Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Refraktometer - poradte vhodny

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.82.69 (?)
22.9.2016 12:00, počet návštěv: 4692
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň,

chcel by som kupiť refraktometer na meranie cukornatosti slivkoveho kvasu (v buducnosti možno aj jablkoveho, hruskoveho a pod) Našiel som tento pristroj.

Mozte sa na to prosim niekto skusení mrknuť, či je vhodný, aby som nekupil nejaku somarinu, pripadne nejaky odporučiť?

Ďakujem

Obrázky:

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Refraktometer - poradte vhodny


Jaroslav David (158) - xxx.xxx.51.179 (?)
22.9.2016 13:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak já sice nemám srovnání protože nikdy jsemjiný refraktometr neměl. Tento už mám nějaký ten rok a funguje... proto ani jiný nepotřebuju. Z principu nevím co by na nějakém jiném mělo být lepší nebo horší.

Připojit reakci
      

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.82.69 (?)
22.9.2016 14:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Napr. či ten rozsah je postačujúci 0-32 brix, alebo či nie je lepšie nejaký s inými jednotkami Oe, KMW... Tiež či cena nie je priliš vysoka - 37€, neviem, som len začiatočník, tento rok som 1x založil kvas, tak si necham poradit skusenejšími.

Připojit reakci
         

Refraktometer - poradte vhodny


Jaroslav David (158) - xxx.xxx.51.179 (?)
22.9.2016 16:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V reakci na váš dotaz - ano tento je vhodný. Pokud najdete lepší-dražší-přesnější... proč ne.

Připojit reakci
            

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.14.170 (?)
22.9.2016 16:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud jde jen o orientační měření kvasu a cena refraktometru vám přijde vysoká, kupte moštoměr. Refraktometr je dobý na zjišťování cukernatosti v sadu a ve vinici. Na změření a dopočtu doslazení stačí moštoměr za desetinovou cenu.

V.

Připojit reakci
               

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.178.109 (?)
22.9.2016 18:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cena refraktometru, cca 1000Kč není nijak horentní a navíc je to přístroj který je prakticky nezničitelný. Na rozdíl od moštoměru s měřicím válcem. Nemluvě o rychlosti a pohodlnosti při měření a odběru vzorků. A i přesnosti.
(Před cca 35 roky jsem za něj a to sehnaný "pod rukou" dal celý měsiční plat, vůbec mně to nikdy nemrzelo a slouží dodnes).
*
Čím menší měřicí rozsah, tím lepší přesnost a čitelnost. Stupnice do 32°Bx bohatě stačí. A čím více stupnic, tím je odečítání méně pohodlnější. V praxi je někdy rozhraní matné a roztřepené...

Rafael.

Připojit reakci
                  

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.178.109 (?)
22.9.2016 18:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě obrázek, zapomněl jsemsad

Obrázky:

Připojit reakci
         

Refraktometer - poradte vhodny


Martin Votrubec (367) - xxx.xxx.4.33 (?)
22.9.2016 20:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já mám stejný a jsem s ním spokojený. Skleněné moštoměry jsem už dva rozbil, třetí už jsem nekupoval...
Připojit reakci
            

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.236.138 (?)
22.9.2016 21:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nákup doporučeného refraktometru rozhodně doporučuji, cena i s dopravou a balením přijde na cca 1290 Kč. Ovšem jeho využití nespočívá především v tom, jak určit konec kvašení, nýbrž v posuzení cukernatosti založeného kvasu a jeho event. docukření, řekněme na hodnotu 14 °brixi. slosar-petr@sezam.cz

Připojit reakci
            

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.159.180 (?)
23.9.2016 7:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já mám taky stejný. Mám i druhý na měření lihu, ten mi připadá mnohem důležitější a užitečnější. Tisícovka za kus se zdá hodně, ale pánové to pohodlí při měření : kapičku na sklíčko, přiklopit, odečíst na stupnici,...setřít a jste připraveni k dalšímu měření.
Připojit reakci
   

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.82.69 (?)
23.9.2016 12:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

OK, kupim teda tento, ďakujem za názory.

Připojit reakci
      

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.107.103 (?)
10.10.2016 7:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já, pokud můžu poradit, zakládám kvysy nepočítaných let i s různými výsledky. Chybu může udělat každý. Proto doporučuji všem koupit si knížku Jaroslava Balaštíka "Jak vypálit lepší slivovici".  Při zakládání kvysů nejlepší investice!!!  Je zde popsáno všechno a na všechno tu najdete odpověď.  Od té doby co ji mám, pálíme opravdu lepší slivovici.  Sandy Vsetín

Připojit reakci
         

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.115.110 (?)
21.11.2016 19:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat zda je nutné, při měření refraktometrem, používat nějakou korekční tabulku.Při zakládání kvasu asi ne ale při měření již dokvášejícího kvasu, neovlivnije měření vzniklý alkohol?Na jakou hodnotu průměrně kvas dokvaší?Děkuji.
Připojit reakci
            

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.159.180 (?)
22.11.2016 10:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No určitě bude mít množství vykvašeného alkoholu vliv na měření. Ale to bude mít i na případné ponorné měřiče!

A na jako průměrnou hodnotu kvas dokváší, to si netroufnu říci, to záleží KDE máte kvas uložen (při jaké teplotě kvasí). Mně se se třeba kvasy zastaví koncem listopadu díky nízkým teplotám v místnosti, kde nemohu přitopit. Při teplotě v místnosti okolo 7-8 st. už nevyjde ani bublinka. No a tak to jde do kotle bez ohledu na to, jestli to má 6 nebo 8 brixů...

Obecnou převodovou tabulku si taky neumím dost dobře představit. Záleží na cukernatosti vstupní suroviny. Příklad : v září nasypete do dvou sudů 25 a 20 brixů, dnes v obou naměříte 8. Budete čekat s oběma, nebo už 25 půjde do kotle? Jo jo, praxe je kořením života. A doporučuji si to pár let psát, aby se k tomu dalo vrátit a aby bylo co vylepšovat.

Každopádně ale refraktometr na cukr i na líh ANO.

Připojit reakci
               

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.132.187 (?)
22.11.2016 13:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Korekční tabulky nutné nejsou. Ani nevím jestli existují, na žádnou jsem zatím nikde nenarazil a ani jsem neměl potřebu to zkoumat.
I když je to jednoduché. Stačí si udělat cukerný roztok, postupně do něj přidávat líh a měřit a měřit a zapisovat si to do nějaké tabulky nebo grafu. A lze při tom i zkoumat odlišné výsledky refraktometr vs. ponorný hustoměr anebo ještě přidat tzv. vinoměr.
Garantuji Vám, že nejpřesnější výsledky dá refraktometr.
*
Na jakou nejnižší hodnotu je kvas schopen dokvasit závisí mimo způsobu jeho vedení i na obsahu nezkvasitelných cukrů v surovině. Ten je nejvyšší třeba u jeřabin a třešní.
Ale obecně se dá říct, že pod 5-3°Bx se dostat nejde.
*
Ještě bych dal k úvaze aby si každý spočítal zda má cenu se snažit o oživování zastaveného kvašení. Je to pracné a ne vždy se to povede. Jestli není lepší připravit kvasinkám vhodné prostředí pro práci, než pak lamentovat. T.j. hlavně vyhnout se tolik doporučovanému "studenému kvašení".
A ještě si spočítat, že 1°Bx ve 100l roztoku, ROZTOKU, ne pecek a dužin dá 1l 50% lihu.
Jestli se pokusy o to oživování vyplatí?

Rafael.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?7423.6.20179395
Zapomenutý kvas ze švestek102.6.2017708
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2523.5.201715937
Kolik cukru má být v kvasu při pálení1915.5.201735002
Kompoty - kvas48.5.2017549
Vydrží kvas ze sladu?73.5.2017995
Dřevo do destilátu292.5.201712492
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?626.4.20171138
Palenie z exotickeho ovocia1225.4.20175522
Slivovice vs. calvados22323.4.2017291028
destilační přístroj102723.4.20171208137
Vyroba konaku z vinovice719.4.20177113
Drevené soudky obecne1819.4.201710621
Zakalená slivovice1669.4.2017174685
Škrábavost pálenky3128.3.201732722
Tatratea jak na to?1625.3.20174022
Geist425.3.2017835
Pálenka z dýně4419.3.201730699
Radimov koštovka páleniek 118.3.2017471
Průtahové destiláty387.3.20175740
Tepelné médium do dvouplášťového kotle821.2.20172673
Kalení destilátů jinak2416.2.20175368
Poslední frakce destilace kvasu - využití?816.2.20172143
drtič na ovoce409.2.2017104002
Čo s pálenkou nižšej kvality78.2.20172198
Kvas Oskoruse5923.1.201752543
Vymrazování916.1.20172610
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201772381
Kvalita domacej palenky1209.1.201733127
Domácí ořechovice9027.12.2016144020
Množení turbo kvasinek1322.12.20162426
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201613480
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201644838
Odkalovač na koloně?411.12.20161976
Kvas z hrušek - zastavení227.11.20161226
Nahořklá slivovice6823.11.201654238
Jak zakopat slivovici4622.11.201639828
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20164693
Švestkový kvas - zastavení417.11.20162027
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.20161310
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Jak si udělat zdraví neškodné hranolky, chipsy apod.?23.6.2017
Jak si udělat zdraví neškodné hranolky, chipsy apod.?22.6.2017
Udene kuriatko7.6.2017
Udene kuriatko6.6.2017
Udene kuriatko6.6.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů