Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


Tomko (3) - xxx.xxx.165.164 (?)
12.12.2017 11:05, počet návštěv: 4626
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.

při pročítání témat na zahrada a Deslik jsem narazil na rozdílná stanoviska k přípravě lutru pro druhé pálení a také při jakém obsahu alkoholu odstavit/ukončit D1

1)- Kdy ukončit D1?

Je správné dojíždět do 0%, nebo jak uvádí Deslik 20%, případně jsem na zahradě zachytil názor že ukončit při 30%.

Jaké mají tyto hodnoty vliv na kvalitu výsledného produktu?

2)- Rovněž si nejsem schopen udělat jasno - zda výsledek D1 před fází D2 naředit vodou na 30%, nebo neupravovat?

Jak se zachovat v situaci kdy je výsledek po D1 např. 46%(množství 40 litrů) a kotel pro D2 má 110 litrů?

Při naředění bude roztoku víc - má to nějaký vliv na výslednou kvalitu?

Moji známí se v těchto bodech rozcházejí - každý to,,šmudlí" jinak a já se potřebuji rozhodnout, komu svěřím svoji,,úrodu"wink

Děkuji zakvalifikovaný názor.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


host - xxx.xxx.34.228 (?)
12.12.2017 19:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moji známí se v těchto bodech rozcházejí - každý to,,šmudlí" jinak a já se potřebuji rozhodnout, komu svěřím svoji,,úrodu"

No, určitě tomu kdo to umí nejlíp a tomu jehož výrobky Vám chutnají.
To, že chutnají nejlíp myslím tím i to, kdo, která pálenice, dokáže i z horšího kvasu vyrobit relativně pitelný destilát.
*
Jinak zdroje máte, fyzikální vlastnosti při destilacích fungují pořád stejně, tak nevidím důvod proč se v tom furt dokola nimrat a hádat se o tom...

Rafael.

Připojit reakci
   

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


host - xxx.xxx.172.9 (?)
12.12.2017 22:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Záleží od toho či pôjdete do oficiálnej pálenice alebo budete páliť u,,garážmajstrov", V každom prípade, ak si to nebudete páliť Vy sám, tak nepočítajte s tým, že či už pálenica alebo aj nejaký domáci palič si do toho nechá kecať. Samozrejme veci ako riedenie lutru vodou v oficiálnej pálenici neprichádzajú do úvahy (všetko je zapečatené). Pred dvomi týždnami som bol páliť v ofic pálenici kde pálievam pravidelne. Mal som cca 400-450 litrov slivkového kvasu. Pri prvej destilácií začala vytekať vodka o sile 50%. Prvú destiláciu odstavili niekde pri 8-10% a natieklo cca 80 litrov vodky (lutru) Konečný výsledok bol 42 litrov ako vždy vynikajúcej 51,5 percentnej slivovičky. 

Připojit reakci
   

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


host - xxx.xxx.159.180 (?)
15.12.2017 13:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

LPatřím mezi šmudlíky, ale snad mohu přispět radou na základě zkušeností.

1. D1 končím tak při 12 - 15%.

2. Průměr D1 mívám mezi 30 až 35 podle druhu ovoce či obilí. Nijak dál lutr neředím.

V uvedené situaci bych se zachval klidně a uvedené množství 40 litrů bych nijak nedoplňoval. (Lutr zbytečně naředíte a akorát potom spotřebujete více energie na odpaření při 2D). Z uvedených 40 litrů se vám do 2D dostane hrubým odhadem mezi 12 - 14 litry, takže v kotli ještě něco na vypuštění zbyde...

Dílu zdar!

Připojit reakci
      

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


siemens (23) - xxx.xxx.46.90 (?)
15.12.2017 23:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Riedenie lutru po 1.destilacii ma svoje opodstatnenie a samozrejme aj kvalita a zdravie kvasu tiez. Ked niekde citate ze sa po prvej dest. Odporuca zriedit na max.30% tak to ma svoj zmysel. Ja povacsine riedim do 25%.

Princip spociva v tom ze dost vela nechcenych latok zostane dole vo vode a neprejde do alkoholu. Logicky vzate, vysoedny produkt bude cistejsi a lepsi ak sa dodrzi vsetko ostatne ako to ma byt.

Připojit reakci
         

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


vyslouzil (16925) - xxx.xxx.67.66 (?)
17.12.2017 22:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tomu nerozumím. Jak "dole vo vode"? Alkohol se s vodou přece mísí, a to v jakémkoli poměru. Které nechtěné látky máte na mysli? 
   Já si naopak myslím, že většina nechtěných látek v destilátu jsou rozpustné buď v lihu (vyšší alkoholy) nebo v obojím - v lihu i vodě (metanol, etylacetát, aceton)
   Stejně tak si myslím, že alkoholičtější kvas (a tedy i lutr) se destiluje líp.

Připojit reakci
            

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


host - xxx.xxx.55.182 (?)
18.12.2017 13:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Princip spociva v tom ze dost vela nechcenych latok zostane dole vo vode a neprejde do alkoholu. Logicky vzate, vysoedny produkt bude cistejsi a lepsi ak sa dodrzi vsetko ostatne ako to ma byt.

*

Tak mi to přece jen nedalo...

Jediné logické zdůvodnění ředění lutru je lepší oddělení nízkovroucích frakcí - úkapů.
Jenže ty už ze své podstaty ve vodě - v kotli zůstat nemůžou. Díky svým bodům varů destilují většinou jako první. A pokud se lutr zředí, zvýší se tím jeho bod varu jako směsi a ty nízkovroucí složky se lépe oddělí. To je jediná výhoda ředění lutru, ale výhoda pochybná, protože oddělení předku je velmi jednoduché - stačí zpočátku pomalá destilace.
Navíc je špatné oddělení úkapu velmi lehce napravitelné. Buď prostým odvětráním nebo zahřátím a oddestilováním malého množství destilátu.
*
Pokud se lutr zředí musí se počítat s vyšší energetickou náročnosti. Ta by ani tak moc nevadila na rozdíl od následujícího:
Čím víc zředěný lutr, tím má vyšší bod baru a tím pádem dříve začnou těkat nežádoucí výševroucí složky. A těch se už nijak zbavit nejde. Jedině destilaci přerušit dříve se ztrátami nebo se spokojit s částečně narušeným destilátem.
Je to jednoduché a prosté - čím vyšší bod varu směsi různorodých látek, tím vyšší bude v párách potažmo destilátu obsah výševroucích složek. Tzn. nejen vody, ale i nejrůznějších "hořčin, kyselin a podobného sfinstva"!

Rafael.

Připojit reakci
               

Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D


host - xxx.xxx.133.100 (?)
2.3.2018 15:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

1. tyto směsi (alkohol, voda a nějaké ty další) jsou azeotropické a odcházejí vždy (v různém poměru) společně.

2. směsi látek, procházejících destilací, mají různé destilační křivky (a jiné křivky, což je nad rámec této diskuze), a proto po naředění vodou odchází "něco jiného". Stačí si čichnout ke zbytku po destilaci vodou naředěného lutru.

3. Každá směs = kvas má jiné složení, a proto jiné destilační vlastnosti

Závěr: chce to zkušenost a tou se u příslušného kvasu řídit. Já, například, jsem při destilaci kvasu z jablek dělal lutr asi tak s 20% EtOH, pak destiloval znovu na nějakých 60% EtOH a pro třetí destilaci jsem přidal skoro polovinu vody a destiloval tak na 80 - 85% EtOH.

Jablkovice měla vždycky výborné hodnocení od pijáků. Jednou měl můj bratr na návštěvě nějaké Francouze a ti prý tvrdili, že lepší jablkovici/Calvados ještě nepili.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě automatické pálenice 10919.2.201931601
Jablkovy kvas meranie cukru6519.2.201912935
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191033
Odpeckovač317.2.2019299
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191474
Kvasenie a palenie manga614.2.2019449
Stojanek na cedění kvasu 1513.2.20192989
3D pálení2213.2.20192609
Kvas přes zimu1012.2.20191692
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201917499
Kvasná zátka1611.2.201910812
Parciální fermentace39.2.2019405
Pálenka z melasy207.2.20192157
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019692
Test na metanol786.2.201983137
Škrábavost pálenky464.2.201955956
Aroma slivovice352.2.20197810
Destilát z piva a vína121.2.201912291
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019101242
Ředění slivovice629.1.20195281
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198067
Cukr626.1.20191298
Umístění palírny3918.1.20195155
Chut po siře318.1.2019569
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192080
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191051
Destilace - základní dotazy4811.1.201911854
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019453
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917936
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019899
Síření sudů25.1.2019469
Pálenka z dýně584.1.201950514
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20195628
Slivovice vs. calvados2281.1.2019340697
Cukr nebo med?151.1.20193209
Ukončení destilace + ředění930.12.20183002
Zapach dymu429.12.2018891
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201823912
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20185577
Kotel na pálení destilátu621.12.20184047
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Jake drevo13:01
Jak vyrobit višňové víno?16.2.2019
UKS Super robot - mlýnek na maso16.2.2019
Jake drevo16.2.2019
Šunka bez rychlosolí15.2.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů