Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Ražná - ražovica

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Ražná - ražovica


host - xxx.xxx.189.242 (?)
10.2.2014 20:47, počet návštěv: 33707
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravým páleničiari, nevie niekto dobrý recept na ražovicu? 

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Ražná - ražovica


host - xxx.xxx.45.30 (?)
22.11.2014 0:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

8 litrove vedro raze namocis do malej vanicky a zalejes teplou vodou na noc aby naboptnala. Potom ocedis a rozlozis na igelit zhruba na 2- 3 cm hrubku. Treba vlhcit a nechat v teple aby raz zacala klicit. Zhruba 2 cm klicky. Pozor nech nesplesni, musi byt v teple aby rychlejsie klicala.. Potom dat do suda, pridat 30 kg cukru, na kg 4litre vody. Premiesat a nechat kvasit pri teplote asi 20 st. celzia. Po 4-5 tyzdnoch kvas odmerat ci je vykvaseny.Pri prvom prepalovani tahat na 7, pri druhom na 20. Zaruka asi 30 l razovice. Je to odskusane a palenka je vyborna.

Připojit reakci
      

Ražná - ražovica


host - xxx.xxx.67.254 (?)
22.11.2014 0:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Urobiť dobrú ražovicu je umenie, a treba na to niekoľkoročné skúsenosti.Čakať že vám niekto dá iba tak dobrý recept je pošetilosť.Ani si nechcem predstaviť ako sa cítia konzumenti na druhý deň z výsledku tohoto receptu.Je mi ich úprimne ľúto. 

Připojit reakci
      

Ražná - ražovica


Standa_hk (5596) - xxx.xxx.220.138 (?)
22.11.2014 9:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak nějak mi u toho receptu chybí, že klíčení žita ukončíme uvařením na "břečku". Klíčení je především enzymatický proces, který mění zásobní škroby na cukry. Bez převaření (nebo pasterace) přejde klíčení v hnilobu. Je jedno, jestli přidáte cukr, ale důležité je dát kvasinky a enzymy. Jaksi tam chybí celkový objem kvasu. Ale dejme tomu že litr žita je jeden Kg, pak by to bylo 40 litrů břečky + 30 kg cukru = 50% cukerný sirup s vlákninou. Bez toho přidaného cukru by to mohlo kvasit (8-12% sacharidů), ale s tak vysokým obsahem cukru...? no

Standardně je v obilí tolik sacharidů, aby z jednoho kg zrna byl půlitr 52%ní lihoviny.

Připojit reakci
         

Ražná - ražovica


host - xxx.xxx.10.203 (?)
1.12.2014 14:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Výroba ražňovice zaujíma aj mňa, ale nerozumiem časti - " pridat 30 kg cukru, na kg 4litre vody " - je to dobre napisane??? Prosim upresniť...Ďakujem

Připojit reakci
            

Ražná - ražovica


Standa_hk (5596) - xxx.xxx.244.2 (?)
1.12.2014 14:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ne, je to tradičně opisovaný nesmyslný recet nemající s žitnou (ražovicou) nic společného. Obilné pálenky nepotřebují doslazování, ale správné vedení sladu, jeho uvaření na mladinu a vykvasení. Až po počátek kvašení je to stejné jako výroba některých piv. Obecně je lepší, aby Vám pro první pokus destilace dodal nějaký hospodský slivky, proplach z trubek a zbytky ze dna sudů a zkusit "pivovici". Další napodobeninou je kvas vedený z rozmočeného chleba. Tam se trochu přislazuje na doplnění cukru spotřebovaního při kynutí chlebového těsta.

Připojit reakci
      

Ražná - ražovica


host - xxx.xxx.144.214 (?)
17.9.2017 10:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pokiaľ nevieš, tak raž neobsahuje cukor ale škrob. takže s týmto "receptom" môžeš namočiť a nechať vykvasiť aj dubovú kôru

Připojit reakci
         

Ražná - ražovica


host - xxx.xxx.29.59 (?)
17.2.2018 19:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Preto sa necháva obilnina kličit aby sa škrob zmenil za pomoci enzýmov na jednoduchší sacharid.Konkretne maltozu.Ja robím pálenku z kukuričného šrotu, jačmenneho,ražneho a pšeničného sladu. Takže : 50kg šrotovanej kukurice,5kg jačmenneho sladu,5kg ťažného a 5kg pšeničného sladu,2 kg ovsených vločiek.Slad zošrotovany.Plus kvasnice na výrobu whisky.200l vody.Enzym gluko amylaza - Zohrejem vodu na cca 80 stupňov a pridám kukuricu.Miešam a držím na teplote cca 45minut.Schladil na cca 62 stupňov a pridám slady.Držim na teplote cca 45minut a pridám enzým.Prevedieme jodovu skúšku.Ak je ok schladim na zakvasovu teplotu, prevzdušňujem kvas.Rozbehnem kvasnice a pridám do kvasu.Po cca 7-14 dní zmeriam a palim.Pušťam pri druhom pálenie max 40.Ostatne je dokap.Pálenka je to výborná.Zreje na chipsoch z amerického dubu.
Připojit reakci
      

Ražná - ražovica


host - xxx.xxx.144.214 (?)
17.9.2017 10:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ťahať pri druhom vypalovaní na 20, tak to musí byť riadny kentus

Připojit reakci
      

Ražná - ražovica


siemens (23) - xxx.xxx.46.90 (?)
17.9.2017 22:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taku debilinu som asi uz 3r necital.ked podla toho niekto vypali tak mu zlozim poklonu ako kralovi

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Destilačná kolona vs Dvojstupňová destilácia122.9.201883
Domácí pálenice1722.9.20181878
Teoretický výnos1419.9.20182004
Můj první kvas2119.9.20182749
Kdy pálit hruškový kvas217.9.2018901
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?2816.9.201812002
Palírny v Karlovarském kraji116.9.201878
Dřevo do destilátu4115.9.201820873
Kvas z cca 20kg broskví1510.9.20187918
Pálení z řepného cukru1210.9.20182955
Kvasinky a enzymy29.9.2018532
Kvas ze švestek "na pokračování"28.9.2018935
Kvas z jablek356.9.20186021
Měření hladiny alkoholu ve sladkém alkoholu116.9.201812900
Škrábavost pálenky325.9.201842500
Meruňkovice 2018 - vysoký výnos102.9.20181828
Drevené soudky obecne192.9.201813130
Slivovice 2017282.9.20186921
Uskladnění slivovice v dub. sudu851.9.201883508
Refraktometr na měření kvasu171.9.20183044
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek131.9.20189924
Kotel na pálení destilátu531.8.20181588
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1031.8.20183463
Pálenka z datlí (datlová pasta)330.8.2018388
Koupě automatické pálenice 2130.8.20185138
Pálenka z mrkve2729.8.201826963
Přidání kvasu během kvašení328.8.2018944
Založení kvasu vinné révy1728.8.20184804
Hruškový kvas1627.8.20183921
Plesnivé švestky v kvasu1426.8.20186757
Kvalita domacej palenky12023.8.201843650
Pěstitelská pálenice v okolí Brna1622.8.20182352
Dřinka - použití2022.8.201826550
Prekvasenie/zoctovanie kvasu720.8.20181372
Pálenice na Drahanské vrchovině120.8.2018241
Domácí ořechovice10918.8.2018182379
Kvas z mirabelek1516.8.20188947
Kde sehnat malou pálenici18615.8.2018332721
Kvasná ovocná sezóna 2018815.8.20181325
Meruňkový kvas314.8.2018735
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny16:27
Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny20.9.2018
Dehtování20.9.2018
Dehtování20.9.2018
Dehtování19.9.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů