Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Pyrosyricitan draselny ve kvasu

Pyrosyricitan draselny ve kvasu


host - xxx.xxx.226.13 (?)
30.10.2016 7:03, počet návštěv: 2366
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Kolegove. Vim, ze sira ve vine ma pri paleni neblahy vliv na kvalitu vysledne brandy. Plati ale, ze je palenka ovlivnena i pyrosyricitanem draselnym davkovanym pred kvasenim do mostu nebo do kvasu? Samozrejme v mnozstvi dle navodu. Co používáte pred kvasenim na stabilizaci mostu vy?
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Pyrosyricitan draselny ve kvasu


host - xxx.xxx.178.235 (?)
30.10.2016 8:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Do kvasu žádný pyrosiřičitan draselný (E224)nedávám a ponechávám jeho kvašení vlastním kvasinkám.Do jaké míry jsou "divoké"mě ani tolik nezajímá, rovněž ani barva kvasu.Víno pro svou potřebu "sířím" pouze zapálením sirného knotu při přetáčení.Žádný jiný pyrosulfit tam nesypu.Víno nevypaluji, jablečný mošt raději steriluji.I tak je E224 dostatečně "nabízen" v nakupovaných potravinách i ve víně.    AB

Připojit reakci
   

Pyrosyricitan draselny ve kvasu


host - xxx.xxx.236.138 (?)
30.10.2016 13:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Přídavek pyrosiřičitanu draselného K2S2O5 do kvasu nemá žádné opodstatnění a co hůře, mohl by se v kyselém prostředí drtivé většiny kvasů (snad s výjimkou hruškového) rozkládat na SO2, což by mělo fatální vliv na kvasinky. Dále by byl finální destilát zasažen neúměrným obsahem rozpuštěného SO2 a stal by se obtížně pitelným. Na druhou stranu je ovšem tato sloučenina vhodně použitelná na ochranu kvasu před atakem např. křísotvorných kvasinek v případě některých kvasů, které by po dokončeném kvašení měly ještě ležet na "peckách" (např. višně, švestky). Dělá se to tak, že do umělohmotné nádobky se umístí roztok siřičitanu či pyrosiřičitanu, v úvahu připadá i dithioničitan např. sodný Na2S2O4 a okyselí se roztokem kys. sírové. Vznikající SO2 ochrání atmosféru nad kvasem dostatečně dlouho a k žádnému napadení kvasu nedojde. Několikatýdenní (2-3)macerace neporušených pecek má svůj efekt především v chuti destilátu, o zvýšený obsah amygdalinu se nemusíte bát. slosar-petr@seznam.cz
Připojit reakci
      

Pyrosyricitan draselny ve kvasu


host - xxx.xxx.177.59 (?)
30.10.2016 17:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Síru nepoužívám, nechutná mi a nemám ji rád. Snad s výjimkou síření, dezinfekce sklepa, včelích plástů, sudů, výroby černého prachu apod.
Ale do vína jsem ji nikdy v žádném stavu nepoužil, neměl jsem k tomu důvod.
(Nejsem komerční révový vinař..)
Vždy jsem si vystačil s maximálním omezením přístupem vzduchu nebo pasteraci - ta částečně simuluje i stárnutí, nebo fortifikaci.
*
A žádný  důvod pro síření moštu nebo kvasu pro zvýšení kvality nějakým pyrosiřičitanem, spalováním sirných plátků nebo přímo vháněním SO2 z bombičky taky nevím.
A jak píše p.Šlosar v konečném výsledku to udělá víc škody než užitku.
I když kvasinky jsou v porovnání s nežádoucími mikroorganismy, plísněmi, hnilobami apod. k SO2 velmi rezistentní a až tolerantní až do celkem vysokých koncentrací, přece jen to jejích "práci" trochu omezuje. A taky proto se to používá...
*
Obecně se síření při přípravě kvasů používá jen při zpracování havarovaných surovin. T.j. nahnilých, plesnivých, silně znečištěných atd. a každý poctivý výrobce se tomu vyhne.
*
Proč komerční vinaři síří i rmuty je nabíledni...

Rafael.

Připojit reakci
         

Pyrosyricitan draselny ve kvasu


Miloš Vysloužil (15350) - xxx.xxx.236.1 (?)
30.10.2016 17:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč komerční vinaři síří i rmuty je nabíledni...

Obávám se, že nesířené víno by po 2 měsících stání v teplém supermarketu nebylo k pití. Třikrát jsem pil autentická vína. Jedenkrát bylo excelentní, dvakrát nepitelné. Při jeho ceně věčná škoda.crying

Připojit reakci
            

Pyrosyricitan draselny ve kvasu


host - xxx.xxx.231.89 (?)
30.10.2016 18:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jo, to máte pravdu, je to o tom. Kdybych svá vína měl někde delší dobu v teple, na slunečných a světlých regálech nedopadlo by to s nima dobře. Dolihování by pomohlo určitě a víno by bylo stabilizované, ale pasterace nevím, ale asi jen částečně. Nevím, nezkoušel jsem nikdy jeho uskladnění mimo sklep.
*
Ale to nic nemění na povaze původního dotazu a odpovědí, že cpát do ovocných kvasů SÍRU při jejích zakladaní je zbytečné až škodlivé...

Rafael.

Připojit reakci
               

Pyrosyricitan draselny ve kvasu


Miloš Vysloužil (15350) - xxx.xxx.67.66 (?)
30.10.2016 23:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jasněže, do kvasu pyrosulfit nepatří. Na rozdíl od vína se kvas po vykvašení nelahvuje a neskladuje, nýbrž se jde vypálit. Tedy - někteří pěstitelé své hotové kvasy nechávají uležet, já tomu ale nefandím.

Připojit reakci
                  

Pyrosyricitan draselny ve kvasu


host - xxx.xxx.251.7 (?)
31.10.2016 7:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky všem za reakce. Nebyl jsem si jistý kvalitou zpracované révy - na víno to nebylo, ale na přepálení ano. Chtěl jsem v počátku zastavit přirozené kvasné procesy a nastartvat kvašení ušlechtilými kvasinkami a zároveň omezit vliv plísní, neboť některé kuličky se mi tam dostaly v horším stavu. Takže jsem pyrosiřičitan zvažoval jako startovací bod.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kompotovice714.11.20175624
Hruškový kvas, konec kvašení2814.11.20172480
destilační přístroj102910.11.20171280923
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201717109
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.2017888
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201714728
Merunkovice - Marhulovica143.11.20172509
Repák + řepná pálenka253.11.201748991
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201721828
Pálení Matolin530.10.2017597
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201727814
Švestkovy kompot616.10.2017720
Archivace slivovice5712.10.201729219
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017103521
Samosběr švestek?11.10.2017373
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017300925
Kvas Oskoruse6228.9.201757497
Pálenka z dýně5528.9.201737194
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171102
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201775221
Voda do kvasu?1918.9.20171853
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201743032
Ražná - ražovica1018.9.201726433
Destilace vína - vínovice5216.9.201776456
Kvas z jahod411.9.2017557
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171281
Zakalená slivovice1685.9.2017185238
Test na metanol504.9.201760722
Refraktometer - poradte vhodny2223.8.20176776
Odkôstkovač ovocia2917.8.201742249
Destilační přístroj - sestrojení5315.8.2017110684
Destilát z kukuřice2611.8.201763505
Kompotová jamovice2031.7.20171838
Domácí ořechovice9330.7.2017155032
Pridanie kvasiniek pod kolac?328.7.2017569
Marhulový kvas nekvasí2327.7.20174538
Vydrží kvas ze sladu?827.7.20171865
Bílý povlak na kvasu 226.7.20171254
Kvasenie visni223.7.2017406
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?8921.7.201714940
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře9.11.2017
Generátor kouře7.11.2017
Doplnění zelňáku4.11.2017
Dmácí uzený sýr3.11.2017
Udírna dehtuje3.11.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů