Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Proč se přidává cukr do meruňkového maču?

Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Proč se přidává cukr do meruňkového maču?


Albert Bukowski (8) - xxx.xxx.39.50 (?)
14.8.2015 10:04, počet návštěv: 14355
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

    zajímalo by mě,  proč se přidává cukr do meruňkového maču.

Děkuji

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Proč se přidává cukr do meruňkového maču?


Walter (1274) - xxx.xxx.168.18 (?)
14.8.2015 10:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aby vás pak z té vypité meruňkovice víc bolela hlava.

Připojit reakci
      

Proč se přidává cukr do meruňkového maču?


vyslouzil (16826) - xxx.xxx.236.1 (?)
14.8.2015 10:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Meruňky mají cukru málo a (nejen) kvůli tomu je kvas nestabilní. Přidávat cukr není zcela nezbytné, ale bez něho je riziko zkažení mače o dost vyšší. No a další důvod je, že meruňky jsou vzácné ovoce a z oslazeného kvasu nateče pálenky víc.

Připojit reakci
         

Proč se přidává cukr do meruňkového maču?


host - xxx.xxx.236.138 (?)
14.8.2015 13:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

1 - 1,5% přidaného cukru do meruňkového kvasu skutečně hmatatelně zvyšuje jeho stabilitu, takže nebezpečí zoctovatění se značně sníží. Tímto množstvím cukru budoucí kvalitu destilátu neohrozíte, takže víc "nenateče" a také se tímto množstvím saturuje množství cukru, který sami kvasinky spotřebují v období své propagace. Jen pro úplnost dodám, že to není vše, co kvasinky potřebují. Chtějí také vzduch (alespoň týden) a kapalné prostředí, což se snadno zařídí přídavkem vody. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Proč se přidává cukr do meruňkového maču?


Albert Bukowski (8) - xxx.xxx.39.50 (?)
15.9.2015 10:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...a pokud se dá 1 kg cukru na 50 l mače - což mně bylo doporučeno - bude mít uvedené množství cukru vliv na chuť výsledného destilátu? Když se bude pálit při cukernatosti cca 2 stupně? Děkuji

Připojit reakci
               

Proč se přidává cukr do meruňkového maču?


host - xxx.xxx.77.64 (?)
15.9.2015 20:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane, je to o půl procenta více, než nad vámi doporučuje pan Šlosar,... co myslíte že s tím 0,5 % naděláte... je to v rámci odchylky. Tohle musí snad vzít i "zdejší necukroví puristi". Jo vaše starosti...

Připojit reakci
                  

Proč se přidává cukr do meruňkového maču?


vyslouzil (16826) - xxx.xxx.92.38 (?)
16.9.2015 10:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

bude mít uvedené množství cukru vliv na chuť výsledného destilátu?

Bude.
 1. Pokud jste průměrný pěstitel, máte průměrné meruňky postupně dozrávající, úpak přídání cukru bude mít vliv příznivý. Kvas bude zdravější, odolnější tvorbě křísu a jiných nežádoucích kvašení. I destilátu bude víc.
 2. Máte-li ideální, velmi sladké ovoce ve větším množství, umíte perfektně dodržet technologii a čistotu ovoce, zpracování, nádob, pak jste schopen připravit lepší a meruňkovější destilát i bez cukru.

Připojit reakci
                     

Proč se přidává cukr do meruňkového maču?


host - xxx.xxx.236.138 (?)
16.9.2015 16:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nesouhlasím. Podle mě nebude mít uvedené množství cukru vliv na budoucí chuť destilátu. Podle autorů H. Uhrová: Domácí výroba slivovice a ostatních destilátů, ovocných šťáv, sirupů a vín, edice VÍKEND 2009, str.35 a dále Grégr, Uher. Průmyslová výroba lihovin, SNTL 1973, str. nevím, ale je to mnohasetstránkové dílo, spotřebovávají kvasinky při svém množení (a někdy se množí až moc viz bouřlivé kvašení - pokud mají ideální podmínky, tedy dost cukru a ideální teplotu) 1 - 1,5% cukru. Jsou v zásadě dvě možnosti. Buďto jim ten cukr dodáme např. ve formě řepného cukru nebo si ho vezmou sami z ovoce. Já jsem v zásadě pro první možnost, ale to neznamená, že bych fandil cukru v kvasu, to v žádném případě. Důležité je znát startující, nejlépe refraktometricky stanovenou cukernatost. Doporučuji nastavit na hodnotu 14 °brixi. Při nižších hodnotách se tím prodlouží doba kvašení a při event. přídavku enzymu i lepší rozklad ovocné hmoty, což vede k hlubším chuťovým prožitkům. Některé typy ovoce, např durancie z Horňácka, které v běžném roce vykazují cukernatost 30 °brixi, naopak potřebují kvas naředit vodou, jinak to kvasinky nezvládnou a hynou při cukernatosti vyšší než-li 10 °brixi. Především nesouhlasím s názorem, že i tak nepatrný přídavek cukru do kvasu by mohl způsobit vyšší výtěžnost. Myslím si, že už je nejvyšší čas na to, aby došlo ke sjednocení Evropských norem, víme přeci, že v Rakousku i Německu se smí obecně cukřit, ovšem v pálenicích se platí za objem kvasu nikoliv za objem destilátu. To je zajímavé nařízení, každý se totiž musí starat o kvalitu kvasu, jinak se nedoplatí. slosar-petr@seznam.cz
Připojit reakci
                        

Proč se přidává cukr do meruňkového maču?


jardo (81) - xxx.xxx.231.226 (?)
16.9.2015 16:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechcem pochybovať o vedomostiach diskutujúcich. Majú vedomosti podložené štúdiom. Ja sa držím skôr svojich skúseností. Ovocné kvasy sa u nás pália dlhšiu dobu, ako si ja pamätám. Viem, len že kedysi sa do žiadneho kvasu cukor nepridával. Pravda, dôvod bol aj ten, že na to jednoducho nikto nedával peniaze. Nebolo ich. Väčšinou, mali ľudia z kopaníc toľko ovocia, že neboli odkázaní na cukor. A keď mali ovocia málo, tak to nejako riešili. Neviem, čo všetko pálili, nakoniec aj tak dopadli. 

Časom sa situácia uvolnila, cukor sa začal používať, pravda hlavne pri pokútnom domácom pálení. Bolo to na kšeft, hlavné bolo vyrobiť čo najviac lavórovice - cukrášu. Stačilo to chutnať raz a na celý zbytok života mi to stačilo. Ak ma niekto ponúkne destilátom a mám podozrenie prípadne viem, že do kvasu pridáva cukor otvára sa mi nožík vo vrecku. Musím ale priznať, že rozonať, či tam cukor dal alebo nie nedokážem. 

Chcem tým povedať klen to, že radšej urobím všetko pre to, aby som mal dostatok kvalitného kvasu bez cukru, alebo jednoducho jeden rok budem čerpať zo starých zásob. Ak už celkom niekto silou mocou chce ten jeden liter navyše a mal by zostať na suchu do novej úrody, nech si radšej kúpi čo mu bude chýbať. Alebo vydrží. Pečeň (játra) ho možno budú chváliť. 

Připojit reakci
               

Proč se přidává cukr do meruňkového maču?


host - xxx.xxx.13.189 (?)
17.9.2015 6:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kilo na 50 kg meruněk je zanedbatelné a nepůjde skoro poznat. Ale ať nedopadnete jako někteří experti letos, z doslechu vím o bláznech, co dají na 120bečku 8 kg řepy. Na to bacha. Je to tzv. prasečina posléze.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě automatické pálenice 10317.12.201823822
Stojanek na cedění kvasu 917.12.2018738
Aroma slivovice2716.12.20183318
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20181795
Zápach pálenky816.12.2018749
Jblkový kvas (druhák)516.12.2018616
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?1915.12.20182438
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2014.12.201842312
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20182889
Švestkový kvas - bílá plíseň 713.12.20181018
Slivovice vs. calvados22511.12.2018331534
Ukončení destilace + ředění110.12.2018493
Mišpule610.12.20187207
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20188614
Turbo kvasnice328.12.20183852
Ananasovice, pomerančovice164.12.201811860
Domácí pálenice174.12.20185269
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181218
Jak legálně provozovat domácí pálenici?71.12.20182579
Kolko odobrat metylalkoholu6230.11.201893430
Jablkovy kvas meranie cukru6127.11.20188804
Refraktometr na měření kvasu2227.11.20186581
Zakalená slivovice17027.11.2018208954
Vínovice226.11.2018452
Kvas z cca 20kg broskví2825.11.201810638
Teoretický výnos2323.11.20184996
Jablkovy kvas5723.11.20189684
Pálenka z moštu4221.11.201813231
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4021.11.201819540
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1220.11.20185652
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1419.11.20182883
Paleni slivovice doma1117.11.20184712
Hruškovice2817.11.201824128
Cukr nebo med?414.11.2018948
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6914.11.201856860
Škrábavost pálenky4014.11.201850117
Trnkovica (trnka obecna)3710.11.201822526
Pliseň na švestkách 210.11.2018791
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek167.11.201814495
Destilace - základní dotazy415.11.20188292
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa10.12.2018
Uzení masa8.12.2018
Dehtování8.12.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů