Ředit lutr před druhým pálením?



host - 43.55 (?) 
19.8.2012 16:46, zobrazeno: 21322x

Jeden můj známý kolega-palič přidá vždy mezi prvním a druhým pálením do kotle čistou vodu a tím lutr naředí. Konkrétně na pět dílů lutru dá šestý vody. Gořalky má skutečně vynikající, takže jsem mu uvěřil a sám to vyzkoušel. Vždycky jsem žil v domnění, že samotné vypálení kvasu už je technicky rutinní záležitost, ale po mé vlastní zkušenosti se začínám bát, jestli jsem se s nákupem vlastní palírny neunáhlil :-)

Příklad: měl jsem 400 kg kvasu, vše jsem nejdřív vypálil jen prvním pálením na nějakých 80 l brandu. To je v mé vypalovačce na dva kotle:

Ten první jsem naředil jen slabě, cca 1:10. Začal téct cca při 86% a při 35% jsme usoudili už nějaké kyselé spodky, takže konec. Výsledkem byla ve vůni výraznější ale ostřejší slivovice.

Druhý menší kotel jsme naředili víc, cca 1:4. Téct začal při nějakých 82% a při 28% tam ještě kyselka nebyla. Pálenka byla pro jednoho jemnější, pro jiného fádnější, podle chuti toho kterého soudruha.

Oba své počiny budu i nadále chutnat a porovnávat, uvidíme, co se z které vyvine...

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 72.73 (?), 31.8.2012 9:54

Zajímavá zkušenost, jen malý doplňující dotaz: jak silný byl 1. pal? My máme cca stejně veliký destilační kotel, první pal máme tak plus/mínus 42%, před druhým palem nic neředíme, ten začíná téct při teplotě 86 st.C. o koncentraci 80%, a kořalka je výtečná. Ovšem nutno dodat, že na závěr jako nadstandart filtrujeme již naředěnou 43% pálenku přes aktivní uhlí, tady se mnoho pachutí odstraní...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.7 (?), 31.8.2012 19:39

Nemáte obavu, že filtrací přes uhlí odstraníte spolu s pachutěmi i žádoucí chuť a vůni?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 178.235 (?), 1.9.2012 4:59

Asi bude záležet co s tím kdo sleduje.Pachutě někdy mohou přehlušovat veškeré vůně.Ztráta obojího po filtraci je menší zlo v touze po záchraně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 2.9.2012 19:01

Pachutě někdy mohou přehlušovat veškeré vůně.Ztráta obojího po filtraci je menší zlo v touze po záchraně.

To je  pravda pravdoucí. Ovšem skutečnost, že hotový destilát obsahuje nežádoucí pachutě napovídá, že se někde stala chyba. Buďto ve výběru ovoce, ve vedení kvasu nebo ve vlastním pálení. 
 Proto uvedené informaci, že "kořalka je výtečná a na závěr ji filtrujeme přes aktivní uhlí", trochu nerozumím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 72.73 (?), 4.9.2012 8:43

Pokud mluvím o pachutích, tak nemám na mysli stav, že by kořalku bylo dobré využít tak maximálně např. do ostřikovačů :-) Copak Vaše kořalky jsou ihned po vypálení pitelné? Vaše destiláty se nevětrají několik týdnů ve sklepě? No vidiíte, a myslíte si, že jste něco udělal špatně a že je potřeba něco zachraňovat? Filtrací přes uhlí se kořalka zjemní a "uhladí", někdy je ovocného aroma až příliš - záleží na vkusu - už jsem pil např. slivovici, po níž jsem cítil švestky ještě asi dva dny, a příjemné to věru nebylo...

Pálení a všem spolubojovníkům zdar

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 4.9.2012 12:22

Copak Vaše kořalky jsou ihned po vypálení pitelné?

Dobrá kořalka musí být pitelná ihned po vypálení. Jistě po několika týdnech se uhladí a nepatrně zjemní, ale jestli obsahuje skutečné pachutě, nepomůže jí sebedelší odvětrání

...už jsem pil např. slivovici, po níž jsem cítil švestky ještě asi dva dny, a příjemné to věru nebylo...

Nemohu souhlasit. Možná jste té slivovice vypil tolik, že jste tu chuť nemohl dlouho ani cítit. To se občas stává, typicky např. u borovičky. Kdo se jednou opil a pozvracel z borovičky, hodně dlouho - někdy celý život -  ji nemusí. Jestli je ovšem v destilátu hodně skutečně ovocného aromatu, tak je to dobře, takové pálenky jsou cílem každého pěstitele i páleníka a takové vyhrávají degustace. Vypálit výrazně vonící ovocný destilát a potom jeho ovocnou chuť a vůni snižovat filtrrací přes uhlí, to je kontraproduktivní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 172.201 (?), 12.11.2013 22:29

Proč potom děláte ovocnou pálenku, udělejte si konzumní líh z brambor a vyjde to na stejno s tou vaší filtrací přes dřevěné uhlí.. :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 128.46 (?), 20.11.2013 12:17

Dobrý den. Prosim Vás jak provedete přefiltrování, co je aktivní uhlí a kde se dá koupit? Děkuji. Zdeňa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 84.130 (?), 1.9.2012 9:57

... že samotné vypálení kvasu už je technicky rutinní záležitost, ale po mé vlastní zkušenosti se začínám bát, jestli jsem se s nákupem vlastní palírny neunáhlil :-)

Vážený pane, nechci se vás dotknout, ale proč si myslíte, že zakoupením "palírny" se z vás hned stane mistr světa v pálení?! Je to jen "přístroj", má jisté vlastnosti (a tedy i své vrtochy), na které musíte sám přijít. Ale to nezjistíte po jednom nebo dvěma pálení!! Chce to čas, trpělivost, příliš nespěchat a hlavně si zapisovat, jak se kdy "přístroj" chová. Kdo spěchá, většinou si "nabije". Není to o tom, hr na to, ať to mám z krku (to si můžou dovolit "ofi" pálenice, doma to chce přidat trochu té "lásky a péče").

Jsou jisté zásady jak pálit, když je dodržíte, určitě se vám dílo podaří.

Přeji vám trpělivost, a trochu i té pokory... Pat & Mat do této disciplíny určitě nepatří.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika