Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Proč tolik cukru

Proč tolik cukru


host - xxx.xxx.246.222 (?)
7.11.2016 21:52, počet návštěv: 1955
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den

Začínám experimentovat s domácímí likery, zjištuju informace z dostupných zdrojů a literatury a opravdu mě zaráží, množství přidávaného cukru prakticky ve všech receptech. Nikde jsem doposud nenarazil na vysvětlení. Jenom definici, "lilker znamená minimálně 100g cukru na 1 litr". Ve spouste receptů je uveden med, což je určitě chutově lepší, ale nejsem si jistý jetli to oceni kunzumenti vetšího množství. Existují vubec recepty, které nějakým způsobem upraví chuť destilátu aniž by bylo nutné do nich přídávat nějakou formu sladidla?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Proč tolik cukru


PP. [PE, 550] (4927) - xxx.xxx.9.135 (?)
7.11.2016 22:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cukr likér jednak zahušťuje a prodlužuje chuť nápoje. Med má oproti cukru vlastní výraznou chuť a tím ovlivní celkovou chuť nápoje. V některých případech kladně, například některé bylinné likéry, jindy naprosto nevhodně. Prostě bez cukru to nikdy nebude ono, jak říká ten kuchař ve filmu. Zkuste si vyrobit "likér" s nějakým kvalitním necukerným sladidlem a s cukrem a srovnejte, když experimentujete.

Připojit reakci
      

Proč tolik cukru


host - xxx.xxx.151.67 (?)
8.11.2016 0:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč tolik cukru?
No proto aby to bylo pitelné, viskozitu teď ponechám stranou. Většina likérnických násad je hořká, kyselá, trpká, bez přicukření nepitná. Totéž platí i u ratafiíí a likérů ovocných.
A proč krystalový cukr - klasický likérnický sirup?
Protože se nejlépe osvědčil a je nejlevnější a nejdostupnější.
*
Pokud Vám cukr vadí můžete se věnovat likérům hořkým - bitterům typu fernetů, angostur, campari apod., které ho obsahují minimum nebo vůbec.
Nebo používat k zahuštění méně sladký sirup škrobový, glycerin apod.
Na druhé straně existují i likéry - ledové, krystalické kmínky kde se používá takových koncentrací sladidel které způsobí nárust krystalů na stěnách láhví. A přitom nijak moc extra přeslazeně nechutnají.
*
Med je zvláštní kapitola a v likérnictví se používá minimálně a jen ve speciálních medových likérech, nikdy ne jako náhrada cukru. Nebo v malých množstvích.
Medové likéry navíc nejde nijak vyčeřit ani přefiltrovat. Vždy se v něm budou časem tvořit zákaly. Proto se používá hlavně u likérů tmavých kde to není tolik vidět nebo to je třeba tolerovat.
(S výjimkou kdy se medový roztok dlouhodobě vaří a sbírá se z něj pěna. To je ale degradace medu!)

Rafael.

Obrázky:
Sladivost několika cukrů
Sladivost několika cukrů
Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?7423.6.20179395
Zapomenutý kvas ze švestek102.6.2017708
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2523.5.201715937
Kolik cukru má být v kvasu při pálení1915.5.201735002
Kompoty - kvas48.5.2017549
Vydrží kvas ze sladu?73.5.2017995
Dřevo do destilátu292.5.201712492
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?626.4.20171138
Palenie z exotickeho ovocia1225.4.20175522
Slivovice vs. calvados22323.4.2017291028
destilační přístroj102723.4.20171208139
Vyroba konaku z vinovice719.4.20177113
Drevené soudky obecne1819.4.201710621
Zakalená slivovice1669.4.2017174685
Škrábavost pálenky3128.3.201732722
Tatratea jak na to?1625.3.20174022
Geist425.3.2017835
Pálenka z dýně4419.3.201730699
Radimov koštovka páleniek 118.3.2017471
Průtahové destiláty387.3.20175740
Tepelné médium do dvouplášťového kotle821.2.20172673
Kalení destilátů jinak2416.2.20175368
Poslední frakce destilace kvasu - využití?816.2.20172143
drtič na ovoce409.2.2017104004
Čo s pálenkou nižšej kvality78.2.20172198
Kvas Oskoruse5923.1.201752543
Vymrazování916.1.20172613
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201772381
Kvalita domacej palenky1209.1.201733127
Domácí ořechovice9027.12.2016144030
Množení turbo kvasinek1322.12.20162426
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201613480
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201644838
Odkalovač na koloně?411.12.20161976
Kvas z hrušek - zastavení227.11.20161226
Nahořklá slivovice6823.11.201654238
Jak zakopat slivovici4622.11.201639828
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20164693
Švestkový kvas - zastavení417.11.20162027
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.20161310
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Jak si udělat zdraví neškodné hranolky, chipsy apod.?23.6.2017
Jak si udělat zdraví neškodné hranolky, chipsy apod.?22.6.2017
Udene kuriatko7.6.2017
Udene kuriatko6.6.2017
Udene kuriatko6.6.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů