Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D



Stránky: 1,  2   
Tomko - (3) - 165.164 (?) 
12.12.2017 11:05, zobrazeno: 10271x

Dobrý den.

při pročítání témat na zahrada a Deslik jsem narazil na rozdílná stanoviska k přípravě lutru pro druhé pálení a také při jakém obsahu alkoholu odstavit/ukončit D1

1)- Kdy ukončit D1?

Je správné dojíždět do 0%, nebo jak uvádí Deslik 20%, případně jsem na zahradě zachytil názor že ukončit při 30%.

Jaké mají tyto hodnoty vliv na kvalitu výsledného produktu?

2)- Rovněž si nejsem schopen udělat jasno - zda výsledek D1 před fází D2 naředit vodou na 30%, nebo neupravovat?

Jak se zachovat v situaci kdy je výsledek po D1 např. 46%(množství 40 litrů) a kotel pro D2 má 110 litrů?

Při naředění bude roztoku víc - má to nějaký vliv na výslednou kvalitu?

Moji známí se v těchto bodech rozcházejí - každý to,,šmudlí" jinak a já se potřebuji rozhodnout, komu svěřím svoji,,úrodu"wink

Děkuji zakvalifikovaný názor.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 34.228 (?), 12.12.2017 19:30

Moji známí se v těchto bodech rozcházejí - každý to,,šmudlí" jinak a já se potřebuji rozhodnout, komu svěřím svoji,,úrodu"

No, určitě tomu kdo to umí nejlíp a tomu jehož výrobky Vám chutnají.
To, že chutnají nejlíp myslím tím i to, kdo, která pálenice, dokáže i z horšího kvasu vyrobit relativně pitelný destilát.
*
Jinak zdroje máte, fyzikální vlastnosti při destilacích fungují pořád stejně, tak nevidím důvod proč se v tom furt dokola nimrat a hádat se o tom...

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 172.9 (?), 12.12.2017 22:44

Záleží od toho či pôjdete do oficiálnej pálenice alebo budete páliť u,,garážmajstrov", V každom prípade, ak si to nebudete páliť Vy sám, tak nepočítajte s tým, že či už pálenica alebo aj nejaký domáci palič si do toho nechá kecať. Samozrejme veci ako riedenie lutru vodou v oficiálnej pálenici neprichádzajú do úvahy (všetko je zapečatené). Pred dvomi týždnami som bol páliť v ofic pálenici kde pálievam pravidelne. Mal som cca 400-450 litrov slivkového kvasu. Pri prvej destilácií začala vytekať vodka o sile 50%. Prvú destiláciu odstavili niekde pri 8-10% a natieklo cca 80 litrov vodky (lutru) Konečný výsledok bol 42 litrov ako vždy vynikajúcej 51,5 percentnej slivovičky. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 159.180 (?), 15.12.2017 13:55

LPatřím mezi šmudlíky, ale snad mohu přispět radou na základě zkušeností.

1. D1 končím tak při 12 - 15%.

2. Průměr D1 mívám mezi 30 až 35 podle druhu ovoce či obilí. Nijak dál lutr neředím.

V uvedené situaci bych se zachval klidně a uvedené množství 40 litrů bych nijak nedoplňoval. (Lutr zbytečně naředíte a akorát potom spotřebujete více energie na odpaření při 2D). Z uvedených 40 litrů se vám do 2D dostane hrubým odhadem mezi 12 - 14 litry, takže v kotli ještě něco na vypuštění zbyde...

Dílu zdar!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
siemens - (43) - 46.90 (?), 15.12.2017 23:16

Riedenie lutru po 1.destilacii ma svoje opodstatnenie a samozrejme aj kvalita a zdravie kvasu tiez. Ked niekde citate ze sa po prvej dest. Odporuca zriedit na max.30% tak to ma svoj zmysel. Ja povacsine riedim do 25%.

Princip spociva v tom ze dost vela nechcenych latok zostane dole vo vode a neprejde do alkoholu. Logicky vzate, vysoedny produkt bude cistejsi a lepsi ak sa dodrzi vsetko ostatne ako to ma byt.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 17.12.2017 22:30

Tomu nerozumím. Jak "dole vo vode"? Alkohol se s vodou přece mísí, a to v jakémkoli poměru. Které nechtěné látky máte na mysli? 
   Já si naopak myslím, že většina nechtěných látek v destilátu jsou rozpustné buď v lihu (vyšší alkoholy) nebo v obojím - v lihu i vodě (metanol, etylacetát, aceton)
   Stejně tak si myslím, že alkoholičtější kvas (a tedy i lutr) se destiluje líp.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 55.182 (?), 18.12.2017 13:43

Princip spociva v tom ze dost vela nechcenych latok zostane dole vo vode a neprejde do alkoholu. Logicky vzate, vysoedny produkt bude cistejsi a lepsi ak sa dodrzi vsetko ostatne ako to ma byt.

*

Tak mi to přece jen nedalo...

Jediné logické zdůvodnění ředění lutru je lepší oddělení nízkovroucích frakcí - úkapů.
Jenže ty už ze své podstaty ve vodě - v kotli zůstat nemůžou. Díky svým bodům varů destilují většinou jako první. A pokud se lutr zředí, zvýší se tím jeho bod varu jako směsi a ty nízkovroucí složky se lépe oddělí. To je jediná výhoda ředění lutru, ale výhoda pochybná, protože oddělení předku je velmi jednoduché - stačí zpočátku pomalá destilace.
Navíc je špatné oddělení úkapu velmi lehce napravitelné. Buď prostým odvětráním nebo zahřátím a oddestilováním malého množství destilátu.
*
Pokud se lutr zředí musí se počítat s vyšší energetickou náročnosti. Ta by ani tak moc nevadila na rozdíl od následujícího:
Čím víc zředěný lutr, tím má vyšší bod baru a tím pádem dříve začnou těkat nežádoucí výševroucí složky. A těch se už nijak zbavit nejde. Jedině destilaci přerušit dříve se ztrátami nebo se spokojit s částečně narušeným destilátem.
Je to jednoduché a prosté - čím vyšší bod varu směsi různorodých látek, tím vyšší bude v párách potažmo destilátu obsah výševroucích složek. Tzn. nejen vody, ale i nejrůznějších "hořčin, kyselin a podobného sfinstva"!

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 133.100 (?), 2.3.2018 15:30

1. tyto směsi (alkohol, voda a nějaké ty další) jsou azeotropické a odcházejí vždy (v různém poměru) společně.

2. směsi látek, procházejících destilací, mají různé destilační křivky (a jiné křivky, což je nad rámec této diskuze), a proto po naředění vodou odchází "něco jiného". Stačí si čichnout ke zbytku po destilaci vodou naředěného lutru.

3. Každá směs = kvas má jiné složení, a proto jiné destilační vlastnosti

Závěr: chce to zkušenost a tou se u příslušného kvasu řídit. Já, například, jsem při destilaci kvasu z jablek dělal lutr asi tak s 20% EtOH, pak destiloval znovu na nějakých 60% EtOH a pro třetí destilaci jsem přidal skoro polovinu vody a destiloval tak na 80 - 85% EtOH.

Jablkovice měla vždycky výborné hodnocení od pijáků. Jednou měl můj bratr na návštěvě nějaké Francouze a ti prý tvrdili, že lepší jablkovici/Calvados ještě nepili.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 246.239 (?), 15.9.2022 17:53
Ahoj, máte někdo zkušenost s dovozem destilačního zařízení z Polska? Objednáno přes Aliexpress. Je to pro celníky zjistitelné? Diky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 243.114 (?), 15.9.2022 20:13

Vlastnit destilační přístroj není trestné. Ale používat ho, to je jiná ;-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika