Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Refraktometer - poradte vhodny

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.82.69 (?)
22.9.2016 12:00, počet návštěv: 3882
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň,

chcel by som kupiť refraktometer na meranie cukornatosti slivkoveho kvasu (v buducnosti možno aj jablkoveho, hruskoveho a pod) Našiel som tento pristroj.

Mozte sa na to prosim niekto skusení mrknuť, či je vhodný, aby som nekupil nejaku somarinu, pripadne nejaky odporučiť?

Ďakujem

Obrázky:

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Refraktometer - poradte vhodny


Jaroslav David (153) - xxx.xxx.51.179 (?)
22.9.2016 13:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak já sice nemám srovnání protože nikdy jsemjiný refraktometr neměl. Tento už mám nějaký ten rok a funguje... proto ani jiný nepotřebuju. Z principu nevím co by na nějakém jiném mělo být lepší nebo horší.

Připojit reakci
      

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.82.69 (?)
22.9.2016 14:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Napr. či ten rozsah je postačujúci 0-32 brix, alebo či nie je lepšie nejaký s inými jednotkami Oe, KMW... Tiež či cena nie je priliš vysoka - 37€, neviem, som len začiatočník, tento rok som 1x založil kvas, tak si necham poradit skusenejšími.

Připojit reakci
         

Refraktometer - poradte vhodny


Jaroslav David (153) - xxx.xxx.51.179 (?)
22.9.2016 16:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V reakci na váš dotaz - ano tento je vhodný. Pokud najdete lepší-dražší-přesnější... proč ne.

Připojit reakci
            

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.14.170 (?)
22.9.2016 16:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud jde jen o orientační měření kvasu a cena refraktometru vám přijde vysoká, kupte moštoměr. Refraktometr je dobý na zjišťování cukernatosti v sadu a ve vinici. Na změření a dopočtu doslazení stačí moštoměr za desetinovou cenu.

V.

Připojit reakci
               

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.178.109 (?)
22.9.2016 18:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cena refraktometru, cca 1000Kč není nijak horentní a navíc je to přístroj který je prakticky nezničitelný. Na rozdíl od moštoměru s měřicím válcem. Nemluvě o rychlosti a pohodlnosti při měření a odběru vzorků. A i přesnosti.
(Před cca 35 roky jsem za něj a to sehnaný "pod rukou" dal celý měsiční plat, vůbec mně to nikdy nemrzelo a slouží dodnes).
*
Čím menší měřicí rozsah, tím lepší přesnost a čitelnost. Stupnice do 32°Bx bohatě stačí. A čím více stupnic, tím je odečítání méně pohodlnější. V praxi je někdy rozhraní matné a roztřepené...

Rafael.

Připojit reakci
                  

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.178.109 (?)
22.9.2016 18:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě obrázek, zapomněl jsemsad

Obrázky:

Připojit reakci
         

Refraktometer - poradte vhodny


Martin Votrubec (328) - xxx.xxx.4.33 (?)
22.9.2016 20:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já mám stejný a jsem s ním spokojený. Skleněné moštoměry jsem už dva rozbil, třetí už jsem nekupoval...
Připojit reakci
            

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.236.138 (?)
22.9.2016 21:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nákup doporučeného refraktometru rozhodně doporučuji, cena i s dopravou a balením přijde na cca 1290 Kč. Ovšem jeho využití nespočívá především v tom, jak určit konec kvašení, nýbrž v posuzení cukernatosti založeného kvasu a jeho event. docukření, řekněme na hodnotu 14 °brixi. slosar-petr@sezam.cz

Připojit reakci
            

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.159.180 (?)
23.9.2016 7:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já mám taky stejný. Mám i druhý na měření lihu, ten mi připadá mnohem důležitější a užitečnější. Tisícovka za kus se zdá hodně, ale pánové to pohodlí při měření : kapičku na sklíčko, přiklopit, odečíst na stupnici,...setřít a jste připraveni k dalšímu měření.
Připojit reakci
   

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.82.69 (?)
23.9.2016 12:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

OK, kupim teda tento, ďakujem za názory.

Připojit reakci
      

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.107.103 (?)
10.10.2016 7:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já, pokud můžu poradit, zakládám kvysy nepočítaných let i s různými výsledky. Chybu může udělat každý. Proto doporučuji všem koupit si knížku Jaroslava Balaštíka "Jak vypálit lepší slivovici".  Při zakládání kvysů nejlepší investice!!!  Je zde popsáno všechno a na všechno tu najdete odpověď.  Od té doby co ji mám, pálíme opravdu lepší slivovici.  Sandy Vsetín

Připojit reakci
         

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.115.110 (?)
21.11.2016 19:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat zda je nutné, při měření refraktometrem, používat nějakou korekční tabulku.Při zakládání kvasu asi ne ale při měření již dokvášejícího kvasu, neovlivnije měření vzniklý alkohol?Na jakou hodnotu průměrně kvas dokvaší?Děkuji.
Připojit reakci
            

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.159.180 (?)
22.11.2016 10:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No určitě bude mít množství vykvašeného alkoholu vliv na měření. Ale to bude mít i na případné ponorné měřiče!

A na jako průměrnou hodnotu kvas dokváší, to si netroufnu říci, to záleží KDE máte kvas uložen (při jaké teplotě kvasí). Mně se se třeba kvasy zastaví koncem listopadu díky nízkým teplotám v místnosti, kde nemohu přitopit. Při teplotě v místnosti okolo 7-8 st. už nevyjde ani bublinka. No a tak to jde do kotle bez ohledu na to, jestli to má 6 nebo 8 brixů...

Obecnou převodovou tabulku si taky neumím dost dobře představit. Záleží na cukernatosti vstupní suroviny. Příklad : v září nasypete do dvou sudů 25 a 20 brixů, dnes v obou naměříte 8. Budete čekat s oběma, nebo už 25 půjde do kotle? Jo jo, praxe je kořením života. A doporučuji si to pár let psát, aby se k tomu dalo vrátit a aby bylo co vylepšovat.

Každopádně ale refraktometr na cukr i na líh ANO.

Připojit reakci
               

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.132.187 (?)
22.11.2016 13:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Korekční tabulky nutné nejsou. Ani nevím jestli existují, na žádnou jsem zatím nikde nenarazil a ani jsem neměl potřebu to zkoumat.
I když je to jednoduché. Stačí si udělat cukerný roztok, postupně do něj přidávat líh a měřit a měřit a zapisovat si to do nějaké tabulky nebo grafu. A lze při tom i zkoumat odlišné výsledky refraktometr vs. ponorný hustoměr anebo ještě přidat tzv. vinoměr.
Garantuji Vám, že nejpřesnější výsledky dá refraktometr.
*
Na jakou nejnižší hodnotu je kvas schopen dokvasit závisí mimo způsobu jeho vedení i na obsahu nezkvasitelných cukrů v surovině. Ten je nejvyšší třeba u jeřabin a třešní.
Ale obecně se dá říct, že pod 5-3°Bx se dostat nejde.
*
Ještě bych dal k úvaze aby si každý spočítal zda má cenu se snažit o oživování zastaveného kvašení. Je to pracné a ne vždy se to povede. Jestli není lepší připravit kvasinkám vhodné prostředí pro práci, než pak lamentovat. T.j. hlavně vyhnout se tolik doporučovanému "studenému kvašení".
A ještě si spočítat, že 1°Bx ve 100l roztoku, ROZTOKU, ne pecek a dužin dá 1l 50% lihu.
Jestli se pokusy o to oživování vyplatí?

Rafael.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?130.3.201749
Škrábavost pálenky3128.3.201730413
Tatratea jak na to?1625.3.20173165
Geist425.3.2017461
Pálenka z dýně4419.3.201728489
Radimov koštovka páleniek 118.3.2017202
Vydrží kvas ze sladu?615.3.2017376
Slivovice vs. calvados2207.3.2017282538
Průtahové destiláty387.3.20174208
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?7222.2.20176959
Tepelné médium do dvouplášťového kotle821.2.20172133
Kalení destilátů jinak2416.2.20174428
Poslední frakce destilace kvasu - využití?816.2.20171584
drtič na ovoce409.2.2017101388
Čo s pálenkou nižšej kvality78.2.20171739
Dřevo do destilátu228.2.201710271
Palenie z exotickeho ovocia1026.1.20174728
Kvas Oskoruse5923.1.201750293
Vymrazování916.1.20171926
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201769473
Kvalita domacej palenky1209.1.201729743
Domácí ořechovice9027.12.2016139407
Množení turbo kvasinek1322.12.20161787
Zakalená slivovice16422.12.2016166619
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201611620
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201642437
Odkalovač na koloně?411.12.20161554
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016875
Nahořklá slivovice6823.11.201652051
Jak zakopat slivovici4622.11.201637424
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163883
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161568
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.20161060
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614884
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161666
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.20161356
Proč tolik cukru38.11.20161564
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161592
Výběr domácí pálenice43.11.20162066
Náhrada škody od pálenice253.11.20165980
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa26.3.2017
Uzení masa24.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů