Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


Tomko (3) - xxx.xxx.165.164 (?)
12.12.2017 11:05, počet návštěv: 3577
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.

při pročítání témat na zahrada a Deslik jsem narazil na rozdílná stanoviska k přípravě lutru pro druhé pálení a také při jakém obsahu alkoholu odstavit/ukončit D1

1)- Kdy ukončit D1?

Je správné dojíždět do 0%, nebo jak uvádí Deslik 20%, případně jsem na zahradě zachytil názor že ukončit při 30%.

Jaké mají tyto hodnoty vliv na kvalitu výsledného produktu?

2)- Rovněž si nejsem schopen udělat jasno - zda výsledek D1 před fází D2 naředit vodou na 30%, nebo neupravovat?

Jak se zachovat v situaci kdy je výsledek po D1 např. 46%(množství 40 litrů) a kotel pro D2 má 110 litrů?

Při naředění bude roztoku víc - má to nějaký vliv na výslednou kvalitu?

Moji známí se v těchto bodech rozcházejí - každý to,,šmudlí" jinak a já se potřebuji rozhodnout, komu svěřím svoji,,úrodu"wink

Děkuji zakvalifikovaný názor.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


host - xxx.xxx.34.228 (?)
12.12.2017 19:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moji známí se v těchto bodech rozcházejí - každý to,,šmudlí" jinak a já se potřebuji rozhodnout, komu svěřím svoji,,úrodu"

No, určitě tomu kdo to umí nejlíp a tomu jehož výrobky Vám chutnají.
To, že chutnají nejlíp myslím tím i to, kdo, která pálenice, dokáže i z horšího kvasu vyrobit relativně pitelný destilát.
*
Jinak zdroje máte, fyzikální vlastnosti při destilacích fungují pořád stejně, tak nevidím důvod proč se v tom furt dokola nimrat a hádat se o tom...

Rafael.

Připojit reakci
   

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


host - xxx.xxx.172.9 (?)
12.12.2017 22:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Záleží od toho či pôjdete do oficiálnej pálenice alebo budete páliť u,,garážmajstrov", V každom prípade, ak si to nebudete páliť Vy sám, tak nepočítajte s tým, že či už pálenica alebo aj nejaký domáci palič si do toho nechá kecať. Samozrejme veci ako riedenie lutru vodou v oficiálnej pálenici neprichádzajú do úvahy (všetko je zapečatené). Pred dvomi týždnami som bol páliť v ofic pálenici kde pálievam pravidelne. Mal som cca 400-450 litrov slivkového kvasu. Pri prvej destilácií začala vytekať vodka o sile 50%. Prvú destiláciu odstavili niekde pri 8-10% a natieklo cca 80 litrov vodky (lutru) Konečný výsledok bol 42 litrov ako vždy vynikajúcej 51,5 percentnej slivovičky. 

Připojit reakci
   

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


host - xxx.xxx.159.180 (?)
15.12.2017 13:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

LPatřím mezi šmudlíky, ale snad mohu přispět radou na základě zkušeností.

1. D1 končím tak při 12 - 15%.

2. Průměr D1 mívám mezi 30 až 35 podle druhu ovoce či obilí. Nijak dál lutr neředím.

V uvedené situaci bych se zachval klidně a uvedené množství 40 litrů bych nijak nedoplňoval. (Lutr zbytečně naředíte a akorát potom spotřebujete více energie na odpaření při 2D). Z uvedených 40 litrů se vám do 2D dostane hrubým odhadem mezi 12 - 14 litry, takže v kotli ještě něco na vypuštění zbyde...

Dílu zdar!

Připojit reakci
      

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


siemens (23) - xxx.xxx.46.90 (?)
15.12.2017 23:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Riedenie lutru po 1.destilacii ma svoje opodstatnenie a samozrejme aj kvalita a zdravie kvasu tiez. Ked niekde citate ze sa po prvej dest. Odporuca zriedit na max.30% tak to ma svoj zmysel. Ja povacsine riedim do 25%.

Princip spociva v tom ze dost vela nechcenych latok zostane dole vo vode a neprejde do alkoholu. Logicky vzate, vysoedny produkt bude cistejsi a lepsi ak sa dodrzi vsetko ostatne ako to ma byt.

Připojit reakci
         

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


vyslouzil (16760) - xxx.xxx.67.66 (?)
17.12.2017 22:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tomu nerozumím. Jak "dole vo vode"? Alkohol se s vodou přece mísí, a to v jakémkoli poměru. Které nechtěné látky máte na mysli? 
   Já si naopak myslím, že většina nechtěných látek v destilátu jsou rozpustné buď v lihu (vyšší alkoholy) nebo v obojím - v lihu i vodě (metanol, etylacetát, aceton)
   Stejně tak si myslím, že alkoholičtější kvas (a tedy i lutr) se destiluje líp.

Připojit reakci
            

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


host - xxx.xxx.55.182 (?)
18.12.2017 13:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Princip spociva v tom ze dost vela nechcenych latok zostane dole vo vode a neprejde do alkoholu. Logicky vzate, vysoedny produkt bude cistejsi a lepsi ak sa dodrzi vsetko ostatne ako to ma byt.

*

Tak mi to přece jen nedalo...

Jediné logické zdůvodnění ředění lutru je lepší oddělení nízkovroucích frakcí - úkapů.
Jenže ty už ze své podstaty ve vodě - v kotli zůstat nemůžou. Díky svým bodům varů destilují většinou jako první. A pokud se lutr zředí, zvýší se tím jeho bod varu jako směsi a ty nízkovroucí složky se lépe oddělí. To je jediná výhoda ředění lutru, ale výhoda pochybná, protože oddělení předku je velmi jednoduché - stačí zpočátku pomalá destilace.
Navíc je špatné oddělení úkapu velmi lehce napravitelné. Buď prostým odvětráním nebo zahřátím a oddestilováním malého množství destilátu.
*
Pokud se lutr zředí musí se počítat s vyšší energetickou náročnosti. Ta by ani tak moc nevadila na rozdíl od následujícího:
Čím víc zředěný lutr, tím má vyšší bod baru a tím pádem dříve začnou těkat nežádoucí výševroucí složky. A těch se už nijak zbavit nejde. Jedině destilaci přerušit dříve se ztrátami nebo se spokojit s částečně narušeným destilátem.
Je to jednoduché a prosté - čím vyšší bod varu směsi různorodých látek, tím vyšší bude v párách potažmo destilátu obsah výševroucích složek. Tzn. nejen vody, ale i nejrůznějších "hořčin, kyselin a podobného sfinstva"!

Rafael.

Připojit reakci
               

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


host - xxx.xxx.133.100 (?)
2.3.2018 15:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

1. tyto směsi (alkohol, voda a nějaké ty další) jsou azeotropické a odcházejí vždy (v různém poměru) společně.

2. směsi látek, procházejících destilací, mají různé destilační křivky (a jiné křivky, což je nad rámec této diskuze), a proto po naředění vodou odchází "něco jiného". Stačí si čichnout ke zbytku po destilaci vodou naředěného lutru.

3. Každá směs = kvas má jiné složení, a proto jiné destilační vlastnosti

Závěr: chce to zkušenost a tou se u příslušného kvasu řídit. Já, například, jsem při destilaci kvasu z jablek dělal lutr asi tak s 20% EtOH, pak destiloval znovu na nějakých 60% EtOH a pro třetí destilaci jsem přidal skoro polovinu vody a destiloval tak na 80 - 85% EtOH.

Jablkovice měla vždycky výborné hodnocení od pijáků. Jednou měl můj bratr na návštěvě nějaké Francouze a ti prý tvrdili, že lepší jablkovici/Calvados ještě nepili.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jablkovy kvas5019.11.20186776
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?3819.11.201817117
Kvas ze švestek "na pokračování"2618.11.20185001
Paleni slivovice doma1217.11.20183211
Hruškovice2817.11.201822802
Jablkovy kvas meranie cukru4216.11.20184933
Koupě automatické pálenice 9816.11.201819819
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1415.11.20182104
Pálenka z moštu4114.11.201811771
Cukr nebo med?414.11.2018435
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6914.11.201855593
Škrábavost pálenky4014.11.201847854
Trnkovica (trnka obecna)3710.11.201821305
Jak legálně provozovat domácí pálenici?710.11.20181585
Pliseň na švestkách 210.11.2018417
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek167.11.201813161
Destilace - základní dotazy415.11.20186556
Co přidat k hotovému hruš. kvasu35.11.2018528
První pálení52.11.20181104
Ražná - ražovica132.11.201835861
Turbo kvasnice301.11.20182947
Teplota a rýchlosť kvasenia2330.10.20183537
Prevoz kvasu629.10.2018812
Biely povlak na slivkovom kvase 229.10.20181271
Kvas z cca 20kg broskví1728.10.20189089
Poraďte jaké kvasinky2528.10.201812044
Slivovice zapáchá po acetonu2527.10.201839550
Odolnost kvasinek1826.10.20181358
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1126.10.20184672
Čemu věřit refraktometru nebo cukroměru1025.10.20181439
Kvašení jablečného moštu624.10.20181354
Domácí ořechovice11021.10.2018186593
Pálenka z dýně5721.10.201847188
Destilační přístroj - sestrojení5721.10.2018126511
Kvas s hrusiek a jablk1521.10.20189888
Cukerný kvas z poských rychlokvasinek220.10.20181311
Čo s pálenkou nižšej kvality820.10.20183956
Délka prokvašení kdoulového kvasu119.10.2018353
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3918.10.201869723
Vady pálenky716.10.20181651
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Výroba domácího sýra10:46
Uzení Zadní Hovězí17.11.2018
Problémy s plechovou udírnou5.11.2018
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování4.11.2018
Uzení Zadní Hovězí3.11.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů