Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Pyrosyricitan draselny ve kvasu

Pyrosyricitan draselny ve kvasu


host - xxx.xxx.226.13 (?)
30.10.2016 7:03, počet návštěv: 1466
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Kolegove. Vim, ze sira ve vine ma pri paleni neblahy vliv na kvalitu vysledne brandy. Plati ale, ze je palenka ovlivnena i pyrosyricitanem draselnym davkovanym pred kvasenim do mostu nebo do kvasu? Samozrejme v mnozstvi dle navodu. Co používáte pred kvasenim na stabilizaci mostu vy?
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Pyrosyricitan draselny ve kvasu


host - xxx.xxx.178.235 (?)
30.10.2016 8:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Do kvasu žádný pyrosiřičitan draselný (E224)nedávám a ponechávám jeho kvašení vlastním kvasinkám.Do jaké míry jsou "divoké"mě ani tolik nezajímá, rovněž ani barva kvasu.Víno pro svou potřebu "sířím" pouze zapálením sirného knotu při přetáčení.Žádný jiný pyrosulfit tam nesypu.Víno nevypaluji, jablečný mošt raději steriluji.I tak je E224 dostatečně "nabízen" v nakupovaných potravinách i ve víně.    AB

Připojit reakci
   

Pyrosyricitan draselny ve kvasu


host - xxx.xxx.236.138 (?)
30.10.2016 13:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Přídavek pyrosiřičitanu draselného K2S2O5 do kvasu nemá žádné opodstatnění a co hůře, mohl by se v kyselém prostředí drtivé většiny kvasů (snad s výjimkou hruškového) rozkládat na SO2, což by mělo fatální vliv na kvasinky. Dále by byl finální destilát zasažen neúměrným obsahem rozpuštěného SO2 a stal by se obtížně pitelným. Na druhou stranu je ovšem tato sloučenina vhodně použitelná na ochranu kvasu před atakem např. křísotvorných kvasinek v případě některých kvasů, které by po dokončeném kvašení měly ještě ležet na "peckách" (např. višně, švestky). Dělá se to tak, že do umělohmotné nádobky se umístí roztok siřičitanu či pyrosiřičitanu, v úvahu připadá i dithioničitan např. sodný Na2S2O4 a okyselí se roztokem kys. sírové. Vznikající SO2 ochrání atmosféru nad kvasem dostatečně dlouho a k žádnému napadení kvasu nedojde. Několikatýdenní (2-3)macerace neporušených pecek má svůj efekt především v chuti destilátu, o zvýšený obsah amygdalinu se nemusíte bát. slosar-petr@seznam.cz
Připojit reakci
      

Pyrosyricitan draselny ve kvasu


host - xxx.xxx.177.59 (?)
30.10.2016 17:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Síru nepoužívám, nechutná mi a nemám ji rád. Snad s výjimkou síření, dezinfekce sklepa, včelích plástů, sudů, výroby černého prachu apod.
Ale do vína jsem ji nikdy v žádném stavu nepoužil, neměl jsem k tomu důvod.
(Nejsem komerční révový vinař..)
Vždy jsem si vystačil s maximálním omezením přístupem vzduchu nebo pasteraci - ta částečně simuluje i stárnutí, nebo fortifikaci.
*
A žádný  důvod pro síření moštu nebo kvasu pro zvýšení kvality nějakým pyrosiřičitanem, spalováním sirných plátků nebo přímo vháněním SO2 z bombičky taky nevím.
A jak píše p.Šlosar v konečném výsledku to udělá víc škody než užitku.
I když kvasinky jsou v porovnání s nežádoucími mikroorganismy, plísněmi, hnilobami apod. k SO2 velmi rezistentní a až tolerantní až do celkem vysokých koncentrací, přece jen to jejích "práci" trochu omezuje. A taky proto se to používá...
*
Obecně se síření při přípravě kvasů používá jen při zpracování havarovaných surovin. T.j. nahnilých, plesnivých, silně znečištěných atd. a každý poctivý výrobce se tomu vyhne.
*
Proč komerční vinaři síří i rmuty je nabíledni...

Rafael.

Připojit reakci
         

Pyrosyricitan draselny ve kvasu


Miloš Vysloužil (14404) - xxx.xxx.236.1 (?)
30.10.2016 17:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč komerční vinaři síří i rmuty je nabíledni...

Obávám se, že nesířené víno by po 2 měsících stání v teplém supermarketu nebylo k pití. Třikrát jsem pil autentická vína. Jedenkrát bylo excelentní, dvakrát nepitelné. Při jeho ceně věčná škoda.crying

Připojit reakci
            

Pyrosyricitan draselny ve kvasu


host - xxx.xxx.231.89 (?)
30.10.2016 18:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jo, to máte pravdu, je to o tom. Kdybych svá vína měl někde delší dobu v teple, na slunečných a světlých regálech nedopadlo by to s nima dobře. Dolihování by pomohlo určitě a víno by bylo stabilizované, ale pasterace nevím, ale asi jen částečně. Nevím, nezkoušel jsem nikdy jeho uskladnění mimo sklep.
*
Ale to nic nemění na povaze původního dotazu a odpovědí, že cpát do ovocných kvasů SÍRU při jejích zakladaní je zbytečné až škodlivé...

Rafael.

Připojit reakci
               

Pyrosyricitan draselny ve kvasu


Miloš Vysloužil (14404) - xxx.xxx.67.66 (?)
30.10.2016 23:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jasněže, do kvasu pyrosulfit nepatří. Na rozdíl od vína se kvas po vykvašení nelahvuje a neskladuje, nýbrž se jde vypálit. Tedy - někteří pěstitelé své hotové kvasy nechávají uležet, já tomu ale nefandím.

Připojit reakci
                  

Pyrosyricitan draselny ve kvasu


host - xxx.xxx.251.7 (?)
31.10.2016 7:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky všem za reakce. Nebyl jsem si jistý kvalitou zpracované révy - na víno to nebylo, ale na přepálení ano. Chtěl jsem v počátku zastavit přirozené kvasné procesy a nastartvat kvašení ušlechtilými kvasinkami a zároveň omezit vliv plísní, neboť některé kuličky se mi tam dostaly v horším stavu. Takže jsem pyrosiřičitan zvažoval jako startovací bod.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Škrábavost pálenky3128.3.201730332
Tatratea jak na to?1625.3.20173156
Geist425.3.2017450
Pálenka z dýně4419.3.201728468
Radimov koštovka páleniek 118.3.2017196
Vydrží kvas ze sladu?615.3.2017370
Slivovice vs. calvados2207.3.2017282436
Průtahové destiláty387.3.20174195
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?7222.2.20176947
Tepelné médium do dvouplášťového kotle821.2.20172131
Kalení destilátů jinak2416.2.20174423
Poslední frakce destilace kvasu - využití?816.2.20171578
drtič na ovoce409.2.2017101360
Čo s pálenkou nižšej kvality78.2.20171737
Dřevo do destilátu228.2.201710262
Palenie z exotickeho ovocia1026.1.20174726
Kvas Oskoruse5923.1.201750284
Vymrazování916.1.20171911
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201769444
Kvalita domacej palenky1209.1.201729715
Domácí ořechovice9027.12.2016139397
Množení turbo kvasinek1322.12.20161782
Zakalená slivovice16422.12.2016166576
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201611611
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201642419
Odkalovač na koloně?411.12.20161551
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016872
Nahořklá slivovice6823.11.201652044
Jak zakopat slivovici4622.11.201637414
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163872
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161563
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.20161059
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614878
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161665
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.20161350
Proč tolik cukru38.11.20161559
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161591
Výběr domácí pálenice43.11.20162058
Náhrada škody od pálenice253.11.20165975
Trnkový kvas - zarazení kvašení61.11.20161420
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa26.3.2017
Uzení masa24.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů