Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Repák + řepná pálenka

Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.248.128 (?)
12.12.2010 12:51, počet návštěv: 59916
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Při tůře ve slovenských Tatrách jsme dostali ochutnat "repák", tj. pálenku z řepy.  Výborná kvalita s "osobitou chutí po hlíně".   Nevíte jak připravit kvas? Jak postupovat? Poraďte... :-))

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.39.241 (?)
12.12.2010 22:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na vlákně "destilační přístroj" byla tato problematika již řešena. Přečtěte si to. Zdravím   Lojza.

Připojit reakci
      

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.248.128 (?)
12.12.2010 22:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

díky, hledal jsem, ale v tom množství info je možné, že jsem to přehlédl.., snad to najdu... :-))

Připojit reakci
         

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.39.241 (?)
15.12.2010 10:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

překopíroval jsem vám z vlákna Destilační přístroj příslušný odkaz.: Je to host 67.167(?), z 9.11.2008, v 20:39 a tady "zkopírovaný příspěvek" : Ak robíte destilát z repy spôsobom pokrouhat a zakvasit, tak sa nečudujem, ža vám vznikne produkt vhodný do ostrekovačov. Repa sa pred kvasením musí riadne očistiť od všetkých nečistôt a od zeleného povrchu na časti, ktorá vyrastala nad zemou, potom sa musí riadne umyť /dá sa to aj v miešačke/ po umytí sa musí repa uvariť do mäka / tak, že do nej vtlačíte prst/. Potom sa až nastrúha/nakruohá/, pomieša sa s vodou v ktorej sa varila a zakvasí sa pri teplote 27 - 30 stupňov C.Na 50 kg repy sa použije cca 150g pekárenských kvasníc. Za cca 2 hod vznikne búrlivé kvasenie ktoré zväčší objem zákvasu asi 1,5 krát preto treba kvasiť vo väčšej nádobe. Kvasenie trvá približne tri dni. Vykvasenie sa prejaví vystúpením "vody" ktorá má 0% cukornatosti. Ak sa dostaví tento stav treba s tým do "stroja" inak sa môže stať, že je výsledkom kyslá voda. Pre kvasenie je potrebná teplota okolo 20 - 25 stpňov C. "REPÁK" ako mi tento produkt nazývame je u nás obľúbená pálenka a starí ľudia i my sme ho pili hlavne pri zabíjačkách, pretože sa traduje že po repáku by aj klince človek strávil. Veľa úspechov.           A přímo kolem tohoto příspěvku jsou "názory" na tuto problematiku, tu si též přečtěte. Přeji hodně zdaru. Lojza

Připojit reakci
            

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.248.128 (?)
15.12.2010 18:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc díky...

k tomuto datu jsem se studiem starších příspěvků nedostal, ušetřil jste mi dost času... :-))   podám hlášení o výsledku

Připojit reakci
               

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.248.118 (?)
22.1.2011 20:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zítra jdu na to. Ve čtvtek bylo naloženo a je todoopravdy bouřlivé. Čekám, že zítra dopoledne to bude ke zpracování. HLášení samozřejmě podám.  Už dle ochutnání je cítít ta zemitá kvalita, tak jak si to pamatuji z Tater. Kuriozita bude na světě. :-))

Připojit reakci
                  

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.248.118 (?)
29.1.2011 12:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak se bohužel nepovedlo, někde se stala chyba na kterou musím přijít... :-((  vše probíhalo podle návodu, který jsem zde vyčetl.., naložení.., bouřlivá reakce..,  bohužel z kapacitních důvodů jsem měl naložený kvas uskladněný u souseda, který odjížděl na hory.., potud vše ok a paráda.. :-)).-))   při přesunu a uskladnění na novém místě asi vlivem poklesu teploty, došlo k zastavení kvašení..., já jsem se mylně domníval, že kvas je připravý, ale on byl patrně jen zastavený... a tak při palbě jsem dostal jen cca 3 dcl 35%.. ve chvíli, kdy kapalo nejsilněji.. :-((, tak jsem to zarazil, protože bylo škoda dřeva a času.. :-((:-((vůně byla taková jakou si pamatuji z Tater.. :-)), ale to množství a síla mě překvapila.. :-((  příště tedy nepřesouvat a nechat dozrát ve stále téplotě.., a to jsem přidával ovopres.. Když vezmu, že by jsem měl pálit podruhé, kvůi čistotě a jemnosti..., tak nevím, co by mi zbylo.. :-)):-)), tak snad příště, ale to až za rok.. :-):-))

Připojit reakci
                     

Repák + řepná pálenka


lieskovan (1) - xxx.xxx.121.50 (?)
1.2.2011 8:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ozývam sa ako autor pôvodného príspevku podľa ktorého ste realizoval výrobu repáku. Priznám sa tak trochu som takýto výsledok očakával a verte nie ste prvý, ktorý takto skončil. Mne osobne sa to stalo iba raz za 30 rokov, ale stalo sa. Hovorím (píšem) to preto, aby Vás takýto výsledok neodradil. Z toho čo píšete nie je možné analyzovať chybu, ale väčšina príčin takéhoto výsledku je neskoré vypálenie. Robím to už niekoľko rokov a za tých istých podmienok a stane sa mi, že niektorá "várka" kvasí aj 5 dní ale mal som prípady že niekotorá je HOTOVÁ za 24!!! hodín. Treba to sledovať a v prípade že vyjde na povrch voda a nie je pozorovateľné boblinkovanie, odmerať cukromerom a ak je pod 1 tak šup do stroja aj po 1-2 dňoch. Ak sa Vám nehnusí môžete to i ochutnať(prstom) musí to mať kyselo-trplkú chuť - nie sladkú.

Připojit reakci
                        

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.202.3 (?)
1.2.2011 9:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No co se dá dělat, ne vždy se to podaří,... chce to asi dodržet kvasnou teplotu mezi 20-25°C, a průběžně měřit zbytkový cukr.
Tak snad Vám to vyjde příští rok...
Zdravím Lojza.

Připojit reakci
                           

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.179.11 (?)
1.2.2011 20:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jaká řepa se používá cukrová nebo normální? Je možné dělat i v jednoplášťovém kotli?

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Destilace - základní dotazy2823.10.20182918
Kvašení jablečného moštu423.10.2018488
Domácí ořechovice11021.10.2018184661
Pálenka z dýně5721.10.201845922
Jablkovy kvas meranie cukru1521.10.20181266
Hruškovice2321.10.201820524
Kvas ze švestek "na pokračování"2021.10.20182467
Destilační přístroj - sestrojení5721.10.2018123643
Kvas s hrusiek a jablk1521.10.20189059
Cukerný kvas z poských rychlokvasinek220.10.20181075
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?3120.10.201814560
Čo s pálenkou nižšej kvality820.10.20183551
Koupě automatické pálenice 6819.10.201811657
Délka prokvašení kdoulového kvasu119.10.2018153
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3918.10.201865317
Vady pálenky716.10.20181022
Jak legálně provozovat domácí pálenici?616.10.2018767
Hruškový kvas1716.10.20185569
Teplota a rýchlosť kvasenia1015.10.20181265
Biely povlak na slivkovom kvase 115.10.2018429
Deka se propadá, ale cukr ukazuje 7%714.10.20181176
Pálení z řepného cukru1513.10.20183892
Turbo kvasnice1313.10.20181208
Ražná - ražovica1213.10.201834647
Škrábavost pálenky3312.10.201845202
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1011.10.2018991
Jablkovy kvas2611.10.20183649
Šípkovica ako ma to229.10.201832411
Nová pálenice - jaký kotel?528.10.201851011
Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?46.10.2018725
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek156.10.201811461
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár265.10.201820630
Průběh kvašení jablek 65.10.20181116
Kolko odobrat metylalkoholu553.10.201887450
Cukornatosť slivky83.10.2018894
Kde sehnat malou pálenici1891.10.2018340741
Kvas Oskeruše711.10.201869809
Methanol51.10.20181011
Paleni slivovice doma727.9.20181792
Poraďte jaké kvasinky2424.9.201811198
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Domácí klobásy19.10.2018
Domácí klobásy18.10.2018
Domácí klobásy16.10.2018
Domácí klobásy15.10.2018
Dehtování14.10.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů