Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Refraktometer - poradte vhodny

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.82.69 (?)
22.9.2016 12:00, počet návštěv: 6807
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň,

chcel by som kupiť refraktometer na meranie cukornatosti slivkoveho kvasu (v buducnosti možno aj jablkoveho, hruskoveho a pod) Našiel som tento pristroj.

Mozte sa na to prosim niekto skusení mrknuť, či je vhodný, aby som nekupil nejaku somarinu, pripadne nejaky odporučiť?

Ďakujem

Obrázky:

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Refraktometer - poradte vhodny


Jaroslav David (159) - xxx.xxx.51.179 (?)
22.9.2016 13:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak já sice nemám srovnání protože nikdy jsemjiný refraktometr neměl. Tento už mám nějaký ten rok a funguje... proto ani jiný nepotřebuju. Z principu nevím co by na nějakém jiném mělo být lepší nebo horší.

Připojit reakci
      

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.82.69 (?)
22.9.2016 14:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Napr. či ten rozsah je postačujúci 0-32 brix, alebo či nie je lepšie nejaký s inými jednotkami Oe, KMW... Tiež či cena nie je priliš vysoka - 37€, neviem, som len začiatočník, tento rok som 1x založil kvas, tak si necham poradit skusenejšími.

Připojit reakci
         

Refraktometer - poradte vhodny


Jaroslav David (159) - xxx.xxx.51.179 (?)
22.9.2016 16:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V reakci na váš dotaz - ano tento je vhodný. Pokud najdete lepší-dražší-přesnější... proč ne.

Připojit reakci
            

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.14.170 (?)
22.9.2016 16:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud jde jen o orientační měření kvasu a cena refraktometru vám přijde vysoká, kupte moštoměr. Refraktometr je dobý na zjišťování cukernatosti v sadu a ve vinici. Na změření a dopočtu doslazení stačí moštoměr za desetinovou cenu.

V.

Připojit reakci
               

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.178.109 (?)
22.9.2016 18:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cena refraktometru, cca 1000Kč není nijak horentní a navíc je to přístroj který je prakticky nezničitelný. Na rozdíl od moštoměru s měřicím válcem. Nemluvě o rychlosti a pohodlnosti při měření a odběru vzorků. A i přesnosti.
(Před cca 35 roky jsem za něj a to sehnaný "pod rukou" dal celý měsiční plat, vůbec mně to nikdy nemrzelo a slouží dodnes).
*
Čím menší měřicí rozsah, tím lepší přesnost a čitelnost. Stupnice do 32°Bx bohatě stačí. A čím více stupnic, tím je odečítání méně pohodlnější. V praxi je někdy rozhraní matné a roztřepené...

Rafael.

Připojit reakci
                  

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.178.109 (?)
22.9.2016 18:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě obrázek, zapomněl jsemsad

Obrázky:

Připojit reakci
         

Refraktometer - poradte vhodny


Martin Votrubec (403) - xxx.xxx.4.33 (?)
22.9.2016 20:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já mám stejný a jsem s ním spokojený. Skleněné moštoměry jsem už dva rozbil, třetí už jsem nekupoval...
Připojit reakci
            

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.236.138 (?)
22.9.2016 21:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nákup doporučeného refraktometru rozhodně doporučuji, cena i s dopravou a balením přijde na cca 1290 Kč. Ovšem jeho využití nespočívá především v tom, jak určit konec kvašení, nýbrž v posuzení cukernatosti založeného kvasu a jeho event. docukření, řekněme na hodnotu 14 °brixi. slosar-petr@sezam.cz

Připojit reakci
            

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.159.180 (?)
23.9.2016 7:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já mám taky stejný. Mám i druhý na měření lihu, ten mi připadá mnohem důležitější a užitečnější. Tisícovka za kus se zdá hodně, ale pánové to pohodlí při měření : kapičku na sklíčko, přiklopit, odečíst na stupnici,...setřít a jste připraveni k dalšímu měření.
Připojit reakci
   

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.82.69 (?)
23.9.2016 12:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

OK, kupim teda tento, ďakujem za názory.

Připojit reakci
      

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.107.103 (?)
10.10.2016 7:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já, pokud můžu poradit, zakládám kvysy nepočítaných let i s různými výsledky. Chybu může udělat každý. Proto doporučuji všem koupit si knížku Jaroslava Balaštíka "Jak vypálit lepší slivovici".  Při zakládání kvysů nejlepší investice!!!  Je zde popsáno všechno a na všechno tu najdete odpověď.  Od té doby co ji mám, pálíme opravdu lepší slivovici.  Sandy Vsetín

Připojit reakci
         

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.115.110 (?)
21.11.2016 19:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat zda je nutné, při měření refraktometrem, používat nějakou korekční tabulku.Při zakládání kvasu asi ne ale při měření již dokvášejícího kvasu, neovlivnije měření vzniklý alkohol?Na jakou hodnotu průměrně kvas dokvaší?Děkuji.
Připojit reakci
            

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.159.180 (?)
22.11.2016 10:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No určitě bude mít množství vykvašeného alkoholu vliv na měření. Ale to bude mít i na případné ponorné měřiče!

A na jako průměrnou hodnotu kvas dokváší, to si netroufnu říci, to záleží KDE máte kvas uložen (při jaké teplotě kvasí). Mně se se třeba kvasy zastaví koncem listopadu díky nízkým teplotám v místnosti, kde nemohu přitopit. Při teplotě v místnosti okolo 7-8 st. už nevyjde ani bublinka. No a tak to jde do kotle bez ohledu na to, jestli to má 6 nebo 8 brixů...

Obecnou převodovou tabulku si taky neumím dost dobře představit. Záleží na cukernatosti vstupní suroviny. Příklad : v září nasypete do dvou sudů 25 a 20 brixů, dnes v obou naměříte 8. Budete čekat s oběma, nebo už 25 půjde do kotle? Jo jo, praxe je kořením života. A doporučuji si to pár let psát, aby se k tomu dalo vrátit a aby bylo co vylepšovat.

Každopádně ale refraktometr na cukr i na líh ANO.

Připojit reakci
               

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.132.187 (?)
22.11.2016 13:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Korekční tabulky nutné nejsou. Ani nevím jestli existují, na žádnou jsem zatím nikde nenarazil a ani jsem neměl potřebu to zkoumat.
I když je to jednoduché. Stačí si udělat cukerný roztok, postupně do něj přidávat líh a měřit a měřit a zapisovat si to do nějaké tabulky nebo grafu. A lze při tom i zkoumat odlišné výsledky refraktometr vs. ponorný hustoměr anebo ještě přidat tzv. vinoměr.
Garantuji Vám, že nejpřesnější výsledky dá refraktometr.
*
Na jakou nejnižší hodnotu je kvas schopen dokvasit závisí mimo způsobu jeho vedení i na obsahu nezkvasitelných cukrů v surovině. Ten je nejvyšší třeba u jeřabin a třešní.
Ale obecně se dá říct, že pod 5-3°Bx se dostat nejde.
*
Ještě bych dal k úvaze aby si každý spočítal zda má cenu se snažit o oživování zastaveného kvašení. Je to pracné a ne vždy se to povede. Jestli není lepší připravit kvasinkám vhodné prostředí pro práci, než pak lamentovat. T.j. hlavně vyhnout se tolik doporučovanému "studenému kvašení".
A ještě si spočítat, že 1°Bx ve 100l roztoku, ROZTOKU, ne pecek a dužin dá 1l 50% lihu.
Jestli se pokusy o to oživování vyplatí?

Rafael.

Připojit reakci
                  

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.2.30 (?)
21.8.2017 20:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobry den, rad bych Vas poprosil o pomoc. Na Vanoce jsem dostal novy refraktometr na kvas. Kdyz merim kvas, ukazuje mi zbytkovy cukr na sestce. Kdyz vsak stejny kvas zmerim starym zpusobem tj.cukromerem, ukaze mi zbytkovy cukr na dvojce. Cim muze byt zpusoben tak velky rozptyl? Meril jsem stejny kvas, ve stejnou chvili, teplota kvasu +-20 stupnu... dekuji
Připojit reakci
                     

Refraktometer - poradte vhodny


jan košice (88) - xxx.xxx.3.5 (?)
22.8.2017 6:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

treba skalibrovaťwink

Připojit reakci
                        

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.214.84 (?)
22.8.2017 11:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ta kalibrace se provádí jak?

Připojit reakci
                     

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.178.235 (?)
22.8.2017 8:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Oběma přístroji byste měl naměřit shodné hodnoty, pokud jsou oba přístroje cejchovány ve stejných veličinách, což neuvádíte.Pokud nemají shodné stupnice, použijte převodní tabulky, které najdete na webu.Navíc existují další typy refraktometrů (pro měření salinity mořské vody, chladící kapaliny, obsah alkoholu, obsah vody v medu, v mléku, vlastnosti moči). AB

Připojit reakci
                     

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.159.180 (?)
22.8.2017 13:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Refraktometr na měření cukru je vhodný na měření cukernatosti vstupní suroviny = při zakládání kvasu.

Při zkvašení a růstu lihovitosti kvasu pak jsou měření čím dál více nepřesná díky vznikajícímu lihu v roztoku. Ke konci kvašení proto také používám klasické měření. Refraktometrem jsem se na konci mnohých kvašení prakticky nikdy pod 5-6 nedostal... Takže bych nijak nezoufal.

Připojit reakci
                        

Refraktometer - poradte vhodny


host - xxx.xxx.250.25 (?)
23.8.2017 11:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak je to s věrohodností měření zbytkového cukru se nejlépe přesvědčíte pokusem jak jsem psal výše.
Udělejte si např. 15% roztok cukru ve dvou nádobách a postupně přilévejte do jedné vodu a do druhé stejné množství lihu. A měřte oběma způsoby.
(Čím více bude v roztoku lihu, tím větší bude odchylka hustoměru od reálné hodnoty).

Rafael.

Připojit reakci
                           

Refraktometer - poradte vhodny


Martin Votrubec (403) - xxx.xxx.38.217 (?)
23.8.2017 22:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Čerstvá zkušenost - merunkový kvas po čtyřech týdnech, refraktometr 8Brix, moštoměr 2 při teplotě 20stupňů.
Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kompotovice714.11.20175673
Hruškový kvas, konec kvašení2814.11.20172560
destilační přístroj102910.11.20171281662
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201717132
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.2017913
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201714749
Merunkovice - Marhulovica143.11.20172525
Repák + řepná pálenka253.11.201749119
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201721849
Pálení Matolin530.10.2017610
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201727845
Švestkovy kompot616.10.2017732
Archivace slivovice5712.10.201729309
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017103737
Samosběr švestek?11.10.2017382
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017301172
Kvas Oskoruse6228.9.201757543
Pálenka z dýně5528.9.201737277
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171130
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201775288
Voda do kvasu?1918.9.20171896
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201743167
Ražná - ražovica1018.9.201726512
Destilace vína - vínovice5216.9.201776566
Kvas z jahod411.9.2017562
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171295
Zakalená slivovice1685.9.2017185416
Test na metanol504.9.201760816
Refraktometer - poradte vhodny2223.8.20176808
Odkôstkovač ovocia2917.8.201742309
Destilační přístroj - sestrojení5315.8.2017110758
Destilát z kukuřice2611.8.201763612
Kompotová jamovice2031.7.20171847
Domácí ořechovice9330.7.2017155082
Pridanie kvasiniek pod kolac?328.7.2017578
Marhulový kvas nekvasí2327.7.20174547
Vydrží kvas ze sladu?827.7.20171873
Bílý povlak na kvasu 226.7.20171276
Kvasenie visni223.7.2017409
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?8921.7.201714999
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
A až Z o uzení22.11.2017
A až Z o uzení22.11.2017
Generátor kouře9.11.2017
Generátor kouře7.11.2017
Doplnění zelňáku4.11.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů