Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Refraktometr na měření kvasu

Stránky: 1, 2   

Refraktometr na měření kvasu


radek.liberec (64) - xxx.xxx.21.21 (?)
20.8.2018 8:37, počet návštěv: 9431
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj, mám dotaz po přečtení článků zde jsem vyčetl že na zjištění toho zda je již kvas hotový nebo je lepší místo cukroměru používat refraktometr a i si ho objenal. Píše se zde že je jedno co ukazuje na stupnici u kvasu, že prostě dokud hodnota klesá tak ho nechat a až se to ustalí vypálit. Ale moje otázka zní jak často to měřit jesti každy den jednou týdne atd. Jestli poradí někdo zkušeny díky.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.16.50 (?)
20.8.2018 10:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Refraktometr je sice pomůcka ke zjištění zbytkového cukru k nezaplacení nicméně se mi neosvědčila metoda kontroly poklesu hodnoty Bx. Po přejetí bouřlivého kvašení je pokles velmi pozvolný. Při teplotách 18°C a po třech týdnech kvašení třešní jsem naměřil hodnotu 6°Bx, po dalších deseti dnech byla tato hodnota 5,5°Bx. To naznačuje že pokles je sotva měřitelný, nutí vás to opakovaně zasahovat do kvasu a tedy riskovat jeho zkažení. NAPROTI TOMU bečka s těsníci sponou + kvasná zátka mi jednoznačně potvrzovala, že kvas ještě pracuje a to v intervalu 30sec - 2min. Refraktometrem si už jen potvrdím před odjezdem do pálenice, kolik cukru prokvasilo. pavelmicek
Připojit reakci
      

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.178.235 (?)
20.8.2018 12:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bečka s těsnicí sponou je bezesporu nejlepším "trikem",ke kterému kromě spolehlivého utěsnění vlastně nic nepotřebujete.Jen svoje chuťové buňky.U některých kvasů (např.hrušek)je to potřeba častější, aby nedošlo ke zlomení v ocet.V dnešním teplu nic mimořádného.  AB

Připojit reakci
   

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.159.150 (?)
22.8.2018 8:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z praxe : refraktometr má výhodu - kapka a máte výsledek. Přece jen nevýhoda u konce kvašení je v tom, že výsledek měření cukru je zkreslen již obsaženým alkoholem. Takže to chce kombinaci selského rozumu : nechat vykvasit standardní dobu podle suroviny a teploty v místnosti uložení, strčit prst do kvasu a ochutnat (ne prst ale kvas), změřit. U refraktoměru mi to méně než 4 nikdy neulkázalo (švestky, třešně, hrušky, jablka, sladina,...).

Chce to praxi pár let, může se použít kontrola svíčkou nad kvasem... o té tu bylo popsáno už hodně.

Připojit reakci
      

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.214.129 (?)
22.8.2018 13:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám refraktometr, měřil jsem známému kvas a ten mě zaskočil tvrzením, že od změřené hodnoty musím odečíst jakési necukerné látky. Toto podpořil papírem vytištěným z internetu. U hrušek se má odečíst 3,5 a u trnek 4. Výsledkem je skutečný obsah cukru, který nemá klesnout pod 1 z důvodu nebezpečí zoctovatění.

Otázka zní: Co jsou to vlastně ty necukerné látky, jestliže je refraktometr určený k měření cukru v kvasu normálně změří a ukáže na stupnici? V návodu přiloženém k refraktometru se o ničem takovém nepsalo.

Připojit reakci
         

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.159.150 (?)
22.8.2018 14:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Refraktometr ten cukr skutečně v roztoku kvasu (směs vody, cukrové šťávy, alkoholu...) naměří. Ale kvasinky vám ho už nezpracují! Cukru je více druhů a ne všechny jim chutnají. Některé kvasinky při vyšší koncentraci alkoholu navíc hynou. Takže proto zbytkový (nezkvasitelný) cukr, který se odečítá. Doporučuji si s tím nelámat hlavu = jakmile mi R ukáže na stupnici okolo 4, je už vyhráno a šup s tím do trubek.

Doporučuji si přečíst nějakou knihu o pálení a kvasech, dají se běžně v knihkupectví koupit. Stačí vygůglit "Knihy o pálení slivovice". Určitě tam bude psáno i o nezkvasitelných cukrech...

Připojit reakci
            

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.214.129 (?)
23.8.2018 7:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Necukerná látka mě přijde už z názvu jako látka, která zkrátka není cukrem. To co vy popisujete odpovídá situaci z loňska, kdy kvas z durancií přestal kvasit z důvodu úhynu kvasinek vlivem velké koncentrace lihu a přesto byl kvas po ochutnání krásně sladký. Ale sladký byl kvůli přebytku cukru v ovoci, tzn furt se jednalo o cukr. To nemá nic společného s nějakými záhadnými a mě nepochopitelnými necukernými látkami. Ta nepochopitelnost spočívá v tom, že refraktometr má měřit cukr a měří jaksi navíc necukr.

Připojit reakci
               

Refraktometr na měření kvasu


P. Šlosar (14) - xxx.xxx.236.138 (?)
23.8.2018 16:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já Vás chápu, ale je to trochu jinak. Nevýznamnou kapitolou organické chemie jsou tzv. CUKRY. Je to rozsáhlá množina orgranických molekul od monosacharidů (glukoza, fruktoza), dále disacharidů, tedy např. řepný cukr C11H22O11 až po polysacharidy, např. škroby, které se účinkem enzymů (např. při zpracování obilí se při konkrétních teplotách štěpí na monosacharidy, které jsou již zkvasiletné na alkohol), včetně glykosidů, nejznámější je amygdalin, donor mandlové chutě slivovic, ale hlavně durancií, především z Horňácka. U nás v české nížině je nejjednodušším, ale nezkvasitelným cukrem sorbit. Všechen tento typ a ještě spousta dalších podobných cukrů, svým způsobem přispívají k nalezené hodnotě refrakce, prostě po dokončeném vykvašení nikdy nenaleznete nulu, obvykle hodnotu 4 - 6 °brixi. Na konci kvasného procesu nepovažuji tuto hodnotu za zajímavou, daleko více mě zajímá hodnota cukernatosti ovoce na začátku založení kvasu, podle toho řídím přídavek řepného cukru.

Připojit reakci
                  

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.85.93 (?)
23.8.2018 18:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...podle toho řídím přídavek řepného cukru.

nebo vody cheeky

Připojit reakci
                     

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.56.65 (?)
24.8.2018 0:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Má pravdu p. Šlosar! * Ještě k tomu sorbitolu. Obsahuje ho asi nejvíc ze švestek odrůda Katinka. Tak třeba někoho kdo s ní připraví jednodruhový kvas to může zaskočit. Ale prakticky to vyzkoušeno nemám, jen jsem to vyčetl, že je díky tomu velmi vhodná k pečení, vaření apod. Tím nechci tvrdit, že je nevhodná do kvasů. Jen jako příklad těch nezkvasitelných nebo zbytkových cukrů... Rafael.
Připojit reakci
                        

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.61.113 (?)
24.8.2018 7:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já bych z toho problému neobviňoval jen  "nezkvasitelné" cukry. Refraktometr měří lom světla v roztoku a stejný lom světla jako roztok vody a cukru může mít spostu jiných roztoků. Vykvašený mač má 4-6 Brix hlavně z důvodu vzniklého lihu. Zkuste si změřit "cukernatost" vypálené kořalky a uvidíte, že má třeba 15 Brix :-) 

Michal

Připojit reakci
                           

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.214.129 (?)
24.8.2018 8:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z chemie jsem vždycky propadal, ale příspěvek pana Šlosara se mě zdá logický a srozumitelný. V podstatě se tedy jedná o špatný termín - nejde o necukry nýbrž o druh cukrů, které neumí kvasinky zpracovat na líh. Protože jsou to cukry tak je refraktometr změří, ale protože nikdy nezkvasí tak z kvasu nikdy nezmizí a proto se neberou v úvahu.  Děkuji za vysvětlení.

Připojit reakci
                           

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.117.166 (?)
24.8.2018 12:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obecným ale dostatočným vysvetlením snáď bude, že refraktometer nie je vysokoselektívnym analytickým prístrojom, výhradne na určenie zmeny lomu svetla na základe koncetrácie cuktrov ale aj súčastne všetkých iných látok, ktoré do rozsahu refraktometra spadajú. To znamená, že významná analytická odchylka môže nastať už pri inej odrode alebo pri inom pôdnom zložení ak bude kvasný materiál obsahovať koncetračne významné množstvo akejkoľvek látky interferujúcej spektrum sacharóry, glukoźy, fruktózy... na druhej strane môže nastť situácia, že významný prídavok nejakého špecifického cukru sa v rozdielnom lome svetla proporcionálne neprejavý.

Připojit reakci
                           

Refraktometr na měření kvasu


P. Šlosar (14) - xxx.xxx.236.138 (?)
26.8.2018 21:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jenomže sacharozy, glukoza i fruktoza podléhají Gay-Lussacově reakci, takže čistě teoreticky z monosacharidů (glukoza, fruktoza) z 100 g těchto cukrů vzniká 51,1g ethanolu a 48,9g CO2. Tyto komponenty přispívají k celkovému °brixi velmi nepatrně. Výslednou hodnotu cukernatosti nejvíce ovlivňují nezkvasitelné cukry a přirozené soli. Proto tvrdím, že měření cukernatosti na konci kvasného procesu je celkem nezajímavé, použití refraktometru při založení kvasu, před přídavkem řepného cukru je daleko zajímavější a poučnější. PŠ

Připojit reakci
                           

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.52.64 (?)
26.8.2018 22:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ale jako orientační hodnota ty 4-6°Bx mají nějakou vypovídací schopnost...!!!
*
Jinak jsem taky hodně používal refraktometr při docukřování nebo ředění u zakladání kvasů.
Za zralý kvas považuji ten u něhož se "propadla deka", tzn., že pevná část klesá ke dnu a nahoru vystupuje tekutý podíl který se začíná čistit. Samozřejmě, že v kvalitně uzavřených větších sudech s bublátky.

Rafae.

Připojit reakci
                           

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.13.106 (?)
26.8.2018 23:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dovolim si Vasi odpoved trochu rozsirit. Refraktometr meri zmenu indexu lomu zkoumaneho rztoku. A ten se meni podle koncentrace cukru(nejakych). Protoze zmena je nemala, je pristroj nakalibrovany na urcite rozmezi koncentraci urcitych cukru (ktere se asi bezne v kvasu/ovoci vyskytuji). Cely problem je, pokud je v roztoku pritomna dalsi latka, ktera nejak meni index lomu v zavislosti na sve koncentraci - treba prave ten lih.

Abych to shrnul, mostomery, cukromery a refraktomery funguji jenom, pokud jsou poizivany na smes latek, na kterou jsou kalibrovany - voda+ curky. Ve chvili, kdy se to doho namicha vykvaseny aklohol, nemuzou byt vysledky spravne. Na urceni mnozstvi cukru a alkoholu v rozjetem kvasu je treba pouzit pokrocilejsi metody. But doma provest titraci, neno v laboratori treba pomoci chromatografie.

L.

Připojit reakci
                           

Refraktometr na měření kvasu


EL Edgar (54) - xxx.xxx.165.187 (?)
1.9.2018 19:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To že Refraktometrom sa zbytkový obsah cukru v prekvasenom kvase odmerať nedá som písal v diskusii "Kolik cukru má být v kvasu pri pálení". Vtedy so mnou nesúhlasil pán RAFAEL. Nemal som chuť sa s ním hádať. Môj názor je ten, že množstvo cukru v prekvasenom kvase sa Refraktometrom určiť nedá. Jednoducho to nie je možné! Refraktometer nie je určený na meranie množstva cukru v kvasoch, kde už prebehol proces kvasenia. Je to dobrá pomôcka na zistenie obsahu cukru v ovocí pred kvasením. Kedy má ísť kvas do pálenice sa určuje podla môjho názoru inak. V neposlednom rade záleží aj na tom z akého ovocia je kvas pripravený. Robím niekoľko kvasov ročne, ale nikdy by som sa nespoliehal na Refraktometer napríklad pri marhuľovom kvase, že už je ten čas ísť do pálenice...

Připojit reakci
                           

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.104.0 (?)
26.11.2018 13:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě doplním takto:

- refraktometrem (ani hustoměrem) nelze přesně změřit rozjetý kvas, tedy roztok cukru a alkoholu, a určit přesně obsah zbylého cukru nebo obsah alkoholu. Hustoměr ukazuje hodnotu cukru nižší než skutečnou, protože alkohol má menší hustotu než voda a refraktometr ukazuje naopak větší hodnotu, etanol má větší index lomu. U refraktometru je ale možnost jak odhadnout obsah cukru když známe hodnotu cukru před kvašením (předpokládejme změřenou refraktometrem přesně). Existují na to tabulky od německých amatérských pivovarníků, nebo i různé aplikace např. zde.

Nicméně hodnota, která nás pro rozhodnutí o ukončení kvašení zajímá "Tatsächlicher Restextrakt" tj. skutečný zbytkový cukr, pořád obsahuje i diskutované nezkvasitelné cukry, kde jejich množství neznáme a nezjistíme.

Je tedy prakticky nutné řídit se podle zkušenosti (jak již bylo řečeno v několika příspěvcích výše), případně celkem jednoduše tím, že bublátko přestalo bublat aniž se nějak změnily teplotní podmínky v místnosti kde se kvas nachází a kvašení mělo normální průběh.

PaJa

Připojit reakci
                           

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.193.46 (?)
26.11.2018 21:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mam trosku jiny dotaz a neanesl jsem presnou odpoved a nechci zakladat novou diskuzi.

Jde refraktometrem na alkoho zmerit alkoho v kvasu?Nasel sem refraktometr na alkohol se stupnici od 0 do 80%.

Ma nekdo odzkousene jestli to zmeri alkohol v kvasu a s jakou presnosti?

Mira

Připojit reakci
                           

Refraktometr na měření kvasu


host - xxx.xxx.104.0 (?)
27.11.2018 10:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsem myslel že je to z předchozího jasné - nelze. Resp. měřit lze, ale správnou hodnotu nedostanete. Refraktometr se stupnicí na alkohol měří správně roztok alkoholu s vodou, pokud tam budou další látky - u kvasu se jedná hlavně o cukr - naměříte víc než je skutečnost.

Pokud znáte (změřil jste si) hodnotu cukru před kvašením (refraktometrem se stupnicí na cukr v Brix), můžete zkusit použít program, na který jsem odkazoval výše, tam vám to spočítá kromě zbytkového cukru i přibližný obsah alkoholu v kvasu.

PaJa

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Z ceho udelat visnovku417.6.2019141
Zapach dymu515.6.20191260
Slivovice jak poznat archív109.6.20199678
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201926843
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191162
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201934685
Pálenka z mladých smrčků230.5.2019767
Turbo kvasnice3519.5.20197815
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921181
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201929801
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019923
Škrábavost pálenky4727.4.201960421
Archivace slivovice427.4.2019746
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019615
Kvas z mandarinek1616.4.20191560
destilační přístroj104915.4.20191427481
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948605
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191669
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191817
Aroma slivovice364.4.201910541
Palenka z datli?92.4.20196046
Ochutnávka Radimov623.3.20191782
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194508
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019855
Parciální fermentace518.3.20191126
Ananasový kvas214.3.2019797
Kvas z mirabelek2011.3.201913273
Kvasenie a palenie manga710.3.20191191
Dřinka - použití229.3.201930066
Destilace - základní dotazy497.3.201915295
Test na metanol8025.2.201988692
3D pálení2323.2.20194303
Koupě automatické pálenice 11021.2.201938427
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201916881
Posudzovanie ovocného kvasu617.2.20191753
Odpeckovač317.2.2019992
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192563
Kvas přes zimu1012.2.20192639
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201920315
Kvasná zátka1611.2.201912038
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Elektrická udírna z Mountfield14.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů