Refraktometr na měření kvasu



Stránky: 1,  2,  3   
radek.liberec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 21.21 (?) 
20.8.2018 8:37, zobrazeno: 25128x

Ahoj, mám dotaz po přečtení článků zde jsem vyčetl že na zjištění toho zda je již kvas hotový nebo je lepší místo cukroměru používat refraktometr a i si ho objenal. Píše se zde že je jedno co ukazuje na stupnici u kvasu, že prostě dokud hodnota klesá tak ho nechat a až se to ustalí vypálit. Ale moje otázka zní jak často to měřit jesti každy den jednou týdne atd. Jestli poradí někdo zkušeny díky.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 16.50 (?), 20.8.2018 10:37
Refraktometr je sice pomůcka ke zjištění zbytkového cukru k nezaplacení nicméně se mi neosvědčila metoda kontroly poklesu hodnoty Bx. Po přejetí bouřlivého kvašení je pokles velmi pozvolný. Při teplotách 18°C a po třech týdnech kvašení třešní jsem naměřil hodnotu 6°Bx, po dalších deseti dnech byla tato hodnota 5,5°Bx. To naznačuje že pokles je sotva měřitelný, nutí vás to opakovaně zasahovat do kvasu a tedy riskovat jeho zkažení. NAPROTI TOMU bečka s těsníci sponou + kvasná zátka mi jednoznačně potvrzovala, že kvas ještě pracuje a to v intervalu 30sec - 2min. Refraktometrem si už jen potvrdím před odjezdem do pálenice, kolik cukru prokvasilo. pavelmicek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 178.235 (?), 20.8.2018 12:08

Bečka s těsnicí sponou je bezesporu nejlepším "trikem",ke kterému kromě spolehlivého utěsnění vlastně nic nepotřebujete.Jen svoje chuťové buňky.U některých kvasů (např.hrušek)je to potřeba častější, aby nedošlo ke zlomení v ocet.V dnešním teplu nic mimořádného.  AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 159.150 (?), 22.8.2018 8:06

Z praxe : refraktometr má výhodu - kapka a máte výsledek. Přece jen nevýhoda u konce kvašení je v tom, že výsledek měření cukru je zkreslen již obsaženým alkoholem. Takže to chce kombinaci selského rozumu : nechat vykvasit standardní dobu podle suroviny a teploty v místnosti uložení, strčit prst do kvasu a ochutnat (ne prst ale kvas), změřit. U refraktoměru mi to méně než 4 nikdy neulkázalo (švestky, třešně, hrušky, jablka, sladina,...).

Chce to praxi pár let, může se použít kontrola svíčkou nad kvasem... o té tu bylo popsáno už hodně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 214.129 (?), 22.8.2018 13:10

Mám refraktometr, měřil jsem známému kvas a ten mě zaskočil tvrzením, že od změřené hodnoty musím odečíst jakési necukerné látky. Toto podpořil papírem vytištěným z internetu. U hrušek se má odečíst 3,5 a u trnek 4. Výsledkem je skutečný obsah cukru, který nemá klesnout pod 1 z důvodu nebezpečí zoctovatění.

Otázka zní: Co jsou to vlastně ty necukerné látky, jestliže je refraktometr určený k měření cukru v kvasu normálně změří a ukáže na stupnici? V návodu přiloženém k refraktometru se o ničem takovém nepsalo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 159.150 (?), 22.8.2018 14:24

Refraktometr ten cukr skutečně v roztoku kvasu (směs vody, cukrové šťávy, alkoholu...) naměří. Ale kvasinky vám ho už nezpracují! Cukru je více druhů a ne všechny jim chutnají. Některé kvasinky při vyšší koncentraci alkoholu navíc hynou. Takže proto zbytkový (nezkvasitelný) cukr, který se odečítá. Doporučuji si s tím nelámat hlavu = jakmile mi R ukáže na stupnici okolo 4, je už vyhráno a šup s tím do trubek.

Doporučuji si přečíst nějakou knihu o pálení a kvasech, dají se běžně v knihkupectví koupit. Stačí vygůglit "Knihy o pálení slivovice". Určitě tam bude psáno i o nezkvasitelných cukrech...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 214.129 (?), 23.8.2018 7:23

Necukerná látka mě přijde už z názvu jako látka, která zkrátka není cukrem. To co vy popisujete odpovídá situaci z loňska, kdy kvas z durancií přestal kvasit z důvodu úhynu kvasinek vlivem velké koncentrace lihu a přesto byl kvas po ochutnání krásně sladký. Ale sladký byl kvůli přebytku cukru v ovoci, tzn furt se jednalo o cukr. To nemá nic společného s nějakými záhadnými a mě nepochopitelnými necukernými látkami. Ta nepochopitelnost spočívá v tom, že refraktometr má měřit cukr a měří jaksi navíc necukr.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
P. Šlosar - (14) - 236.138 (?), 23.8.2018 16:10

Já Vás chápu, ale je to trochu jinak. Nevýznamnou kapitolou organické chemie jsou tzv. CUKRY. Je to rozsáhlá množina orgranických molekul od monosacharidů (glukoza, fruktoza), dále disacharidů, tedy např. řepný cukr C11H22O11 až po polysacharidy, např. škroby, které se účinkem enzymů (např. při zpracování obilí se při konkrétních teplotách štěpí na monosacharidy, které jsou již zkvasiletné na alkohol), včetně glykosidů, nejznámější je amygdalin, donor mandlové chutě slivovic, ale hlavně durancií, především z Horňácka. U nás v české nížině je nejjednodušším, ale nezkvasitelným cukrem sorbit. Všechen tento typ a ještě spousta dalších podobných cukrů, svým způsobem přispívají k nalezené hodnotě refrakce, prostě po dokončeném vykvašení nikdy nenaleznete nulu, obvykle hodnotu 4 - 6 °brixi. Na konci kvasného procesu nepovažuji tuto hodnotu za zajímavou, daleko více mě zajímá hodnota cukernatosti ovoce na začátku založení kvasu, podle toho řídím přídavek řepného cukru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 85.93 (?), 23.8.2018 18:40

...podle toho řídím přídavek řepného cukru.

nebo vody cheeky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 56.65 (?), 24.8.2018 0:52
Má pravdu p. Šlosar! * Ještě k tomu sorbitolu. Obsahuje ho asi nejvíc ze švestek odrůda Katinka. Tak třeba někoho kdo s ní připraví jednodruhový kvas to může zaskočit. Ale prakticky to vyzkoušeno nemám, jen jsem to vyčetl, že je díky tomu velmi vhodná k pečení, vaření apod. Tím nechci tvrdit, že je nevhodná do kvasů. Jen jako příklad těch nezkvasitelných nebo zbytkových cukrů... Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika