Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Proč se přidává cukr do meruňkového maču?

Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Proč se přidává cukr do meruňkového maču?


Albert Bukowski (8) - xxx.xxx.39.50 (?)
14.8.2015 10:04, počet návštěv: 15272
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

    zajímalo by mě,  proč se přidává cukr do meruňkového maču.

Děkuji

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Proč se přidává cukr do meruňkového maču?


Walter (1272) - xxx.xxx.168.18 (?)
14.8.2015 10:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aby vás pak z té vypité meruňkovice víc bolela hlava.

Připojit reakci
      

Proč se přidává cukr do meruňkového maču?


vyslouzil (16998) - xxx.xxx.236.1 (?)
14.8.2015 10:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Meruňky mají cukru málo a (nejen) kvůli tomu je kvas nestabilní. Přidávat cukr není zcela nezbytné, ale bez něho je riziko zkažení mače o dost vyšší. No a další důvod je, že meruňky jsou vzácné ovoce a z oslazeného kvasu nateče pálenky víc.

Připojit reakci
         

Proč se přidává cukr do meruňkového maču?


host - xxx.xxx.236.138 (?)
14.8.2015 13:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

1 - 1,5% přidaného cukru do meruňkového kvasu skutečně hmatatelně zvyšuje jeho stabilitu, takže nebezpečí zoctovatění se značně sníží. Tímto množstvím cukru budoucí kvalitu destilátu neohrozíte, takže víc "nenateče" a také se tímto množstvím saturuje množství cukru, který sami kvasinky spotřebují v období své propagace. Jen pro úplnost dodám, že to není vše, co kvasinky potřebují. Chtějí také vzduch (alespoň týden) a kapalné prostředí, což se snadno zařídí přídavkem vody. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Proč se přidává cukr do meruňkového maču?


Albert Bukowski (8) - xxx.xxx.39.50 (?)
15.9.2015 10:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...a pokud se dá 1 kg cukru na 50 l mače - což mně bylo doporučeno - bude mít uvedené množství cukru vliv na chuť výsledného destilátu? Když se bude pálit při cukernatosti cca 2 stupně? Děkuji

Připojit reakci
               

Proč se přidává cukr do meruňkového maču?


host - xxx.xxx.77.64 (?)
15.9.2015 20:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane, je to o půl procenta více, než nad vámi doporučuje pan Šlosar,... co myslíte že s tím 0,5 % naděláte... je to v rámci odchylky. Tohle musí snad vzít i "zdejší necukroví puristi". Jo vaše starosti...

Připojit reakci
                  

Proč se přidává cukr do meruňkového maču?


vyslouzil (16998) - xxx.xxx.92.38 (?)
16.9.2015 10:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

bude mít uvedené množství cukru vliv na chuť výsledného destilátu?

Bude.
 1. Pokud jste průměrný pěstitel, máte průměrné meruňky postupně dozrávající, úpak přídání cukru bude mít vliv příznivý. Kvas bude zdravější, odolnější tvorbě křísu a jiných nežádoucích kvašení. I destilátu bude víc.
 2. Máte-li ideální, velmi sladké ovoce ve větším množství, umíte perfektně dodržet technologii a čistotu ovoce, zpracování, nádob, pak jste schopen připravit lepší a meruňkovější destilát i bez cukru.

Připojit reakci
                     

Proč se přidává cukr do meruňkového maču?


host - xxx.xxx.236.138 (?)
16.9.2015 16:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nesouhlasím. Podle mě nebude mít uvedené množství cukru vliv na budoucí chuť destilátu. Podle autorů H. Uhrová: Domácí výroba slivovice a ostatních destilátů, ovocných šťáv, sirupů a vín, edice VÍKEND 2009, str.35 a dále Grégr, Uher. Průmyslová výroba lihovin, SNTL 1973, str. nevím, ale je to mnohasetstránkové dílo, spotřebovávají kvasinky při svém množení (a někdy se množí až moc viz bouřlivé kvašení - pokud mají ideální podmínky, tedy dost cukru a ideální teplotu) 1 - 1,5% cukru. Jsou v zásadě dvě možnosti. Buďto jim ten cukr dodáme např. ve formě řepného cukru nebo si ho vezmou sami z ovoce. Já jsem v zásadě pro první možnost, ale to neznamená, že bych fandil cukru v kvasu, to v žádném případě. Důležité je znát startující, nejlépe refraktometricky stanovenou cukernatost. Doporučuji nastavit na hodnotu 14 °brixi. Při nižších hodnotách se tím prodlouží doba kvašení a při event. přídavku enzymu i lepší rozklad ovocné hmoty, což vede k hlubším chuťovým prožitkům. Některé typy ovoce, např durancie z Horňácka, které v běžném roce vykazují cukernatost 30 °brixi, naopak potřebují kvas naředit vodou, jinak to kvasinky nezvládnou a hynou při cukernatosti vyšší než-li 10 °brixi. Především nesouhlasím s názorem, že i tak nepatrný přídavek cukru do kvasu by mohl způsobit vyšší výtěžnost. Myslím si, že už je nejvyšší čas na to, aby došlo ke sjednocení Evropských norem, víme přeci, že v Rakousku i Německu se smí obecně cukřit, ovšem v pálenicích se platí za objem kvasu nikoliv za objem destilátu. To je zajímavé nařízení, každý se totiž musí starat o kvalitu kvasu, jinak se nedoplatí. slosar-petr@seznam.cz
Připojit reakci
                        

Proč se přidává cukr do meruňkového maču?


jardo (82) - xxx.xxx.231.226 (?)
16.9.2015 16:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechcem pochybovať o vedomostiach diskutujúcich. Majú vedomosti podložené štúdiom. Ja sa držím skôr svojich skúseností. Ovocné kvasy sa u nás pália dlhšiu dobu, ako si ja pamätám. Viem, len že kedysi sa do žiadneho kvasu cukor nepridával. Pravda, dôvod bol aj ten, že na to jednoducho nikto nedával peniaze. Nebolo ich. Väčšinou, mali ľudia z kopaníc toľko ovocia, že neboli odkázaní na cukor. A keď mali ovocia málo, tak to nejako riešili. Neviem, čo všetko pálili, nakoniec aj tak dopadli. 

Časom sa situácia uvolnila, cukor sa začal používať, pravda hlavne pri pokútnom domácom pálení. Bolo to na kšeft, hlavné bolo vyrobiť čo najviac lavórovice - cukrášu. Stačilo to chutnať raz a na celý zbytok života mi to stačilo. Ak ma niekto ponúkne destilátom a mám podozrenie prípadne viem, že do kvasu pridáva cukor otvára sa mi nožík vo vrecku. Musím ale priznať, že rozonať, či tam cukor dal alebo nie nedokážem. 

Chcem tým povedať klen to, že radšej urobím všetko pre to, aby som mal dostatok kvalitného kvasu bez cukru, alebo jednoducho jeden rok budem čerpať zo starých zásob. Ak už celkom niekto silou mocou chce ten jeden liter navyše a mal by zostať na suchu do novej úrody, nech si radšej kúpi čo mu bude chýbať. Alebo vydrží. Pečeň (játra) ho možno budú chváliť. 

Připojit reakci
               

Proč se přidává cukr do meruňkového maču?


host - xxx.xxx.13.189 (?)
17.9.2015 6:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kilo na 50 kg meruněk je zanedbatelné a nepůjde skoro poznat. Ale ať nedopadnete jako někteří experti letos, z doslechu vím o bláznech, co dají na 120bečku 8 kg řepy. Na to bacha. Je to tzv. prasečina posléze.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20193694
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5019.3.201926092
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019478
Parciální fermentace518.3.2019748
Ochutnávka Radimov515.3.20191098
Ananasový kvas214.3.2019380
Kvas z mirabelek2011.3.201912102
Kvasenie a palenie manga710.3.2019778
Dřinka - použití229.3.201928997
Destilace - základní dotazy497.3.201913185
Test na metanol8025.2.201985415
3D pálení2323.2.20193368
Turbo kvasnice3423.2.20196143
Palenka z datli?623.2.20195321
Koupě automatické pálenice 11021.2.201933820
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201914708
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191358
Odpeckovač317.2.2019572
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191869
Kvas přes zimu1012.2.20192066
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201918621
Kvasná zátka1611.2.201911212
Pálenka z melasy207.2.20192504
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019918
Škrábavost pálenky464.2.201957408
Aroma slivovice352.2.20198715
Destilát z piva a vína121.2.201912786
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019102965
Ředění slivovice629.1.20195629
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198679
Cukr626.1.20191517
Umístění palírny3918.1.20195669
Chut po siře318.1.2019693
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192364
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191204
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019604
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201918533
Automaticka palirna ovoce 28.1.20191150
Síření sudů25.1.2019606
Pálenka z dýně584.1.201951314
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře18.3.2019
Uzení masa studeným kouřem18.3.2019
Dehtování18.3.2019
Dehtování16.3.2019
Jake drevo15.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů