Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


Tomko (3) - xxx.xxx.165.164 (?)
12.12.2017 11:05, počet návštěv: 2587
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.

při pročítání témat na zahrada a Deslik jsem narazil na rozdílná stanoviska k přípravě lutru pro druhé pálení a také při jakém obsahu alkoholu odstavit/ukončit D1

1)- Kdy ukončit D1?

Je správné dojíždět do 0%, nebo jak uvádí Deslik 20%, případně jsem na zahradě zachytil názor že ukončit při 30%.

Jaké mají tyto hodnoty vliv na kvalitu výsledného produktu?

2)- Rovněž si nejsem schopen udělat jasno - zda výsledek D1 před fází D2 naředit vodou na 30%, nebo neupravovat?

Jak se zachovat v situaci kdy je výsledek po D1 např. 46%(množství 40 litrů) a kotel pro D2 má 110 litrů?

Při naředění bude roztoku víc - má to nějaký vliv na výslednou kvalitu?

Moji známí se v těchto bodech rozcházejí - každý to,,šmudlí" jinak a já se potřebuji rozhodnout, komu svěřím svoji,,úrodu"wink

Děkuji zakvalifikovaný názor.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


host - xxx.xxx.34.228 (?)
12.12.2017 19:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moji známí se v těchto bodech rozcházejí - každý to,,šmudlí" jinak a já se potřebuji rozhodnout, komu svěřím svoji,,úrodu"

No, určitě tomu kdo to umí nejlíp a tomu jehož výrobky Vám chutnají.
To, že chutnají nejlíp myslím tím i to, kdo, která pálenice, dokáže i z horšího kvasu vyrobit relativně pitelný destilát.
*
Jinak zdroje máte, fyzikální vlastnosti při destilacích fungují pořád stejně, tak nevidím důvod proč se v tom furt dokola nimrat a hádat se o tom...

Rafael.

Připojit reakci
   

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


host - xxx.xxx.172.9 (?)
12.12.2017 22:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Záleží od toho či pôjdete do oficiálnej pálenice alebo budete páliť u,,garážmajstrov", V každom prípade, ak si to nebudete páliť Vy sám, tak nepočítajte s tým, že či už pálenica alebo aj nejaký domáci palič si do toho nechá kecať. Samozrejme veci ako riedenie lutru vodou v oficiálnej pálenici neprichádzajú do úvahy (všetko je zapečatené). Pred dvomi týždnami som bol páliť v ofic pálenici kde pálievam pravidelne. Mal som cca 400-450 litrov slivkového kvasu. Pri prvej destilácií začala vytekať vodka o sile 50%. Prvú destiláciu odstavili niekde pri 8-10% a natieklo cca 80 litrov vodky (lutru) Konečný výsledok bol 42 litrov ako vždy vynikajúcej 51,5 percentnej slivovičky. 

Připojit reakci
   

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


host - xxx.xxx.159.180 (?)
15.12.2017 13:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

LPatřím mezi šmudlíky, ale snad mohu přispět radou na základě zkušeností.

1. D1 končím tak při 12 - 15%.

2. Průměr D1 mívám mezi 30 až 35 podle druhu ovoce či obilí. Nijak dál lutr neředím.

V uvedené situaci bych se zachval klidně a uvedené množství 40 litrů bych nijak nedoplňoval. (Lutr zbytečně naředíte a akorát potom spotřebujete více energie na odpaření při 2D). Z uvedených 40 litrů se vám do 2D dostane hrubým odhadem mezi 12 - 14 litry, takže v kotli ještě něco na vypuštění zbyde...

Dílu zdar!

Připojit reakci
      

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


siemens (23) - xxx.xxx.46.90 (?)
15.12.2017 23:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Riedenie lutru po 1.destilacii ma svoje opodstatnenie a samozrejme aj kvalita a zdravie kvasu tiez. Ked niekde citate ze sa po prvej dest. Odporuca zriedit na max.30% tak to ma svoj zmysel. Ja povacsine riedim do 25%.

Princip spociva v tom ze dost vela nechcenych latok zostane dole vo vode a neprejde do alkoholu. Logicky vzate, vysoedny produkt bude cistejsi a lepsi ak sa dodrzi vsetko ostatne ako to ma byt.

Připojit reakci
         

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


vyslouzil (16362) - xxx.xxx.67.66 (?)
17.12.2017 22:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tomu nerozumím. Jak "dole vo vode"? Alkohol se s vodou přece mísí, a to v jakémkoli poměru. Které nechtěné látky máte na mysli? 
   Já si naopak myslím, že většina nechtěných látek v destilátu jsou rozpustné buď v lihu (vyšší alkoholy) nebo v obojím - v lihu i vodě (metanol, etylacetát, aceton)
   Stejně tak si myslím, že alkoholičtější kvas (a tedy i lutr) se destiluje líp.

Připojit reakci
            

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


host - xxx.xxx.55.182 (?)
18.12.2017 13:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Princip spociva v tom ze dost vela nechcenych latok zostane dole vo vode a neprejde do alkoholu. Logicky vzate, vysoedny produkt bude cistejsi a lepsi ak sa dodrzi vsetko ostatne ako to ma byt.

*

Tak mi to přece jen nedalo...

Jediné logické zdůvodnění ředění lutru je lepší oddělení nízkovroucích frakcí - úkapů.
Jenže ty už ze své podstaty ve vodě - v kotli zůstat nemůžou. Díky svým bodům varů destilují většinou jako první. A pokud se lutr zředí, zvýší se tím jeho bod varu jako směsi a ty nízkovroucí složky se lépe oddělí. To je jediná výhoda ředění lutru, ale výhoda pochybná, protože oddělení předku je velmi jednoduché - stačí zpočátku pomalá destilace.
Navíc je špatné oddělení úkapu velmi lehce napravitelné. Buď prostým odvětráním nebo zahřátím a oddestilováním malého množství destilátu.
*
Pokud se lutr zředí musí se počítat s vyšší energetickou náročnosti. Ta by ani tak moc nevadila na rozdíl od následujícího:
Čím víc zředěný lutr, tím má vyšší bod baru a tím pádem dříve začnou těkat nežádoucí výševroucí složky. A těch se už nijak zbavit nejde. Jedině destilaci přerušit dříve se ztrátami nebo se spokojit s částečně narušeným destilátem.
Je to jednoduché a prosté - čím vyšší bod varu směsi různorodých látek, tím vyšší bude v párách potažmo destilátu obsah výševroucích složek. Tzn. nejen vody, ale i nejrůznějších "hořčin, kyselin a podobného sfinstva"!

Rafael.

Připojit reakci
               

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


host - xxx.xxx.133.100 (?)
2.3.2018 15:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

1. tyto směsi (alkohol, voda a nějaké ty další) jsou azeotropické a odcházejí vždy (v různém poměru) společně.

2. směsi látek, procházejících destilací, mají různé destilační křivky (a jiné křivky, což je nad rámec této diskuze), a proto po naředění vodou odchází "něco jiného". Stačí si čichnout ke zbytku po destilaci vodou naředěného lutru.

3. Každá směs = kvas má jiné složení, a proto jiné destilační vlastnosti

Závěr: chce to zkušenost a tou se u příslušného kvasu řídit. Já, například, jsem při destilaci kvasu z jablek dělal lutr asi tak s 20% EtOH, pak destiloval znovu na nějakých 60% EtOH a pro třetí destilaci jsem přidal skoro polovinu vody a destiloval tak na 80 - 85% EtOH.

Jablkovice měla vždycky výborné hodnocení od pijáků. Jednou měl můj bratr na návštěvě nějaké Francouze a ti prý tvrdili, že lepší jablkovici/Calvados ještě nepili.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Refraktometr na měření kvasu120.8.201839
Koupě automatické pálenice 519.8.2018404
Založení kvasu vinné révy919.8.2018466
Domácí ořechovice10918.8.2018178861
Kotel na pálení destilátu117.8.2018173
Kvas z mirabelek1516.8.20186355
Kvas z jablek1516.8.20181243
Pálenka z mrkve2516.8.201825692
Hruškový kvas1415.8.20181272
Kde sehnat malou pálenici18615.8.2018324812
Kvasná ovocná sezóna 2018815.8.2018834
Pěstitelská pálenice v okolí Brna1514.8.20181605
Meruňkovice 2018 - vysoký výnos614.8.2018893
Meruňkový kvas314.8.2018512
Marhulový kvas nekvasí3013.8.201810194
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?248.8.20189052
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?137.8.20181678
Dosladit medem37.8.2018391
destilační přístroj10297.8.20181341346
Je to Durancie? 26.8.2018505
Slazení ořechovky25.8.2018287
Dřinka - použití195.8.201825289
Destilační kolona 12.8.2018478
Prosím o rady - založení kvasu 1929.7.201819196
Plíseň na povrchu 223.7.2018908
Jablečný kvas2823.7.201841332
Becky na kvas1923.7.201821728
Jaký zavařovací hrnec na destilaci920.7.20182289
Špendlíky3120.7.201833728
Proč se přidává cukr do meruňkového maču?2416.7.201812349
Kvas z čerešní = ako na to1113.7.20182811
Izolace přestupní trubky310.7.2018517
Palenka z exotickeho ovoce56.7.201816544
Dřevo do destilátu353.7.201818856
Jak vyrobit kvas na vodku?2230.6.201839056
Malinovica626.6.2018914
Destilát z kukuřice2723.6.201871871
Marpelně kvas1422.6.20181832
Dubove barikové chipsy - výroba a spracovanie520.6.2018695
Kostkovica - Jadrnicka819.6.20181008
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Výroba domácího vína - dotaz16.8.2018
Výroba domácího vína - dotaz13.8.2018
Výroba vína13.8.2018
Výroba vína13.8.2018
Výroba domácího vína - dotaz12.8.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů