Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Proč tolik cukru

Proč tolik cukru


host - xxx.xxx.246.222 (?)
7.11.2016 21:52, počet návštěv: 1564
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den

Začínám experimentovat s domácímí likery, zjištuju informace z dostupných zdrojů a literatury a opravdu mě zaráží, množství přidávaného cukru prakticky ve všech receptech. Nikde jsem doposud nenarazil na vysvětlení. Jenom definici, "lilker znamená minimálně 100g cukru na 1 litr". Ve spouste receptů je uveden med, což je určitě chutově lepší, ale nejsem si jistý jetli to oceni kunzumenti vetšího množství. Existují vubec recepty, které nějakým způsobem upraví chuť destilátu aniž by bylo nutné do nich přídávat nějakou formu sladidla?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Proč tolik cukru


PP. [PE, 550] (4769) - xxx.xxx.9.135 (?)
7.11.2016 22:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cukr likér jednak zahušťuje a prodlužuje chuť nápoje. Med má oproti cukru vlastní výraznou chuť a tím ovlivní celkovou chuť nápoje. V některých případech kladně, například některé bylinné likéry, jindy naprosto nevhodně. Prostě bez cukru to nikdy nebude ono, jak říká ten kuchař ve filmu. Zkuste si vyrobit "likér" s nějakým kvalitním necukerným sladidlem a s cukrem a srovnejte, když experimentujete.

Připojit reakci
      

Proč tolik cukru


host - xxx.xxx.151.67 (?)
8.11.2016 0:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč tolik cukru?
No proto aby to bylo pitelné, viskozitu teď ponechám stranou. Většina likérnických násad je hořká, kyselá, trpká, bez přicukření nepitná. Totéž platí i u ratafiíí a likérů ovocných.
A proč krystalový cukr - klasický likérnický sirup?
Protože se nejlépe osvědčil a je nejlevnější a nejdostupnější.
*
Pokud Vám cukr vadí můžete se věnovat likérům hořkým - bitterům typu fernetů, angostur, campari apod., které ho obsahují minimum nebo vůbec.
Nebo používat k zahuštění méně sladký sirup škrobový, glycerin apod.
Na druhé straně existují i likéry - ledové, krystalické kmínky kde se používá takových koncentrací sladidel které způsobí nárust krystalů na stěnách láhví. A přitom nijak moc extra přeslazeně nechutnají.
*
Med je zvláštní kapitola a v likérnictví se používá minimálně a jen ve speciálních medových likérech, nikdy ne jako náhrada cukru. Nebo v malých množstvích.
Medové likéry navíc nejde nijak vyčeřit ani přefiltrovat. Vždy se v něm budou časem tvořit zákaly. Proto se používá hlavně u likérů tmavých kde to není tolik vidět nebo to je třeba tolerovat.
(S výjimkou kdy se medový roztok dlouhodobě vaří a sbírá se z něj pěna. To je ale degradace medu!)

Rafael.

Obrázky:
Sladivost několika cukrů
Sladivost několika cukrů
Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?130.3.201750
Škrábavost pálenky3128.3.201730413
Tatratea jak na to?1625.3.20173165
Geist425.3.2017461
Pálenka z dýně4419.3.201728490
Radimov koštovka páleniek 118.3.2017202
Vydrží kvas ze sladu?615.3.2017376
Slivovice vs. calvados2207.3.2017282538
Průtahové destiláty387.3.20174208
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?7222.2.20176959
Tepelné médium do dvouplášťového kotle821.2.20172133
Kalení destilátů jinak2416.2.20174428
Poslední frakce destilace kvasu - využití?816.2.20171584
drtič na ovoce409.2.2017101390
Čo s pálenkou nižšej kvality78.2.20171739
Dřevo do destilátu228.2.201710271
Palenie z exotickeho ovocia1026.1.20174728
Kvas Oskoruse5923.1.201750293
Vymrazování916.1.20171931
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201769473
Kvalita domacej palenky1209.1.201729743
Domácí ořechovice9027.12.2016139407
Množení turbo kvasinek1322.12.20161787
Zakalená slivovice16422.12.2016166621
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201611620
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201642437
Odkalovač na koloně?411.12.20161554
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016875
Nahořklá slivovice6823.11.201652051
Jak zakopat slivovici4622.11.201637424
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163883
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161569
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.20161060
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614884
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161667
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.20161356
Proč tolik cukru38.11.20161565
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161592
Výběr domácí pálenice43.11.20162066
Náhrada škody od pálenice253.11.20165980
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa26.3.2017
Uzení masa24.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů