru s tím, že destilát je i ze zdravotního hlediska velice užitečný. Tohle byla asi jediná diskuze co se podařilo na interletnu najít a tak bych se chtěl podělit s ostatními o naši zkušenost. Za vzor jsme vzali příspěvek pana Lojzu a podle něj postupovali. 

1) Čištění řepy - jedním slovem katastrofa. Drhnuli jsme to rejžákem, špatný. Na řepě v úžlabinách pořád zůstávala hlína. Zkusili jsme to ocelovým kartáčem, zase špatný. Furt tam něco zůstávalo. Jelikož jsme chtěli vyhnout příchuti po hlíně, jak tu někteří psali, tak jsme došli k závěru, že se to musí okrájet. Takže vstuní surovina byla 100% čistá. 

2) Příprava před vařením a vaření - okrájenou řepu jsme rozřezali na malé plátky, aby provaření bylo evektivnější. Měli jsme k dispozici asi 25 l hrnec a odhadem do něj šlo 2/3 řepy a 1/3 vody. Vařili jsme to na otevřeném ohni asi 1/2 hodiny - až řepa byla pěkně měká. Poté jsme slili zvlášť vodu (nevylévat) a zvlášť řepu. Řepu jsme potom ještě rozsekali nástavcem na vrtačku (co se používá na míchání malty), takže vznikla pěkná kaše. Když už to šlo hůř, tak jsme do řepy dolévali zpět vodu. Tento postpu jsme opakovali ještě jednou. Takže výsledek byl necelých 50 litrů suroviny.

3) Chladnutí a kvašení - po rozdrcení řepy jsme vráliti zbytek vody zpět a celý sud nechali schladit na nižší teplotu, aby bylo možné aplikovat droždí. Ještě před přidáním drožní jsem si proměřil cukernatost roztoku a ukazovalo to 11%. Na těch necelých 50 litrů jsme dali 3 kostky (1 kostka = 42 g) a celý to znovu promíchali nástavcem na vrtačku. Pak se sud zabednil a dalo se bublátko. Kvašení na sebe nenechalo dlouho čekat a po chvíli sud vesele odfukoval Sud s řepou byl v technické místnosti (teplota kolem 23 C). I kvašení probíhalo dle informací v této diskuzi - začátek byl v neděli večer a v úterý ráno bylo hotovo, takže nějakých 36 hodin. 

4) Destilace - ihned po ukočení kvašení jsme jeli do pálenice. Pálení probíhalo na klasickém kotli bez kolony, takže proces na 2 pálení. Při prvním páleni vzniklo asi 10 litrů lutru o průměrné lihovitosti kolem 20 %. Zajímavé bylo že lutr byl mléčné barvy. Při ochutnávce se nám křivily pusy. Po druhém pálení a následném naředění vznikly asi 4 litry 50% pálenky, která již měla čirou barvu. 

Po zdegustování výsledné pálenky můžu říct, že vůbec není v puse vůbec cítit hlína, což je asi opravdu tím vstupním očištěním. Chuťově je to zajímavý zážitek a nemůžu říct že by to bylo odporné. Je to prostě jiné, než je člověk zvyklý. A pít se to dá. Uvidí se co se s tím stane dalším skladováním - uvažuji o barykování, nebo prostě jen to nechat pár let odležet.

A jak jste dopadli vy?

Děkuji zde za cenné přísvěpky, které nás směřovaly k cíli a ostatním přeji hodně zdaru.

Hynek a Michal.

Připojit reakci
               

Repák + řepná pálenka


milanfiala (1018) - xxx.xxx.51.13 (?)
22.1.2018 16:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím ta Hynek nakolko ovocia minulý rok bolo velmi málo, unás všetci robili repák aby mali nejakú pálenku. Repu umyjú z vapku, keď je ešte niekde nečistota vyrežú tú časť, postruhajú na klasickom struháku na repu a surovú dajú do súdka zalejú teplou vodou dajú kvasnice teplota vyše 20C za 3 dni pália.Keď išiel biely luter sú to dva nedostatky silno kuria v kotly alebo slabé chladenie v chladiči.Tento rok som koštoval vela repáku najlepší bol z palenice Piešťany, kde som dal palit slivovicu.Bol jemný žiaden hnus samozrejme tam musíme citiť repu, veď je to repák.

Připojit reakci
   

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.189.194 (?)
3.11.2017 9:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ak tam bola cítiť hlina, tak nieje kvalitný

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jablečný kvas2721.7.201838824
Jaký zavařovací hrnec na destilaci920.7.20181721
Špendlíky3120.7.201831938
Proč se přidává cukr do meruňkového maču?2416.7.201811059
Pěstitelská pálenice v okolí Brna914.7.2018803
Kvas z čerešní = ako na to1113.7.20182250
Domácí ořechovice9612.7.2018173987
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?1811.7.20186755
Izolace přestupní trubky310.7.2018334
Palenka z exotickeho ovoce56.7.201815909
Dřevo do destilátu353.7.201818194
Jak vyrobit kvas na vodku?2230.6.201837923
Malinovica626.6.2018678
Destilát z kukuřice2723.6.201870772
Marpelně kvas1422.6.20181530
Dubove barikové chipsy - výroba a spracovanie520.6.2018545
Kostkovica - Jadrnicka819.6.2018724
Jaký vybrat refraktometr?2819.6.201820029
Cukr, cukr a jenom cukr1319.6.201812769
Kvas z moruší88.6.20189198
Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku2431.5.201833054
Pálení z řepného cukru930.5.20181828
Praxe v pálení329.5.2018950
Destilační přístroj - sestrojení5514.5.2018117131
destilační přístroj102810.5.20181331522
Refraktometer - poradte vhodny233.5.20189445
Sušené švestky622.4.20181023
Hruškovice1419.4.201815584
Test na metanol534.4.201868406
Pěstitelská pálenice v okolí Berouna - hledám728.3.20187072
Slivovice 20172725.3.20185176
Destilace vína - vínovice5319.3.201883841
Nákup drtiče jablek 1118.3.201819133
Radimov 2018 718.3.20181483
Slivovice - kvas24014.3.2018366972
Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu...1113.3.201852441
Modrý kal 208.3.20182686
Malinovice, Banánovice, Melounovice156.3.201821003
Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D82.3.20182382
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny1322.2.20182348
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?19.7.2018
Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?19.7.2018
Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?19.7.2018
Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?17.7.2018
Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?15.7.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů