Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Repák + řepná pálenka

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.248.128 (?)
12.12.2010 12:51, počet návštěv: 50045
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Při tůře ve slovenských Tatrách jsme dostali ochutnat "repák", tj. pálenku z řepy.  Výborná kvalita s "osobitou chutí po hlíně".   Nevíte jak připravit kvas? Jak postupovat? Poraďte... :-))

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.39.241 (?)
12.12.2010 22:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na vlákně "destilační přístroj" byla tato problematika již řešena. Přečtěte si to. Zdravím   Lojza.

Připojit reakci
      

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.248.128 (?)
12.12.2010 22:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

díky, hledal jsem, ale v tom množství info je možné, že jsem to přehlédl.., snad to najdu... :-))

Připojit reakci
         

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.39.241 (?)
15.12.2010 10:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

překopíroval jsem vám z vlákna Destilační přístroj příslušný odkaz.: Je to host 67.167(?), z 9.11.2008, v 20:39 a tady "zkopírovaný příspěvek" : Ak robíte destilát z repy spôsobom pokrouhat a zakvasit, tak sa nečudujem, ža vám vznikne produkt vhodný do ostrekovačov. Repa sa pred kvasením musí riadne očistiť od všetkých nečistôt a od zeleného povrchu na časti, ktorá vyrastala nad zemou, potom sa musí riadne umyť /dá sa to aj v miešačke/ po umytí sa musí repa uvariť do mäka / tak, že do nej vtlačíte prst/. Potom sa až nastrúha/nakruohá/, pomieša sa s vodou v ktorej sa varila a zakvasí sa pri teplote 27 - 30 stupňov C.Na 50 kg repy sa použije cca 150g pekárenských kvasníc. Za cca 2 hod vznikne búrlivé kvasenie ktoré zväčší objem zákvasu asi 1,5 krát preto treba kvasiť vo väčšej nádobe. Kvasenie trvá približne tri dni. Vykvasenie sa prejaví vystúpením "vody" ktorá má 0% cukornatosti. Ak sa dostaví tento stav treba s tým do "stroja" inak sa môže stať, že je výsledkom kyslá voda. Pre kvasenie je potrebná teplota okolo 20 - 25 stpňov C. "REPÁK" ako mi tento produkt nazývame je u nás obľúbená pálenka a starí ľudia i my sme ho pili hlavne pri zabíjačkách, pretože sa traduje že po repáku by aj klince človek strávil. Veľa úspechov.           A přímo kolem tohoto příspěvku jsou "názory" na tuto problematiku, tu si též přečtěte. Přeji hodně zdaru. Lojza

Připojit reakci
            

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.248.128 (?)
15.12.2010 18:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc díky...

k tomuto datu jsem se studiem starších příspěvků nedostal, ušetřil jste mi dost času... :-))   podám hlášení o výsledku

Připojit reakci
               

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.248.118 (?)
22.1.2011 20:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zítra jdu na to. Ve čtvtek bylo naloženo a je todoopravdy bouřlivé. Čekám, že zítra dopoledne to bude ke zpracování. HLášení samozřejmě podám.  Už dle ochutnání je cítít ta zemitá kvalita, tak jak si to pamatuji z Tater. Kuriozita bude na světě. :-))

Připojit reakci
                  

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.248.118 (?)
29.1.2011 12:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak se bohužel nepovedlo, někde se stala chyba na kterou musím přijít... :-((  vše probíhalo podle návodu, který jsem zde vyčetl.., naložení.., bouřlivá reakce..,  bohužel z kapacitních důvodů jsem měl naložený kvas uskladněný u souseda, který odjížděl na hory.., potud vše ok a paráda.. :-)).-))   při přesunu a uskladnění na novém místě asi vlivem poklesu teploty, došlo k zastavení kvašení..., já jsem se mylně domníval, že kvas je připravý, ale on byl patrně jen zastavený... a tak při palbě jsem dostal jen cca 3 dcl 35%.. ve chvíli, kdy kapalo nejsilněji.. :-((, tak jsem to zarazil, protože bylo škoda dřeva a času.. :-((:-((vůně byla taková jakou si pamatuji z Tater.. :-)), ale to množství a síla mě překvapila.. :-((  příště tedy nepřesouvat a nechat dozrát ve stále téplotě.., a to jsem přidával ovopres.. Když vezmu, že by jsem měl pálit podruhé, kvůi čistotě a jemnosti..., tak nevím, co by mi zbylo.. :-)):-)), tak snad příště, ale to až za rok.. :-):-))

Připojit reakci
                     

Repák + řepná pálenka


Anton Šíma (1) - xxx.xxx.121.50 (?)
1.2.2011 8:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ozývam sa ako autor pôvodného príspevku podľa ktorého ste realizoval výrobu repáku. Priznám sa tak trochu som takýto výsledok očakával a verte nie ste prvý, ktorý takto skončil. Mne osobne sa to stalo iba raz za 30 rokov, ale stalo sa. Hovorím (píšem) to preto, aby Vás takýto výsledok neodradil. Z toho čo píšete nie je možné analyzovať chybu, ale väčšina príčin takéhoto výsledku je neskoré vypálenie. Robím to už niekoľko rokov a za tých istých podmienok a stane sa mi, že niektorá "várka" kvasí aj 5 dní ale mal som prípady že niekotorá je HOTOVÁ za 24!!! hodín. Treba to sledovať a v prípade že vyjde na povrch voda a nie je pozorovateľné boblinkovanie, odmerať cukromerom a ak je pod 1 tak šup do stroja aj po 1-2 dňoch. Ak sa Vám nehnusí môžete to i ochutnať(prstom) musí to mať kyselo-trplkú chuť - nie sladkú.

Připojit reakci
                        

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.202.3 (?)
1.2.2011 9:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No co se dá dělat, ne vždy se to podaří,... chce to asi dodržet kvasnou teplotu mezi 20-25°C, a průběžně měřit zbytkový cukr.
Tak snad Vám to vyjde příští rok...
Zdravím Lojza.

Připojit reakci
                           

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.179.11 (?)
1.2.2011 20:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jaká řepa se používá cukrová nebo normální? Je možné dělat i v jednoplášťovém kotli?

Připojit reakci
                           

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.202.3 (?)
2.2.2011 10:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Samozřejmě že ta cukrová. Nevidím důvod, proč by nešla "přejet" v jednoplášťovém destiláku.

Zdravím Lojza.

Připojit reakci
            

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.19.30 (?)
5.1.2015 18:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zravím - všechny kumštýře kolem řepáku! tak se mi podařilo vše podle návodu-jednu várku sem dělal tak jak jepopisováno! pak sem získal nějaké informace z okolí, a změnil sem :první očistit jak mrkev do polévky -nastrouhat za surova na krouhadle zalít vodou-ne uplně nad povrch řepi -jasně pak do varu s tím -bacha hodně to pění -hlídat pak vařit 3/4hod nechat vychladnout tak na30studělat kvásek jak do těsta, šup to tam rozjezdová teplota minim27st za hod'ku už to bublá! pak udržovat v teplotě min22-25st -a mám to vyskoučené-za 32h je cukr na 0!!!no a šup s tím do mašiny! no ale ted' mi náhodou řepa zmrzla -na kost -až pvolila tak sem to z ní udělal! a překvapení -mín' to pěnilo -lépe se to strouhalo, a lépe to teklo -fakt 50 a mín' odpadu! takže sem udělal z 30kg řepi 6L 45!!! tak ad' se vede! řepášci!!!P!
Připojit reakci
               

Repák + řepná pálenka


milan fiala (858) - xxx.xxx.65.131 (?)
5.1.2015 20:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Gratulujem repak som robieval pred 20 rokmi, nielen ja vtedy tu palil každy.Viem čo je stym roboty, ked som bol pred rokom u našeho šefa na fuške dal mi okoštovat repak ktory bol v dubovom sudku 25l jeden rok nadherna farba po dube a lepšia chut nebol citit po repe niečo super.

Připojit reakci
               

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.236.138 (?)
5.1.2015 21:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To přemrznutí asi není nutné, to převaření řízků ano. Pak je to opravdu zajímavý destilát. Vysvětlit to neumím, ale pokud se řepné řízky převaří a po ochlazení během několik dnů vykvasí (jde to velmi rychle), získá se po zpracování velmi zajímavý destilát. Pokud se řízky nepřevaří a vykvasí, obdržíme destilát s chutí "tekuté hlíny", nicméně ta řepa je jasně cítit, ale kdo to má pít. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                  

Repák + řepná pálenka


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.92.38 (?)
6.1.2015 9:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přiznám se, že jsem řepovici pil poprvé a naposledy roku 1981. Její chuť si pamatuji velmi matně, k vypití to asi bylo, ale víc nevím. Netroufám si proto hodnotit smysl výroby takového destilátu. Vycházím ze dvou skutečností:
1. V obchodní síti jsem na oficiální pálenku z řepy nenarazil (byť na Slevensku se prý prodává). Nevylučuji, že je destilát zajímavé chuti, ale proč potom firmy jako Jelínek k jeho výrobě nesáhnou - při tak snadno dostupné surovině? Přitom dělá takové úlety jako třeba borůvkovici.
2. Soudím, že příprava kvasu z ovoce je snazší. Není třeba je vařit ani drhnout od hlíny (což v domácích podmínkách není nic příjemného)

Připojit reakci
                     

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.220.184 (?)
6.1.2015 12:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Toto je prvy odkaz, ktori som nasiel asi tak do minuty: Považský repák 52%. Takze v predaji je.

Připojit reakci
                        

Repák + řepná pálenka


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.92.38 (?)
6.1.2015 12:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky jsem psal, že na Slovensku se prý prodává (omluva za překlep). Jen jsem na ni v obchodní síti v Česku nenarazil.
    Ono - po internetu seženete i krokodýlí maso, neznamenán to ale, že je u nás běžně v prodeji.

Připojit reakci
                           

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.220.184 (?)
6.1.2015 13:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na Old Herold som sa doslat práve z nejakej CZ stranky, tak je dostupny urcite aj v ceskej obchodnej sieti.

Připojit reakci
                           

Repák + řepná pálenka


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.67.66 (?)
6.1.2015 17:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Asi to bude tím, že vnímám - alespoň v češtině - mezi slovy síť (net) a obchodní síť jistý sémantický rozdíl.

Připojit reakci
                           

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.19.30 (?)
8.1.2015 15:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
nazdarek! tady chci akorád zdůraznit tu specifickou chot -řepák má vonět řepu-přece né malinama!!!a ty další přednosti vydím v to že za 32hodin neuděláte kvas z ničeho-de tam o tu rychlost a výpln' zimního času! slivovice to není! ale trnky musíš taky pozbíra a čekat co s toho bude za 4 měsíce! a tady jednoduché jeden den očistíš nastouháš uvaříš dáš kvasit a za dvadny pálíš! v tom je ta vímečnost!!!a pokud se můžu vyjádřit k těm kupovaným destylátům! víme jak to je líh s čehokoli -tresti sou všech chutí a udělají ti co si zamaneš! ale domácíje domácí víš co piješ -na vlstní játyrka! čus!!!
Připojit reakci
                     

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.83.19 (?)
7.9.2016 21:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No ono sa jedna o daň z alkoholu a zákon vraví že pálenica v obciach nesmie páliť z obilnín a podobných surovín,  preto sa režne a repak pália iba doma.

Připojit reakci
                  

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.249.232 (?)
25.10.2015 18:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

nuž nič odpornejšie som hádam ani nepil, či už je to kupenský repák(drahý to humus),alebo domáci z Kysúc.ked chcete vedieť ako chutí repák stačí si odhryznúť z riadne zablateného zemiaka a prežúvať, je to presne tá chuť, skrátka sado-maso. o tej robote okolo ani nevravím, radšej obilniny akoé toto

Připojit reakci
   

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.189.194 (?)
3.11.2017 9:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ak tam bola cítiť hlina, tak nieje kvalitný

Připojit reakci
      

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.95.207 (?)
3.11.2017 9:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Historka stará padesátsedm let. Jeden ná spolubojovník z východu tehdejší republiky, dostával tuto pálenku dosti často balíkem, spolu s ovařenou a papikovanou slaninou. Po jednom vyprázdnění lahve, byly druhý den střelby. Dopadly přímo strašidelně. Odstřelovač netrefil vpřed běžící figuru na vzdálenost cca 30m.

Připojit reakci
         

Repák + řepná pálenka


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.236.1 (?)
3.11.2017 9:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že v tomto případě hlavní vinu nenesla použitá surovina. cheeky

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Archivace slivovice - co a jak?210.12.2017180
Test na metanol5110.12.201761529
Založení kvasu z bobulí stolní vinné révy 64.12.2017546
Jablečný kvas má zbytkvou cukernatost 6% Brix, co s ním?134.12.201718096
Palenka z exotickeho ovoce42.12.201713773
Manipulácia s kvasom424.11.2017497
Kompotovice714.11.20175865
Hruškový kvas, konec kvašení2814.11.20172938
destilační přístroj102910.11.20171286443
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201717408
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.20171007
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201714912
Merunkovice - Marhulovica143.11.20172676
Repák + řepná pálenka253.11.201750046
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201722053
Pálení Matolin530.10.2017703
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201728126
Švestkovy kompot616.10.2017803
Archivace slivovice5712.10.201729839
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017104967
Samosběr švestek?11.10.2017444
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017302747
Kvas Oskoruse6228.9.201757944
Pálenka z dýně5528.9.201737826
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171256
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201775990
Voda do kvasu?1918.9.20172115
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201743909
Ražná - ražovica1018.9.201726941
Destilace vína - vínovice5216.9.201777154
Kvas z jahod411.9.2017630
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171447
Zakalená slivovice1685.9.2017186410
Refraktometer - poradte vhodny2223.8.20177053
Odkôstkovač ovocia2917.8.201742554
Destilační přístroj - sestrojení5315.8.2017111319
Destilát z kukuřice2611.8.201764284
Kompotová jamovice2031.7.20171971
Domácí ořechovice9330.7.2017155655
Pridanie kvasiniek pod kolac?328.7.2017661
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
A až Z o uzení5.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Dmácí uzený sýr1.12.2017
Jak naložit maso na uzení28.11.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů