Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Repák + řepná pálenka

Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.248.128 (?)
12.12.2010 12:51, počet návštěv: 62195
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Při tůře ve slovenských Tatrách jsme dostali ochutnat "repák", tj. pálenku z řepy.  Výborná kvalita s "osobitou chutí po hlíně".   Nevíte jak připravit kvas? Jak postupovat? Poraďte... :-))

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.39.241 (?)
12.12.2010 22:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na vlákně "destilační přístroj" byla tato problematika již řešena. Přečtěte si to. Zdravím   Lojza.

Připojit reakci
      

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.248.128 (?)
12.12.2010 22:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

díky, hledal jsem, ale v tom množství info je možné, že jsem to přehlédl.., snad to najdu... :-))

Připojit reakci
         

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.39.241 (?)
15.12.2010 10:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

překopíroval jsem vám z vlákna Destilační přístroj příslušný odkaz.: Je to host 67.167(?), z 9.11.2008, v 20:39 a tady "zkopírovaný příspěvek" : Ak robíte destilát z repy spôsobom pokrouhat a zakvasit, tak sa nečudujem, ža vám vznikne produkt vhodný do ostrekovačov. Repa sa pred kvasením musí riadne očistiť od všetkých nečistôt a od zeleného povrchu na časti, ktorá vyrastala nad zemou, potom sa musí riadne umyť /dá sa to aj v miešačke/ po umytí sa musí repa uvariť do mäka / tak, že do nej vtlačíte prst/. Potom sa až nastrúha/nakruohá/, pomieša sa s vodou v ktorej sa varila a zakvasí sa pri teplote 27 - 30 stupňov C.Na 50 kg repy sa použije cca 150g pekárenských kvasníc. Za cca 2 hod vznikne búrlivé kvasenie ktoré zväčší objem zákvasu asi 1,5 krát preto treba kvasiť vo väčšej nádobe. Kvasenie trvá približne tri dni. Vykvasenie sa prejaví vystúpením "vody" ktorá má 0% cukornatosti. Ak sa dostaví tento stav treba s tým do "stroja" inak sa môže stať, že je výsledkom kyslá voda. Pre kvasenie je potrebná teplota okolo 20 - 25 stpňov C. "REPÁK" ako mi tento produkt nazývame je u nás obľúbená pálenka a starí ľudia i my sme ho pili hlavne pri zabíjačkách, pretože sa traduje že po repáku by aj klince človek strávil. Veľa úspechov.           A přímo kolem tohoto příspěvku jsou "názory" na tuto problematiku, tu si též přečtěte. Přeji hodně zdaru. Lojza

Připojit reakci
            

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.248.128 (?)
15.12.2010 18:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc díky...

k tomuto datu jsem se studiem starších příspěvků nedostal, ušetřil jste mi dost času... :-))   podám hlášení o výsledku

Připojit reakci
               

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.248.118 (?)
22.1.2011 20:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zítra jdu na to. Ve čtvtek bylo naloženo a je todoopravdy bouřlivé. Čekám, že zítra dopoledne to bude ke zpracování. HLášení samozřejmě podám.  Už dle ochutnání je cítít ta zemitá kvalita, tak jak si to pamatuji z Tater. Kuriozita bude na světě. :-))

Připojit reakci
                  

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.248.118 (?)
29.1.2011 12:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak se bohužel nepovedlo, někde se stala chyba na kterou musím přijít... :-((  vše probíhalo podle návodu, který jsem zde vyčetl.., naložení.., bouřlivá reakce..,  bohužel z kapacitních důvodů jsem měl naložený kvas uskladněný u souseda, který odjížděl na hory.., potud vše ok a paráda.. :-)).-))   při přesunu a uskladnění na novém místě asi vlivem poklesu teploty, došlo k zastavení kvašení..., já jsem se mylně domníval, že kvas je připravý, ale on byl patrně jen zastavený... a tak při palbě jsem dostal jen cca 3 dcl 35%.. ve chvíli, kdy kapalo nejsilněji.. :-((, tak jsem to zarazil, protože bylo škoda dřeva a času.. :-((:-((vůně byla taková jakou si pamatuji z Tater.. :-)), ale to množství a síla mě překvapila.. :-((  příště tedy nepřesouvat a nechat dozrát ve stále téplotě.., a to jsem přidával ovopres.. Když vezmu, že by jsem měl pálit podruhé, kvůi čistotě a jemnosti..., tak nevím, co by mi zbylo.. :-)):-)), tak snad příště, ale to až za rok.. :-):-))

Připojit reakci
                     

Repák + řepná pálenka


lieskovan (1) - xxx.xxx.121.50 (?)
1.2.2011 8:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ozývam sa ako autor pôvodného príspevku podľa ktorého ste realizoval výrobu repáku. Priznám sa tak trochu som takýto výsledok očakával a verte nie ste prvý, ktorý takto skončil. Mne osobne sa to stalo iba raz za 30 rokov, ale stalo sa. Hovorím (píšem) to preto, aby Vás takýto výsledok neodradil. Z toho čo píšete nie je možné analyzovať chybu, ale väčšina príčin takéhoto výsledku je neskoré vypálenie. Robím to už niekoľko rokov a za tých istých podmienok a stane sa mi, že niektorá "várka" kvasí aj 5 dní ale mal som prípady že niekotorá je HOTOVÁ za 24!!! hodín. Treba to sledovať a v prípade že vyjde na povrch voda a nie je pozorovateľné boblinkovanie, odmerať cukromerom a ak je pod 1 tak šup do stroja aj po 1-2 dňoch. Ak sa Vám nehnusí môžete to i ochutnať(prstom) musí to mať kyselo-trplkú chuť - nie sladkú.

Připojit reakci
                        

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.202.3 (?)
1.2.2011 9:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No co se dá dělat, ne vždy se to podaří,... chce to asi dodržet kvasnou teplotu mezi 20-25°C, a průběžně měřit zbytkový cukr.
Tak snad Vám to vyjde příští rok...
Zdravím Lojza.

Připojit reakci
                           

Repák + řepná pálenka


host - xxx.xxx.179.11 (?)
1.2.2011 20:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jaká řepa se používá cukrová nebo normální? Je možné dělat i v jednoplášťovém kotli?

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Pálenka z moštu4319.12.201813314
Švestkový kvas - bílá plíseň 1318.12.20181571
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2118.12.201842605
Koupě automatické pálenice 10317.12.201824180
Stojanek na cedění kvasu 717.12.2018836
Aroma slivovice2716.12.20183450
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20181925
Zápach pálenky816.12.2018815
Jblkový kvas (druhák)516.12.2018643
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?1915.12.20182549
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20182930
Slivovice vs. calvados22511.12.2018331689
Ukončení destilace + ředění110.12.2018532
Mišpule610.12.20187234
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20188662
Turbo kvasnice328.12.20183883
Ananasovice, pomerančovice164.12.201811879
Domácí pálenice174.12.20185323
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181243
Jak legálně provozovat domácí pálenici?71.12.20182604
Kolko odobrat metylalkoholu6230.11.201893567
Jablkovy kvas meranie cukru6127.11.20188853
Refraktometr na měření kvasu2227.11.20186626
Zakalená slivovice17027.11.2018209172
Vínovice226.11.2018470
Kvas z cca 20kg broskví2825.11.201810660
Teoretický výnos2323.11.20185024
Jablkovy kvas5723.11.20189758
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4021.11.201819614
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1220.11.20185672
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1419.11.20182897
Paleni slivovice doma1117.11.20184769
Hruškovice2817.11.201824206
Cukr nebo med?414.11.2018969
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6914.11.201856899
Škrábavost pálenky4014.11.201850226
Trnkovica (trnka obecna)3710.11.201822582
Pliseň na švestkách 210.11.2018800
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek167.11.201814565
Destilace - základní dotazy415.11.20188433
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa10.12.2018
Uzení masa8.12.2018
Dehtování8.12.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů