Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Refraktometr na měření kvasu

Stránky: 1, 2, 3   

Refraktometr na měření kvasu


radek.liberec (64) - xxx.xxx.21.21 (?)
20.8.2018 8:37, počet návštěv: 11847
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj, mám dotaz po přečtení článků zde jsem vyčetl že na zjištění toho zda je již kvas hotový nebo je lepší místo cukroměru používat refraktometr a i si ho objenal. Píše se zde že je jedno co ukazuje na stupnici u kvasu, že prostě dokud hodnota klesá tak ho nechat a až se to ustalí vypálit. Ale moje otázka zní jak často to měřit jesti každy den jednou týdne atd. Jestli poradí někdo zkušeny díky.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.16.50 (?)
20.8.2018 10:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Refraktometr je sice pomůcka ke zjištění zbytkového cukru k nezaplacení nicméně se mi neosvědčila metoda kontroly poklesu hodnoty Bx. Po přejetí bouřlivého kvašení je pokles velmi pozvolný. Při teplotách 18°C a po třech týdnech kvašení třešní jsem naměřil hodnotu 6°Bx, po dalších deseti dnech byla tato hodnota 5,5°Bx. To naznačuje že pokles je sotva měřitelný, nutí vás to opakovaně zasahovat do kvasu a tedy riskovat jeho zkažení. NAPROTI TOMU bečka s těsníci sponou + kvasná zátka mi jednoznačně potvrzovala, že kvas ještě pracuje a to v intervalu 30sec - 2min. Refraktometrem si už jen potvrdím před odjezdem do pálenice, kolik cukru prokvasilo. pavelmicek
Připojit reakci
      

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.178.235 (?)
20.8.2018 12:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bečka s těsnicí sponou je bezesporu nejlepším "trikem",ke kterému kromě spolehlivého utěsnění vlastně nic nepotřebujete.Jen svoje chuťové buňky.U některých kvasů (např.hrušek)je to potřeba častější, aby nedošlo ke zlomení v ocet.V dnešním teplu nic mimořádného.  AB

Připojit reakci
   

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.159.150 (?)
22.8.2018 8:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z praxe : refraktometr má výhodu - kapka a máte výsledek. Přece jen nevýhoda u konce kvašení je v tom, že výsledek měření cukru je zkreslen již obsaženým alkoholem. Takže to chce kombinaci selského rozumu : nechat vykvasit standardní dobu podle suroviny a teploty v místnosti uložení, strčit prst do kvasu a ochutnat (ne prst ale kvas), změřit. U refraktoměru mi to méně než 4 nikdy neulkázalo (švestky, třešně, hrušky, jablka, sladina,...).

Chce to praxi pár let, může se použít kontrola svíčkou nad kvasem... o té tu bylo popsáno už hodně.

Připojit reakci
      

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.214.129 (?)
22.8.2018 13:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám refraktometr, měřil jsem známému kvas a ten mě zaskočil tvrzením, že od změřené hodnoty musím odečíst jakési necukerné látky. Toto podpořil papírem vytištěným z internetu. U hrušek se má odečíst 3,5 a u trnek 4. Výsledkem je skutečný obsah cukru, který nemá klesnout pod 1 z důvodu nebezpečí zoctovatění.

Otázka zní: Co jsou to vlastně ty necukerné látky, jestliže je refraktometr určený k měření cukru v kvasu normálně změří a ukáže na stupnici? V návodu přiloženém k refraktometru se o ničem takovém nepsalo.

Připojit reakci
         

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.159.150 (?)
22.8.2018 14:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Refraktometr ten cukr skutečně v roztoku kvasu (směs vody, cukrové šťávy, alkoholu...) naměří. Ale kvasinky vám ho už nezpracují! Cukru je více druhů a ne všechny jim chutnají. Některé kvasinky při vyšší koncentraci alkoholu navíc hynou. Takže proto zbytkový (nezkvasitelný) cukr, který se odečítá. Doporučuji si s tím nelámat hlavu = jakmile mi R ukáže na stupnici okolo 4, je už vyhráno a šup s tím do trubek.

Doporučuji si přečíst nějakou knihu o pálení a kvasech, dají se běžně v knihkupectví koupit. Stačí vygůglit "Knihy o pálení slivovice". Určitě tam bude psáno i o nezkvasitelných cukrech...

Připojit reakci
            

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.214.129 (?)
23.8.2018 7:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Necukerná látka mě přijde už z názvu jako látka, která zkrátka není cukrem. To co vy popisujete odpovídá situaci z loňska, kdy kvas z durancií přestal kvasit z důvodu úhynu kvasinek vlivem velké koncentrace lihu a přesto byl kvas po ochutnání krásně sladký. Ale sladký byl kvůli přebytku cukru v ovoci, tzn furt se jednalo o cukr. To nemá nic společného s nějakými záhadnými a mě nepochopitelnými necukernými látkami. Ta nepochopitelnost spočívá v tom, že refraktometr má měřit cukr a měří jaksi navíc necukr.

Připojit reakci
               

Refraktometr na měření kvasu


P. Šlosar (14) - xxx.xxx.236.138 (?)
23.8.2018 16:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já Vás chápu, ale je to trochu jinak. Nevýznamnou kapitolou organické chemie jsou tzv. CUKRY. Je to rozsáhlá množina orgranických molekul od monosacharidů (glukoza, fruktoza), dále disacharidů, tedy např. řepný cukr C11H22O11 až po polysacharidy, např. škroby, které se účinkem enzymů (např. při zpracování obilí se při konkrétních teplotách štěpí na monosacharidy, které jsou již zkvasiletné na alkohol), včetně glykosidů, nejznámější je amygdalin, donor mandlové chutě slivovic, ale hlavně durancií, především z Horňácka. U nás v české nížině je nejjednodušším, ale nezkvasitelným cukrem sorbit. Všechen tento typ a ještě spousta dalších podobných cukrů, svým způsobem přispívají k nalezené hodnotě refrakce, prostě po dokončeném vykvašení nikdy nenaleznete nulu, obvykle hodnotu 4 - 6 °brixi. Na konci kvasného procesu nepovažuji tuto hodnotu za zajímavou, daleko více mě zajímá hodnota cukernatosti ovoce na začátku založení kvasu, podle toho řídím přídavek řepného cukru.

Připojit reakci
                  

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.85.93 (?)
23.8.2018 18:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...podle toho řídím přídavek řepného cukru.

nebo vody cheeky

Připojit reakci
                     

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.56.65 (?)
24.8.2018 0:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Má pravdu p. Šlosar! * Ještě k tomu sorbitolu. Obsahuje ho asi nejvíc ze švestek odrůda Katinka. Tak třeba někoho kdo s ní připraví jednodruhový kvas to může zaskočit. Ale prakticky to vyzkoušeno nemám, jen jsem to vyčetl, že je díky tomu velmi vhodná k pečení, vaření apod. Tím nechci tvrdit, že je nevhodná do kvasů. Jen jako příklad těch nezkvasitelných nebo zbytkových cukrů... Rafael.
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20192927
Koupě Palírny 1120.9.20191156
Marhulovy kvas je moc husty1420.9.20191172
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201921859
Novy kvas nekvasi712.9.20191097
Výtěžnost a cena1012.9.20191259
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.2019770
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019136975
Smíchání dvou kvasů?155.9.20199931
Destilační přístroj193.9.20192839
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201934367
Míchat lutr při 2D?329.8.2019568
Pečetní vosk1027.8.20191037
Da se to este?927.8.2019909
borovička827.8.201921084
Kvas broskve226.8.2019797
Marhulovy kvas s kostkami1426.8.20191496
Olej v destilatu222.8.2019445
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.20191450
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201917740
Aroma meruňkovica813.8.20191445
Pálení ovocných vín1912.8.201911391
Melounovice610.8.2019848
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201930447
destilační přístroj10529.8.20191446869
Refraktometr na měření kvasu233.8.201911848
Trubka ke chladiči21.8.2019594
Z ceho udelat visnovku2231.7.20193318
Cudny proces palenia430.7.2019858
Meruňkový kvas 4627.7.201945965
Ražná - ražovica1526.7.201943834
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.20191328
Ananasový kvas318.7.20191498
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201917127
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191778
Kolik nateče ze 100l vína59.7.20191530
Pach po acetonu35.7.20191201
Domácí ořechovice1131.7.2019206779
Kvas z mandarinek1923.6.20192916
Zapach dymu623.6.20191963
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna12:43
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování14.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování13.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů