Dobrý den,
Letos jsem zakládal poprvé jablečný kvas s kvasnou zátkou a rád bych se zeptal, jaké máte zkušenosti s průběhem kvašení? Mám trošku obavu z toho, že mi ani po 5-ti dnech kvasná zátka nebublá. Kvas je uložený při stálé teplotě 15 stupňů a je z padaných jaderniček. Přidával jsem půl kila cukru na 50l bečku. Během druhého dne kvas nabyl o cca 10 % na objemu a voní, tak předpokládám, že kvasný proces započal.
Díky za vaše postřehy.
Ta netesnost je to urcite. Jak víčka tak hadicky. Vím jak u sudu s přezkou který tesni většinou dobre je obtížné bez gumové nebo silikonove vložky umístit zatku s pevnou stopkou tak aby tesnila. A myslím si že silikonova hadicka vedouci do sudu prostě utesnit nejde. Ale třeba se pletu.
Dekuji za postrehy. Otazkou je, zda to mam nejak resit a nebo nechat tak? Ma to smysl dale nejak utesnovat? Duvod proc jsem daval kvasnou zatku je zamezeni plesniveni kvasu a proste jen zvedavost v rozdilu oproti standartnimu systemu zakladani kvasu (neutazene viko).
Víko se sponou sundat. Přetáhnout dvojitý igelit, gumicukem uzavřít po obvodu. Podívat se to toho tak za měsíc, dříve to vzhledem k uváděné teplotě nemá smysl.
Mezitím si hadičku ve víku můžete utěsnit silikonem v tubě...