Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Proč tolik cukru

Proč tolik cukru


host - xxx.xxx.246.222 (?)
7.11.2016 21:52, počet návštěv: 2196
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den

Začínám experimentovat s domácímí likery, zjištuju informace z dostupných zdrojů a literatury a opravdu mě zaráží, množství přidávaného cukru prakticky ve všech receptech. Nikde jsem doposud nenarazil na vysvětlení. Jenom definici, "lilker znamená minimálně 100g cukru na 1 litr". Ve spouste receptů je uveden med, což je určitě chutově lepší, ale nejsem si jistý jetli to oceni kunzumenti vetšího množství. Existují vubec recepty, které nějakým způsobem upraví chuť destilátu aniž by bylo nutné do nich přídávat nějakou formu sladidla?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Proč tolik cukru


PP. [PE, 550] (5046) - xxx.xxx.9.135 (?)
7.11.2016 22:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cukr likér jednak zahušťuje a prodlužuje chuť nápoje. Med má oproti cukru vlastní výraznou chuť a tím ovlivní celkovou chuť nápoje. V některých případech kladně, například některé bylinné likéry, jindy naprosto nevhodně. Prostě bez cukru to nikdy nebude ono, jak říká ten kuchař ve filmu. Zkuste si vyrobit "likér" s nějakým kvalitním necukerným sladidlem a s cukrem a srovnejte, když experimentujete.

Připojit reakci
      

Proč tolik cukru


host - xxx.xxx.151.67 (?)
8.11.2016 0:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč tolik cukru?
No proto aby to bylo pitelné, viskozitu teď ponechám stranou. Většina likérnických násad je hořká, kyselá, trpká, bez přicukření nepitná. Totéž platí i u ratafiíí a likérů ovocných.
A proč krystalový cukr - klasický likérnický sirup?
Protože se nejlépe osvědčil a je nejlevnější a nejdostupnější.
*
Pokud Vám cukr vadí můžete se věnovat likérům hořkým - bitterům typu fernetů, angostur, campari apod., které ho obsahují minimum nebo vůbec.
Nebo používat k zahuštění méně sladký sirup škrobový, glycerin apod.
Na druhé straně existují i likéry - ledové, krystalické kmínky kde se používá takových koncentrací sladidel které způsobí nárust krystalů na stěnách láhví. A přitom nijak moc extra přeslazeně nechutnají.
*
Med je zvláštní kapitola a v likérnictví se používá minimálně a jen ve speciálních medových likérech, nikdy ne jako náhrada cukru. Nebo v malých množstvích.
Medové likéry navíc nejde nijak vyčeřit ani přefiltrovat. Vždy se v něm budou časem tvořit zákaly. Proto se používá hlavně u likérů tmavých kde to není tolik vidět nebo to je třeba tolerovat.
(S výjimkou kdy se medový roztok dlouhodobě vaří a sbírá se z něj pěna. To je ale degradace medu!)

Rafael.

Obrázky:
Sladivost několika cukrů
Sladivost několika cukrů
Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kompotovice714.11.20175673
Hruškový kvas, konec kvašení2814.11.20172560
destilační přístroj102910.11.20171281662
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201717132
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.2017913
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201714749
Merunkovice - Marhulovica143.11.20172525
Repák + řepná pálenka253.11.201749119
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201721849
Pálení Matolin530.10.2017610
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201727845
Švestkovy kompot616.10.2017732
Archivace slivovice5712.10.201729309
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017103737
Samosběr švestek?11.10.2017382
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017301172
Kvas Oskoruse6228.9.201757543
Pálenka z dýně5528.9.201737277
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171130
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201775288
Voda do kvasu?1918.9.20171896
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201743167
Ražná - ražovica1018.9.201726512
Destilace vína - vínovice5216.9.201776566
Kvas z jahod411.9.2017562
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171295
Zakalená slivovice1685.9.2017185416
Test na metanol504.9.201760816
Refraktometer - poradte vhodny2223.8.20176807
Odkôstkovač ovocia2917.8.201742309
Destilační přístroj - sestrojení5315.8.2017110758
Destilát z kukuřice2611.8.201763612
Kompotová jamovice2031.7.20171847
Domácí ořechovice9330.7.2017155082
Pridanie kvasiniek pod kolac?328.7.2017578
Marhulový kvas nekvasí2327.7.20174547
Vydrží kvas ze sladu?827.7.20171873
Bílý povlak na kvasu 226.7.20171276
Kvasenie visni223.7.2017409
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?8921.7.201714999
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
A až Z o uzení22.11.2017
A až Z o uzení22.11.2017
Generátor kouře9.11.2017
Generátor kouře7.11.2017
Doplnění zelňáku4.11.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů