Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Refraktometr na měření kvasu

Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Refraktometr na měření kvasu


radek.liberec (64) - xxx.xxx.21.21 (?)
20.8.2018 8:37, počet návštěv: 8555
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj, mám dotaz po přečtení článků zde jsem vyčetl že na zjištění toho zda je již kvas hotový nebo je lepší místo cukroměru používat refraktometr a i si ho objenal. Píše se zde že je jedno co ukazuje na stupnici u kvasu, že prostě dokud hodnota klesá tak ho nechat a až se to ustalí vypálit. Ale moje otázka zní jak často to měřit jesti každy den jednou týdne atd. Jestli poradí někdo zkušeny díky.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.16.50 (?)
20.8.2018 10:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Refraktometr je sice pomůcka ke zjištění zbytkového cukru k nezaplacení nicméně se mi neosvědčila metoda kontroly poklesu hodnoty Bx. Po přejetí bouřlivého kvašení je pokles velmi pozvolný. Při teplotách 18°C a po třech týdnech kvašení třešní jsem naměřil hodnotu 6°Bx, po dalších deseti dnech byla tato hodnota 5,5°Bx. To naznačuje že pokles je sotva měřitelný, nutí vás to opakovaně zasahovat do kvasu a tedy riskovat jeho zkažení. NAPROTI TOMU bečka s těsníci sponou + kvasná zátka mi jednoznačně potvrzovala, že kvas ještě pracuje a to v intervalu 30sec - 2min. Refraktometrem si už jen potvrdím před odjezdem do pálenice, kolik cukru prokvasilo. pavelmicek
Připojit reakci
      

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.178.235 (?)
20.8.2018 12:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bečka s těsnicí sponou je bezesporu nejlepším "trikem",ke kterému kromě spolehlivého utěsnění vlastně nic nepotřebujete.Jen svoje chuťové buňky.U některých kvasů (např.hrušek)je to potřeba častější, aby nedošlo ke zlomení v ocet.V dnešním teplu nic mimořádného.  AB

Připojit reakci
   

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.159.150 (?)
22.8.2018 8:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z praxe : refraktometr má výhodu - kapka a máte výsledek. Přece jen nevýhoda u konce kvašení je v tom, že výsledek měření cukru je zkreslen již obsaženým alkoholem. Takže to chce kombinaci selského rozumu : nechat vykvasit standardní dobu podle suroviny a teploty v místnosti uložení, strčit prst do kvasu a ochutnat (ne prst ale kvas), změřit. U refraktoměru mi to méně než 4 nikdy neulkázalo (švestky, třešně, hrušky, jablka, sladina,...).

Chce to praxi pár let, může se použít kontrola svíčkou nad kvasem... o té tu bylo popsáno už hodně.

Připojit reakci
      

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.214.129 (?)
22.8.2018 13:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám refraktometr, měřil jsem známému kvas a ten mě zaskočil tvrzením, že od změřené hodnoty musím odečíst jakési necukerné látky. Toto podpořil papírem vytištěným z internetu. U hrušek se má odečíst 3,5 a u trnek 4. Výsledkem je skutečný obsah cukru, který nemá klesnout pod 1 z důvodu nebezpečí zoctovatění.

Otázka zní: Co jsou to vlastně ty necukerné látky, jestliže je refraktometr určený k měření cukru v kvasu normálně změří a ukáže na stupnici? V návodu přiloženém k refraktometru se o ničem takovém nepsalo.

Připojit reakci
         

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.159.150 (?)
22.8.2018 14:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Refraktometr ten cukr skutečně v roztoku kvasu (směs vody, cukrové šťávy, alkoholu...) naměří. Ale kvasinky vám ho už nezpracují! Cukru je více druhů a ne všechny jim chutnají. Některé kvasinky při vyšší koncentraci alkoholu navíc hynou. Takže proto zbytkový (nezkvasitelný) cukr, který se odečítá. Doporučuji si s tím nelámat hlavu = jakmile mi R ukáže na stupnici okolo 4, je už vyhráno a šup s tím do trubek.

Doporučuji si přečíst nějakou knihu o pálení a kvasech, dají se běžně v knihkupectví koupit. Stačí vygůglit "Knihy o pálení slivovice". Určitě tam bude psáno i o nezkvasitelných cukrech...

Připojit reakci
            

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.214.129 (?)
23.8.2018 7:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Necukerná látka mě přijde už z názvu jako látka, která zkrátka není cukrem. To co vy popisujete odpovídá situaci z loňska, kdy kvas z durancií přestal kvasit z důvodu úhynu kvasinek vlivem velké koncentrace lihu a přesto byl kvas po ochutnání krásně sladký. Ale sladký byl kvůli přebytku cukru v ovoci, tzn furt se jednalo o cukr. To nemá nic společného s nějakými záhadnými a mě nepochopitelnými necukernými látkami. Ta nepochopitelnost spočívá v tom, že refraktometr má měřit cukr a měří jaksi navíc necukr.

Připojit reakci
               

Refraktometr na měření kvasu


P. Šlosar (14) - xxx.xxx.236.138 (?)
23.8.2018 16:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já Vás chápu, ale je to trochu jinak. Nevýznamnou kapitolou organické chemie jsou tzv. CUKRY. Je to rozsáhlá množina orgranických molekul od monosacharidů (glukoza, fruktoza), dále disacharidů, tedy např. řepný cukr C11H22O11 až po polysacharidy, např. škroby, které se účinkem enzymů (např. při zpracování obilí se při konkrétních teplotách štěpí na monosacharidy, které jsou již zkvasiletné na alkohol), včetně glykosidů, nejznámější je amygdalin, donor mandlové chutě slivovic, ale hlavně durancií, především z Horňácka. U nás v české nížině je nejjednodušším, ale nezkvasitelným cukrem sorbit. Všechen tento typ a ještě spousta dalších podobných cukrů, svým způsobem přispívají k nalezené hodnotě refrakce, prostě po dokončeném vykvašení nikdy nenaleznete nulu, obvykle hodnotu 4 - 6 °brixi. Na konci kvasného procesu nepovažuji tuto hodnotu za zajímavou, daleko více mě zajímá hodnota cukernatosti ovoce na začátku založení kvasu, podle toho řídím přídavek řepného cukru.

Připojit reakci
                  

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.85.93 (?)
23.8.2018 18:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...podle toho řídím přídavek řepného cukru.

nebo vody cheeky

Připojit reakci
                     

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.56.65 (?)
24.8.2018 0:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Má pravdu p. Šlosar! * Ještě k tomu sorbitolu. Obsahuje ho asi nejvíc ze švestek odrůda Katinka. Tak třeba někoho kdo s ní připraví jednodruhový kvas to může zaskočit. Ale prakticky to vyzkoušeno nemám, jen jsem to vyčetl, že je díky tomu velmi vhodná k pečení, vaření apod. Tím nechci tvrdit, že je nevhodná do kvasů. Jen jako příklad těch nezkvasitelných nebo zbytkových cukrů... Rafael.
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ochutnávka Radimov623.3.20191247
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5123.3.201926337
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20193764
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019494
Parciální fermentace518.3.2019771
Ananasový kvas214.3.2019397
Kvas z mirabelek2011.3.201912140
Kvasenie a palenie manga710.3.2019800
Dřinka - použití229.3.201929054
Destilace - základní dotazy497.3.201913262
Test na metanol8025.2.201985554
3D pálení2323.2.20193409
Turbo kvasnice3423.2.20196183
Palenka z datli?623.2.20195331
Koupě automatické pálenice 11021.2.201933987
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201914792
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191367
Odpeckovač317.2.2019598
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191886
Kvas přes zimu1012.2.20192078
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201918688
Kvasná zátka1611.2.201911234
Pálenka z melasy207.2.20192540
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019932
Škrábavost pálenky464.2.201957514
Aroma slivovice352.2.20198764
Destilát z piva a vína121.2.201912824
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019103102
Ředění slivovice629.1.20195648
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198713
Cukr626.1.20191531
Umístění palírny3918.1.20195699
Chut po siře318.1.2019705
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192386
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191218
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019613
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201918587
Automaticka palirna ovoce 28.1.20191163
Síření sudů25.1.2019614
Pálenka z dýně584.1.201951390
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře18.3.2019
Uzení masa studeným kouřem18.3.2019
Dehtování18.3.2019
Dehtování16.3.2019
Jake drevo15.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů