|
Refraktometr verzus cukroměr
|
|
|
|
|
|
|
host - 18.68 (?) 22.9.2015 16:23, zobrazeno: 22092x
Může mi někdo, nějak jednoduše vysvětlit, kdy pálit kvas, ať jsou to meruńky nebo švestky ?
Mám refraktometr i cukroměr, ten první ukazuje 6 Brix a ponorný cukroměr 2 %, myslel jsem že by měli ukázat stejnou hodnotu, ale asi jsem vedle jako jedle.
Kdy mám skončit s kvašením podle refraktoměru v Brix?
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pavla z Brna - Stříbrný Zahrádkář (108) - 48.212 (?), 22.9.2015 17:09
Kvasíme jen třešně a švestky, s meruňkami zkušenost nemám. Zatímco třešně se mohou snadno překvasit, švestky ne - pokud kvasí při venkovní teplotě. Jakmile se víc ochladí, kvašení už totiž neprobíhá, nebo jen velmi málo. Někdy jsme švestky pálili v listopadu, jindy až v únoru - je to jedno.
Obsah cukru neměříme, důležitý je totiž obsah etanolu versus kyseliny octové. Vstupní hodnota cukru může být různá, někdo kvas i prislazuje - cukernatosti kvasu podle mého názoru neznamená vůbec nic.
Kvas nesmí zoctovatet. Zkušená obsluha pálenice vám může poradit, když kvas ochutna :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 23.9.2015 12:51
Ano, zmýlil jste se. Refraktometr pracuje na principu indexu lomu, kdežto cukroměr je jakýsi více méně přesný hustoměr. Teď odpovím na Vaši nevyslovenou otázku: Tedy proč máte mít oba měřící přístroje? Každý se hodí na něco jiného. Refraktometr je vhodné použít na stanovení celkové cukernatosti kvasu, hned po jeho založení a na základě stanovené hodnoty (stačí jen několik kapek průměrného vzorku kvasu) určit či odhadnou množství cukru či vody, kterou je třeba přidat do kvasu, aby podmínky pro průběh kvašení byly optimální. Zkušenosti naznačují, že optimální cukernatost na počátku je 14 °brixi. Pokud je nižší, dožene se cukrem, ale toto množství by nemělo přesáhnout 1 - 1,5%. Pokud by snad požadovaná hodnota cukru měla být větší, nebylo ovoce v optimální zralosti, takže pak by dávka cukru měla být vyšší, řekněme 2%. Ovšem jsou typy ovoce, representované hlavně duranciemi, ovšem pouze z Horňácka a opačného svahu Bílých Karpat a pohůří, které se táhne až k Považské Bystrici, kde je cukernatost durancií po založení kvasu až 32 °brixi, zde je zapotřebí ředit vodou, jinak to kvasinky nezvládnou a to ani TURBO kvasinky. Konec kvašení rozeznáte refraktometrem ve chvíli, kdy je nalezená hodnota 5 nebo nižší. Ovšem nuly nedosátne nikdy. Pokud ovšem máte cukroměr podle Oeschla, můžete na základě stanovené hustoty i spočítat objem budoucího destilátu s velmi malou chybou. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 73.15 (?), 23.9.2015 19:52
Zajímalo by mě jak je to s ředěním kvasu vodou. Když budu mít například 100l kvasu, cukernatost 25Brix. Kolik vody mám přidat abych měl hodnotu např. 15Brix? Je na to nějaký speciální vzorec, nebo můžu použít třeba trojčlenku?
Díky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pavla z Brna - Stříbrný Zahrádkář (108) - 48.212 (?), 23.9.2015 21:41
Dáváme cca 8 litrů vody (prostě kybl :-)) na 50 l svestkoveho kvasu, ale hlavně proto, aby byl tekutý, tím pádem aby se lépe prokvasoval a také aby se dal v palenici vylít do kotle a nemuseli ho tam cpat naberackou.
Do třešní nedávame nic, ty jsou dost šťavnaté.
Fakt na to nechodte moc vedecky - ovoce se pálí co svět světem stojí a odjakživa to šlo i bez refraktometru a bez brixu :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 73.15 (?), 23.9.2015 23:21
Pavlo- jasně, vždycky se "něco" vypálí, ale je mi celkem líto vylívat přírodní(zbytkový) cukr do kanálu, když vím, že by z něho mohlo ještě něco natéct... Měřím cukr při zakládání kvasu refraktometrem a vloni měly švestky cca 16Brix a letos cca 26Brix... což už je celkem rozdíl :)
PŠ- právě o to míchání mi šlo. Když rozmělním švestky, a změřím je refraktometrem, tak po přilítí vody se už těžko promíchávájí(a měří) v objemech 100l+, tak pokud by byl nějaký jednoduchý "vzorec", tak bych byl vděčný...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
|
|
|
|